Waar Gam’inBIZ met regelmaat titels uitgeeft van andere spelauteurs, bedenkt Michiel de Wit (eigenaar van de uitgeverij) zelf ook nog weleens spellen. Ditmaal was het de beurt aan het kaartspel Quibbles!
In dit blog vind je VEEL foto’s, geef ik de speluitleg én vind je mijn Quibbles review.
Voordat je begint met lezen: Gam’inBIZ gaf mij het kaartspel Quibbles zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je in dit spelletje meerdere koddige figuurtjes, genaamd Quibbles, vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Naam: Quibbles
- EAN: 8720865013060
- Soort spel: Kaartspel
- Aantal Spelers: 1-5 Personen
- Speelduur: 20 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: Gam’inBIZ
- Spelauteur: Michiel de Wit
- Illustrator: Roland MacDonald & Andrew Serbu
- Te koop bij: GaminBIZ.nl – Spellenrijk.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Quibbles:
- 132 Kaarten:
- 20 Met waarde 1
- 20 Met waarde 2
- 20 Met waarde 3
- 22 Met waarde 4
- 24 Met waarde 5
- 26 Met waarde 6
- 1 Quibbles spelregels
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Dit is de achterkant:

En dit is de binnenkant:

Je vindt de Quibbles spelregels terug in een boekje van 16 bladzijden, inclusief voor- en achterkant. Schrik niet, de regels zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Voor elke taal zijn 3 pagina’s gereserveerd:

En dan zijn er nog de kaarten. Dit is de achterkant:

Hieronder zie je de kaarten met waardes 1 t/m 6. Funfact: de illustratie op elke kaart is, ongeacht de waarde, uniek.

3 – Quibbles: Speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels van Quibbles? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!
Hieronder lees je eerst mijn korte Quibbles speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Quibbles?
Quibbles speel je om de beurt. In je beurt kies je voor 1 van de 3 opties: splitsen, combineren OF trekken. Bij splitsen leg je 1 handkaart op de aflegstapel en pak je een of meerdere setjes uit de markt die samen dezelfde waarde als je afgelegde kaart hebben. Bij combineren leg je 2 of meer handkaarten (totale waarde = maximaal 6) op de aflegstapel en neem je alle kaarten met dezelfde totale waarde uit de markt. Bij trekken leg je een handkaart in de markt en trek je 2 nieuwe kaarten van de stapel.
Na één van de drie opties mag je Sparen. Je kiest een getal (1 t/m 6) waar je minimaal zoveel kaarten van op handen hebt als het getal zelf. Je legt ze allemaal af, op één na. Die leg je op een van de zes plekken in je speelgebied voor je. Daarna vul je de markt aan tot 6 kaarten. De speler die als eerste 21 of meer punten in zijn of haar speelgebied heeft wint het spel.
Hieronder vind je mijn uitgebreidere handleiding of gebruiksaanwijzing van Quibbles. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Schud alle kaarten en vorm een trekstapel. Leg 6 kaarten open naast de trekstapel (dit is de markt). Geef elke speler 6 handkaarten en zorg dat elke speler plek voor zich heeft om 6 kaarten naast elkaar te leggen.

3.2 – Spelverloop
Je speelt Quibbles om de beurt. Tijdens je beurt voer je de volgende stappen uit:
- Splitsen, combineren OF trekken
- Sparen (optioneel)
- Aanvullen
Belangrijk: er is geen handlimiet in het spel!
3.2.1 – Splitsen, combineren OF trekken
In de eerste stap kies je één van de volgende drie opties.

Bij splitsen kies je 1 handkaart en die leg je op de aflegstapel. Daarna pak je setjes van 2 of meer kaarten uit de markt waarbij elk setje dezelfde totale waarde heeft als de kaart die je op de aflegstapel hebt gelegd.
Bij combineren leg je 2 tot 6 handkaarten op de aflegstapel met een totale waarde van 6 of minder. Daarna pak je 1 of meer losse kaarten van de markt met exact dezelfde waarde als het totaal van je afgelegde kaarten.
NB: Bij zowel splitsen als combineren ben je niet verplicht om alle kaarten te pakken die je kunt pakken. Je mag kaarten bewust laten liggen.

Bij trekken leg je 1 handkaart in de markt. Daarna trek je 2 kaarten van de trekstapel en die neem je op hand.
3.2.2 – Sparen (optioneel)
In de tweede stap kun je een kaart uit je handen op één van de velden in je persoonlijke speelgebied leggen. Je neemt dan alle kaarten van één waarde uit je hand. Dit moeten er minstens zoveel zijn als het getal op de kaart. Je legt één van die kaarten in je speelgebied. De rest leg je op de aflegstapel.
NB: Je moet alle handkaarten van de gekozen waarde afleggen!
Je mag maximaal 6 kaarten in je speelgebied hebben. Liggen er al 6? Dan moet je dus één van die kaarten verwijderen en vervangen voor je nieuwe kaart.

Belangrijk: Is je hand aan het einde van de beurt leeg? Dan moeten alle spelers hun handkaarten afleggen en 6 nieuwe kaarten trekken.
3.2.3 – Aanvullen
In de derde en laatste stap controleer je de markt:
- Liggen er minder dan 6 kaarten? Vul dan aan tot 6 met kaarten van de trekstapel.
- Liggen er 6, 7, 8 of 9 kaarten? Doe dan niets.
- Liggen er 10 kaarten? Leg ze dan allemaal af en leg 6 nieuwe kaarten open.
Is de trekstapel leeg? Schud dan de aflegstapel en maak een nieuwe trekstapel.
3.3 – Einde van het spel
Het spel eindigt direct zodra een speler 21 of meer punten in zijn of haar speelgebied heeft liggen.

Deze speler wint het spel.
4 – Quibbles Spel: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Quibbles recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
De Quibbles uit dit spelletje zijn deels geïnspireerd door de Tribbles uit Star Trek. Zit er verder een logisch thema achter? Nou, niet echt. Het zijn – net als de Tribbles – beestjes die zich makkelijk vermenigvuldigen. En je ziet genoeg Quibbles voorbij komen tijdens dit spel :). Dat dan weer wel.

Het artwork op de kaarten is kleurrijk en de Quibbles zelf zien er vrolijk en schattig uit. Of de looks jou aanspreken is natuurlijk een kwestie van smaak. Feit blijft dat de cijfers en kleuren duidelijk zijn. Misschien hadden de cijfers aan weerszijden (boven en onder) gekleurd mogen zijn. Nu zijn de onderste getallen grijs-bruinig. Maar dat is Quibblesneu… eh, muggenziften.
Spelauteur Michiel de Wit heeft veel affiniteit met de spellenbranche en een leuke fanbase opgebouwd. Een noemenswaardig detail over de productie van Quibbles is dat hij fans regelmatig via social media heeft laten meestemmen over de looks van dit spel. Hij presenteerde dan 2 opties en het publiek mocht kiezen.
Ik zie ook een slim design terug in het feit dat de cijfers in alle hoeken van de kaart staan én dat de kaarten allemaal een witte rand hebben. Doordat cijfers in elke hoek staan zijn de kaarten automatisch geschikt voor rechts- én linkshandigen. En door de witte rand valt slijtage minder snel op en kun je kaarten dus ook minder snel herkennen aan de achterkant.

De kwaliteit van de kaarten is verder goed. Het doosje had kleiner gekund, maar hij past nu wel mooi in de kast naast andere titels van Gam’inBIZ zoals CuBirds, Gasha, Yōkai en meer.
Spelregels & Toegankelijkheid
Kudo’s voor de spelregels. Ze bekleden net iets meer dan 2 pagina’s in het boekje en kunnen eigenlijk niet korter. Ze zijn duidelijk beschreven en de illustraties zijn perfect. Mijn enige feedback zit in de regel wat je moet doen als je hand leeg is. Deze valt nét ongelukkig op een andere bladzijde, waardoor die misschien over het hoofd gezien kan worden.

M’n complimenten gaan niet alleen naar het spelregelboekje, maar naar de daadwerkelijke eenvoud van de spelregels.
Gam’inBIZ staat bekend om eenvoudige, toegankelijke kaartspelletjes en weet met Quibbles een nieuwe titel aan dit gamma toe te voegen. Je legt de regels snel uit, het spel is overzichtelijk en je kunt de regels zelfs nóg makkelijker maken wanneer je met jongere spelers speelt. Hoewel je met meer dan 3 spelers weliswaar over de aangegeven speelduur van 20 minuten heen kunt gaan, wordt het niet heel veel langer.
De uitdaging vind je terug in de keuzes die je moet maken, het plannen en het onthouden. Dit tactische aspect is ongetwijfeld wat dit spelletje geschikt maakt voor een leeftijd vanaf 8 jaar.
Kijk je puur naar de sommen die spelers moeten maken (optellen tot 6, 6 kunnen splitsen en optellen tot 21)? Dan was Quibbles al wel geschikt geweest voor pientere kinderen uit groep 3. Ofwel 6-7 jaar.

Ik zou Quibbles vooral bestempelen als familiespelletje. Het is echter ook een leuk rekenspel voor groep 3, 4 en misschien 5.
Strategie of Geluk?
Ik vind dat Quibbles een hoge geluksfactor heeft, maar je kunt wel degelijk tactisch spelen.
Het is altijd een kwestie van geluk welke kaarten er tevoorschijn komen. Welke kaarten komen er in de markt te liggen? En welke krijg je als je 2 blinde trekt van de stapel?
Je kunt de pech hebben dat ze niet de waarde hebben die jij spaart (bijvoorbeeld 5) of dat ze niet de waardes hebben (bijvoorbeeld 2 en 3 of 1 en 4) die jij nodig hebt om kaarten te pakken die je wel spaart. Uiteraard kun je ook het geluk hebben dat je wel pakt wat je nodig hebt.

Mijn ervaring is dat de geluksfactor met meer spelers toeneemt. Sowieso is er een grotere kans dat de markt verandert tussen jouw beurten door. En als de speler vóór jou hetzelfde spaart als jij, zal hij of zij altijd wegpakken wat jij nodig hebt.
Gelukkig kun je wel wat pientere dingen doen.
Zo is het verstandig om te onthouden wat de speler na jou spaart. Spaart hij vieren? Dan wil je bij de actie ’trekken’ nooit een 4 in de markt leggen. Of je kunt met de actie ‘splitsen’ juist 4en wegpakken.
Sterker nog, heb je al genoeg kaarten om te sparen maar kun je nog meer pakken? Overweeg dan om dit niet te doen als de markt momenteel niet de kaarten bevat die je tegenstander wil. Want voor elke kaart die jij – onder de 6 – extra pakt, komt weer een nieuwe kaart.
Bovendien is het altijd verstandig om een of twee kaarten op handen te houden die je niet per se spaart. Spaar je bijvoorbeeld 6en? Dan wil je niet alleen maar 6en in je hand hebben. Als je aan de beurt bent moet je namelijk altijd een kaart afleggen.

Spelmechanisme
Quibbles bevat een aantal opvallende mechanismen.
De eerste is Hand Management. Bij dit mechanisme zijn de handkaarten die je spaart, de volgorde waarin je ze speelt en waarvoor je ze speelt altijd belangrijk. En dat is bij Quibbles niet minder. Het sluit perfect aan bij m’n laatste tip over tactiek (2 alinea’s terug).
Dit mechanisme speelt ook een grote rol in bijvoorbeeld Love Letter, CuBirds, Cubosaurus, Hanabi, Boonanza en Lost Cities.
De tweede is Open Drafting. Hierbij heb je altijd een markt waaruit spelers speelmateriaal kunnen pakken. Dit speelmateriaal is ‘open’ en zichtbaar voor alle spelers. Iedereen kan dus van elkaar zien wat je verzamelt en spaart. Bij Quibbles werkt dat net zo.
Open drafting zie je bijvoorbeeld ook in Azul, Cascadia, Patchwork, 7 Wonders Duel, Wingspan en Everdell.

Tot slot heb je nog Set Collection. Tijdens het spel verzamelen spelers setjes van kaarten, symbolen, figuren. Deze setjes leveren bonussen, punten of iets anders op. In Quibbles zijn de setjes die je verzamelt punten waard. A la CuBirds lever je de setjes in om een kaart in je speelgebied te leggen.
Je hebt set collection wellicht al eens ervaren in Sushi GO!, Point Salad, Jaipur, Splendor, Ticket to Ride Europe en Sagrada.
Interactie
Alle interactie in Quibbles speelt zich af in de markt. Dit is de plek waar je – bewust of onbewust – in het vaarwater gaat zitten van je medespelers.
Meestal pak je gewoon kaarten weg omdat je ze zelf nodig hebt. Niet zozeer omdat je wil voorkomen dat andere spelers ze in hun handen krijgen. Dit laatste gebeurt echter wel. Juist bij gevorderde spelers. Als je ziet dat iemand zessen aan het wegpakken is, dan wil je niet hebben dat hij of zij makkelijk zesjes uit de markt kan pakken.

Ook de tactische keuze om niet teveel kaarten uit de markt te pakken heeft hier betrekking op. Ter illustratie. Stel, er liggen 8 kaarten in de markt, maar geen zessen. Jij gaat splitsen en kunt 6 kaarten uit de markt wegpakken. Je hebt echter genoeg aan 4 kaarten. Als je tegenstander zessen nodig heeft, zou ik overwegen er niet meer dan 4 te pakken. Dan worden er namelijk minder nieuwe kaarten aan de markt toegevoegd en blijft de kans op nieuwe zessen in de markt wat kleiner.
Bovendien heb je nog de regel (wederom a la CuBirds) waarbij alle spelers hun handkaarten moeten afleggen als iemand zijn of haar hand leeg speelt. Hier bewust naartoe werken kan erg zeer doen bij andere spelers. Het brengt alleen ook een risico met zich mee. Je moet namelijk altijd een kaart spelen en dat kan betekenen dat je een setje op handen moet afbreken.
Quibbles in een typisch spelletje waarbij je met 2 spelers wat meer grip op het spel hebt. Er komt slechts één speler na jou dus je hebt een redelijk beeld van welke kaarten er jouw volgende beurt nog kunnen liggen. Ook kun je makkelijker onthouden wat één speler aan het sparen is.

Bij meer spelers (3, 4 en zeker 5) wordt dit allemaal lastiger. Dan geldt meer ehm, living in the moment. Vooruit plannen heeft geen nut, want er zijn nog 2, 3 of 4 andere spelers na jou die de markt overhoop kunnen gooien.
Herspeelbaarheid
Quibbles is qua spelregels vrij eentonig. Je speelt om de beurt, kiest één van de drie acties, mag sparen en vult de markt aan. Dat blijf je herhalen tot het einde van het spel.
Binnen die regels zullen potjes echter altijd van elkaar verschillen. Immers, de startkaarten in je hand, de markt, de kaarten die je trekt, de kaarten die je tegenstanders trekken, het is altijd anders.
Ben je juist iemand die van kleine, korte spelletjes met niet teveel regels houdt? Dan zul je minder snel uitgekeken zijn op Quibbles dan iemand die een iets gevarieerder spelverloop wil.

Mijn Quibbles review in het kort?
Met Quibbles voegt Gam’inBIZ weer een toegankelijk kaartspelletje toe aan hun assortiment. De regels zijn relatief eenvoudig, de speelduur is kort en de koddige beestjes zorgen voor een vrolijke uitstraling. Ondanks de geluksfactor bij de markt en het geklaag dat dit soms aan tafel brengt, kun je best tactisch te werk gaan. Hier ontstaat ook wat interactie omdat je keuzes onbewust of bewust invloed hebben op de mogelijkheden van anderen. Quibbles is een rekenspelletje met sommen die je leert in groep 3 (leeftijd 6-7 jaar). Toch zou ik het als rekenspel pas gebruiken voor kinderen in groep 4. Puur omdat ik denk dat het tactische aspect voor leerlingen uit groep 3 vaak net iets te hoog gegrepen is. Kortom, ik zou Quibbles niet alleen als kort-, maar ook als leerzaam familiespelletje omschrijven.
5 – Quibbles Kaartspel: Waar te koop?
Je kunt het kaartspel Quibbles online bestellen op GaminBIZ.nl, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het kaartspel Quibbles. Het werd bedacht door Michiel de Wit en internationaal (ook in het Nederlands) uitgebracht door Gam’inBIZ.
Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Quibbles spel review met je.
Als je nog vragen hebt over dit spel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik gebruik gemaakt van een foto van Matheus Natan via Pexels.
Hoi Hans,
Wij spellen het spelletje met veel plezier. Maar wij zitten nog met de regel combineren.
Mag je een 4 en 2 afleggen en hiervoor een losse 6 pakken én een 5 en 1 uit de markt pakken?
Beste Mahs,
Bedankt voor je vraag over Quibbles.
Fijn dat jullie er zoveel plezier aan beleven :)!
In je voorbeeld mag je alleen de zessen uit de markt pakken. Je gaat bij combineren van meer kaarten naar één kaart.
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl