Mijn zoontje is tegenwoordig nogal verzot op LEGO, daarom moet ik wat meer moeite doen om een spelletje met hem te spelen (al was Monkey Palace geen probleem 😉). Toen hij de velociraptors van Raptor Race op tafel zag staan bood hij tóch ineens zelf aan om het spelen.
Voordat je begint met lezen: FlexiQ gaf mij het spel Raptor Race zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Korte speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!
In Raptor Race proberen spelers om een race met verschillende velociraptors naar hun hand te zetten.
Je hebt 2 racebanen:
- Woestijn
- Jungle
Voor zowel de woestijn als jungle gelden deze regels:
Aan het begin krijgt elke speler een kaartje met daarop een top 3 raptors. De speler moet proberen om deze raptors in die volgorde op het speelbord te hebben zodra de eerste raptor over de finish rent.
Spelers zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt gooi je de dobbelstenen en leg je er minimaal 1 opzij. Dobbelstenen die je niet kiest gooi je opnieuw. Daar kies je er weer eentje van. Enzovoorts. Net zolang totdat je geen dobbelstenen meer aan de kant kan leggen.
Daarna handel je de symbolen van de dobbelstenen af:
- Voor elke kleur zet je die betreffende raptor één stap vooruit.
- Voor elke T-Rex poot zet je een raptor naar keuze één stap terug.
- Bereikt een raptor een veld met booster-icoon (doordat het voor- of achteruit gaat)? Dan zet je een andere raptor 1 extra stap vooruit.
Na alle verplaatsingen is de volgende speler aan de beurt.
Zodra de eerste raptor over de finish gaat eindigt het spel.
Spelers krijgen nu punten:
- 10 Punten als de 1e raptor op de kaart 1e is in de race.
- 8 Punten als de 2e raptor op de kaart 1e of 2e is in de race.
- 5 Punten als de 3e raptor op de kaart 1e, 2e of 3e is in de race.
- Je krijgt 3 bonuspunten als alle 3 de raptors op je kaart in de top 3 staan (volgorde maakt niet uit).
NB: Delen twee of meer raptors eenzelfde plek? Dan bepaalt elke speler voor zichzelf welke 2e of 3e is.
Tel alle punten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint.
De jungle-variant brengt 2 nieuwe elementen:
- Blokkades
- Groene dobbelsteen
Bij dit parcours wissel je van baan. Dat komt mede door blokkades (bomen en rotsen) op het pad. Deze voorkomen dat een raptor niet recht vooruit mag. Het aantal pijlen op de dobbelsteen bepaalt hoeveel diagonale bewegingen (0, 1 of 2) je moet maken. Dit koppel je altijd aan een stap voor- of achteruit.
De jungle-versie is iets lastiger dan de woestijn-variant.
Bekijk het spel in een slideshow:
Korte review
Raptor Race doet me denken aan Slakkenrace van HABA (en een beetje aan Camel Up, al beïnvloed je bij Camel Up niks).
Echter, Raptor Race bevat meer elementen waar je rekening mee moet houden. Voordeel is dat het voor kinderen leerzaam is in meerdere opzichten.
Onderaan de streep probeer je de uitkomst van de race te beïnvloeden. Dat doe je door rekening te houden met meerdere dingen.
Je moet je je doelkaart onthouden, je tegenstanders in de gaten houden (welke raptor duwen zij naar voren?) en dealen met de dobbelstenen die je hebt.
Daarnaast zit er bij die dobbelstenen een push your luck mechanisme. Na elke worp moet je stoppen of minimaal één dobbelsteen opnieuw gooien. Ik vond het leuk om te zien hoe m’n kinderen met de keuze ‘nog een gokje wagen of niet?’ omgingen.
Bovendien heb je uiteindelijk 4 (of 5) dobbelstenen voor je liggen waar je het beste van moet maken. Op die momenten kun je nog weleens slim gebruik maken van een booster (waardoor een raptor naar voren gaat) of T-Rex voetafdruk (waardoor een raptor naar achteren gaat). Hierdoor kun je leuke kettingreacties veroorzaken.
Zoals je ziet zit er veel in Raptor Race. En toegegeven, mijn zoon van 6,5 jaar kon dat – ook na meerdere potjes – niet allemaal goed overzien. Mijn dochter van 9 jaar wel. Hoewel op de doos 6 jaar staat. Denk ik dat je veiliger zit met 7 of 8.
Voor volwassenen die een luchtig spelletje zoeken kan Raptor Race ook uitkomst bieden.
Over het algemeen ben ik tevreden over het speelmateriaal. De raptors en het artwork zien er tof uit. De dobbelstenen zijn lekker zwaar en voelen degelijk. Het speelbord krijg je echter wat moeilijk plat. Dat vind ik wel jammer.
Leuk detail vind ik het gegeven dat de doelkaarten geheim zijn. Dit maakt het – afhankelijk van spelersaantal – spannend tot het einde van het spel.
Al vind ik bij 2 spelers wel dat je erg snel doorhebt wie welke raptors naar voren wil krijgen. Ik had zelfs een keer met mijn zoontje bijna dezelfde doelkaarten (zelfde raptors, andere volgorde). Dat is een stuk minder leuk.
Het was misschien wel mooi geweest als kaarten een icoontje hadden voor het aantal spelers. Kaarten die teveel op elkaar lijken zijn bij 2 spelers gewoon minder leuk.
Bij 5 spelers heb je daarentegen minder beurten en kun je dus minder invloed uitoefenen op het geheel. Dat vind ik zelf minder leuk. Je bent dan nog meer overgeleverd aan het geluk.
Dus voor mij is 3 of 4 spelers perfect, met een lichte voorkeur voor 4 spelers. Dan gebeuren er namelijk meer verschillende verplaatsen omdat er meer doelkaarten in het spel zijn.
Algemene informatie
- Naam: Raptor Race
- EAN: EAN: 5430003112434
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 2-5 Personen
- Speelduur: 20 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 6 Jaar
- Uitgever: FlexiQ
- Spelauteur: Inon Kohn
- Illustrator: Yaniv Shimoni
Waar te koop?
Je kunt Raptor Race o.a. bestellen bij deze webshops:
bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
Spelhuis.be
Nu ben jij aan de beurt!
Heb jij Raptor Race al gespeeld? Wat vond je ervan?
Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!