8 Patchwork Tips en Tactieken voor een Winnaars Strategie!

Patchwork Tips en Tactieken voor een Strategie om te Winnen!

Veel mensen vinden Patchwork van 999Games een leuk spelletje voor tussendoor. Gewoon, lekker gezellig met z’n tweeën.

Maar zoals je in mijn Patchwork Review kon lezen, zit er naast de uitnodigende eenvoud ook veel diepgang in. Dus ja, als je wil kun je de nodige tactiek toepassen.

In dit blog deel ik 8 Patchwork tips waarmee jij je eigen strategie kunt vormen en een grotere kans krijgt om dit 2 speler spel te winnen!

Tip #1 – Eerst inkomen, dan vullen!

Patchwork is zo’n typisch spel waarbij je een cashflow moet opbouwen om later punten te scoren. In veel Eurogames moet je eerst voor het geld gaan en daarmee investeren in iets wat punten oplevert.

Dat werkt bij Patchwork net zo. Je moet eerst investeren in lappen stof met knopen. Als die knopen je structureel een goed inkomen bieden, kun je ook meer betalen voor specifieke stukjes die je nodig hebt om je dekentableau af te maken.

Tip # 2 – Begin in een hoek met puzzelen

Als je de eerste lappen stof in de hoek neerlegt biedt dat een groot voordeel: je hoeft niet meer naar de buitenkant te kijken. Behalve als het stukje nog niet helemaal goed aansluit natuurlijk.

Patchwork Tip: Begin in een Hoek

Maar leg je je eerste lapje stof in het midden neer? Dan moet je uiteindelijk bij 4 hoeken gaan zoeken naar het juiste stukje. Door in een hoek te beginnen, hoef je dus voor 1 hoek minder te puzzelen!

Tip #3 – Neem de tijd als je achteraan staat

Bij Patchwork is de speler die achteraan staat aan de beurt. Je kunt dus vaker achter elkaar aan de beurt zijn. Zo’n situatie is best fijn, omdat je dan wat beter kunt plannen.

Neem in zo’n geval ook goed de tijd om wat scenario’s uit te werken. Met welk scenario krijg jij de juiste lapjes stof? En misschien nog wel beter: met welk scenario krijgt je tegenstander een stukje stof juist niet?

Tip #4 – Passen is prima, maar minimaliseer het aantal vakjes

Veel mensen vinden passen in Patchwork vervelend. Want elk vakje dat je vooruit gaat, is een mogelijkheid minder om een lapje stof te kopen. Maar het passen an sich is niet zo erg. Pas als je (vaker) meer dan 2 vakjes vooruit gaat, kan dat problemen geven.

Patchwork Tip: Minimaliseer vakjes bij het passen!

Probeer dus het aantal vakjes dat je moet passen te minimaliseren. De makkelijkste manier is om knopen op zak te houden, zodat je altijd wel iets kunt kopen (maar oké, dat is soms ook makkelijker gezegd dan gedaan).

Tip #5 – Naai niet alleen stof, maar ook je tegenstander!

Dit bedoel ik figuurlijk hè ;). Anyway, deze Patchwork tactiek ligt in het verlengde van de vorige tip. Heeft je tegenstander geen knopen meer? Koop dan een lapje stof dat veel tijd kost, om zoveel mogelijk vakjes vóór hem of haar te eindigen. Deze speler moet nu passen en gaat veel vakjes vooruit.

Zoals je in de vorige tip kunt lezen kost dit hem of haar veel potentiële acties. Slecht voor je tegenstander, goed voor jou ;).

Tip #6 – Overschat de leren stukjes niet

De leren lapjes zijn fijn, maar naar mijn mening alleen als het toevallig zo uitkomt. Ga je namelijk bewust vakjes op het tijdspoor opofferen om als eerste over een vakje met leren lapje te gaan? Dan kost je dit dus acties waarmee je ook grotere lappen stof had kunnen leggen.

Bovendien scheelt één lapje leer 2 minpunten. Maar grotere vakjes schelen veel meer minpunten!

Tip #7 – Overschat de perfecte deken (7×7 tegel) niet

De 7×7 tegel geeft weliswaar 7 extra punten, maar biedt wederom een groot nadeel. Als je op je dekentableau een vak met 7×7 vakjes naait, heb je aan de zijkanten bijna geen ruimte meer om grote stukjes weg te leggen.

Patchwork Tip: Overschat de 7x7 Tegel niet

Je raakt beperkt in hetgeen wat je kunt kopen. Dit wordt nog eens versterkt omdat kleine stukjes vaak duurder zijn. Staar je dus niet blind op die perfecte deken!

Tip #8 – Kijk elke beurt naar je tegenstander

Welke lapjes stof zou hij of zij willen kopen? Hoeveel knopen heeft je tegenstander? Kan hij überhaupt wel iets kopen? Elke keer dat jij aan de beurt bent is het wijs om even naar je overbuurman te kijken, alvorens je een actie doet.

Want wie weet, misschien kun je ervoor kiezen het lapje stof te kopen dat hij of zij nodig heeft. De situatie van je tegenstander kan de doorslaggevende factor zijn als je twijfelt wat je moet doen.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse tips en tactieken gedeeld waarmee je je eigen Patchwork strategie kunt vormen. Want ja, we spelen allemaal om te winnen toch ;)?

Maar ik weet ook: de Patchwork tips zijn niet sluitend en zullen je niet altijd naar de overwinning leiden. Simpelweg omdat er meer factoren zijn die daar invloed op hebben (zoals de lapjes stof die je tot je beschikking hebt). Ik hoop dat deze tips je in ieder geval handvatten bieden bij het spelen van Patchwork.

Heb jij zelf nog een tactiek om Patchwork te winnen? Of ben je het niet eens met de tips in mijn blog? Deel het in een reactie!

2 reacties

 1. Hoi patchworkstrateeg
  Ik heb n vraag over het einde van het spelletje en ik kan het niet helemaal opmaken uit de spelregels: tel je alleen het aantal knopen op je Patchwork of tel je ook je overige knopen/ je geld?
  Groeten Sabien

  1. Beste Sabien,

   Bedankt voor je vraag over het 2 speler spel Patchwork!

   Je telt alleen de knopen naast je tableau en eventueel de 7 punten van de bonustegel. De knopen op je tableau tel je dus niet mee.

   Oja, en vergeet de minpunten voor elk ‘ongenaaide’ veld niet ;).

   Groet!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *