Advertentie:
Exit: 3 + 1 Gratis

Qwixx Spelen? – Check m’n Speluitleg, Unboxing & Review!

Qwixx Speluitleg, Unboxing & Review!

Qwixx is een van de populairste dobbelspellen van Nederland (check hier maar eens).

Maar wat krijg je als je het koopt? En hoe speel je het precies? En misschien wel belangrijker: is Qwixx spelen wel écht zo leuk?

In dit blog laat ik je zien wat er in de doos zit, vertel ik je hoe je Qwixx moet spelen én deel ik m’n Qwixx review met je.

Veel leesplezier!

Advertentie:
Speelgoed van het Jaar 2021

In dit blog over Qwixx komen de volgende onderdelen aan bod:

 1. Algemene Informatie
 2. Kort Speloverzicht
 3. Wat zit er in de doos?
 4. Qwixx Spelen? De speluitleg!
 5. Mijn Qwixx Review
 6. Qwixx: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Dobbelspel
 • Aantal Spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Spelauteur: Steffen Benndorf
 • Illustrator: Oliver en Sandra Freudenreich
 • Te koop bij: Spellenrijk.nlbol.comWehkamp.nl

Advertentie:

2 – Kort Speloverzicht

“Elke speler probeert op zijn scoreblad zoveel mogelijk getallen in de vier kleuren aan te kruisen. Hoe meer kruisjes in een kleur, des te meer punten men krijgt.

Wie aan het einde de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.”

3 – Wat zit er in de doos?

Deze sectie zal ik dit keer snel doorheen gaan, want het enige dat ik het Qwixx doosje zit is:

 • 1 Scoreblok (80 velletjes)
 • 6 Dobbelstenen
 • 1 Boekje Spelregels

Hieronder zie je de voorkant van het doosje:

Qwixx Voorkant Doos

En de achterkant van het doosje:

Qwixx Achterkant Doos

Als je het doosje opendoet:

Qwixx Binnenkant Doos (Gevuld)

En als het doosje leeg is:

Qwixx Binnenkant Doos

Er zit een klein boekje spelregels bij, dubbelzijdig bedrukt:

Qwixx Spelregels

Je krijgt 80 scoreformuliertjes:

Qwixx Scoreformuliertjes

En natuurlijk de 6 dobbelstenen:


Advertentie:

4 – Qwixx Spelen? De speluitleg!

Ik deel m’n Qwixx speluitleg op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Hoe ziet een beurt eruit?
 3. Hoe werkt het aankruisen?
 4. Einde van het Spel
 5. Puntentelling

4.1 – Voorbereiding

Voordat je Qwixx kunt spelen, is een korte voorbereiding nodig. Maar die is simpel. Elke speler krijgt een velletje van het scoreblok en een schrijfwaar (pen, potlood of viltstift). De dobbelstenen worden in het midden van de tafel gelegd. De startspeler wordt bepaald en beginnen maar.

De Qwixx startopstelling ziet er dus zo uit:

Qwixx Startopstelling

4.2 – Hoe ziet een beurt eruit?

Je gooit om de beurt met de 6 dobbelstenen. Na een worp gebeurt het volgende:

 1. De dobbelaar bepaalt of hij met de totale waarde van de 2 witte dobbelstenen iets wil aankruisen op zijn formulier. Hij mag zelf bepalen in welke rij.
 2. Daarna bepalen ook de andere spelers of ze de witte dobbelstenen willen gebruiken. Ook zij mogen zelf bepalen in welke rij ze het getal aankruisen.
 3. Tot slot mag de dobbelaar nog een witte dobbelsteen combineren met een gekleurde dobbelsteen en die totale waarde op zijn blaadje wegkruisen in de rij die dezelfde kleur heeft als de dobbelsteen.

De dobbelaar moet minimaal 1 combinatie van dobbelstenen gebruiken. Dus of wit en wit óf wit en kleur. Hij mag zelfs allebei de combinaties gebruiken. Kruist hij niets aan? Dan telt dit als een mislukte worp.

De andere spelers mogen dus alleen de totale waarde van de witte dobbelstenen aankruisen. Maar als ze dit niet willen doen, dan hoeft het ook niet. Zij kunnen in andermans beurt ook nooit een mislukte worp krijgen.

4.3 – Hoe werkt het aankruisen?

Voor het zetten van kruisjes moet je een aantal regels volgen.

De meest belangrijke regel is dat je van links naar rechts werkt. Kruis je bijvoorbeeld de rode 5 aan? Dan mag je de rode 2, 3 en 4 niet meer aankruisen. Dus ja, je mag getallen overslaan, maar dan kun je ze later niet meer aankruisen!

Qwixx Score Aankruisen

Het slotje aan het einde van een rij mag je alleen aankruisen als je in die gekleurde rij minimaal 5 kruisjes hebt staan. Dit kruisje telt mee met de puntentelling.

Ook is het zo dat als je een slotje aankruist, deze kleur rij wordt gesloten voor elke speler. Je haalt de dobbelsteen met dezelfde kleur als de gesloten rij uit het spel. In deze rij mag geen kruisje meer worden gezet. Ook niet met alleen de 2 witte dobbelstenen!

Als je geen kruisje kunt óf wil zetten, dan moet je een mislukte worp noteren. Elke mislukte worp telt voor 5 minpunten bij de puntentelling.

4.4 – Einde van het Spel

Het spel eindigt direct als:

 1. Er een 2e kleur rij wordt gesloten (en er dus een 2e dobbelsteen uit het spel gaat) of als
 2. Een speler zijn 4e mislukte worp aankruist.

4.5 – Puntentelling

Je telt hoeveel kruisjes je in elke rij hebt. Op basis van de hoeveelheid kruisjes levert elke rij een aantal punten op. Daarnaast tel je de minpunten bij elkaar op die uit eventueel gemaakte mislukte worpen zijn verkregen. Deze getallen tel je allemaal bij elkaar op en dat vormt je eindscore.

Qwixx Puntentelling

De speler met de meeste punten wint het spel!

Advertentie:

5 – Qwixx Spel: Review

Qwixx zal ongetwijfeld zijn afgeleid van het woord ‘Quick’ in het Engels, wat ‘Snel’ of ‘Vlug’ betekent. En die titel is treffend, want je speelt Qwixx erg snel.

Het gevoel van een snel spel wordt ook nog eens versterkt doordat iedere speler elke beurt iets mag doen. Je moet alert blijven, elke beurt weer. En als je eenmaal bezig bent gaat de tijd wat sneller, toch ;)?

Feit blijft wel dat je veel geluk moet hebben en er niet veel tactiek bij komt kijken.

Qwixx Scoreformuliertje

Maar als je dat leuk vindt is de spanning er niet minder om. Na elke worp sta je namelijk weer voor een keuze: Kruis ik het sub-optimale getal weg óf neem ik een mislukte worp voor lief?

Het liefst wil je een hele rij vol hebben, maar dan moeten ook de getallen die niet zo vaak worden gedobbeld (zoals 2 en 12) op het juiste moment worden gegooid.

Ja. Dat betekent een hoge geluksfactor. Maar een gokje wagen kan wel degelijk spannend zijn. En hoe tof is het als het je dan ook nog lukt om die rij vol te krijgen?

Overigens zijn er diverse Qwixx uitbreidingen verkrijgbaar. Mocht je dus op het basisspel zijn uitgekeken, dan kun je met een ander scoreblokje al snel een nieuwe spelervaring creëren!

Klein detail: er zitten geen potloden, pennen of viltstiften bij dit spel. Wellicht ervaar je dit als vervelend. Ik zie het juist als iets moois. De verkoopprijs ligt namelijk iets lager dan dobbelspellen die ze er wél bij hebben zitten. Ook is het weer iets beter voor het milieu.

Mijn Qwixx review in het kort: Geen tactisch, maar wel een spannende roll and write game die makkelijk aan te leren is en bijzonder snel wordt gespeeld. Ideaal om een klein half uurtje op te vullen of iets luchtigs te spelen tussen grote, strategische spellen door!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Qwixx Spel: Waar te koop?

Je kunt het Qwixx dobbelspel kopen bij Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Advertentie:

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het dobbelspelletje Qwixx. Ik liet je foto’s zien, gaf uitleg over het spel én deelde mijn Qwixx review met je.

Wat vind jij van Qwixx? Ik hoor je mening graag in een reactie!

10 reacties

 1. Advertentie:

  Advertentie:

 2. Vraag mbt Qwixx…

  Als de actieve speler bijvoorbeeld 12 gooit waarbij hij/zij een rij (geel) kan sluiten, maar twee andere spelers kunnen met dezelfde twaalf een andere rij (rood) sluiten wat zijn dan de regels hieromtrent?? Of is het zo dat alleen de actieve speler een rij kan sluiten??

  1. Beste Martin,

   Bedankt voor je vraag over het spel Qwixx!

   Voor zover ik mij kan herinneren mogen de andere spelers dan die rij afsluiten. Daarmee zijn dus in 1 beurt 2 rijen afgesloten, waardoor het spel eindigt :).

   Heeft dit je vraag beantwoord?

   Groet en veel plezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

 3. Wat als de niet actieve speler met de 2 witte stenen de laatste rij sluit.
  Mag de actieve speler dan nog in die rij een kruisje zetten met een witte en kleur steen in de zelfde beurt?

  Mvg,
  Carina van der Velde

  1. Beste Carina,

   Bedankt voor je vraag over de Qwixx spelregels.

   De actieve speler mag in dat geval geen gekleurde dobbelsteen met een witte meer combineren. Het spel eindigt meteen zodra er een 2e kleur wordt gesloten.

   Hopelijk heeft dit je vraag beantwoord.

   Veel speelplezier!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 4. Een vraag?
  De actieve speler gooit twee witte zessen. Hij kan zelf de rij niet sluiten. Drie andere spelers kunnen dit echter wel. Wie van de drie mag dan de rij sluiten en het slotje opeisen?

  1. Beste An,

   Bedankt voor je vraag over de Qwixx spelregels.

   Alle 3 de spelers mogen de witte zessen gebruiken om de rijen te sluiten en het slotje op te eisen. Het kan namelijk voorkomen dat mensen dit tegelijk kunnen doen.

   Heeft dit je vraag beantwoord?

   Veel plezier met het spelen van Qwixx!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

   1. Een vraag
    Als de actieve speler twee witte zessen gooit en daarmee rood sluit mag dan ook de andere spelers dezelfde kleur ook sluiten?

    1. Beste Dennis,

     Bedankt voor je vraag over de Qwixx spelregels!

     Als de actieve speler de witte dobbelstenen (beide met 6) gebruikt om een kleur te sluiten, dan mogen alle andere spelers ook nog de witte dobbelstenen gebruiken om een 12 aan te kruisen.

     Het kan dus voorkomen dat meerdere spelers nu een kleur afsluiten (het kan zelfs voorkomen dat er een 3e kleur wordt gesloten!).

     Let op:

     Je mag die 12 alleen aankruisen als je al minimaal vijf kruisjes hebt in diezelfde rij hebt.

     Én als met de witte dobbelstenen een tweede kleur uit het spel wordt gehaald, eindigt het spel direct. Er wordt dan geen combinatie meer gemaakt met een witte- en gekleurde dobbelsteen.

     Hopelijk heb ik zo je vraag beantwoord 🙂

     Veel plezier met Qwixx spelen en graag tot ziens op m’n blog!

     Groet,
     Hans van Spellenwijs.nl

     1. dankjewel nog voor de reactie maar mijn vraag is eigenlijk Als de actieve speler de witte dobbelstenen (beide met 6) gebruikt om een kleur te sluiten dus 12 plus het slotje van bv rood waardoor de 12 x hebt dus 78 punten voor rood en de andere speler heeft ook 5 vakjes op rood en kruist ook 12 aan op rood mag deze andere speler dan ook het slotje nog aankruisen zodat die ook 12x heeft dus 78 op rood of geld dat slotje alleen voor diegene die actief is
      groet dennis

     2. Beste Dennis,

      Bedankt voor je toelichting. Het belangrijkste onderdeel van mijn antwoord blijft, namelijk:

      Zowel de actieve als passieve spelers mogen met de witte dobbelstenen een rij sluiten én het slotje aankruisen.

      Ik krijg alleen het idee dat je Qwixx niet helemaal goed speelt.

      Want als je het slotje aankruist, wil dat niet per se zeggen dat je 78 punten krijgt. Die 78 punten krijg je alleen als je alle vakjes (inclusief slotje) in die betreffende rij hebt aangekruisd.

      Je krijgt per rij punten voor het aantal kruisjes in die rij.

      Dus heb je in de rode rij 5 kruisjes en kruis je vervolgens de 12 en het slotje aan? Dan heb je 7 kruisjes en dat is dus 28 punten.

      Misschien begreep ik je verkeerd en is mijn verheldering onnodig, maar voor de zekerheid wilde ik het toch even delen!

      Veel plezier met Qwixx en nogmaals bedankt voor je vragen!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie:

Advertentie: