Het Orakel van Delphi Spel: Uitleg, Unboxing, Review en Meer!

Orakel van Delphi Spel

Soms is oppergod Zeus de mens niet zo goed gezind. Hij opent dan de Doos van Pandora en brengt alle aardbewoners onheil door de wereld te teisteren met rampen en epidemieën.

Maar soms is Zeus de mens ook goed gezind. Hij organiseert dan een spannende race voor de meest dappere stervelingen. Zij die een bezoekje aan het Godenrijk Olympus als een Tantaluskwelling zien, kunnen hier nu toch echt werkelijkheid van maken. Het enige dat ze moeten doen, is de race winnen.

Dit evenement wordt ook wel Het Orakel van Delphi spel genoemd en in dit blog vertel ik je er alles over!

(Hmm… Je kunt dit blog in feite zien als een orakel dat jij kunt raadplegen als je meer wil weten over het spel Het Orakel van Delphi!)

Voordat je begint met lezen: 999Games gaf mij het bordspel Het Orakel van Delphi zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Om de informatie in dit blog enigszins behapbaar te houden, heb ik het onderverdeeld in onderstaande categorieën.

  1. Orakel van Delphi Algemene Informatie
  2. Orakel van Delphi Spelregels
  3. Orakel van Delphi Uitleg
  4. Orakel van Delphi Unboxing
  5. Orakel van Delphi Recensie
  6. Orakel van Delphi Waar Te Koop

1 – Orakel van Delphi Algemene Informatie

Hieronder heb ik wat praktische informatie over het Orakel van Delphi opgesomd.

  • Speelduur: 60 – 120 minuten
  • Aantal Spelers: 2 – 4 Spelers
  • Leeftijd: Vanaf 12 jaar
  • Soort Spel: Bordspel
  • Standalone of Uitbreiding: Standalone
  • Uitgever: 999Games
  • Auteur: Stefan Feld
  • Illustrator: Dennis Lohausen
  • Te koop bij: 999Games.nl, bol.com

2 – Orakel van Delphi Spelregels

Op dit moment heb ik nog een vraag uitstaan bij 999Games of ze de Orakel van Delphi spelregels toevallig in PDF formaat hebben. Anders zal ik kijken of ik deze misschien zelf kan inscannen. To be continued dus!

Ondertussen heb ik de spelregels van Het Orakel van Delphi mogen ontvangen van 999Games.

> Download Het Orakel van Delphi Spelregels (PDF, zo’n 4-5 mb groot).

3 – Orakel van Delphi Uitleg

Heb je ooit wel eens Olympus willen bezoeken en jezelf tussen de Griekse Goden willen waden? Dat kan! Zeus organiseert namelijk een leuke wedstrijd waarbij stervelingen, zoals jij en ik, de Egeïsche Zee moeten trotseren en 12 opdrachten succesvol tot een einde moeten brengen. Lukt dat jou als eerste? Dan heb jij het alleenrecht om eens langs te komen in het Godenrijk.

Trommel dus snel je beste bemanning op, breng je schip te water en hijs de zeilen. Het is tijd om eilanden in de Egeïsche Zee te bezoeken en daar:

  • 3 Cultusplaatsen te bouwen
  • 3 Standbeelden op te richten
  • 3 Offers naar Tempels te brengen
  • 3 Angstaanjagende Monsters te verslaan

Je hoeft gelukkig niet alles alleen te doen… De mysterieuze waarzegster Pythia van het Orakel van Delphi zal je helpen met wijze raad!

Bovenstaande beschrijft in hoofdlijnen wat je tijdens het spel moet doen. Hieronder beschrijf ik dat iets specifieker.

Het speelbord stelt de Egeïsche Zee en verschillende eilanden voor. Hier vindt de daadwerkelijke race tegen de klok plaats. Daarnaast heeft elke speler een eigen tableau. Hierop staan o.a. Het Orakel van Delphi, Goden die je kunt aanbidden en het dek van jouw schip.

Tijdens het spel moeten spelers diverse acties uitvoeren. Hierbij moet je denken aan Varen, Standbeelden laden, Standbeelden lossen, Monsters verslaan en nog veel meer. Het punt is alleen… je hebt elke beurt slechts een beperkt aantal acties tot je beschikking.

Je hebt standaard namelijk 3 acties per beurt. Die worden bepaald door de dobbelstenen die je hebt gegooid op het Orakel van Delphi. Daarnaast kun je extra acties uitvoeren met Orakelkaarten en Goden die jij voldoende hebt aanbeden. Maar geloof me. Die acties zijn schaars!

Bovendien moeten alle spelers dezelfde opdrachten voltooien. Er liggen dus altijd kapers op de loer. Heb jij net één actie te weinig om bijvoorbeeld een Offer in te laden? Dan kan het zomaar zijn dat een andere speler het Offer voor je neus wegpakt, en dan is al je moeite misschien wel voor niets geweest.

Elke keer dat je trouwens een opdracht afrondt, krijg je daar een beloning voor. Maar je kunt er ook voor kiezen om eilanden te gaan ontdekken. Ook hier krijg je namelijk beloningen voor. Deze beloningen bestaan o.a. uit het:

  • Krijgen van Gunstfiches
  • Krijgen van Orakelkaarten
  • Krijgen van Uitrustingkaarten
  • Krijgen van Gidskaarten
  • Afleggen van Wondkaarten

Met deze beloningen kun je meer acties uitvoeren én acties efficiënter uitvoeren. Zo stellen de Gunstfiches je in staat om verder te varen of de kleur van een dobbelsteen te beïnvloeden. Met een Orakelkaart krijg je een extra actie. Uitrustingkaarten en Gidskaarten maken je acties met name efficiënter (denk aan verder varen of het creëren van een extra opslagplaats op je schip).

Dan zijn er nog Wondkaarten. Elke keer dat je in jouw beurt tegen een monster vecht, óf aan het einde van een ronde vecht tegen de Titaan, dan kun je daar Wondkaarten van krijgen. Heb je teveel Wondkaarten? Dan kan dat zelfs betekenen dat je één ronde niets mag doen. Het afleggen van Wondkaarten is dan een welkome actie.

Tijdens een potje Het Orakel van Delphi moet je dus zo snel mogelijk 12 opdrachten voltooien. Hierbij kun je rechtstreeks op je doel afgaan of zijdelings wat beloningen weten te bemachtigen en diens voordelen benutten. Let daarbij wel altijd op tegenstanders die op de loer liggen én probeer zo nu en dan je wonden te genezen!

Hieronder zie je een korte uitleg van 999Games zelf:

4 – Orakel van Delphi Unboxing

Tijd om de doos uit te pakken. Hieronder zie je een foto van de doos zelf. Je kunt de omvang van de doos vergelijken met die van Het Stenen Tijdperk en Caverna, maar volgens mij is de doos van Het Orakel van Delphi iets minder hoog.

Orakel van Delphi Doos

Op de achterkant van de doos vind je een leuke thematische beschrijving van het spel plus een uiteenzetting van wat er in de doos zit. Dankzij de grafische ondersteuning zie je direct hoe een spelletje Het Orakel van Delphi eruitziet.

Orakel van Delphi Achterkant

Uiteraard zit er ook een boekje spelregels bij. Het zijn 9 pagina’s om te lezen. Dat klinkt misschien wat veel, maar alle elementen van het spel zijn hierdoor wel goed uitgelegd.

Orakel van Delphi Spelregels

De doos heeft geen opbergvakjes. In plaats daarvan krijg je extra (en voldoende!) plastic zakjes om het speelmateriaal in te doen.

Het eerste speelmateriaal zijn de overzichtskaarten. Hierop staat afgebeeld welke acties je als speler kunt doen. Ze zijn aan beide kanten bedrukt en op beide kanten staat hetzelfde.

Orakel van Delphi Overzichtskaarten

Elke speler krijgt ook een spelerstableau. Deze zijn er in de kleuren geel, blauw, groen en rood. Ik had verwacht dat de tableaus van iets dikker materiaal zouden zijn, maar de huidige dikte is ook prima en doet zeker niet af aan de speelbaarheid.

Orakel van Delphi Spelerstableaus

De 4 scheepjes worden bij Zeus op het speelbord gelegd en de 4 Schildfiches worden op het spelerstableau gelegd. Met jouw schip ga je jezelf uiteindelijk over het speelbord bewegen. De schildjes bieden verdediging tegen het vechten van Monsters en de Titaan.

Orakel van Delphi Schepen en Schilden

In de doos zitten 48 Zeusfiches. Dat zijn er 12 in elke kleur. Dit zijn de opdrachten die de spelers moeten afronden.

Orakel van Delphi Alle Zeusfiches

Hieronder zie je hoe de opdrachten eruit zien. Je hebt 3x Monsters Verslaan, 3x Offers naar Tempels brengen, 3x een Cultusplaats Bouwen en 3x een Standbeeld Bouwen. In het onderste vakje (in de kleur van de speler) staat welke beloning je krijgt voor het behalen van de opdracht.

De spelers hebben allemaal dezelfde Zeusfiches, behalve die van de Cultusplaatsen. Hier staan de 4 Griekse letters Omega, Phi, Psi en Sigma (Σ – Φ – Ψ – Ω) op, maar elke speler heeft er slechts 3.

Orakel van Delphi Zeusfiches Rood

Als een symbool wit is, dan mag je zelf kiezen welke kleur je voor de opdracht kiest. In de bovenste rij komen gekleurde opdrachten voor. Deze verschillen per kant. Vergelijk de foto hierboven en hieronder maar eens.

Helaas zit er 1 misdruk in het spel (het witte fiche hieronder). Deze dient aan 2 kanten bedrukt te zijn, maar is dat slechts aan 1 kant. Ik heb hier navraag over gedaan bij 999Games en zij geven aan dat het een misprint is in de wereldwijde printrun. Het heeft echter geen invloed op het spel. De andere kant is namelijk wel bedrukt en dat is voldoende om het Orakel van Delphi te spelen. Dit is tevens de reden dat de producent heeft besloten om ze, ondanks het aandringen van 999Games, niet opnieuw te drukken.

Orakel van Delphi Groene Zeusfiches Foute Druk

Orakel van Delphi Groene Zeusfiches Foute Druk

Naast de Zeusfiches krijgen alle spelers ook 3 Cultusplaatsen die ze op hun spelerstableau kunnen plaatsen.

Orakel van Delphi Cultusplaatsen

Ook krijgt elke speler een Godenfiche van elke kleur die hij of zij op het tableau moet plaatsen. Dit zijn uiteindelijk de Goden die je kunt aanbidden. Heb je ze voldoende aanbeden? Dan krijg je daar een extra, speciale actie voor terug.

Orakel van Delphi Goden

Dan kiest elke speler nog een Scheepsfiche (of je verloot deze). Elk scheepsfiche toont bovenin een speciale kracht en onderin scheepsruimte. Normaliter heb je plek voor 2 onderdelen (Offers en Standbeelden).

Orakel van Delphi Scheepsfiches

En tot slot krijgt elke speler 3 witte dobbelstenen, die hij of zij op het Orakel van zijn spelerstableau plaatst. De zwarte dobbelstenen met 10 kanten wordt gebruikt bij het verslaan van Monsters. De zwarte dobbelsteen met 6 kanten wordt gebruikt bij het bevechten van de Titaan.

Orakel van Delphi Dobbelstenen

Zo. Dat waren de onderdelen die elke speler krijgt. Tijd om eens naar het speelbord te kijken.

Het speelbord kun je zelf in elkaar zetten en de opzet kan elke keer weer verschillen. Dat vind ik zelf altijd wel leuk, omdat het spel dan altijd anders kan zijn en minder snel gaat vervelen.

Orakel van Delphi Speelborddelen

Opvallend detail is dat het bord aan 2 kanten bedrukt is. Puur de vormgeving is anders, de inhoud is hetzelfde. Welke kant jij gebruikt is dus puur een kwestie van wat je mooi óf fijner spelen vindt.

Orakel van Delphi Speelborddelen Andere Zijde

Zodra je het bord in elkaar hebt gezet worden er 12 Eilandfiches geplaatst. Dit zijn de Eilandfiches die spelers kunnen ontdekken en waar ze beloningen voor kunnen krijgen.

Orakel van Delphi Eilandtegels

Ook Zeus wordt op het bord geplaatst. Dit fiche geeft het begin- en eindpunt aan van de race. Bij hem komen alle schepen te staan.

Orakel van Delphi Zeus

Daarna worden de 6 Tempels op het bord geplaatst en ook de Offers (blokjes) worden over diverse eilanden verdeeld. Spelers moeten die Offers gaan halen en naar de Tempels brengen om opdrachten te voltooien.

Orakel van Delphi Tempels en Offers

De Standbeelden worden ook op de juiste posities gezet. Spelers moeten vervolgens de Standbeelden halen en ze naar de daarvoor aangegeven bouwplaatsen brengen.

Orakel van Delphi Standbeelden

Tot slot worden de Monsters op het bord verspreid.

Orakel van Delphi Monsters

Dan zijn er nog Orakelkaarten (in elke kleur evenveel), waarmee je een extra actie in je beurt mag doen.

Orakel van Delphi Orakelkaarten

Ook zijn er nog Wondkaarten (in elke kleur evenveel), die staan voor de hoeveelheid wonden die je hebt.

Orakel van Delphi Wondkaarten

Heb je een Monster verslagen? Dan mag je een Uitrustingkaart kiezen, die je óf direct óf gedurende het spel een voordeel geeft. Hieronder zie je enkele voorbeelden. Heb je die rechtsonder? Dan mag je direct een roze, blauw of zwart Standbeeld in je schip plaatsen. Heb je die linksonder? Dan mag je gedurende het spel over ondiepe plekken varen en dat kost je slechts 1 stap.

Orakel van Delphi Uitrustingkaarten

Heb je een Standbeeld gebouwd? Dan mag je een Gidskaart kiezen, die je gedurende het spel een voordeel geeft. Je schild gaat bijvoorbeeld omhoog waardoor je minder snel Wondkaarten krijgt en je krijgt nooit meer Wondkaarten van de betreffende kleur. Of je mag een bepaalde kleur dobbelsteen voortaan inzetten voor elke kleur die jij wil. Of je mag met een bepaalde kleur dobbelsteen 3 vakjes verder varen.

Orakel van Delphi Gidskaarten

Het laatste dat je in de doos terugvindt zijn Gunstfiches. Met deze fiches kun je o.a. verder varen of na een verloren gevecht, opnieuw tegen een Monster vechten.

Orakel van Delphi Gunstfiches

5 – Orakel van Delphi Recensie

Er zijn diverse elementen waarnaar ik heb gekeken om Het Orakel van Delphi een review te geven.

De voornaamste is het spelmechanisme: Er zijn veel actiemogelijkheden, maar je hebt slechts beperkte middelen. Je moet in het momentum uitrekenen welke acties met jouw middelen de beste zijn. De speler die uiteindelijk gedurende het spel het beste heeft geroeid met de riemen die hij had, wint het spel. Dit soort mechanismes in bordspellen vind ik altijd gaaf. En dat maakt dat ik niet anders kan concluderen dat ik Het Orakel van Delphi ook gaaf vind.

Een kritische kanttekening bij dit soort mechanismes is trouwens dat als spelers te lang gaan nadenken, het al snel niet meer leuk is.

Gelukkig heeft Het Orakel van Delphi daar iets op gevonden. Aan het einde van je beurt gooi je met je Orakeldobbelstenen. De uitkomst van deze dobbelstenen bepaalt wat jij de volgende ronde kunt doen. Zo kun jij alvast, terwijl andere spelers aan de beurt zijn, gaan nadenken over wat je in je volgende beurt wil gaan doen. Dit scheelt een hele hoop tijd. En ik zou ook echt aanraden om dit te doen!

Hieronder beschrijf ik kort wat ik goed en wat ik minder goed vond aan dit gezelschapsspel.

Wat vind ik goed aan het Orakel van Delphi?

  • Het spelmechanisme: Spelers moeten met beperkte middelen het maximale uit hun beurt halen.
  • Het gaat een keer niet om punten, maar om snelheid. Immers, de snelste speler wint.
  • Het veelzijdige speelbord dat elke keer weer anders is.
  • De artwork en degelijkheid van het materiaal.
  • De hoeveelheid speelmateriaal.

Wat vind ik minder goed aan het Orakel van Delphi?

  • Het opzetten van het spel kost relatief veel tijd.
  • Er is niet veel interactie tussen spelers.
  • Lig je eenmaal achter? Dan wordt winnen heel moeilijk.
  • De doos heeft geen handige opbergruimte.

Aan wie zou ik Het Orakel van Delphi aanraden?

Ik zou Het Orakel van Delphi spel aan elke spellen-liefhebber aanraden. Behalve als je…

  • …een snel en luchtig spelletje wil.
  • …veel interactie tussen spelers wil.
  • …niet tegen spellen kunt waarbij 1 of 2 misstappen fataal kunnen zijn.

6 – Orakel van Delphi Waar te Koop

Je kunt Orakel van Delphi bestellen bij 999Games.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik geprobeerd om je op een geordende manier, zoveel mogelijk informatie te geven over het bordspel Het Orakel van Delphi. Met name als je twijfelt of je Het Orakel van Delphi moet kopen, dan kan dit blog nuttige informatie bieden.

Is er nog informatie die je mist of heb je een vraag over dit spel? Stel ‘m dan gerust in de reacties. Dan ga ik mijn best doen deze voor je te beantwoorden!

Ook ben ik natuurlijk benieuwd naar jouw mening! Heb jij Het Orakel van Delphi al gespeeld? Wat vond jij ervan? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *