Qwixx Tactiek nodig? Check hier 5 tips om te winnen!

Qwixx Tactiek nodig? Check hier 5 tips om te winnen!

Ben jij het zat om Qwixx steeds of vaak te verliezen? Nou, je bent niet de enige hoor. Ik krijg wel vaker vragen als “Hans, hoe kun je Qwixx nou winnen?” of “Hans, wat is nou de beste Qwixx tactiek?”.

Tijd voor een blog met tips & tricks voor Qwixx. In dit blog vind je 5 Qwixx tips die jou helpen naar de hoogste score, of beter, de overwinning!

Vooropgesteld: er zijn een aantal termen die al snel door elkaar heen worden gebruikt: tips, tactiek en strategie. Een strategie is een lange termijn plan met als doel, de winst. Echter, er is geen Qwixx strategie. Qwixx is immers geen strategisch spel. Simpelweg omdat je niks kunt plannen. Je bent afhankelijk van wat je gooit met de dobbelstenen. De geluksfactor in Qwixx ligt dus hoog. Ondanks dat kun je wel een aantal slimme, tactische keuzes maken. En die tactieken deel ik met je in dit blog.

Nou, daar gaan we :)!

Tip 1: Focus op 2 rijen, niet alle 4

Elk kruisje levert punten op. Maar des te meer kruisjes in eenzelfde rij, des te meer punten elk kruisje waard wordt. Probeer daarom te focussen op een paar rijen en niet op allemaal.

Qwixx Tactiek: Focus op 2 Rijen, niet 4

Do the math: 4 kruisjes in elk van de vier rijen of 8 kruisjes in twee rijen?

Het eerste scenario levert 40 punten op. Het tweede scenario 72. Dus, focus!

Vooruit, een focus wil niet zeggen dat je helemaal geen kruisjes in andere rijen moet zetten. In veel gevallen is het nog altijd beter om elders een kruisje te zetten dan geen kruisje te zetten. Maar als je kan, zorg dan dat 1 of 2 rijen zoveel mogelijk kruisjes krijgen.

Tip 2: Werk aan een op- en aflopende rijx

Als het even kan, werk dan aan een oplopende en aflopende rij. Bijvoorbeeld geel en blauw of rood en groen. Daarmee houd je het maximale aantal mogelijkheden open om kruisjes te zetten. Probeer wel te vermijden dat je niet met beide rijen tegelijk bij de 7 bent.

Qwixx Tactiek: Focus op een Op- en Aflopende Rij

Werk je toch aan dezelfde rijen (zoals geel en rood of blauw en groen)? Probeer dan op z’n minst om ze niet tegelijk op te bouwen. Zorg dus dat je in bijvoorbeeld de rode rij altijd 2 kruisjes verder bent dan in de gele rij. Zo houd je verschillende getallen vrij en is de kans dat je een kruisje kunt zetten groter.

Tip 3: Snel je rijen sluiten of niet?

Dit hangt ervan af. Speelt je tegenstander rustig? Zet hij of zij diverse kruisjes niet om geen gaten in een rij te laten ontstaan? Dan kun je natuurlijk ook rustig spelen.

Qwixx Tactiek: Snel een Rij Sluiten of Niet?

Je kunt in dat geval ook overwegen om de rijen snel proberen te sluiten en zelfs het spel snel ten einde te maken. Grote kans dat je dan wint.

Slaat je tegenstander veel getallen over? Grote kans dat hij of zij ook het spel snel einde wil maken. Dan zou ik zeggen: kruisen wat je kruisen kan!

Tip 4: Sluit niet zomaar de laatste rij!

Kun je de laatste rij afsluiten? Wacht dan heel even.

Voordat je de laatste rij sluit is het verstandig om even te kijken hoe je tegenstanders er voor staan. Hebben ze meer punten dan jij? Dan is het onverstandig om jouw rij te sluiten.

Qwixx Tactiek: Sluit je Laatste Rij niet Zomaar

Heb je meer punten? Well then, go ahead 🙂

Tip 5: Zet niet altijd een kruisje als passieve speler

Als je rijen redelijk vol zitten en een andere speler gooit met de witte dobbelstenen een 7 die jij kwijt kunt, overweeg dan om ‘m niet aan te kruisen. Er is namelijk best een grote kans dat je ‘m in je eigen beurt ook gooit.

Qwixx Tactiek: Streep als Passieve Speler niet Zomaar een 7 Weg!

De 7 wordt immers het vaakst van alle getallen gegooid.

Kruis je die 7 toch als passieve speler aan en gooi je ‘m daarna in je eigen beurt? Dan is de kans groot dat je met een mislukte worp blijft zitten.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verschillende tips en tactieken gegeven die je winkans bij Qwixx vergroten. Ik ben me ervan bewust dat niet elke tactiek altijd kan en/of goed zal uitpakken. Daarnaast zijn er vast nog wel meer tips & tricks te bedenken.

Check hier eventueel m’n Qwixx speluitleg. Wist je dat er meerdere versies van Qwixx zijn? Welke lees je in m’n Qwixx versies en uitbreidingen blog!

Wat vind jij van deze Qwixx tips? Ken je nog een tip die ik niet heb genoemd?

Deel het dan in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *