Korte review – Rebel Princess (Gam’inBIZ)

Rebel Princess: Review

Op 13 mei lanceerde Michiel van Gamin’BIZ het spel Rebel Princess bij Spellenwinkel De Betovering. Ik was onder de genodigden en naast leuke anekdotes, gezellige mensen en taart, kwam het spel ook al ter tafel. En dat smaakte naar meer!

Voordat je begint met lezen: Gam’inBIZ gaf mij het spel Rebel Princess zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Korte speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!

Rebel Princess is een slagenspel waarbij je zo min mogelijk punten moet halen.

De basis is geïnspireerd door Hartenjagen.

Je hebt 4 kleuren:

  • Rood: vorstinnen
  • Geel: feeën
  • Groen: dieren
  • Zwart: prinsen

Elke prins is 1 punt. Onder de dieren bevindt zich de kikkerprins. Die is 5 punten.

Je speelt 5 rondes. Aan het begin van elke ronde geef je eerst een X aantal kaarten naar links en/of rechts. Tijdens de ronde geldt er een ronde-effect die een kleine variatie op de standaard regels brengt.

Een ronde bestaat uit een X aantal gespeelde slagen waarbij X gelijk staat aan het aantal handkaarten.

Een slag betekent dat elke speler een handkaart op tafel speelt. De startspeler komt uit met een kaart. De andere spelers moeten een kaart van dezelfde kleur spelen. Hebben ze die niet? Dan mogen ze een andere kaart opgooien.

Zijn alle handkaarten gespeeld? Dan is de ronde voorbij en kijk je hoeveel punten elke speler krijgt.

Er zijn 3 belangrijke regels:

  • Je mag nooit zomaar prinsen spelen. Er moet eerst minimaal 1 prins bij een slag worden gegooid omdat iemand geen kleur kan bekennen.
  • De kikkerprins is weliswaar 5 punten waard. De kaart is echter geen prins!
  • Haal je alle punten (dus alle prinsen en de kikkerprins)? Dan krijg je 10 minpunten (en dat is dus goed!).

Aan het begin van het spel kiest elke speler één prinses. Deze biedt een voordeel die eenmaal per ronde mag worden ingezet.

Aan het begin van elke nieuwe ronde wordt het volgende ronde-effect open gedraaid. De startspeler is de speler met de laagste tussenstand.

Na 5 rondes eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Bekijk het spel in een slideshow:

Rebel Princess: op Tafel

Rebel Princess: Lancering

Rebel Princess: Kaarten Delen

Rebel Princess: Potje met 4 Spelers

Rebel Princess: Een Slag

Rebel Princess: Prinses Eigenschap Gebruiken

Rebel Princess: Kikkerprins Bijgegooid

Rebel Princess: Nieuw Ronde Effect Omdraaien

Rebel Princess: Ronde Effecten

Rebel Princess: Artwork

Rebel Princess: Eindscores

Korte review

Laat ik beginnen met het thema, artwork en productie.

Ik heb dit met meerdere groepen gespeeld en veel spelers waren gecharmeerd door het artwork en het thema. Dat sentiment deel ik niet.

Sure. Sprookjes zijn leuk. En het gegeven dat vrouwen (prinsessen) afwijken van de standaard (niet willen trouwen met een prins) past wel aardig in de huidige tijdsgeest. Maar toch voelde het allemaal wat vergezocht. Mij hielp het niet echt om het spel eigen te maken.

Oké. Dat de kikkerprins zich onder de groene dierkaarten bevind, vind ik overigens wel grappig.

Het artwork vind ik geinig, maar niet meer dan dat.

De productie is verder goed. Goede kwaliteit kaarten, witte randen zodat slijtage minder opvalt en Rebel Princess is geschikt voor rechts- en linkshandigen alsook mensen die moeite hebben met kleuren.

Funfact: ik begreep van Michiel (eigenaar van Gamin’BIZ) dat ze ‘m eigenlijk in zo’n klein doosje wilden doen als Sea Salt & Paper en Pixies, maar dat dit door extra kaarten (meer ronde-effecten en prinsessen) in de tweede editie niet meer paste.

Goed. Het spel dan.

Rebel Princess doet ontzettend denken aan Hartenjagen, maar voegt 2 elementen toe:

  1. Asymmetrische eigenschappen
  2. Ronde-effecten ronde

Los van wat elke eigenschap en/of voorwaarde doet: de implementatie hiervan vind ik erg netjes gedaan. Nergens voelt iets onlogisch, niet intuïtief of jammerlijk.

En ik ben ook wel lichtjes onder de indruk van alle eigenschappen en voorwaarden die zijn bedacht.

Met m’n schoonfamilie rik ik nog weleens. Ook met ‘gekke rondjes’, waarbij vreemde voorwaarden de basis legde voor een ronde. Daar had ik een hekel aan. Ik vreesde dus dat de ronde-effecten bij Rebel Princess ook te ver gezocht en stom zouden zijn. Niets bleek gelukkig minder waar.

Toegegeven, je moet soms écht even een schakelen hoe de voorwaarde een ronde veranderd. Het gooit nogal wat op de schop en zorgt voor onvoorspelbaarheid.

Maar wat ik fijn vind, is dat die onvoorspelbaarheid voor een hele ronde geldt.

In sommige spellen, zoals Moby Trick, kan er elke beurt weer iets veranderen. Dat voelt voor mij teveel als een loterij. Bij Rebel Princess weet je van tevoren waar je aan toe bent en kan alleen een incidentele prinses een lichte invloed hebben tijdens de ronde. Dat bevalt mij persoonlijk beter.

Je zult andere spelers wel doelgericht punten proberen aan te naaien. Dit gemene element is iets waar je van moet houden.

Een van de leukste kenmerken van Rebel Princess (en Hartenjagen) is dat je voor alle minpunten kunt gaan en er dan ineens pluspunten voor krijgt. Alles of niets. In Rebel Princess heet dit de ‘Rebel van het Bal’.

Dit voegt voor mij altijd een spannend moment toe. Probeer ik ‘m? Dan wordt het nagelbijten. Probeert iemand anders het? Ook dan is het nagelbijten. Bovendien moet je altijd op je hoede zijn en rekening houden met het gegeven dat iemand misschien wel alle minpunten probeert te halen.

Je gooit dan eerst de kikkerprins met een grijns naar je tegenstander, maar een paar rondes later heb je spijt.

De herspeelbaarheid van Rebel Princess is erg hoog. Dit is natuurlijk te danken aan de 26 verschillende ronde-effecten en 14 prinsessen. Elke combinatie is weer anders.

Een kritische noot heb ik bij de prinsessen trouwens. Hoe zeer ik het vrouwelijk schoon waardeer, ze zijn niet elke ronde nuttig. Het hangt echt van je prinses en ronde-effect af.  Dit kan soms wat oneerlijk voelen. Alsof je pech hebt met een bepaalde prinses (ook al mocht je er uit 2 kiezen) en een ander veel geluk heeft.

Tot slot de schaalbaarheid. Ik vind Rebel Princess het leukste met 4 spelers. Met 3 is het ietwat saai en met 5 en 6 spelers wordt het toch wat chaotisch. Vind jij misschien juist leuk. Dat kan. Ikzelf houd dan toch liever wat meer controle ;).

Al met al vind ik Rebel Princess een geweldig slagenspel. Het blinkt uit in een eenvoudig concept met buitengewoon veel variatie. Het onderlinge genaai en de verrassende ronde-effecten zorgen incidenteel voor frustratie, maar meestal voor een lach.

Vind je slagenspellen niks? Dan zal Rebel Princess daar niks aan veranderen. Maar sta je ervoor open óf ben je verzot op slagenspellen? Dan is Rebel Princess sowieso de moeite waard.

Algemene informatie

  • Naam: Rebel Princess
  • EAN: 8720865013237
  • Soort spel: Slagenspel
  • Aantal Spelers: 3 Personen
  • Speelduur: 45 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
  • Uitgever: Gam’inBIZ
  • Spelauteur: Daniel Byrne, José Gerardo Guerrero, Kevin Peláez & Tirso Virgós
  • Illustrator: Alfredo Cáceres

Waar te koop?

Je kunt Rebel Princess o.a. bestellen bij deze webshops:

bol.com
Spellenrijk.nl
Gaminbiz.nl
Spelhuis.be

Nu ben jij aan de beurt!

Heb jij Rebel Princess al gespeeld? Wat vond je ervan?

Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!

Vond je dit interessant?

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Vind je dit artikel interessant?

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *