Patchwork Spel: Uitleg, Unboxing + Mijn Review

Patchwork Spel: Uitleg, Unboxing & Review

Uwe Rosenberg, de bedenker van de populaire gezelschapsspellen Agricola, Le Havre en Boonanza, zette met het spel Patchwork wéér een klassieker op zijn naam.

Patchwork is een spel voor 2 spelers. Het werd uitgebracht in 2014 en er zijn momenteel 2 varianten van uitgebracht: Patchwork Light en Patchwork Doodle.

In dit blog geef ik de speluitleg, laat ik middels foto’s zien wat je krijgt én sluit ik af met mijn Patchwork review.

Zal Patchwork het er zonder kleerscheuren vanaf brengen? Lees snel verder!

De volgende onderdelen komen in dit blog aan bod:

 1. Algemene Informatie
 2. Inleiding
 3. Wat zit er in de doos?
 4. Patchwork Speluitleg
 5. Patchwork Review
 6. Patchwork: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

Hieronder vind je belangrijke eigenschappen van het Patchwork spel:

 • Soort spel: Bordspel
 • Aantal Spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Uitgever: 999Games
 • Spelauteur: Uwe Rosenberg
 • Illustrator: Klemens Franz
 • Te koop bij: 999Games.nlSpellenrijk.nlbol.com

2 – Inleiding

“Patchwork is een type naaiwerk, waarbij verschillende lapjes stof aan elkaar worden genaaid om een groter ontwerp te creëren.Vroeger werd deze techniek gebruikt om van overgebleven lappen stof kleding en dekens te maken.

Tegenwoordig wordt patchwork als kunst gezien, waarin ontwerpers kwaliteitsstoffen gebruiken om prachtige lappendekens, wandkleden of bedspreien te fabriceren. Vooral het gebruik van ongelijke lapjes stof kan tot ware meesterwerken leiden. Daarom wordt patchwork door veel textielartiesten beoefend.

Het maken van een mooie lappendeken vergt veel inzet en tijd, want de beschikbare lapjes willen maar niet in elkaar passen. Kies je lapjes dus zorgvuldig en hou een gezonde voorraad knopen achter de hand. Zo maak je niet alleen je deken af, maar wordt deze ook beter en mooier dan die van de andere speler.”

3 – Wat zit er in de doos?

Eerst maar even een lijstje met wat er in de doos zit:

 • Spelregels
 • 1x Gemeenschappelijk Tijdspoor (dubbelzijdig bedrukt)
 • 2x Dekentableaus (dubbelzijdig bedrukt)
 • 1x Neutrale Pion
 • 2x Tijdstenen
 • 33x Lapjes Stof
 • 5x Speciale Lapjes (leer)
 • 1x Bonustegel (Perfecte Deken)
 • 50x Knopenfiches (32x 1 knoop, 12x 5 knopen, 5x 10 knopen en 1x 20 knopen)

Dit is de voorkant van de doos:

Patchwork Spel: Voorkant Doos

En de achterkant:

Patchwork Spel: Achterkant Doos

En de binnenkant, helaas zonder inlay waar je alles in kunt leggen:

Patchwork Spel: Binnenkant Doos

De Patchwork Spelregels is een uitvouwbaar velletje met 6 bladzijden:

Patchwork Spel: Spelregels

De tijd wordt bijgehouden via het Tijdspoor. Dit tableau is dubbelzijdig bedrukt. Hieronder zie je de ene kant:

Patchwork Spel: Tijdspoort Ene Kant

En de andere kant:

Patchwork Spel: Tijdspoort Andere Kant

Elke speler krijgt een dekentableau. Je bent dus groen of geel:

Patchwork Spel: Dekentableaus

Op het tijdspoor worden de gele en groene tijdstenen gelegd. De neutrale pion wordt tussen de lapjes stof gezet:

Patchwork Spel: Tijdstenen & Neutrale Pion

Je hebt in totaal 33 lapjes stof (in het spel natuurlijk gewoon karton). Slechts één bestaat uit 2 vierkantjes. Die ligt op de foto hieronder in het midden. De rest bestaat uit 3 of meer vierkantjes.

Patchwork Spel: Lapjes Stof

Ook zijn er 5 speciale lapjes. Die moeten leer voorstellen (maar zijn dus ook gewoon karton). Dit zijn de enige lapjes die uit één vierkantje bestaan.

Patchwork Spel: Speciale Lapjes (Leer)

Dan hetgeen waar het allemaal om draait in het Patchwork Spel: de knopen. Deze fiches zijn de punten:

Patchwork Spel: Knopenfiches

Mocht je er als eerste in slagen om een raster van 7 bij 7 vakjes op het dekentableau te leggen? Dan krijg je onderstaande bonustegel met 7 extra punten:

Patchwork Spel: Bonustegel (Perfecte Deken)

4 – Patchwork Speluitleg

4.1 – Voorbereiding

Alle 33 lapjes stof worden in een cirkel op tafel gelegd. Het tijdspoor plaats je in het midden. Elke speler krijgt een spelertableau en 5 knopen als startkapitaal. De leren lapjes plaats je op het tijdspoor, de overige knopen leg je binnen handbereik, alsook de bonustegel. Je krijgt dan onderstaande startopstelling:

Patchwork Spel: Startopstelling

De neutrale pion plaats je links van het lapje stof dat uit 2 vierkantjes bestaat. Deze verplaats je alleen naar links (met de klok mee).

Patchwork Spel: Startpositie Neutrale Pion

4.2 – Spelverloop

De speler die als laatst een sok heeft gestopt begint het spel. Goed, als je met jonge mensen speelt begint er dus nooit iemand ;).

Als een speler aan de beurt is mag deze één van de volgende 2 acties doen:

 1. Tijdsteen vooruit zetten en knopen ontvangen.
 2. Lapje stof pakken en op het dekentableau plaatsen.

Nummer 1 is simpel. Je verplaatst jouw tijdsteen vooruit naar het eerste vakje dat na de tijdsteen van je tegenstander komt. Het aantal vakjes dat je vooruit bent gegaan wordt uitbetaald in knopen.

Nummer 2 is iets uitgebreider. Eerst pak je één van de 3 lapjes stof die na de Neutrale Pion komen. Je zet daarna de Neutrale Pion met de klok mee naast het lapje dat je hebt gepakt. Vervolgens betaal je het aantal knopen dat op het etiket staat afgebeeld. Dan plaats je het lapje op je tableau (elke vorm van draaien mag, maar het lapje mag niet over een ander lapje heen worden gelegd). Tot slot ga je het aantal stappen op het tijdspoor vooruit dat op het etiket staat afgebeeld.

Zodra je op het tijdspoor vooruit gaat kan het zijn dat je over een knoop of lapje stof heen gaat.

Ga je over een knoop heen? Dan krijg je als inkomen het aantal knopen dat op dat moment op al de lapjes stof van jouw dekentableau staat afgebeeld.

Ga je over een lapje leer heen? Dan krijg je dat stukje. Je moet deze ook direct plaatsen. Ligt er geen lapje leer meer? Dan is je tegenstander je voor geweest en heb je pech.

De speler die achteraan op het tijdspoor staat is aan de beurt. Zo kun je als speler vaker achter elkaar aan de beurt komen.

Bouwt iemand als eerste een vierkant van 7 bij 7? Dan krijgt deze speler de bonustegel die 7 punten waard is.

4.3 – Einde van het Spel

Het spel eindigt als allebei de tijdstenen op het laatste vakje van het tijdspoor staan. Dit kan dus betekenen dat een andere speler er al eerder is en nog een paar beurten moet wachten op de andere speler.

De knopen en de eventuele bonustegel worden bij elkaar opgeteld. Daar haal je vervolgens 2 punten per leeg vakje van het dekentableau af. En daarmee kom je tot je eindscore.

5 – Patchwork Review

Laat ik in mijn Patchwork spel review maar eens beginnen met wat me aanspreekt.

Je leest echt in no time door de spelregels heen. Ze zijn kort en duidelijk. Vooral de voorbeelden en afbeeldingen dragen hier aan bij. Het spel duurt niet lang. De korte spelregels betekenen bovendien dat het spel eenvoudig is. Je hebt het zo onder de knie.

Ondanks die eenvoud ben je voortdurend aan het nadenken. Elke beurt sta je weer voor een keuze: pak je het lapje stof die perfect op je dekentableau past? Of kies je juist een lapje stof dat knopen heeft en voor de lange termijn inkomen waarborgt. Óf ga je juist iets wegpakken waar je tegenstander op zit te azen? Dit strategische element houd ik van.

Lees mijn blog anders een met Patchwork Tips!

De combinatie eenvoud en tóch nadenken wegen het zwaarste in deze Patchwork review. Daarnaast vind ik de illustraties op de lapjes en het leer niet alleen mooi, maar ook duidelijk. Dit is wederom een pluspuntje.

Iets wat ik zelf ervaar is dat de herspeelbaarheid lager is. Ja, je hebt veel mogelijkheden om die puzzel te maken en de lapjes liggen steeds weer anders. En ja, het is leuk om na één potje een revanche te doen. Maar ondanks dat vind ik het na 2x wel weer genoeg voor een tijdje.

Ik ken overigens spellenfanaten die dit niet vaak genoeg kunnen spelen. Bij mij heerst dat enthousiasme gewoon niet.

En als ik een beetje mag zeuren: er zit geen inlay in de doos. Het maakt voor de praktische kant van het Patchwork spel niets uit. Maar ik vind het altijd nét wat meer uitstralen als er iets in de doos zit waar de stukjes in passen. Dit doet verder niets af aan dit spel hoor.

In het kort mijn Patchwork review: Patchwork is een bordspel voor 2 personen dat je zó onder de knie hebt, maar waar echt verrassend veel in nagedacht moet worden. Als je even geen zin hebt in een groot spel, dan is Patchwork ideaal om op tafel te leggen!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Patchwork: Waar te koop?

Je kunt Patchwork bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je uitleg gegeven over het spel Patchwork, heb ik je laten zien hoe dit bordspel eruit ziet én kon je mijn Patchwork review lezen.

Maar wat vind jij van Patchwork? Speel je het graag, valt het erg tegen of is het ‘gewoon’ weer een bordspel? Ik hoor je mening graag in een reactie!

16 reacties

 1. Er zijn 2 varianten te koop. 1 van 14.95 en 1 van 34.95.
  Wat is het verschil tussen beiden?
  Dan heb ik het over het spel Patchwork

  1. Beste Thea,

   Bedankt voor je vraag over 999 Games’ Patchwork!

   Ik denk dat je de versie bedoelt die momenteel op bol.com staat.

   Echter, de normale prijs zou rond de €14,95 moeten zijn. Waarom die versie €34,95 is, durf ik niet te zeggen. Ik zou die in ieder geval niet bestellen!

   Groet en succes :),
   Hans van Spellenwijs.nl

 2. Wij zijn al voor het einde van het spel door de knopen heen en kunnen in onze laatste beurten geen knopen meer verdienen omdat die simpelweg op zijn. Klopt dit? Ik kan nergens vinden hoe je dit kunt oplossen.

  1. Beste Maaike,

   Bedankt voor je vraag over de Patchwork speluitleg.

   Je gebruikt verdiende knopen om diverse tegels mee te kopen. Klopt dit?

   Want daardoor zou de voorraad zich vanzelf weer moeten aanvullen.

   Laat maar weten!

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

   1. Ja dat klopt, dat doen we hoor! Maar ik zou nu aan het einde van het spel nog 20 knopen moeten krijgen (want ja zoveel heb ik er nu op m’n dekentje), maar er liggen er nog maar 4….

    1. Hmm… dat is interessant.

     In principe heb je met knoopfiches aan 162 punten te verdelen met z’n tweeën. Redden jullie dat?

     (Je hebt namelijk 32 fiches van 1, 12 fiches van 5, 5 fiches van 10 en 1 fiche van 20.)

     Groet en veel speelplezier,
     Hans van Spellenwijs.nl

 3. We hebben het spel zojuist voor het eerst gespeeld en 2 dingen worden niet duidelijk in de spelregels:
  1: Geldt een gevuld veld met 7×7, maar dan met een uitsteeksel ook voor de bonus? Of mag het niet méér dan precies 7×7 zijn?
  2: Mag je tijdens het spel nog schuiven/verplaatsen op je eigen speelveld? Of is het “gelegd is gelegd”?
  3: En nog een vraag over het tellen van de knopen op het eind: Zijn dat alleen de knopen die je los hebt liggen (dus waar je lapjes van had kunnen kopen) of ook de knopen die op de lapjes op jouw tableau staan?

  1. Beste Dave,

   Bedankt voor je vragen over Patchwork. Hieronder mijn antwoorden:

   1: Het veld moet minimaal 7×7 zijn en mag dus ook gewoon groter zijn (met uitsteeksels) om te 7×7 tegel te ontvangen.
   2: Tegels die je hebt gelegd, mag je niet meer verplaatsen. Gelegd is dus gelegd.
   3: Dit zijn de knopen die je los voor je hebt liggen. Knopen op de tegels op je spelersbord tellen niet mee.

   Heeft dit je vragen beantwoord :)?

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

 4. Wij spelen het doel heel graag en doe alles zoals in de spelregels…. helaas eindigen beide spelers bij ons steeds onder de nul… wij hebben nooit geen punten want we hebben steeds te veel veld open staan. Wat doen wij fout?

  1. Beste Judith,

   Bedankt voor je vraag bij m’n Patchwork review.

   Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor hetgeen je ervaart. Geen idee of ik de juiste kan vinden, maar ik zal er een aantal noemen:

   – Je neemt – elke keer dat je fiche een knoop passeert – geen nieuwe knopen als inkomen.
   – Je rekent teveel tijd af en schiet dus te hard door op het spoor?
   – Je hanteert een verkeerd element om het einde van het spel te bepalen (en dus te vroeg)?
   – Je rekent te veel lage punten voor lege velden?

   Wellicht ziet hier al iets bij. Het is lastig om te bepalen waar dit precies fout gaat.

   Een tip kan in ieder geval zijn om eens een filmpje te bekijken met de speluitleg van Patchwork.

   Hopelijk ontdek je waar het fout gaat!

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

 5. Ik vind het een leuk en boeiend spel en kan niet wachten tot er een versie voor 4 p komt. Een beetje jammer dat de knoopjes niet precies op het midden zijn afgedrukt.

  1. Beste Irma,

   Bedankt voor je reactie bij m’n Patchwork spel review.

   Oh dat zou tof zijn, een variant voor 4 spelers :)!

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

 6. Beste,

  Er zit een tegel bij zonder afbeelding van een knoop. Er staat wel een zandloper logo op. Is deze dan gratis te pakken voor de speler die aan de beurt is? Of is dit een fout in het spel.

  1. Beste Wes,

   Bedankt voor je vraag bij m’n Patchwork spel review.

   Het stukje dat je bedoelt bevat inderdaad geen knoop-logo en wel een zandloper logo (met waarde 3). Dit betekent dat je er geen knopen voor hoeft te betalen, maar wel 3 tijd.

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

 7. Ik vind het een erg leuk spel, ondanks dat ik nog nooit gewonnen heb.
  Mijn vraag is waarom ik zó vaak de melding krijg dat ik een bepaald lapje ‘nog niet kan selecteren’, terwijl ik wél genoeg knopen heb.
  Wat is daar de spelregel van?

  1. Beste Marja,

   Bedankt voor je vraag bij m’n Patchwork spel review.

   Je kunt alleen één van de drie puzzelstukken kiezen die na de pion ligt. Misschien kies jij er dus een die verder ligt?

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *