14 Puerto Rico Speltips voor de Perfecte Strategie!

Puerto Rico Speltips

Kort nadat Christoffel Colombus het eiland Puerto Rico heeft ontdekt op 19 november 1493 begint de economie op te bloeien.

En wat houdt een goede economie draaiende? Concurrentie.

In het spel Puerto Rico nemen jij en je tegenstanders het tegen elkaar op om de grootste welvaart én het hoogste aanzien te verkrijgen. Met natuurlijk als doel om te winnen.

Kun je daar wat tips bij gebruiken? Lees dan nu dit blog voor 14 Puerto Rico speltips en creëer je eigen winnaars-strategie!

Speltip 1: Ga eerst voor de dubloenen!

Een van de belangrijkste Puerto Rico tips is dat je zo snel mogelijk geld binnen moet krijgen. En het liefst komt deze bron van inkomsten elke ronde weer terug.

Zonder geld kun je niet bouwen. Zonder gebouwen kun je niet produceren. Zonder produceren krijg je geen grondstoffen. Zonder grondstoffen krijg je geen punten. En je hebt punten nodig om te winnen.

Hoe kom je in het begin van het spel aan dubloenen?

 1. Bouw een Kleine Markthal.
 2. Kies voor de Goudzoeker.

Bovenstaande 2 manieren zijn in feite de enige opties om in je eerste beurt aan dubloenen te komen. Later in het spel komen ook deze mogelijkheden aan bod:

 1. Verkoop goederen.
 2. Bouw een Grote Markthal.
 3. Kies een Rol waar geld op ligt.
 4. Bouw een Fabriek.

Puerto Rico Speltip: Ga eerst voor Dubloenen

Let wel. Des te verder je in het spel komt, des te minder belangrijker geld wordt. Zorg dus dat je een vaste inkomstenbron krijgt (zoals de Markthal of Fabriek) en focus je daarna op het behalen van meer punten.

Speltip 2: Focus je later in het spel op de punten

Stap 1 in het spel is het verkrijgen van een vaste inkomstenbron. Daarna kun je de vaste inkomstenbron gebruiken om punten te scoren.

Hoe scoor je punten met Puerto Rico?

Daar zijn in de basis 2 manieren voor:

 1. Verscheep je goederen.
 2. Bouw meer gebouwen.

Een tactische combinatie tussen beide kan super sterk zijn. Probeer maar eens een van de volgende strategieën:

 1. Produceer verschillende goederen en bouw een Haven.
 2. Produceer eenzelfde goed en bouw een eigen Werf.

Ik zal dit iets beter uitleggen.

Stel je produceert verschillende goederen. Dan betekent dit dat jij binnen 1 beurt meerdere leveringen kunt doen. Heb je de Haven? Dan krijg je per levering al 1 punt extra. Gezien het feit dat er altijd 3 schepen in het spel zijn, maakt dat je maximaal 3 extra punten kunt halen. Daar komen de punten die je krijgt van de verscheepte goederen nog eens bij!

Puerto Rico Speltip: Bouw een Haven voor Verschillende Goederen

Een andere strategie om punten te halen met Puerto Rico is het produceren van eenzelfde goederensoort. Dat kan zelfs Maïs zijn, al levert Maïs je wel de minste dubloenen op gedurende het spel. Maar stel dat je 4 keer hetzelfde goed kunt produceren als de Opzichter wordt gekozen, dan is het ideaal om de Werf te hebben. Deze stelt je namelijk altijd in staat om 1 soort goed te verschepen, zelfs als de oorspronkelijke schepen vol zijn.

Puerto Rico Speltip: Bouw een Werf voor Eenzelfde Goederensoort

Speltip 3: Bouw minimaal 1 Steengroeve

Zoals tip 1 al heeft beschreven: geld speelt een belangrijke rol in Puerto Rico.

Daarom is het ook handig om minimaal 1 steengroeve te bouwen. Je krijgt hier niet per se extra dubloenen mee, maar je bespaart voor elke Steengroeve wel 1 dubloen bij het bouwen van een gebouw. Zo houd je dus meer geld over en dat kun je weer investeren in een ander gebouw.

Puerto Rico Speltip: Bouw Minimaal een Steengroeve

En ook bij dát gebouw profiteer je weer van de korting die de Steengroeve je biedt. Het resultaat van een Steengroeve is dus duurzaam.

Speltip 4: Zorg dat je vroeg aan Koffie of Tabak kan komen

Iets wat je tijdens het spel bouwt, zal je gedurende de rest van het spel geld en/of punten opleveren.

Slaag je er dus in om snel een Koffieplantage en Koffiebranderij te bouwen?

Puerto Rico Speltip: Ga vroeg voor Tabak of Koffie

Dan geeft dat je de mogelijkheid om al vroeg in het spel van 4 dubloenen te profiteren als je Koffie verkoopt. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen: geld is belangrijk!

Speltip 5: Kijk of je een monopolie kunt krijgen op een goed

Zonder het Magazijn mag je niet dezelfde goederen verkopen. Als een tegenstander hetzelfde goed als jij fabriceert en eerst verkoopt, dan mag jij jouw gefabriceerde goed niet meer verkopen. Dit kost je al snel de helft van de inkomsten die het goed je op had kunnen leveren.

Puerto Rico Speltip: Krijg een Monopolie op een Goederensoort

Heb jij een monopolie op een van de goederen? Dan kun je, indien jouw eerder verhandelde goed niet op het Handelshuis staat, vrij eenvoudig handelen en dubloenen verdienen.

Speltip 6: Blokkeer andermans schepen

De goederen Koffie en Tabak worden vaak door minder spelers gefabriceerd. Dit betekent ook dat minder spelers deze goederen kunnen verschepen. Ben jij dus een van de weinigen die dit goed wél kan maken? Overweeg dan om het op een (leeg) schip te plaatsen, in plaats van het te verhandelen.

Puerto Rico Speltip: Verscheep een Zeldzame Goederensoort

Normaal gesproken kun je goederen in 3 schepen plaatsen (per schip 1 goederensoort!). Als jij Koffie of Tabak in een schip plaatst, zijn er nog maar 2 schepen over. De kans om goederen te verschepen wordt zo kleiner voor je tegenstanders. Dit verkleint dus ook hun kans op het halen van punten.

Let wel: je dient dus wel een opoffering te maken, want de verscheepte Koffie of Tabak kun je niet meer verhandelen voor dubloenen.

Speltip 7: Handelen is niet altijd de juiste keuze…

Soms is het verstandig om een goed niet te verhandelen. Dat is in de volgende situatie.

Stel dat je tegenstanders alleen Tabak, Indigo en Maïs kunnen verhandelen en jij het alleenrecht hebt op Suiker. In het Handelshuis mag niet 2x hetzelfde goed worden verkocht. En pas als alle plaatsen vol zijn, wordt dit huis geleegd. Besluit jij dus om je Suiker niet te verhandelen? Dan kunnen je tegenstanders moeilijker profiteren van de vele dubloenen die hun goederen waard zijn.

Puerto Rico Speltip: Besluit niet te Handelen

Jij loopt natuurlijk ook dubloenen mis. Daarom werkt deze tactiek het beste als je een andere inkomstenbron hebt, zoals bijvoorbeeld de Fabriek.

Speltip 8: Verscheep het juiste goed!

En wat is dan het juiste goed? Het goed dat je de minste dubloenen oplevert bij het verhandelen.

Stel je hebt een Koffie en een Maïs. Zowel Koffie als Maïs levert je 1 punt op. Maar als je Koffie verhandelt levert je dat 4 dubloenen op en Maïs 0. Je kunt dus beter de Maïs verschepen en de Koffie verkopen.

Puerto Rico Speltip: Verscheep Maïs, Verhandel Koffie

Speltip 9: Wanneer verhandel je Maïs?

Het liefst gebruik je Maïs om punten te scoren, want je krijgt er normaal gesproken geen dubloenen voor als je het verhandelt. Maar wanneer verhandel je Maïs dan wel?

Puerto Rico Speltip: Handel Maïs als Handelaar

 1. Als je de Handelaar bent. Dan krijg je er namelijk toch 1 dubloen voor.
 2. Als je er een andere speler een plaats in het Handelshuis mee ontneemt.

In het laatste geval zou het bijvoorbeeld kunnen betekenen dat iemand zijn Koffie of Tabak niet kan verhandelen. Dat kost hem of haar dan 4 of 3 dubloenen. Ook al krijg jij door Maïs te verhandelen slechts 0 dubloenen, het feit dat je anderen zoveel dubloenen ontneemt, maakt dit het zeker wel waard!

Speltip 10: Koop altijd een groot gebouw!

Met een groot gebouw scoor je extra punten aan het einde van het spel. Dit betreft gemiddeld zo’n 5-10 punten en je kunt er de donder op zeggen dat je tegenstanders dit gaan doen.

Puerto Rico Speltip: Bouw een Groot Gebouw

Op dit vlak kun je simpelweg niet achterblijven. Zeker niet als je speelt met gevorderde spelers. Zorg dus altijd dat je minimaal 1 groot gebouw hebt (en dan het liefst het gebouw dat je de meeste extra punten oplevert).

Speltip 11: Houd goed in de gaten wanneer het spel stopt

Als je kunt inschatten wanneer het spel stopt, dan kun je eigenlijk gaan rekenen. Hoeveel punten kun jij nog verdienen? En hoeveel punten kunnen je tegenstanders nog verdienen?

Op basis van deze informatie kun jij er voor kiezen om het spel nog door te laten gaan of zelf het spel te eindigen. Zorg dat jij hier in control blijft.

Ter reminder: Puerto Rico eindigt dus als iemand zijn gebouwvelden volbouwt, er niet genoeg Kolonisten meer in het schip geplaatst kunnen worden of als de Punten op zijn.

Puerto Rico Speltip: Anticipeer op het Einde

Speltip 12: Negeer het Hospitium als Startspeler

Toen ik Puerto Rico voor het eerst speelde, had ik mijn zinnen gelijk gezet op het Hospitium. Wie wil er nu niet elke nieuwe plantage direct kunnen voorzien van een kolonist? Scheelt je weer een paar keer de Burgermeester pakken. Toch?

Toch heb je als Startspeler meestal meer baat bij het pakken van de Landbouwer of Bouwmeester.

Puerto Rico Speltip: Kies Landbouwer of Bouwmeester in plaats van Hospitium

Hiermee kun je namelijk de middelen verkrijgen om te bouwen en jezelf van een inkomstenbron te voorzien. Bovendien raak je vrijwel al je geld kwijt als je in de eerste beurt het Hospitium wil kopen.

Ben je geen Startspeler? Dan kan het Hospitium wel een goede keuze zijn, omdat er simpelweg geen andere goede opties meer voor je zijn.

Speltip 13: Laat andere spelers voor jou werken!

Als een speler een bepaalde rol kiest mag jij de bijbehorende actie ook uitvoeren. Weliswaar zonder privilege, maar dat geeft niet. Op basis van welke rollen je tegenstanders (waarschijnlijk) na jou gaan kiezen, kun je je eigen keuze baseren.

Bijvoorbeeld. Ziet het ernaar uit dat een speler de Burgemeester gaat kiezen? Zorg dan dat jij zelf de Bouwmeester of Landbouwer kiest. Dat nieuwe gebouw of plantage kun je dan toch wel bezetten met een kolonist.

Puerto Rico Speltip: Kies Landbouwer of Bouwmeester vóór de Burgermeester

Speltip 14: Kies de rol waarmee je het grootste gat tussen jou en je tegenstanders slaat!

Soms is het verleidelijk om een rol te kiezen die jou veel punten oplevert. Het enige nadeel is vaak dat deze rol ook je tegenstanders veel punten oplevert. Kies daarom voor de rol waarmee jij kunt uitlopen op je tegenstanders.

Dat kan betekenen dat je een rol moet kiezen die je “maar” enkele punten oplevert. Maar omdat je tegenstanders ze niet krijgen, loop jij in ieder geval uit!

Een voorbeeld: Stel dat je de Kapitein kunt kiezen en er 4 punten mee kunt scoren (inclusief het extra punt). Als andere spelers na jou ook goederen kunnen verschepen en daar ook 3-4 punten mee kunnen halen, dan zul je dus slechts 0 of 1 punt uitlopen op je tegenstanders.

In dit geval is het zinvol om te kijken of er geen andere karakter is dat je kunt kiezen. Heb je bijvoorbeeld veel geld en de andere spelers niet? Overweeg dan de Bouwmeester en koop een gebouw van 3 punten. Als andere spelers dit niet kunnen, dan loop je 3 punten uit.

Houd er wel even rekening mee dat áls je goederen hebt, je deze wel kunt verschepen als een andere speler de Kapitein kiest.

Nu ben jij aan de beurt!

Er zijn ongetwijfeld meer Puerto Rico speltips dan hierboven beschreven. Wel denk ik dat je hiermee voldoende handvatten hebt om je eigen Puerto Rico strategie te maken.

De belangrijkste tip die in elk spel Puerto Rico geldt is: Zorg dat je eerst inkomsten binnenkrijgt, dan pas de punten. Zo werkt het spelmechanisme nu eenmaal.

Probeer bovenstaande tips voor Puerto Rico gerust eens uit en laat me weten of het je heeft geholpen.

Heb je zelf nog tips, tactieken of een winnaars-strategie? Deel ze dan in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *