Paleo won de Kennerspiel des Jahres 2021 en werd genomineerd (naast Throw Throw Burrito) voor de Speelgoed van het Jaar 2021 in de categorie 12 t/m 17 jaar. Opvallend genoeg kreeg het dit jaar geen nominatie voor de Nederlandse Spellenprijs. Het is duidelijk. De meningen zijn er over verdeeld.
In dit blog geef ik je Paleo speluitleg en beantwoord ik graag je vragen over de spelregels.
Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het bordspel Paleo zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
In dit blog geef ik je de speluitleg van het bordspel Paleo. Heb je vragen? Stel ze gerust. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.
Korte speluitleg
Hieronder lees je eerst mijn korte Paleo speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je het bordspel Paleo?
Paleo is een coöperatief bordspel waarin jij en je medespelers in de huid kruipen van holbewoners in het stenen tijdperk. Elke beurt leggen alle spelers 1 kaart open en die kaarten handel je in volgorde naar keuze af. Daarbij kun je wapens maken, nieuwe stamleden verwelkomen of dieren verslaan voor eten. Je kunt zelfs muurschilderingen verdienen! Hebben jullie er 5 verdient? Dan winnen jullie Paleo.
MAAR… Er heerst ook gevaar.
Vallende rotsen, een stormloop of gevaarlijke dieren. In dat geval krijgen je stamleden wonden. Kan een stamlid geen wond meer incasseren? Dan gaat deze dood en moeten jullie als team een doodshoofd incasseren. Bovendien moeten jullie, als alle kaarten op zijn, elk stamlid voeden. Lukt dit niet? Ook dan krijg je een doodshoofd. Hebben jullie 5 doodshoofden verzameld? Dan verliezen jullie Paleo.
Uitgebreide spelregels
Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Paleo. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Modulen
- Spelverloop
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Zet de werkbank op tafel, leg de gereedschapsfiches ernaast (met speer-, fakkel- en vuistbijlfiches op hun plek). Plaats het kamp-, wildernis- en nachttableau in die volgorde weer naast de gereedschapsfiches. Leg de grondstoffen, schadefiches, doodskoppen en overwinningsfiches naast de tableaus.
Wat betreft de kaarten komt het in principe altijd op het volgende neer:
- Schud de mensen, dromen en ideeënkaarten en leg ze op het tableau.
- Iedere speler trekt 2 mensen en legt ze open voor zich neer.
- Kies de modulen waarmee je speelt (meer info hieronder).
- Leg eventuele ideeën uit de module in de werkbank.
- Leg bijbehorende geheimenkaarten gesloten op het nachttableau.
- Leg de missiekaarten open op het nachttableau.
- Schud alle overige kaarten met de basiskaarten.
- Verdeel die kaarten gedekt over alle spelers.*
*Als spelers niet evenveel kaarten krijgen, is dat geen probleem.
Je hebt nu ongeveer zoiets voor je op tafel liggen:
3.2 – Modulen
In principe is de basis van Paleo altijd hetzelfde. Het zijn de modulen die variatie in het spel brengen.
Er wordt aangeraden om de volgende levels (met specifieke combinatie van modulen) opeenvolgend te spelen:
- Level I: Modulen A + B
- Level II: Modulen C + D
- Level III: Modulen E + F
- Level IV: Modulen C + G
- Level V: Modulen A + H
- Level VI: Modulen B + I
- Level VII: Modulen D + E + J
Win je een level? Dan ga je door naar het volgende level.
Je kunt zelfs modulen combineren naar jullie behoeften. Het advies is om dan steeds 2 willekeurige modulen te combineren.
3.3 – Spelverloop
Het spelverloop van Paleo is vrij eenvoudig. Je hebt 2 fasen:
- Dagfase
- Nachtfase
In de Dagfase kiezen de spelers één van hun bovenste 3 gedekte kaarten en draaien deze tegelijkertijd open. Met deze kaarten kunnen de spelers acties uitvoeren. Je krijgt bijvoorbeeld grondstoffen (zoals voedsel, hout en steen), kunt gereedschap maken of moet vechten tegen dieren. Je kunt zelfs overwinningsfiches verdienen.
Om zo’n actie uit te kunnen voeren moet je aan het gevraagde aantal symbolen kunnen voldoen. Er zijn 3 symbolen:
- Waarneming
- Kracht
- Handigheid
Die symbolen vind je terug op jouw stamleden (mensen) en gereedschapsfiches.
Het zal vaak voorkomen dat je niet genoeg symbolen hebt. In dit geval kunnen spelers elkaar helpen (mits je met de gespeelde kaart hulp kunt bieden). Zo kunnen spelers gebruik maken van elkaars symbolen en door samen te werken tóch een bepaalde kaart halen.
Het gaat sowieso voorkomen dat je kaarten niet kunt halen, omdat je niet voldoende symbolen hebt. In veel gevallen is er dan niets aan de hand.
Maar in enkele gevallen zullen je stamleden hier schade van oplopen (en wonden krijgen). Zodra er bij een stamlid op het onderste vakje (met doodshoofd) een schadefiche wordt gelegd, sterft het stamlid. Dit levert jullie groep één doodshoofdfiche op.
Als alle kaarten zijn gebruikt voor acties, worden ze afgelegd en kiest weer elke speler één van zijn bovenste 3 kaarten, enzovoorts. Dit spelen van kaarten gaat net zolang door totdat ieders trekstapel leeg is.
Dan begint de Nachtfase. Tijdens deze fase moeten alle spelers hun mensen voeden en missies volbrengen. Voor elk mens dat niet gevoed wordt én voor elke mislukte missie, krijgen de spelers één doodshoofdfiche.
Na de nachtfase worden alle afgelegde kaarten weer geschud en verdeeld over de spelers. Daarna begint de dagfase opnieuw.
Bovenstaande Paleo uitleg is niet volledig, maar geeft je een beeld van belangrijke onderdelen in het spel. Ik kies er bewust voor niet teveel te delen van de kaarten, omdat ik denk dat Paleo het leukst is als je wordt verrast.
3.4 – Einde van het spel
Paleo eindigt zodra één van de volgende twee situaties ontstaat:
- De spelers hebben 5 doodskopfiches verzameld en verliezen het spel.
- De spelers hebben 5 overwinningsfiches verzameld en winnen het spel.
Nu ben jij aan de beurt
In dit blog gaf ik je de Paleo speluitleg. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.
Heb je nog een vraag over de spelregels? Stel je vraag gerust in een reactie.
Hallo Hans,
Wij snappen niet wat wij fout doen. We zijn nog steeds met Paleo E en F bezig en komen maar niet verder.
Het lukt ons maar niet om genoeg voedsel te verzamelen. We moeten toch 5 voedsel inleggen en bij de nachtfase ook nog eens 8 voedsel betalen als we geen 1 kaart hebben kunnen vernietigen? Moeten we ook elke nacht weer die 5 en die 8 voedsel betalen? Krijg je na de nachtfase misschien weer nieuw voedsel? Misschien kun jij uitleggen wat wij fout doen? Je moet toch bij de kaarten E en F Alleen de kaarten met een 1 erop bij doen?
Beste Lumika,
Bedankt voor je vraag over Paleo.
Het zou kunnen dat jullie iets fout doen, maar het kan ook zijn dat jullie gewoon pech hebben. Geluk blijft namelijk een grote rol spelen in het spel. En wij hebben zelf ook vaak gehad dat we belangrijke kaarten te vroeg of te laat in de stapel hadden zitten. Los van het ingenieuze concept, kan dit na meermaals verliezen een vieze nasmaak geven. Mijn enige advies in dit geval is: volhouden en blijf het proberen.
Vanuit een tactisch oogpunt (kleine onder voorbehoud: het is een tijdje geleden dat ik Paleo gespeeld heb) kan ik dit aanraden:
– Je hebt vaak symbolen (gereedschappen) nodig om bepaalde dieren te verslaan. Zorg dat je eerst die extra symbolen krijgt vóórdat je dierkaarten gaat trotseren. Na meerdere potjes kun je zelfs onthouden welke symbolen nodig zijn.
– Bij module E en F kun je de missiekaart ‘Sneeuwstorm’ uitschakelen door het Kampvuur te fixen. Geef dat prio.
– Je hebt de mogelijkheid om kaarten uit te stellen en over te slaan. Maak daar goed gebruik van.
Het is van een afstandje lastig oordelen over jullie speelwijze, dus hopelijk helpen bovenstaande tips.
Bij vragen, let me know!
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl
Dank je voor je advies, we blijven het dan maar proberen.
Groeten van Lumika.
In de handleiding staat bij ‘9’: “Pak de geheimen, zoek aan de hand van de achterkanten de kaarten eruit die in de modulen worden gebruikt.” Welke achterkanten worden hiermee bedoeld? Welk plaatje van welke stapel(s)?
Beste Wieteke,
Bedankt voor je vraag.
Rechtsonder op pagina 2 van het spelregelboekje staan de verschillende soorten kaarten. Zo ook de geheimen, die zijn beetje oranje/bruin.
Uit m’n hoofd staan hier op de achterkant cijfers of letters op. Per campagne gebruik je specifieke cijfers/letters.
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl