Toen ik de titel ‘Paranormale Detectives’ las, bekroop me een dubieus gevoel. Want detectives zijn toch mensen die tastbaar bewijs zoeken om een misdaad op te lossen? En de paranormale wereld is niet tastbaar…
Maar er bestaan dus daadwerkelijk ‘Psychic Detectives’. Detectives die misdaden (proberen) op te lossen met hun paranormale gaven. Los van de effectiviteit van die methode, is dit nieuwe bordspel van 999 Games daarop gebaseerd.
In dit blog laat ik je foto’s zien van het speelmateriaal, geef ik mijn speluitleg én deel ik mijn Paranormale Detectives review met je!
Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het spel Paranormale Detectives zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals in Paranormale Detectives de onthulling van meerdere geheimen de geest helpt, zo helpen onderstaande onderwerpen jou met het vinden van wat je zoekt:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Partyspel
- Aantal Spelers: 2-6 Personen
- Speelduur: 30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
- Uitgever: 999 Games
- Spelauteur: Szymon Maliński, Adrian Orzechowski & Marcin Łączyński
- Illustrator: JocArt, Mateusz Komada & Katarzyna Kosobucka
- Te koop bij: 999Games.nl – bol.com – Spellenrijk.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Paranormale Detectives:
- 1 Speelbord
- 28 Verhaalkaarten
- 35 Detective Interactiekaarten
- 3 Geest Interactiekaarten
- 5 Detectiveschermen
- 5 Onderzoeksbladen
- 1 Geestblad
- 1 Ganzenveerblad
- 5 Ouijabordfiches
- 6 Stiften
- 3 Geestmeterfiches
- 10 Wondfiches
- 17 Tarotkaarten
- 2 Touwen
- 1 Boekje spelregels
Dan is het nu tijd voor de foto’s. Te beginnen met de voorkant van de doos:
En dit is de achterkant van de doos:
Dit is de binnenkant, met inlay:
De Paranormale Detectives spelregels vind je terug in een boekje van 12 bladzijden. Echter, er is weinig tekst en veel illustraties. Dus de spelregels lijken misschien zwaarder dan ze zijn:
Dit is het speelbord. Even goed om toe te lichten. Linksboven zie je de plaats delict, daaronder de ‘geestmeter’ en rechts het ouijabord:
Er is dus een crime scene. Iemand is dood en die wil als geest de detectives vertellen: wie, wat, waar, hoe en waarom. Er zijn 28 verhaalkaarten waar deze informatie op staat. Alleen de geest krijgt die te zien! En ik laat de andere kant dus niet zien om spoilers te voorkomen.
Voordat de eerste detective een vraag stelt, plaatst de geest nog wondfiches bij de plaats delict. Zo geeft de geest aan waar hij of zij wonden had en wat zijn of haar geslacht is (of was ;)).
Er zijn 5 detectives. Voor elk van hen is er een detectivescherm (om je onderzoek geheim te houden) en 7 interactiekaarten (om hints te vragen):
Ook krijgt elke detective een onderzoeksblad om notities op te schrijven (en for the record: hier kun je op schrijven met uitwisbare stift!):
Wanneer detectives de geest een vraag stellen, mag de geest alleen antwoorden zoals aangegeven staat op de interactiekaart van de detective. Bij sommige manieren is speelmateriaal nodig, zoals tarotkaarten, ouijabordfiches, geestmeterfiches ganzenveerblad en touwen:
Daarnaast krijgt de geest 3 eigen interactiekaarten om mee te communiceren:
Tot slot zitten er 6 uitwisbare stiften bij zodat iedereen notities kan maken:
3 – Paranormale Detectives: Speluitleg
Ik geef eerst een korte speluitleg en daarna volgt een uitgebreidere uitleg.
Hoe speel je Paranormale Detectives?
Paranormale Detectives is een partyspel met deductie-element. Één van de spelers neemt de rol van de geest op zich. Alle andere spelers zijn de paranormale detectives, die moeten uitzoeken hoe het slachtoffer stierf. Door middel van hun paranormale gaven kunnen ze met de geest communiceren. Daarbij stellen ze vragen over de details van het misdrijf.
De eerste detective die alle 5 kernbegrippen van het verhaal correct raadt, wint samen met de geest het spel.
Dan is het nu tijd om wat meer de diepte in te gaan. Deze uitgebreide speluitleg deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Leg het speelbord midden op tafel met het ganzenveerblad ernaast. Plaats de wondfiches naast de plaats delict, de geestmeterfiches naast de geestmeter en de ouijabordfiches naast het ouijabord. Ook de touwen en tarotkaarten mogen naast het bord.
Bepaal wie geest wordt en wie de detectives zijn. Elke detective neemt een scherm, onderzoeksblad en stift. Daarnaast krijgt elke detective zijn 7 interactiekaarten en legt er, afhankelijk van het aantal spelers, een aantal af.
De geest krijgt het geestblad, een stift en zijn 3 eigen interactiekaarten. Hij of zij trekt een verhaalkaart, leest deze in het geheim door en legt wondfiches op de betreffende plekken van de plaats delict op het speelbord.
Je hebt nu ongeveer zoiets als hieronder op tafel liggen:
3.2 – Spelverloop
Tijdens Paranormale Detectives stellen de detectives om de beurt vragen, die allemaal worden beantwoord door de geest. Je bepaalt een startspeler en vervolgens ga je met de klok rond.
Als je aan de beurt voer je onderstaande acties in dezelfde volgorde uit:
- Vraag stellen aan de geest (verplicht)
- 5 Kernbegrippen proberen te raden (optioneel)
Als je een vraag stelt (mag niet te beantwoorden zijn met ‘ja’ of ‘nee’), dan leg je ook één van je interactiekaarten op tafel. Hierop staat beschreven hoe de geest antwoord moet geven.
Sommige interactiekaarten vragen geen extra speelmateriaal, maar de meeste wel. In dit laatste geval moet je denken aan:
- het uitbeelden van het antwoord met 2 touwen;
- het aangeven op de geestmeter;
- het uitstralen met tarotkaarten;
- het aangeven op het ouijabord.
Na het antwoord mag elke detective notities maken. Tot slot leg je de gespeelde interactiekaart af.
Nu mag de speler ook proberen om de 5 kernbegrippen te raden. Wil de speler dit niet? Dan is de volgende speler aan de beurt. Wil de speler dit wel? Dan geeft hij antwoord op de 5 vragen Wie? Wat? Waar? Hoe? Waarom?
Zijn ze alle 5 goed? Dan eindigt het spel en wint de detective en de geest. Zijn er minder dan 5 goed? Dan noteert de geest dit aantal op het onderzoeksblad van de detective én op zijn eigen geestblad. Vervolgens is de volgende speler aan de beurt.
Let op: je mag per potje Paranormale Detectives maar twee keer raden. Raad je een 2e keer niet alle kernbegrippen? Dan stopt het spel voor jou. Maar je kunt nog wel winnen!
3.3 – Einde van het spel
Het spel eindigt zodra:
- een detective alle 5 kernbegrippen raadt;
- alle detectives 2x hebben geraden of de interactiekaarten op zijn.
In scenario 1 wint die detective met de geest.
In scenario 2 wint de detective die de meeste kernbegrippen goed heeft geraden. Is dit een gelijke stand? Dan wint de detective die als eerste de meeste kernbegrippen goed had (in onderstaand voorbeeld is dat dus de oude gozer, die als eerste 4 begrippen goed had).
Lig je er dus als eerste uit? Dan kan het nog steeds zijn dat je wint.
4 – Paranormale Detectives: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te kunnen geven, deel ik mijn Paranormale Detectives recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Interactie
- Herspeelbaarheid
- Final Thoughts
Thema & Vormgeving
Ik heb niks aan te merken op zowel het thema als de vormgeving. Beide komen goed tot hun recht.
Ik bedoel, je bent een detective die paranormaal begaafd is en probeert zonder directe communicatie hints te ontvangen van een geest. En die geest is onlangs slachtoffer geworden en wil rechtvaardigheid via de detective. Nouja, het spel biedt de middelen om dit te doen.
De vormgeving vind ik goed bij het spel passen, omdat het duister en mysterieus is. Daarmee ondersteunt de vormgeving het thema van het spel. Los daarvan vind ik de artwork leuk, maar oké dat is een kwestie van smaak.
Spelregels & Toegankelijkheid
De spelregels zijn duidelijk omschreven en hebben al mijn vragen kunnen beantwoorden. Sterker nog, ik vind ze ronduit eenvoudig. De spelregels maken het spel naar mijn mening dus zeer toegankelijk.
Bij veel spellen, neem Black Stories als voorbeeld, moet je vragen stellen waarbij je alleen met ‘Ja’ of ‘Nee’ mag antwoorden. Bij Paranormale Detectives is dit juist anders. De vragen moeten NIET met ‘Ja’ of ‘Nee’ te beantwoorden zijn.
En dit zorgde precies voor wat mentale uitdagingen in het begin. Niet alleen bij mij, maar ook bij andere spelers. We moesten echt even wennen aan die creatieve manier van vragen stellen. Uiteindelijk kwamen we er wel, maar het duurde even. Laat je dus niet direct uit het veld slaan.
Een groot pluspunt vind ik dat je specifieke verhaalkaarten hebt voor jongere spelers. Paranormale Detectives gaat nu eenmaal over de dood en heeft verwijzingen naar geweld, seks en drugs. Dankzij die specifieke verhaalkaarten is dit spel ook toegankelijk voor jongere spelers.
Wel vind ik dat er veel variatie zit in het moeilijkheidsniveau. Sommige verhaalkaarten (en kernbegrippen) raad je relatief eenvoudig, terwijl anderen echt heel lastig zijn. Maar oké, dat kun je nog zien als meer uitdaging ;).
Het spreekt denk ik wel voor zich, dat mensen die niet van partygames of raadselachtige spellen houden, Paranormale Detectives ook niet zo leuk zullen vinden.
Interactie
Er zit veel interactie in Paranormale Detectives. Immers, de geest moet met elke detective communiceren en detectives kunnen een beetje van elkaars vragen aan- en antwoorden van de geest leren.
De interactie gaat zelfs zo ver dat er fysieke aanrakingen bij zitten. Denk aan het vasthouden van iemands hand om te tekenen of iets met de vinger schetsen op andermans rug.
Ik ken mensen die behoefte hebben aan hun persoonlijke ruimte. En daarom noem ik bewust even dit fysieke onderdeel in mijn Paranormale Detectives review.
Je kunt er overigens voor kiezen om dergelijke kaarten uit het spel te laten.
Herspeelbaarheid
Er zitten standaard 28 verhaalkaarten bij Paranormale Detectives. Dat betekent dat je het spel dus 28 keer kunt spelen. Daarna ken je de verhalen.
Gelukkig heeft 999 Games hier nog extra verhalen geplaatst. Scroll even naar beneden en kijk onder het kopje Over het spel. Daar vind je als het goed is een download link voor 28 EXTRA verhalen. Dit komt de herspeelbaarheid dus zeker ten goede!
Final Thoughts
Ik zie Paranormale Detectives echt als een mix van Mysterium, Black Stories en Party&Co. Je communiceert als detective met een geest (a la Mysterium), moet slimme vragen stellen om informatie te vergaren (a la Black Stories) en je krijgt die informatie d.m.v. allerlei soorten hints (a la Party&Co).
Ik zou Paranormale Detectives het meest vergelijken met Mysterium. Echter speel je de eerstgenoemde tegen elkaar en de laatstgenoemde met elkaar. Mysterium zit wat hints betreft meer op het abstracte niveau van Dixit, terwijl je met Paranormale Detectives dus wat concretere hints geeft.
Paranormale Detectives is dus geschikt voor mensen die Mysterium wel leuk vinden, maar het Dixit element niet kunnen waarderen.
Mijn Paranormale Detectives review in het kort?
Liefhebbers van partyspellen en crime-solvers hebben een nieuw motief om binnen te blijven: Paranormale Detectives. Dit spel is uiterst toegankelijk, steekt goed in elkaar en heeft dankzij extra, digitaal verkrijgbare content, een hoge herspeelbaarheid. Case Closed.
Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!
5 – Paranormale Detectives: Waar te koop?
Je kunt het partyspel Paranormale Detectives online bestellen bij o.a. 999Games.nl, bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over de partygame Paranormale Detectives, uitgegeven door 999 Games. Ik liet je foto’s zien van het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Paranormale Detectives review met je.
Wat vind jij van dit spel? Wil je er een vraag over stellen? Ik hoor graag van je in een reactie!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto’s gebruikt van cottonbro via Pexels en Nat Mara via Pixabay.