Na het succes van Sea Salt & Paper komt Gam’inBIZ met een nieuwe aanvulling op haar gamma: Pixies. Een klein kaartspelletje met opvallende looks.
In dit blog deel ik mijn Pixies review en vertel ik je of dit spel iets voor jou is.
Voordat je begint met lezen: Gam’inBIZ gaf mij het kaartspel Pixies zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
In dit blog vind je algemene informatie én mijn recensie van het kaartspel Pixies. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.
Klaar voor de review? Let’s go!
Mijn Pixies review in het kort
Ik vind Pixies een opmerkelijk, klein kaartspelletje. De creaties in het artwork heb ik mixed feelings bij. Enerzijds is het origineel, creatief en opvallend. Anderzijds vind ik dat de verwachting die de titel en het doosje creëren (schattige, sprookjesachtige boswezentjes) niet wordt waargemaakt. Naar mijn mening zijn er weinig kaartjes écht schattig, zie je vooral bestaande dieren (van bosmateriaal gemaakt) en zijn er zelfs een paar, beetje ‘creepy’ kaarten bij. Echt enthousiast over de looks ben ik dus niet. Het spelverloop daarentegen? Daar zit wat mij betreft de werkelijke schoonheid van het spel. De regels zijn eenvoudig, snel uit te leggen en door de relatief grote geluksfactor is het niet alleen toegankelijk, maar blijft het ook spannend tot het einde. Je moet alleen geen probleem hebben met meerdere puntentellingen en elkaar bewust dwarsbomen. En goed om te weten: de speelervaring verschilt per spelersaantal. Bij 2 spelers heb je meer grip en is het wat tactischer. Bij 4-5 spelers wordt het onvoorspelbaarder en krijg je er interessante interactie voor terug. Al met al een prima filler. Zeker als je het artwork kunt waarderen!
Meer weten? Scroll verder voor:
- Algemene informatie
- Korte uitleg
- Is Pixies iets voor jou?
- Met welke spellen kun je het vergelijken?
- Mijn uitgebreide review
- Én webshops waar je het spel kunt kopen.
Algemene informatie
- Naam: Pixies
- EAN: 8720865013145
- Soort spel: Kaartspel
- Aantal Spelers: 2-5 Personen
- Speelduur: 30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: Gam’inBIZ
- Spelauteur: Johannes Goupy
- Illustrator: Sylvain Trabut
- Te koop bij: GaminBIZ.nl – bol.com – Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – Spelhuis.be
Korte speluitleg
In Pixies gaat elke speler een raster maken van 3 bij 3 kaarten (denkbeeldig genummerd van 1 t/m 9). Elke beurt leg je zoveel kaarten open (die ook de nummers 1 t/m 9 hebben) als het aantal spelers, nemen spelers om de beurt een kaart en leggen die in hun speelgebied op het veld met het ‘overeenkomstige’ getal.
Ligt er nog geen kaart in dat veld? Dan leg je de kaart open neer. Ligt er al een gedekte kaart? Dan leg je de nieuwe kaart er open op. Ligt er al een open kaart? Dan mag je kiezen of je die óf de nieuwe kaart open bovenop legt. Liggen er al 2 kaarten op een veld? Dan moet je de nieuwe kaart gedekt op een leeg veld naar keuze leggen. Heeft een speler op elk van zijn velden ten minste 1 kaart liggen? Dan maak je de ronde af en volgt een puntentelling.
Je krijgt punten voor velden met 2 kaarten en de grootste groep aaneengesloten kaarten van dezelfde kleur. Symbolen op kaarten kunnen plus- en minpunten opleveren. Noteer de punten. Speel nog 2 potjes en tel alle punten op. De speler met de meeste punten wint.
Is Pixies iets voor jou?
Ik kan Pixies aanraden als je…
- van kleine, korte kaartspelletjes houdt.
- op zoek bent naar een spelletje met origineel artwork.
- het niet erg vindt dat de geluksfactor een relatief grote rol speelt.
- geen moeite hebt met hate drafting (waarbij spelers elkaar bewust naaien).
Ik zal Pixies afraden als je…
- een overwegend tactisch of strategisch spel zoekt.
- het niet leuk vindt dat spelers elkaar soms bewust dwarsbomen.
Vergelijkbare spellen
Pixies is een kort, klein kaartspelletje met (open) drafting en set collection. Onderstaande spelletjes zijn vergelijkbaar. Mocht je er daar een of meer leuk van vinden? Dan denk ik dat je Pixies ook leuk vindt.
- Jaipur
- Sushi GO!
- Floriferous
- Point Salad
- Forest Shuffle
- Sea Salt & Paper
Uitgebreide review
Wil je meer lezen over mijn ervaringen en bevindingen van Pixies? Dan lees je hieronder mijn volledige review. Ik doorloop de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
“Pixies voert je mee naar een geheimzinnige wereld vol kleine, fabelachtige boswezentjes. Deze ondeugende, maar toch ook schattige Pixies zijn nogal schuw en laten zich eigenlijk niet graag aan mensen zien. Maar door de lens van hun schepper, kunstenaar Sylvain Trabut, krijg je al spelend een heel mooi inkijkje in hun leven.”
Van oorsprong zijn Pixies kleine, elfachtige wezentjes. In dit kaartspelletje zijn het de boswezentjes die je op de foto’s ziet. Hierboven is een mooi verhaal geschetst. Afkomstig uit de spelregels. En hoezeer ze ook voor uniek artwork zorgen, thematisch doet het niets. Pixies is puur mechanisch.
Vooropgesteld: artwork is grotendeels een kwestie van smaak. Je vindt iets leuk of niet. Persoonlijk doen Sylvain Trabut’s foto’s me niet zoveel. Maar ik ben denk ik ook een beetje teleurgesteld ofzo. Toen ik de voorkant van het doosje zag, verwachtte ik allemaal überschattige boswezentjes aan te treffen.
Maar zodra ik door de kaarten heen keek, waren er slechts een paar écht schattig. De meeste wezens waren gewoon bosdieren, maar dan geknutseld van takjes, zaden, blaadjes en andere dingen die je in het bos vindt. Een paar wezens vond ik zelfs gewoon creepy. En dat voelde toch een beetje raar.
Het is knap wat Sylvain heeft gecreëerd. De verwachting was alleen beter gemanaged als er meer schattigs te zien was.
Funfact: de boswezens op jokers zijn niet alleen van natuurlijke materialen gemaakt, maar ook van apparaten.
De kaarten zijn verder prima kwaliteit. Ik kan wel waarderen dat er witte randjes omheen zitten om slijtage aan de zijkanten minder te laten opvallen. Mooi pluspunt is ook dat de getallen in het midden staan. Veel linkshandigen, die kaarten vaak andersom vasthouden, kunnen hier zo ook goed mee uit de voeten.
De iconografie is ook netjes (ook al zijn het er maar een paar). Elke kaart straalt een kleur uit en wordt voor de zekerheid ondersteund door een klein blokje. Daar staat zelfs een symbool in, gebaseerd op het ColorADD alfabet, zodat kleurenblinden de kaarten ook goed kunnen herkennen.
M’n laatste compliment voor wat betreft de productie is het doosje. Deze heeft een aangenaam klein formaat. Het is makkelijk mee te nemen, neemt niet onnodig veel plek in én onderaan de streep draagt dat toch weer iets bij aan het milieu. Het formaat is hetzelfde als Sea, Salt & Paper.
Dus… het artwork is zeker uniek, maar sloeg voor mij de plank een tikkeltje mis. Verder is de productie erg netjes.
Spelregels & Toegankelijkheid
De spelregels van Pixies zijn goed opgezet. Zo op het eerste oog voelt het uitvouwbare leaflet volgedrukt met tekst en plaatjes. Dat nodigt niet uit tot lezen. Begin je echter met lezen? Dan schiet je er snel doorheen. De illustraties zijn duidelijk, de tussenkoppen subtiel, doch logisch en voor zover ik kan beoordelen zijn de spelregels compleet.
Pixies is ontzettend toegankelijk. Dat is met name te danken aan de eenvoudige spelregels. Je kunt het niveau (niet de gameplay!) vergelijken met:
- Skull
- Take 5
- Sushi GO!
- Love Letter
- Point Salad
- Dixit: Odyssey
- Regenwormen
- Vlotte Geesten
Geluk speelt wel een grote rol (dat leg ik hieronder uit). Daar moet je wel tegen kunnen. Al wordt de geluksfactor wel enigszins geneutraliseerd doordat je 3 potjes speelt. Verlies je de eerste? Dan win je de tweede of derde misschien nog wel.
Ik denk overigens ook dat het verschil in puntentelling voor de grootste groep (het eerste, tweede en derde potje scoor je respectievelijk 2, 3 en 4 punten per kaart in de grootste groep) daarmee te maken heeft. Loop je na het eerste en tweede potje wat achter? Dan kun je toch nog een flinke comeback maken als je in de laatste ronde een grote groep maakt.
Zo blijft het spannend tot het einde. Hence, iedereen kan winnen en dat draagt ook weer bij aan de toegankelijkheid.
Een pijnpuntje kan zijn dat je gedurende het spel best veel scores moet optellen, noteren en bijhouden. Het is best veel administratie voor een klein spelletje als deze.
Strategie of Geluk?
Pixies is veelal geluk en een klein beetje tactiek.
De geluksfactor zit in de kaarten die tevoorschijn komen. Ben je niet de startspeler? Dan heb je pech als jouw benodigde kaart wordt open gedraaid. Grote kans dat de speler die voor je zit die kaart afpakt. Iemand anders punten ontnemen is vaak meer waard dan zelf punten pakken.
Zoals ik in het vorige onderdeel al benoemde: doordat je 3 potjes moet spelen wordt de geluksfactor iets geneutraliseerd. Verlies je het ene potje? Dan win je misschien nog de andere. En dan ding je toch weer mee voor de totale winst.
Maar omdat het aantal punten voor de grootste groep in de laatste ronde hoger is dan in de vorige rondes, wordt de geluksfactor weer iets vergroot. Ik heb meermaals ervaren dat een speler het slecht deed in het eerste en tweede potje, maar zo’n grote sprong maakte door het derde potje te winnen, dat hij (yes, het was elke keer een man ;)) het hele spel alsnog won.
Is het dan alleen maar geluk? Nee hoor. Er zijn twee tactische elementen in het spel.
Het eerste is dat je kansberekening kunt toepassen. Op elke kaart staat hoe vaak het getal voorkomt. Als je volle vakjes (met 2 kaarten) wil creëren, is dat handig om mee te nemen. Je kunt bijvoorbeeld beter aan het begin van een potje voor een 9 kiezen zodat je nog talloze beurten kans hebt om een extra 9 te pakken. Dat is namelijk toch weer 9 punten. Let wel: het blijft kans. Ondanks maximalisatie is er altijd kans dat het niet lukt.
De tweede tactiek is hate draften, ofwel kaarten afpakken die andere nodig hebben. Mijn ervaring is dat het vaak loont om iemand anders punten af te nemen (zoals een 9 of 8 weg te pakken), ook als het je zelf niet zoveel punten oplevert. Kijk dus altijd goed naar je tegenstanders voordat je een kaart kiest.
Spelmechanisme
Pixies is een klein kaartspelletje met 2 mechanismen.
Ten eerste is er Open Drafting. Bij dit mechanisme pakken spelers kaarten uit een open aanbod. Een soort markt. Andere spelers kunnen dus zien wat jij pakt. Bij Pixies werkt dit net zo. De markt wordt tijdens een ronde niet aangevuld. De startspeler heeft dus de meeste keuze, de volgende speler iets minder, enzovoorts. De kaart die je kiest moet je ook gelijk spelen.
Je hebt open drafting misschien weleens ervaren in titels als Jaipur, Point Salad, Sea Salt & Paper en Forest Shuffle.
Ten tweede is er Set Collection. Dit betekent letterlijk dat je setjes van kaarten, iconen of andere speelmateriaal moet verzamelen. Deze setjes leveren bonussen of punten op. Bij Pixies betreft het puur punten. Je maakt setjes met dubbele getallen, een set van de grootste aaneengesloten groep én setjes van dezelfde kleur kaarten voor kaarten met een bonus.
Set collection is ook gebruikt in bijvoorbeeld Hanabi, Sushi GO!, Boonanza en Lost Cities.
Interactie
Ik vind 2 grappige vormen van interactie in Pixies zitten.
De eerste is hate drafting. Ofwel, het pakken van kaarten die andere spelers nodig hebben. Ik en mijn speelgenoten hebben maar al te vaak ervaren dat het meer loont om een ander te naaien, dan iets te pakken wat jou kan helpen. Niet altijd, maar wel vaak.
Het tweede element vloeit daaruit voort en is aan de orde vanaf 3 (maar vooral 4 en 5) spelers. Stel je speelt met 4 spelers en de achterste (dus 4e) speler wil graag een specifieke kaart uit het aanbod omdat het veel punten oplevert. Spelers 1, 2 en 3 weten dat iemand die kaart moet wegpakken. In zo’n geval gaf het bij ons wat spraakmakende situaties doordat spelers 1 en 2 die keuze enigszins geforceerd bij speler 3 neerleggen.
Voor wat betreft het aantal spelers.
Met 2 spelers is Pixies iets tactischer (je ziet immers 4 kaarten aan het begin van je beurt) en sneller. Bij 3 spelers valt dit weg, maar blijft het tempo wel in het spel zitten. Speel je met 4 of 5 spelers? Dan is de geluksfactor het grootst en de speelduur het langst. Daar staat naar mijn mening alleen wel de leukste interactie tegenover.
Dus ja… waar hecht jij of jouw spelersgroep meer waarde aan?
Herspeelbaarheid
Ik vind de herspeelbaarheid van Pixies prima, maar niet heel hoog. Leuk om af en toe op tafel te leggen. Dit komt omdat het spelverloop naar mijn mening iets teveel van hetzelfde is.
Je kunt proberen om te focussen op specifieke manieren van punten te halen. Echter, de geluksfactor is dusdanig groot dat dit niet zal lukken en je simpelweg moet meebewegen met de kaarten die je krijgt. Uiteindelijk komt het erop neer dat je een beetje van alles zult doen.
Pixies is wel een goede filler of spelletje om ergens mee naartoe te nemen. Een café, picknick (bij droog en windvrij weer), school of kantoor.
Waar kun je Pixies kopen?
Je kunt het kaartspel Pixies in het Nederlands o.a. online bestellen op:
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog gaf ik je mijn recensie over het kaartspel Pixies. Het werd bedacht door Johannes Goupy, internationaal uitgegeven door Bombyx en in het Nederlands door Gam’inBIZ.
Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.
Als je nog vragen hebt over dit kaartspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog is een foto gebruikt van Jerzy Górecki via Pixabay.