Als ik heel eerlijk ben denk ik bij Jumbo spellen vaak aan Party & Co, Stratego en Mens Erger Je Niet. Vroeger veel gedaan, maar nu niet meer.
Gelukkig brengt deze spellenuitgever ook steeds vaker moderne titels uit. Het spel ‘Overbooked’ is daar een voorbeeld van. Deze werd onlangs zelfs genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar 2020 in de categorie 10 & 11 Jaar.
In dit blog vertel ik je er meer over. Ik laat je foto’s zien van het speelmateriaal, geef mijn speluitleg én besluit het verhaal met mijn Overbooked spel review!
Voordat je begint met lezen: Jumbo gaf mij het spel Overbooked zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals goede wegwijzers op het vliegveld je naar de juiste gate lozen, helpt onderstaande inhoudsopgave je bij het vinden van de juiste informatie over het spelletje Overbooked!
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 1-4 Personen
- Speelduur: 30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: Jumbo
- Spelauteur: Daryl Chow
- Illustrator: Gyom
- Te koop bij: Spellenrijk.nl – bol.com – Amazon.nl
2 – Kort Speloverzicht
“Ready for take-off? Hoho, niet zo snel, brokkenpiloot. De passagiers zitten nog niet in het vliegtuig!
Welkom op de drukste luchthaven van ons land. Jij werkt bij de servicedesk en zorgt ervoor dat iedere passagier een stoel krijgt. Dat is nog een heel gepuzzel, want sommige passagiers willen bij het raam zitten en anderen reizen in een groep. Bovendien is het vliegtuig overboekt: er zijn meer passagiers dan stoelen… Ben jij degenen die de meeste passagiers tevreden stelt?”
3 – Wat zit er in de doos?
Je vindt het volgende speelmateriaal in de doos van Overbooked:
- 1 Speelbord (Vertrekhal)
- 4 Servicedesks
- 4 Dubbelzijdige Spelertableaus (Vliegtuigen)
- 4 Vliegtuigtrappen
- 96 Kaarten
- 72 Standaard Passagiers Kaarten
- 9 Moeilijke Passagiers Kaarten
- 15 Event Kaarten
- 24 Dinervouchers
- 150 Passagiersfiches
- 30 Blauwe Fiches (Rugbyspelers)
- 30 Gele Fiches (Vrienden)
- 30 Groene Fiches (Senioren)
- 30 Rode Fiches (Verliefde Passagiers)
- 30 Witte Fiches (Kinderen)
- 1 Verkeerstoren
- 1 Scorekaart (Bagageband)
- 8 Houten Blokjes
- 1 Winnaarsbadge
- 4 Checklists
- 1 Boekje Spelregels
Veel en leuk speelmateriaal! Tijd om maar eens naar de foto’s te kijken. Hieronder zie je de voorkant van de doos:
En de achterkant van de doos:
Het hele spel bevat vier talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels), zo ook de spelregels. Maar schrik niet door het dikke boekje van 23 bladzijden. Slechts 5 daarvan is wat je moet lezen. En je gaat er makkelijk doorheen!
Het speelbord van het Overbooked bordspel is een vertrekhal van het vliegveld. Daar kun je 4 servicedesks aan vast puzzelen. Doet een kleur niet mee? Draai de servicedesk dan om. De servicedesks hebben verder niet echt een functie, maar oké, het ziet er wel grappig uit:
Op het speelbord worden passagierskaarten gelegd. Je hebt 72 standaard kaarten en 9 moeilijke (zwarte):
Om het spel te laten variëren kun je ook met eventkaarten (of gebeurteniskaarten) spelen. Deze kaarten tonen extra manieren om punten te scoren:
Voor elke speler is er een vliegtuig. Dit is je spelerstableau. Aan de ene kant staat het vliegtuig afgebeeld voor 1 tot 3 spelers. Aan de andere kant staat het vliegtuig afgebeeld voor 4 spelers. Los van de kleur en wat illustraties zijn de vliegtuigen verder gelijk aan elkaar:
In het vliegtuig ga je passagiers leggen door passagierskaarten te spelen. Er zijn 5 soorten passagiers en elk heeft zijn eigen manier om punten mee te scoren. Daarover lees je verderop meer in mijn Overbooked speluitleg.
Naast elk vliegtuig komt een vliegtuigtrap te liggen. Hier plaats je tijdens het spel ‘overboekte’ passagiers op:
Ook is er voor elke speler een checklist. Hierop staat afgebeeld welke manieren je hebt om punten te scoren:
Tot slot krijgt elke speler 6 dinervouchers (er zijn er dus 24 in totaal!):
De startspeler krijgt overigens deze gave verkeerstoren:
Naast het speelbord komt de bagageband te liggen. Hierop staat het scorespoor afgebeeld. Voor elke speler zijn er 2 blokjes in zijn of haar kleur. Met het ene blokje geef je de eenheden aan en met het andere blokje de twintigtallen:
En ook al kun je er niks mee, de winnaar van het spel krijgt onderstaande winnaarsbadge:
4 – Overbooked Spel: Uitleg
Ik deel mijn Overbooked speluitleg op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het Spel
4.1 – Voorbereiding
Leg de vertrekhal midden op tafel en maak de servicedesks eraan vast. De kleuren die niet meedoen kun je omdraaien, die zijn gesloten. Schud alle passagierskaarten en leg er 4 open op de aangegeven plaatsen. De rest mag als trekstapel op het laatste veld (voor de controlebalie).
Geef elke speler een vliegtuig (met de juiste zijde naar boven), vliegtuigtrap, checklist en 6 dinervouchers. De startspeler krijgt de verkeerstoren.
Plaats de bagageband (scorebord) naast het speelbord en leg de blokjes van de spelerskleuren die meedoen op de 0 en onder de 20. Zorg tot slot dat de passagiersfiches binnen handbereik liggen en je kunt beginnen!
Het spel ziet er voor 2 spelers dan ongeveer zo uit:
4.2 – Spelverloop
Als je aan de beurt bent, doe je achtereenvolgend de volgende acties:
- Passagierskaart kiezen
- Passagiers plaatsen
- Eventuele overboekte passagiers verzetten
Passagierskaart kiezen
Je kunt kiezen uit de 4 kaarten die op het speelbord liggen. De eerste kaart die het dichtst bij de Gate ligt is gratis. Wil je de tweede kaart? Dan moet je een dinervoucher op de eerste kaart leggen. Wil je de derde kaart? Dan moet je een dinervoucher op de eerste én tweede kaart leggen. Enzovoorts.
Spelers die later een kaart nemen met een dinervoucher erop, krijgen deze voucher tot hun beschikking.
Passagiers plaatsen
Op de passagierskaarten staan vierkantjes met gekleurde koffers en lege vierkantjes afgebeeld. Tezamen vormen ze een patroon. Dit patroon dien je exact zo in je vliegtuig te leggen. Zie bijvoorbeeld hieronder:
Op sommige kaarten staat niet een vast patroon afgebeeld, maar een voorwaarde. Bijvoorbeeld dat een bepaalde kleur passagier bij een raam, tussen andere passagiers in óf langs het gangpad moet zitten.
Patronen van een kaart mogen niet buiten de stoelen vallen en moeten in één zitgedeelte worden gelegd. Zitgedeeltes worden gescheiden door een gangpad.
Eventuele overboekte passagiers verzetten
Kies je ervoor om een passagiers op een passagier te leggen die al op een plek zat (daar ontkomt je gewoon niet aan)? Dan is de passagier die al in de stoel zat ‘overboekt’. Deze leg je nu op de vliegtuigtrap en de nieuwe passagier neemt plek in de stoel.
4.3 – Einde van het Spel
Zodra er in een ronde minimaal één passagierstype op is, eindigt het spel. Iedereen komt wel even vaak aan de beurt. Nu begint de puntentelling. Je krijgt punten voor:
- Elk verliefde koppel (5 punten)
- Elk ingesloten kind (3 punten)
- Je grootste rugbyteam (1 punt per fiche)
- Je grootste vriendengroep (1 punt per fiche)
- Je grootste seniorengroep (1 punt per fiche)
- Elke twee dinervouchers (1 punt per 2 vouchers)
Passagiers vormen een koppel of groep als ze horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen binnen één zitgedeelte. Verliefde koppels leveren geen punten op als er 3 of meer aan elkaar grenzen. En kinderen zijn ingesloten als ze zijn omringt door volwassenen en/of rand van het zitgedeelte.
Puur ter illustratie zou onderstaand voorbeeld je 20 punten opleveren. Namelijk 5 punten voor groen, 4 punten voor blauw, 5 punten voor rood en 6 punten voor wit.
Maar we zijn er nog niet. Je kunt ook nog minpunten krijgen:
- 2 Minpunten voor elke overboekte passagier
- 2 Minpunten als je de meeste overboekte passagiers hebt
- 1 Minpunt voor elke lege stoel
Je houdt de score bij op de bagageband:
De speler die uiteindelijk de hoogste score heeft wint het spel en krijgt de winnaarsbadge!
5 – Overbooked Spel: Review
Een positief punt dat ik gelijk wil benoemen in mijn Overbooked review, is het artwork. Dit ziet er naar mijn mening grappig, onschuldig en toegankelijk uit. Het is gericht op de jongere doelgroep. Perfect gekozen, want Overbooked is een familiespel pur sang!
Overbooked ziet er niet alleen toegankelijk uit, dat is het ook. Het spelregelboekje lijkt misschien wat veel, maar het spelverloop heb je zo onder de knie. Je legt het dan ook makkelijk uit aan anderen. Het zijn met name de moeilijkere- en solo varianten die voor wat extra uitleg zorgen.
Als je een nieuw spel wil introduceren in de vriendengroep zonder al teveel speluitleg, dan is Overbooked naar mijn mening ideaal om voor te stellen.
Een ander sterk punt in deze Overbooked spel review, is de uitdaging die het bordspel biedt zónder het spelverloop te vertragen.
Zo kun je uit een aantal kaarten kiezen en moet je bepalen welke voor jou het beste is. Maar omdat er slechts 4 kaarten liggen (en je voor 2e, 3e en 4e moet betalen) is de keuze relatief snel gemaakt. Hierdoor blijft het tempo er lekker in zitten.
Voor de casual bordspel-speler ligt de herspeelbaarheid van Overbooked best hoog. Met name door wat subtiele toevoegingen, zoals moeilijke passagierskaarten en eventkaarten, geef je het spel wat meer uitdaging. Ideaal als de kinderen na een makkelijk potje Overbooked naar bed gaan, kunnen de ouders nog een moeilijke doen ;).
Maargoed, ik denk wel dat de extra uitdaging niet genoeg zal zijn voor de gevorderde bordspel-speler. Hun brein wil net wat meer dan dat Overbooked te bieden heeft.
Oja. Een solo variant! Als je mij kent weet je dat ik solo varianten leuk vind. De Overbooked solo variant is daar geen uitzondering op. Ik zal dit niet heel vaak spelen, maar ik haal er zo nu en dan wel plezier uit. Ik denk dat dit voor menig solo speler hetzelfde zal zijn.
De inlay die erbij wordt geleverd is trouwens ideaal om het kleine speelmateriaal op te bergen. Op de foto hieronder zie je hoe ik de doos inpak. Als je er het spelregelboekje overheen legt en daar het ‘grotere’ speelmateriaal, dan blijft het allemaal best goed op z’n plek :).
Wat ik tot slot nog een beetje jammer vind, is dat de servicedesks en winnaarsbadge los van esthetica niets anders toevoegen. Het ziet er leuk uit, maar that’s it.
Mijn Overbooked spel review in het kort: Leuk vormgegeven en toegankelijk familiespel dat dankzij diverse moeilijkheidsgradaties uitdaging biedt voor het grote publiek en niet snel zal vervelen!
Ik snap dat dit spel is genomineerd voor De Speelgoed van het Jaar 2020.
Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!
6 – Overbooked Spel: Waar te koop?
Je kunt het bordspel Overbooked online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Overbooked, bedacht door Daryl Chow en uitgegeven in Nederland door Jumbo Games. Ik liet je foto’s zien van het speelmateriaal, gaf je mijn speluitleg én deelde mijn Overbooked spel review.
Heb je nog vragen of geef je graag jouw mening over dit spel? Deel het dan in een reactie!