Pick a Pen Crypten: Review, Speluitleg + Unboxing!

Pick a Pen Crypten: Review, Speluitleg + Unboxing!

Begin 2023 was ik, samen met andere bordspelliefhebbers, uitgenodigd om bij 999 Games op kantoor wat te drinken, eten en bij te kletsen. Er werden nieuwe titels voor 2023 bekend gemaakt en uiteraard konden we er daar enkele van spelen.

Dat was de eerste keer dat ik Pick a Pen (toen nog een prototype) speelde. Nu zijn we een half jaar verder en de Pick a Pen serie ligt officieel in de schappen. In dit blog vertel ik meer over Pick a Pen Crypten.

Ik laat je VEEL foto’s zien, geef je de speluitleg én deel mijn review met je!

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het dobbelspel Pick a Pen Crypten zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in menig etui meerdere potloden vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Speluitleg
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Pick a Pen Crypten:

 • 102 Dubbelzijdige scorevellen:
  • 42 Scorevellen van niveau 1
  • 30 Scorevellen van niveau 2
  • 30 Scorevellen van niveau 3
 • 5 Potloden:
  • 1 Blauw potlood
  • 1 Groen potlood
  • 1 Oranje potlood
  • 1 Rood potlood
  • 1 Paars potlood
 • 1 Pick a Pen: Crypten spelregels (Nederlands)
 • 1 Pick a Pen: Crypten spelregels (Engels)

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Pick a Pen Crypten: Voorkant Doos

Dit is de achterkant:

Pick a Pen Crypten: Achterkant Doos

En dit is de binnenkant:

Pick a Pen Crypten: Binnenkant Doos

Je vindt de Pick a Pen Crypten spelregels terug in een boekje van 8 bladzijden. Je krijgt de spelregels in het Nederlands en in het Engels:

Pick a Pen Crypten: Spelregels

Je speelt Pick a Pen Crypten niet met dobbelstenen, maar met potloden waar symbolen op staan:

Pick a Pen Crypten: Potloden

Je krijgt een scoreblok met 102 dubbelzijdige vellen:

Pick a Pen Crypten: Scoreblok

Je krijgt 42 vellen met niveau 1:

Pick a Pen Crypten: Scoreformulier Niveau 1

Je krijgt 30 vellen met niveau 2:

Pick a Pen Crypten: Scoreformulier Niveau 2

En 30 vellen met niveau 3:

Pick a Pen Crypten: Scoreformulier Niveau 3

3 – Pick a Pen Crypten: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Pick a Pen: Crypten? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Pick a Pen: Crypten speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Pick a Pen Crypten?

Met Pick a Pen gooi je 5 gekleurde potloden met op elke zijde een waarde (zoals een dobbelsteen). De startspeler kiest één van de potloden en kleurt daarmee op basis van de kleur en waarde iets in op zijn of haar scoreformulier. Daarna kiest de volgende speler een potlood. Zijn ze op? Dan gooit de speler die geen potlood meer kon kiezen alle potloden opnieuw en kiest er weer eentje. Enzovoorts.

Bij Pick a Pen Crypten ga je symbolen in een oude crypte inkleuren. Je kleurt altijd het meest linkse, beschikbare symbool van de rij in dat overeenkomt met het symbool op je potlood. Bij een joker mag je zelf een rij kiezen. Evenals je een symbool pakt waarvan de rij al vol is. Kleur je een symbool met dezelfde kleur in als de omlijning? Dan mag je direct nog een symbool naar keuze inkleuren. Je scoort in elke rij en kolom punten voor elke set van 2 aaneengesloten symbolen in dezelfde kleur. Je krijgt 5 bonuspunten als je in elke rij punten scoort én 5 bonuspunten als je in elke kolom punten scoort.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere handleiding/gebruiksaanwijzing van Pick a Pen Crypten. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. De scoreformulieren
 4. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Pick a Pen Crypten: Startopstelling voor 4 Spelers

Kies samen welk niveau jullie gaan spelen en geef elke speler daar een scoreformulier van. Leg de potloden midden op tafel, bepaal de startspeler en je bent klaar om te beginnen!

3.2 – Spelverloop

Je speelt Pick a Pen om de beurt. De startspeler begint.

Pick a Pen Crypten: Potloden Gooien

Hij of zij werpt de 5 potloden zoals dobbelstenen op tafel. Liggen er na de worp potloden op elkaar? Gooi het bovenste potlood dan even opnieuw.

Vervolgens kiest de speler die aan de beurt is één van de 5 potloden, kleurt dan direct het symbool van het potlood op zijn of haar scoreformulier in en legt het potlood naast het scoreformulier.

Met de klok mee doen de volgende spelers hetzelfde. Net zolang totdat er geen potloden meer liggen. Een speler kan meermaals aan de beurt komen.

Pick a Pen Crypten: Potlood Kiezen

Liggen er geen potloden meer op tafel? Dan gooit de speler, die nu een potlood zou mogen kiezen, alle potloden opnieuw en kiest er daar weer een van.

Bovenstaande blijft zich herhalen tot het einde van het spel.

3.3 – De scoreformulieren

Er zijn 3 niveaus die je kunt spelen met Pick a Pen Crypten:

 • Level 1: De kleine uitdaging
 • Level 2: De gemiddelde uitdaging
 • Level 3: De grote uitdaging

Hieronder leg ik eerst de spelregels voor niveau 1 uit. Niveaus 2 en 3 worden met dezelfde regels gespeeld en bevatten een paar toevoegingen. Die leg ik daarna.

Level 1: De kleine uitdaging

Met Pick a Pen: Crypten ga je symbolen inkleuren met de potloden die je pakt.

Pick a Pen Crypten: Niveau 1 Vakje Inkleuren

Het potlood bepaalt de kleur én het symbool (cirkel, driehoek, vierkant, plusje of zeshoek) dat je moet inkleuren. Toont het potlood aan een zijde alle symbolen? Dan heb je een joker en mag je een symbool naar wens kiezen.

Bij het inkleuren gelden de volgende regels:

 • Het symbool op je potlood bepaalt in welke rij je moet kleuren.
 • Je kleurt in elke rij ALTIJD van links naar rechts.
 • Met een joker moet je zelf kiezen in welke rij je het meest linkse, vrije symbool inkleurt.
 • Heb je een rij vol en pak je een potlood met dat symbool? Ook dan moet je zelf een rij kiezen waarin je het meest linkse, vrije symbool inkleurt.
 • Kleur je een symbool in met dezelfde kleur als de dikke lijn eromheen? Dan moet je direct nog een rij kiezen waarin je het meest linkse, vrije symbool inkleurt.
 • Kleur je een symbool in met een andere kleur als de dikke lijn eromheen? Dan gebeurt er niets.
 • Je moet een potlood kiezen en kunt altijd een symbool inkleuren (ook als je dat niet wil).

Je kunt op de volgende manieren punten scoren.

Zodra je in een rij of kolom 2 aangrenzende symbolen met dezelfde kleur hebt, kleur je het betreffende scorevakje rechts van de rij of onder de kolom in.

Zodra je in alle rijen OF alle kolommen ten minste 1 scorevakje hebt ingekleurd, kleur je de bijbehorende ster in en ontvang je 5 punten. NB: Je kunt 5 punten voor alle rijen en 5 punten voor alle kolommen krijgen.

Pick a Pen Crypten bevat geen competitiebonussen.

Level 2: De gemiddelde uitdaging

Met niveau 2 worden er potloodsymbolen aan het speelveld toegevoegd.

Je mag er voor kiezen om in plaats van het geworpen symbool een potloodsymbool in te kleuren. Dit is simpelweg een extra rij die je ook van links naar rechts moet invullen.

Pick a Pen Crypten: Niveau 2 Bonus van 5 Aankruisen

Daarnaast scoor je nu per rij en kolom 3 punten voor elke 3 aaneengesloten symbolen van dezelfde kleur OF 5 punten voor 5 verschillende kleuren. Heb je in elke rij of elke kolom ten minste één scorevakje ingevuld? Dan scoor je 10 punten in plaats van 5 (zoals in level 1).

Level 3: De grote uitdaging

Met niveau 3 worden de rijen breder en krijg je naast potloodsymbolen, ook zwart omrande symbolen en kun je punten verdienen met blokken in 1 kleur.

Pick a Pen Crypten: Niveau 3 Zwarte Cirkel Aankruisen

Kleur je een symbool met zwarte rand in? Dan moet je, ongeacht de kleur, direct nog een symbool naar keuze inkleuren (van links naar rechts).

Daarnaast kun je 7 punten scoren voor elk blok van 2 bij 2 symbolen met dezelfde kleuren. NB: Deze blokken kunnen overal in het speelveld staan, maar je kunt elke kleur slechts eenmaal scoren. Krijg je het voor elkaar om 3 of meer van deze blokken in verschillende kleuren te vormen? Dan scoor je nog eens 10 bonuspunten.

Pick a Pen Crypten: Niveau 3 Bonus van Blok Aanrkuisen

3.4 – Einde van het spel

Het spel eindigt bij elk niveau op dezelfde manier, namelijk direct als een speler zijn of haar laatste symbool heeft gekleurd.

Tel nu de waarde van alle ingevulde scorevakjes en ingevulde sterren bij elkaar op.

De speler met de meeste punten wint.

Pick a Pen Crypten: Scoreformulieren Ingevuld

4 – Pick a Pen Crypten: Review

Ik heb een uitgebreide recensie geschreven over Pick a Pen. In die beoordeling komen alle varianten aan bod. Ook Crypten. Hieronder vind je mijn korte Pick a Pen Crypten review. Lees je liever het uitgebreide verhaal? Ga dan naar mijn Pick a Pen review.

Pick a Pen Crypten: op Tafel

Mijn Pick a Pen Crypten review in het kort?

Ik vind Crypten de meest eenvoudige versie van Pick a Pen. Je leert ‘m snel, maar het voelt alsof je weinig invloed hebt op het spel. Dit komt omdat je altijd iets moet inkleuren. Je kunt er niet voor kiezen om dat niet te doen. Combineer dit met de hoge geluksfactor van de worp en het voelt al snel alsof je bent overgeleverd aan het lot. Met niveaus 2 en 3 heb je iets meer speling, maar toch is Pick a Pen Crypten niet mijn favoriet. Het niveau doet me denken aan Qwixx, het invullen van gekleurde symbolen lijkt op Alles op 1 Kaart en de kettingreacties die je maakt (al zijn het er niet veel) doet denken aan Clever.

5 – Pick a Pen Crypten: Waar te koop?

Je kunt het dobbelspel Pick a Pen Crypten online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het spel Pick a Pen Crypten. Het werd bedacht door Reiner Knizia en zowel internationaal als in het Nederlands uitgebracht door 999 Games.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Pick a Pen Crypten review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik gebruik gemaakt van een foto van Roman Grac via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *