Advertentie:
Exit: 3 + 1 Gratis

Patchwork Spel: Uitleg, Unboxing + Mijn Review

Patchwork Spel: Uitleg, Unboxing & Review

Uwe Rosenberg, de bedenker van de populaire gezelschapsspellen Agricola, Le Havre en Boonanza, zette met het spel Patchwork wéér een klassieker op zijn naam.

Patchwork is een spel voor 2 spelers. Het werd uitgebracht in 2014 en er zijn momenteel 2 varianten van uitgebracht: Patchwork Light en Patchwork Doodle.

In dit blog geef ik de speluitleg, laat ik middels foto’s zien wat je krijgt én sluit ik af met mijn Patchwork review.

Zal Patchwork het er zonder kleerscheuren vanaf brengen? Lees snel verder!

Advertentie:
Speelgoed van het Jaar 2021

De volgende onderdelen komen in dit blog aan bod:

 1. Algemene Informatie
 2. Inleiding
 3. Wat zit er in de doos?
 4. Patchwork Speluitleg
 5. Patchwork Review
 6. Patchwork: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

Hieronder vind je belangrijke eigenschappen van het Patchwork spel:

 • Soort spel: Bordspel
 • Aantal Spelers: 2 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Uitgever: 999Games
 • Spelauteur: Uwe Rosenberg
 • Illustrator: Klemens Franz
 • Te koop bij: 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl

Advertentie:

2 – Inleiding

“Patchwork is een type naaiwerk, waarbij verschillende lapjes stof aan elkaar worden genaaid om een groter ontwerp te creëren.Vroeger werd deze techniek gebruikt om van overgebleven lappen stof kleding en dekens te maken.

Tegenwoordig wordt patchwork als kunst gezien, waarin ontwerpers kwaliteitsstoffen gebruiken om prachtige lappendekens, wandkleden of bedspreien te fabriceren. Vooral het gebruik van ongelijke lapjes stof kan tot ware meesterwerken leiden. Daarom wordt patchwork door veel textielartiesten beoefend.

Het maken van een mooie lappendeken vergt veel inzet en tijd, want de beschikbare lapjes willen maar niet in elkaar passen. Kies je lapjes dus zorgvuldig en hou een gezonde voorraad knopen achter de hand. Zo maak je niet alleen je deken af, maar wordt deze ook beter en mooier dan die van de andere speler.”

3 – Wat zit er in de doos?

Eerst maar even een lijstje met wat er in de doos zit:

 • Spelregels
 • 1x Gemeenschappelijk Tijdspoor (dubbelzijdig bedrukt)
 • 2x Dekentableaus (dubbelzijdig bedrukt)
 • 1x Neutrale Pion
 • 2x Tijdstenen
 • 33x Lapjes Stof
 • 5x Speciale Lapjes (leer)
 • 1x Bonustegel (Perfecte Deken)
 • 50x Knopenfiches (32x 1 knoop, 12x 5 knopen, 5x 10 knopen en 1x 20 knopen)

Dit is de voorkant van de doos:

Patchwork Spel: Voorkant Doos

En de achterkant:

Patchwork Spel: Achterkant Doos

En de binnenkant, helaas zonder inlay waar je alles in kunt leggen:

Patchwork Spel: Binnenkant Doos

De Patchwork Spelregels is een uitvouwbaar velletje met 6 bladzijden:

Patchwork Spel: Spelregels

De tijd wordt bijgehouden via het Tijdspoor. Dit tableau is dubbelzijdig bedrukt. Hieronder zie je de ene kant:

Patchwork Spel: Tijdspoort Ene Kant

En de andere kant:

Patchwork Spel: Tijdspoort Andere Kant

Elke speler krijgt een dekentableau. Je bent dus groen of geel:

Patchwork Spel: Dekentableaus

Op het tijdspoor worden de gele en groene tijdstenen gelegd. De neutrale pion wordt tussen de lapjes stof gezet:

Patchwork Spel: Tijdstenen & Neutrale Pion

Je hebt in totaal 33 lapjes stof (in het spel natuurlijk gewoon karton). Slechts één bestaat uit 2 vierkantjes. Die ligt op de foto hieronder in het midden. De rest bestaat uit 3 of meer vierkantjes.

Patchwork Spel: Lapjes Stof

Ook zijn er 5 speciale lapjes. Die moeten leer voorstellen (maar zijn dus ook gewoon karton). Dit zijn de enige lapjes die uit één vierkantje bestaan.

Patchwork Spel: Speciale Lapjes (Leer)

Dan hetgeen waar het allemaal om draait in het Patchwork Spel: de knopen. Deze fiches zijn de punten:

Patchwork Spel: Knopenfiches

Mocht je er als eerste in slagen om een raster van 7 bij 7 vakjes op het dekentableau te leggen? Dan krijg je onderstaande bonustegel met 7 extra punten:

Patchwork Spel: Bonustegel (Perfecte Deken)

Advertentie:

4 – Patchwork Speluitleg

4.1 – Voorbereiding

Alle 33 lapjes stof worden in een cirkel op tafel gelegd. Het tijdspoor plaats je in het midden. Elke speler krijgt een spelertableau en 5 knopen als startkapitaal. De leren lapjes plaats je op het tijdspoor, de overige knopen leg je binnen handbereik, alsook de bonustegel. Je krijgt dan onderstaande startopstelling:

Patchwork Spel: Startopstelling

De neutrale pion plaats je links van het lapje stof dat uit 2 vierkantjes bestaat. Deze verplaats je alleen naar links (met de klok mee).

Patchwork Spel: Startpositie Neutrale Pion

4.2 – Spelverloop

De speler die als laatst een sok heeft gestopt begint het spel. Goed, als je met jonge mensen speelt begint er dus nooit iemand ;).

Als een speler aan de beurt is mag deze één van de volgende 2 acties doen:

 1. Tijdsteen vooruit zetten en knopen ontvangen.
 2. Lapje stof pakken en op het dekentableau plaatsen.

Nummer 1 is simpel. Je verplaatst jouw tijdsteen vooruit naar het eerste vakje dat na de tijdsteen van je tegenstander komt. Het aantal vakjes dat je vooruit bent gegaan wordt uitbetaald in knopen.

Nummer 2 is iets uitgebreider. Eerst pak je één van de 3 lapjes stof die na de Neutrale Pion komen. Je zet daarna de Neutrale Pion met de klok mee naast het lapje dat je hebt gepakt. Vervolgens betaal je het aantal knopen dat op het etiket staat afgebeeld. Dan plaats je het lapje op je tableau (elke vorm van draaien mag, maar het lapje mag niet over een ander lapje heen worden gelegd). Tot slot ga je het aantal stappen op het tijdspoor vooruit dat op het etiket staat afgebeeld.

Zodra je op het tijdspoor vooruit gaat kan het zijn dat je over een knoop of lapje stof heen gaat.

Ga je over een knoop heen? Dan krijg je als inkomen het aantal knopen dat op dat moment op al de lapjes stof van jouw dekentableau staat afgebeeld.

Ga je over een lapje leer heen? Dan krijg je dat stukje. Je moet deze ook direct plaatsen. Ligt er geen lapje leer meer? Dan is je tegenstander je voor geweest en heb je pech.

De speler die achteraan op het tijdspoor staat is aan de beurt. Zo kun je als speler vaker achter elkaar aan de beurt komen.

Bouwt iemand als eerste een vierkant van 7 bij 7? Dan krijgt deze speler de bonustegel die 7 punten waard is.

4.3 – Einde van het Spel

Het spel eindigt als allebei de tijdstenen op het laatste vakje van het tijdspoor staan. Dit kan dus betekenen dat een andere speler er al eerder is en nog een paar beurten moet wachten op de andere speler.

De knopen en de eventuele bonustegel worden bij elkaar opgeteld. Daar haal je vervolgens 2 punten per leeg vakje van het dekentableau af. En daarmee kom je tot je eindscore.

Advertentie:

5 – Patchwork Review

Laat ik in mijn Patchwork spel review maar eens beginnen met wat me aanspreekt.

Je leest echt in no time door de spelregels heen. Ze zijn kort en duidelijk. Vooral de voorbeelden en afbeeldingen dragen hier aan bij. Het spel duurt niet lang. De korte spelregels betekenen bovendien dat het spel eenvoudig is. Je hebt het zo onder de knie.

Ondanks die eenvoud ben je voortdurend aan het nadenken. Elke beurt sta je weer voor een keuze: pak je het lapje stof die perfect op je dekentableau past? Of kies je juist een lapje stof dat knopen heeft en voor de lange termijn inkomen waarborgt. Óf ga je juist iets wegpakken waar je tegenstander op zit te azen? Dit strategische element houd ik van.

Lees mijn blog anders een met Patchwork Tips!

De combinatie eenvoud en tóch nadenken wegen het zwaarste in deze Patchwork review. Daarnaast vind ik de illustraties op de lapjes en het leer niet alleen mooi, maar ook duidelijk. Dit is wederom een pluspuntje.

Iets wat ik zelf ervaar is dat de herspeelbaarheid lager is. Ja, je hebt veel mogelijkheden om die puzzel te maken en de lapjes liggen steeds weer anders. En ja, het is leuk om na één potje een revanche te doen. Maar ondanks dat vind ik het na 2x wel weer genoeg voor een tijdje.

Ik ken overigens spellenfanaten die dit niet vaak genoeg kunnen spelen. Bij mij heerst dat enthousiasme gewoon niet.

En als ik een beetje mag zeuren: er zit geen inlay in de doos. Het maakt voor de praktische kant van het Patchwork spel niets uit. Maar ik vind het altijd nét wat meer uitstralen als er iets in de doos zit waar de stukjes in passen. Dit doet verder niets af aan dit spel hoor.

In het kort mijn Patchwork review: Patchwork is een bordspel voor 2 personen dat je zó onder de knie hebt, maar waar echt verrassend veel in nagedacht moet worden. Als je even geen zin hebt in een groot spel, dan is Patchwork ideaal om op tafel te leggen!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Patchwork: Waar te koop?

Je kunt Patchwork bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Advertentie:

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je uitleg gegeven over het spel Patchwork, heb ik je laten zien hoe dit bordspel eruit ziet én kon je mijn Patchwork review lezen.

Maar wat vind jij van Patchwork? Speel je het graag, valt het erg tegen of is het ‘gewoon’ weer een bordspel? Ik hoor je mening graag in een reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie:

Advertentie: