Parijs de Lichtstad Bordspel: Uitleg, Unboxing & Review!

Parijs de Lichtstad Bordspel: Review, Spel Uitleg & Unboxing

Ah, Parijs roept zoveel herkenning op. De Eiffeltoren, De Notre Dame, Het Louvre waarin de Mona Lisa hangt (al kun je op de afbeelding hierboven zien dat een nieuw schilderij haar plekje heeft ingenomen!).

Parijs wordt betiteld als de stad van de liefde… De stad van de mode… én de stad van het licht. Op die laatste titel is het bordspel Parijs De Lichtstad gebaseerd.

In dit blog laat ik wat licht schijnen over dit nieuwe bordspel van 999 Games. Ik geef de speluitleg, laat je zien wat er in de doos zit en deel natuurlijk weer mijn Parijs spel review!

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het spel Parijs De Lichtstad zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Waar de lantaarns de wegen in Parijs verlichten, zal deze inhoudsopgave wat meer licht schijnen over de weg die dit blog volgt:

  1. Algemene Informatie
  2. Kort Speloverzicht
  3. Wat zit er in de doos?
  4. Parijs De Lichtstad: Speluitleg
  5. Parijs De Lichtstad: Review
  6. Parijs De Lichtstad: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

  • Soort spel: Bordspel
  • Aantal Spelers: 2 Personen
  • Speelduur: 30 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
  • Uitgever: 999 Games
  • Spelauteur: José Antonio Abascal
  • Illustrator: Oriol Hernández
  • Te koop bij: 999Games.nlSpellenrijk.nlbol.com

2 – Kort Speloverzicht

“Parijs, 1889. De wereldtentoonstelling was de perfecte kans om de wereld te verbazen met de kracht van elektriciteit. Dankzij het netwerk van straatlantaarns op gas stond Parijs al sinds het begin van de 19e eeuw bekend als de ‘lichtstad’, maar de implementatie van elektrische openbare verlichting overdonderde de hele wereld.

Als één van de belangrijkste persoonlijkheden van de stad, probeer jij ervoor te zorgen dat jouw gebouwen zoveel mogelijk van dat licht vangen. Inspireer artiesten en verras zowel Parijzenaars als toeristen met de schoonheid en het wonder van het nieuwe licht van de stad!”

3 – Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het Parijs bordspel:

  • 1 Speelbord (zit in de doos)
  • 16 Vierkante tegels
    • 8 Tegels voor de Blauwe Speler
    • 8 Tegels voor de Oranje Speler
  • 14 Schoorstenen
    • 7 Blauwe Schoorstenen
    • 7 Oranje Schoorstenen
  • 8 Actiefiches
    • 4 Blauwe Actiefiches
    • 4 Oranje Actiefiches
  • 12 Actiekaarten
  • 12 Gebouwen
  • 9 Speciale Speelstukken
    • 1 Schilder
    • 1 Danseres
    • 1 Keienveld met beide kleuren gemixt
    • 1 Fonteintegel
    • 1 Standbeeldtegel
    • 1 Straatlantaarntegel
    • 1 Grote Straatlantaarntegel
    • 1 Botanische Tuintegel
    • 1 Aanbouw

En hoe ziet dat er uit? Dat zie je hieronder, te beginnen met de voorkant van de doos:

Parijs de Lichtstad: Voorkant Doos

En de achterkant van de doos:

Parijs de Lichtstad: Achterkant Doos

Als je de deksel eraf haalt, zie je dit:

Parijs de Lichtstad: Binnenkant Doos

En als je het speelmateriaal uit de doos haalt, komt het speelbord tevoorschijn (yes, dat zit in de doos):

Parijs de Lichtstad: Speelbord

Elke speler krijgt 4 actiefiches en 7 schoorstenen in zijn of haar kleur:

Parijs de Lichtstad: Actiefiches
Parijs de Lichtstad: Schoorstenen

Elke speler krijgt ook 8 vierkante keientegels. De onderkant heeft een eigen spelerskleur. De bovenkant bestaat uit 4 kleinere velden. Deze kunnen oranje, blauw, neutraal óf paars (oranje en blauw gemixt) zijn. In de Parijs bordspel speluitleg lees je daar straks meer over.

Parijs de Lichtstad: Vierkante Keientegels

Met de keientegels ga je ‘bodem’ van Parijs in de speeldoos leggen. Vervolgens plaats je op die tegels weer de volgende gebouwen:

Parijs de Lichtstad: Gebouwen

In totaal krijg je 12 actiekaarten. Elk spel leg je er 2 aan elke zijde van het vierkante speelbord. Op de voorkant staan fraaie schilderwerkjes:

Parijs de Lichtstad: Actiekaarten Voorkant

Maar belangrijker is de achterkant. Hierop staan namelijk acties die je eenmalig kunt gebruiken:

Parijs de Lichtstad: Actiekaarten met Achterkant

Wanneer je tijdens het spel een actiefiche op zo’n actiekaart legt, mag je de bijbehorende actie uitvoeren. Daarmee kun je minpunten reduceren, extra punten verdienen óf een extra speelfiguur krijgen die je op het speelbord mag plaatsen:

Parijs de Lichtstad: Danseres & Schilder
Parijs de Lichtstad: Speciale Speelstukken

4 – Parijs Bordspel: Uitleg

Om je goed uit te leggen hoe je het spel Parijs De Lichtstad speelt, deel ik deze speluitleg op in onderstaande delen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde & Puntentelling

4.1 – Voorbereiding

Leg het speelbord tussen jullie in met daar om heen 8 van de 12 actiekaarten (2 aan elke zijde) met bijbehorende speciale speelfiguren. Geef elke speler 4 actiefiches, 7 schoorstenen en 8 keientegels (geschud). Plaats de gebouwen als algemene voorraad op tafel en neem 1 keientegel van de stapel op handen.

Kies de startspeler en je bent klaar om te beginnen. Je hebt nu ongeveer zoiets op tafel liggen:

Parijs de Lichtstad Bordspel: Startopstelling

4.2 – Spelverloop

Het doel van het bordspel Parijs is om aan het einde van het spel de meeste punten te hebben. Die punten kun je verdienen tijdens het spel. Het spel bestaat uit 2 fases:

  1. Keientegels Leggen en Gebouwen Nemen
  2. Gebouwen Leggen en Acties Uitvoeren

Voor beide fases geldt dat je om de beurt één actie mag doen.

Fase 1: Keientegels Leggen en Gebouwen Nemen

Als je aan de beurt bent kun je óf de keientegel die je in je handen hebt op het speelbord plaatsen en een nieuwe trekken óf een gebouw uit de algemene voorraad pakken. Zodra alle 16 keientegels op het speelbord liggen, eindigt deze fase.

Parijs de Lichtstad Bordspel: Onderbord van Keientegels

Fase 2: Gebouwen Leggen en Acties Uitvoeren

Tijdens deze fase mag je gebouwen op de keientegels leggen. Let wel; je mag alleen op de velden bouwen die jouw en de gemixte kleur hebben. Dus niet op de kleur van je tegenstander en ook niet op de neutrale lantaarnvelden. Als je een gebouw hebt neergelegd, zet je er een schoorsteen op om aan te geven dat dit jouw gebouw is.

Parijs de Lichtstad Bordspel: Puzzelstukken Plaatsen

Je mag er ook voor kiezen om een actie te doen. Je kiest een ongebruikte actiekaart en voert dan, indien mogelijk, direct de actie uit. Daarna draai je de kaart om en leg je er een actiefiche van jou op. Jij en je tegenstander mogen deze actie dit spel niet meer gebruiken!

Parijs de Lichtstad Bordspel: Actiefiches op Actiekaarten Leggen

Deze fase eindigt zodra niemand meer gebouwen kan leggen en de 8 actiefiches zijn gebruikt.

4.3 – Einde & Puntentelling

Het spel eindigt als de 2e fase voorbij is. Daarna ga je de punten tellen. Je krijgt punten voor:

  1. Verlichte gebouwen
  2. Grootste groep gebouwen
  3. Actiekaarten met postzegel

Voor (1) vermenigvuldig je de grootte van elk gebouw met het aantal straatlantaarns dat erop schijnt. De grootte wordt gedefinieerd door het aantal bedekte velden op het speelbord.

Voor (2) krijg je 1 punt per veld dat jouw grootste groep gebouwen bedekt. Let op: beide spelers krijgen deze punten!

Voor (3) kijk je naar de beschrijving op de actiekaart (of in de spelregels). Daar staat namelijk hoeveel punten je voor bepaalde actiekaarten krijgt.

Tot slot krijg je nog 3 minpunten voor elk gebouw dat je niet hebt gebouwd.

De speler met de meeste punten wint het bordspel Parijs!

Parijs de Lichtstad Bordspel: Puntentelling

5 – Parijs Bordspel: Review

Persoonlijk vind ik Parijs de Lichtstad een heerlijk spel. De geluksfactor is klein en je ehm, ‘intellectuele’ inbreng is hoog. Je moet puzzelen, vooruit plannen, anticiperen op je tegenstander en met meerdere scenario’s rekening houden.

In dit soort spellen schuilt wel een gevaar: je moet goed nadenken over je zet en dat maakt dat beurten lang kunnen duren.

Ik ken mensen die daar, net als ik, geen problemen mee hebben. Maar ik ken ook mensen die juist snelle speelbeurten willen. Die houden niet zo van wachten. En dat snap ik ook wel. Die potentiële lange beurten maken Parijs het bordspel naar mijn mening dus niet voor iedereen geschikt.

Bovenstaand onderdeel van deze Parijs spel review zal de grootste factor zijn die bepaalt of je het wel of niet leuk zal vinden. Want aan de volgende onderdelen kan het eigenlijk niet liggen.

Je wordt niet snel uit het spel geslagen. Ook al maak je een fout met het leggen van keientegels, dankzij de actiekaarten die in de tweede fase komen, kun je dit nog beïnvloeden. Daarnaast kun je actiekaarten gebruiken om je tegenstander te dwarsbomen. Dit houdt het spannend!

Het artwork ziet er fraai uit. Schilderachtig eigenlijk. En dat is niet raar als je een spel maakt over een stad waar menig kunstenaar naartoe ging om de kneepjes van het vak te leren. Daarnaast is ook het speelmateriaal van goede kwaliteit. En zelf ben ik verliefd geworden op de puzzelstukjes:

Parijs de Lichtstad Bordspel: Heerlijke Puzzelstukken

Gelukkig zijn de spelregels kort en duidelijk. Ook dat is naar mijn mening echt een pré. Zeker voor een spelletje van deze omvang. Maar oké, de spelregels zijn weliswaar eenvoudig, het spel zal je wel degelijk aan het denken zetten!

En nog een laatste voordeel in deze Parijs bordspel recensie: de herspeelbaarheid ligt hoog. Dankzij het variabele onderbord (keientegels), de variatie in puzzelstukken én actiekaarten, maakt dat geen enkel potje hetzelfde zal zijn.

Mijn Parijs bordspel review in het kort: Heerlijk 2 speler spel met hoge herspeelbaarheid en fraai speelmateriaal waarbij geluk een kleine rol speelt en veel wordt gevraagd van je ruimtelijke inzicht en planningsvaardigheden!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Parijs Bordspel: Waar te koop?

Je kunt het Parijs bordspel online bestellen bij o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over 999 Games’ bordspel Parijs de Lichtstad. Ik liet je zien wat er zoal in de doos zat, gaf je mijn speluitleg én vertelde je mijn Parijs bordspel review.

Heb je nog vragen over dit spel? Heb je het al eens gespeeld? Wat vond jij ervan? Ik hoor graag van je in een reactie!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Foundry Co van Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *