Party en Co Disney Princess: Review, Speluitleg + Unboxing!

Party en Co Disney Princess: Review, Speluitleg + Unboxing!

Oké oké, meestal review ik andersoortige spellen, I know.

Maar mijn vrouw en dochter zijn keiharde Disney fans. Mijn dochter heeft de kast vol Disney jurkjes en mijn vrouw heeft zelfs een Belle jurk! Dus toen ik Party en Co Disney Princess mocht reviewen… nouja, je snapt het wel :).

In dit blog laat ik je zien wat er in de doos zit, geef ik de speluitleg en deel ik mijn Party en Co Disney review met je!

Voordat je begint met lezen: Jumbo gaf mij het spel Party en Co Disney Princess zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals een Disney film niet compleet is zonder prinses, sidekick, prins én vijand, zo zou dit blog niet compleet zijn zonder deze onderwerpen:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Speluitleg
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Kinderspel
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 5 Jaar
 • Uitgever: Jumbo
 • Spelauteur: N.v.t.
 • Illustrator: N.v.t.
 • Te koop bij: Spellenrijk.nlbol.comAmazon.nl

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Party en Co Disney Princess:

 • 1 Speelbord
 • 1 Zandloper
 • 1 Dobbelsteen
 • 10 Personagekaarten
 • 10 Prinsessen
 • 5 Voetstukjes
 • 40 Fiches
 • 260 Opdrachtkaarten:
  • 65 Wie ben ik? (Blauw)
  • 65 Adelaarsoog (Rood)
  • 65 Toverspiegel (Paars)
  • 65 Supergeheugen (Geel)
 • 1 Disney Kroon
 • 1 Toverspiegel
 • 1 Dubbelzijdig Leaflet met Spelregels

Tijd om te kijken hoe alles er uit, te beginnen met de voorkant van de doos:

Party en Co Disney Princess: Voorkant Doos

En de achterkant:

Party en Co Disney Princess: Achterkant Doos

En de binnenkant:

Party en Co Disney Princess: Binnenkant Doos

Je krijgt er een dubbelzijdig, vierkant leaflet bij met de spelregels:

Party en Co Disney Princess: Spelregels

Het speelbord ziet er zo uit:

Party en Co Disney Princess: Speelbord

Je hebt paarse opdrachten, genaamd Toverspiegel:

Party en Co Disney Princess: Opdrachten Toverspiegel

Je hebt gele opdrachten, genaamd Supergeheugen!:

Party en Co Disney Princess: Opdrachten Supergeheugen!

Je hebt rode opdrachten, genaamd Adelaarsoog:

Party en Co Disney Princess: Opdrachten Adelaarsoog

Je hebt blauwe opdrachten, genaamd Wie Ben Ik?:

Party en Co Disney Princess: Opdrachten Wie Ben Ik?

Voor de paarse en blauwe opdrachten heb je de toverkroon nodig:

Party en Co Disney Princess: Kroon

Voor de paarse opdrachten heb je nog de toverspiegel nodig:

Party en Co Disney Princess: Toverspiegel

De spelers kunnen een karakter kiezen uit 10 Disney prinsessen. Van links naar rechts, boven naar beneden: Elsa, Ariel, Rapunzel, Doornroosje, Vaiana, Sneeuwwitje, Jasmine, Anna, Belle en Assepoester.

Party en Co Disney Princess: Personagekaarten

Daar horen natuurlijk ook speelstukken bij. Je hebt 10 speelstukken en 5 voetstukjes om de speelstukken in te zetten (de spelregels zeggen overigens 4 voetstukjes!):

Party en Co Disney Princess: Prinsessen Speelstukken

Bij elke prinses horen ook nog 4 fiches met vriendjes of voorwerpen die bij de betreffende prinses horen. Bij Jasmine zit bijvoorbeeld de Lamp. Bij Belle zit bijvoorbeeld de Roos. Bij Assepoester zit bijvoorbeeld het Glazen Muiltje.

Party en Co Disney Princess: Fiches

Dan hebben we natuurlijk nog een zandloper die 30 seconden aangeeft:

Party en Co Disney Princess: Zandloper

En tot slot een fraaie, roze dobbelsteen (toversteen):

Party en Co Disney Princess: Dobbelsteen

3 – Party en Co Disney: Speluitleg

Hieronder lees je eerst mijn korte Party & Co Disney Princess speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Party & Co Disney Princess?

Als je aan de beurt bent gooi je de dobbelsteen, verplaats je jouw prinses en moet je een opdracht doen. Op speciale vakjes kun je fiches verdienen door opdrachten succesvol af te ronden. Zodra je alle 4 de fiches van jouw prinses hebt, mag je naar het midden van het speelbord. Wie daar als eerst komt, wint het spel.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere Party & Co Disney Princess speluitleg. Die deel ik op in:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Opdrachten
 4. Einde van het Spel

3.1 – Voorbereiding

Plaats het speelbord midden op tafel. Schud alle opdrachtstapels en plaats deze gedekt op het vierkantje in dezelfde kleur.

Geef elke speler een personagekaart, bijbehorend speelstuk met voetje én 4 fiches. Het speelstuk zet je op een startveld naar keuze. De 4 fiches leg je naast je personagekaart.

Leg de zandloper, kroon en toverspiegel naast het bord. Geef de startspeler de dobbelsteen en je kunt beginnen! Nu ligt er zoiets als hieronder op tafel:

Party en Co Disney Princess: Startopstelling voor 3 Spelers

3.2 – Spelverloop

Als je aan de beurt bent gooi je de dobbelsteen en kies je een richting waarin je jouw speelstuk verplaatst. Je kunt nu op een klein opdrachtveld, groot opdrachtveld óf dobbelsteen eindigen.

Kom je op een dobbelsteenveld? Dan mag je nog een keer gooien.

Party en Co Disney Princess: Soorten Vakjes

Kom je op een klein opdrachtveld en volbreng je de opdracht? Dan mag je nog een keer. Volbreng je de opdracht niet? Dan is de speler links aan de beurt.

Kom je op een groot opdrachtveld in de vorm van een ster en volbreng je de opdracht? Dan neem je één fiche naar keuze en die plaats je op je personagekaart. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Ook als je de opdracht niet haalt, is de volgende speler aan de beurt.

Party en Co Disney Princess: Speciaal Vakje (Ster)

3.3 – Opdrachten

Je hebt 4 soorten opdrachten:

 1. Toverspiegel
 2. Supergeheugen
 3. Adelaarsoog
 4. Wie ben ik?

Bij de Toverspiegel zet je de kroon op je hoofd en plaats je ongezien een paarse kaart in de kroon met de afbeelding naar voren. Vervolgens pak je de toverspiegel en moet je binnen 30 seconden raden van welk karakter je enkele contouren ziet afgebeeld.

Party en Co Disney Princess: Kroon op Hoofd met Toverspiegel
Party en Co Disney Princess: Grumpy in de Toverspiegel

Bij Supergeheugen pak je een gele kaart. Hier staan karakters en objecten op die je moet onthouden. Na de 10 seconden wordt de gele kaart aan een andere speler gegeven, wordt de zandloper omgedraaid en moet je binnen 30 seconden raden wat er op stond.

Party en Co Disney Princess: Voorbeeld Gele Opdracht

Bij Adelaarsoog pak je een rode kaart. Hierop staan 5-7 kleine illustraties. Staat er ENKEL op de kaart? Dan moet je de illustratie aanwijzen die niet gelijk is met een andere. Staat er DUBBEL op? Dan moet je juist de 2 illustraties aanwijzen die gelijk zijn aan elkaar.

Bij Wie Ben Ik? zet je de kroon op je hoofd en plaats je ongezien een blauwe kaart in de kroon met de afbeelding naar voren. Vervolgens krijg je 30 seconden de tijd om vragen te stellen die alleen met Ja of Nee mogen worden beantwoord. Raad jij binnen 30 seconden wie jij bent?

Party en Co Disney Princess: Kroon op Hoofd met Wie Ben Ik?

3.4 – Einde van het Spel

Zodra je 4 fiches hebt verzameld, moet je naar het middelste Party en Co vakje op het speelbord. De speler die daar als eerste komt, wint het spel.

4 – Party en Co Disney: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Party & Co Disney Princess recensie op in de volgende onderdelen:

 • Thema & Vormgeving
 • Spelregels & Toegankelijkheid
 • Strategie of Geluk?
 • Interactie
 • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Disney, prinsessen, kleuren, wat wil je nog meer? Naar mijn mening kun je niet veel verkeerd doen als je Disney als thema kiest. Nouja, het maakt het spel wel alleen geschikt voor Disney kenners. Want er zitten echt veel karakters in. Ken je niet veel Disney films? Dan is dat minder leuk.

Wat ik wel jammer vind is dat Fauna uit Doornroosje tot 2x toe de verkeerde naam krijgt. Op de kaartjes hieronder kun je zien hoe ze Mooiweertje wordt genoemd:

Party en Co Disney Princess: Fout Mooiweertje moet Fauna zijn

Het speelmateriaal is verder van goede kwaliteit en uitermate geschikt voor grijpgrage kinderhandjes. De kroon past weliswaar niet echt lekker op mijn dikke harses, maar voor kinderen is die perfect.

Nog een keer muggenziften dan. Op de rode kaartjes staat een behoorlijke misdruk. Er staat adelaarDsoog in plaats van adelaarsoog:

Party en Co Disney Princess: Schrijffout AdelaarDsoog

Een jammerlijk foutje, maar dat doet geen afbreuk aan het spelverloop.

Spelregels & Toegankelijkheid

De spelregels zijn ideaal voor kinderen. Eigenlijk is het niets anders dan dobbelen, opdracht doen en door. Natuurlijk is het wel handig om een volwassene in de buurt te hebben of mee te laten doen. Maar overall is mijn ervaring dat kinderen de regels zo doorhebben.

Als ik kijk naar mijn dochtertje en enkele vriendinnetjes van haar, dan hebben ze over het algemeen geen problemen met de paarse, gele en rode opdrachten.

Het zijn vooral de blauwe opdrachten (Wie ben ik?) die ze moeilijk vinden. En dat snap ik, want ik vind die ook nog weleens lastig. Na meerdere potjes leer je wel welke vragen handig zijn om te stellen, maar in het begin is dat echt lastig.

Party en Co Disney Princess: Lastige Opdracht

Dus, om je alvast op weg te helpen:

 • Is het een man? Is het een vrouw?
 • Is het een mens? Is het een dier? Is het een wezen?
 • Is het een goede? Is het een schurk?
 • Is hij of zij groot? Is hij of zij klein?
 • Heeft het dier haar?
 • Heeft hij of zij zwart haar?

Ik vind Party en Co Disney Princess zeker toegankelijk voor kinderen. Maar een vereiste is wel dat het kind veel Disney films heeft gezien (en niet alleen Frozen bijvoorbeeld), anders weet je niet veel. Daarnaast vragen de blauwe opdrachten om een ietwat vlakke leercurve te accepteren.

Strategie of Geluk?

Ik vind dit onderdeel voor Party en Co Disney Princess niet zo relevant, maar het een standaard item van mijn reviews dus vooruit. Qua dobbelen moet je geluk hebben. Bij de opdrachten gaat het vooral om je geheugen en kennis. Daar komt geen strategie bij kijken.

Interactie

Party en Co Disney Princess bevat wel wat interactie. Andere spelers zullen de actieve speler namelijk controleren. En bij de Wie Ben Ik? opdrachten moeten ze ook actief met Ja of Nee antwoorden. Zo ben je dus wel met elkaar bezig.

Herspeelbaarheid

Nou. Persoonlijk ben ik (een saaie volwassene) er wel een beetje klaar mee, maar mijn dochtertje kan er geen genoeg van krijgen! Er zijn voldoende kaartjes om de nodige variatie te bieden. Dus ja, de herspeelbaarheid ligt wel hoog voor kinderen.

Party en Co Disney Princess: op Tafel

Mijn Party en Co Disney Princess review in het kort?

Party en Co Disney Princess is een leuk spelletje voor kinderen, mits ze veel Disney films hebben gezien. De grote hoeveelheid karakters is leuk, maar niet als je ze niet kent. Mijn dochtertje van 5 vindt alleen de opdracht Wie Ben Ik? wat lastig. De rest gaat prima. Maar oké, ze is gebrainwasht met Disney films door haar ouders…

5 – Party en Co Disney Princess: Waar te koop?

Je kunt Party en Co Disney Princess online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over de Party & Co Editie met Disney Prinsessen, in Nederland uitgegeven door Jumbo. Ik liet je foto’s zien van het speelmateriaal, vertelde je hoe je het speelt én deelde mijn Party en Co Disney review met je.

Wat vind jij ervan? Wil je nog iets weten? Laat het me weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *