Regenwormen – Welke Spellen en Uitbreidingen zijn er?

Regenwormen Spellen en Uitbreidingen

Op dit moment van schrijven bestaat Reiner Knizia’s Regenwormen spel al bijna 15 jaar. In de tussentijd zijn de nodige versies, edities en uitbreidingen in Nederland uitgebracht. Allemaal dankzij 999Games. Het eenvoudige dobbelspel is dusdanig populair, dat sommige uitbreidingen zelfs al niet meer leverbaar zijn.

In dit blog geef ik je een overzicht van alle Regenwormen dobbelspellen die in Nederland zijn uitgebracht!

Als kersje op de taart geef ik een advies voor wanneer je welk spel moet kopen.

Een stukje geschiedenis…

Reiner Knizia ontwierp het Regenwormen dobbelspel in 2005. In 2006 bracht 999 Games dit spel naar Nederland. Het duurde even tot 2010 voordat er 2 nieuwe edities kwamen: Regenwormen Barbecue en Regenwormen Junior. Pas in 2015 kwam Regenwormen: De Uitbreiding uit. In 2016 kreeg de Junior Editie een nieuw jasje én kwamen de Regenwormen Tiny Tins boven de grond. Het (vooralsnog) laatste spel verscheen in 2018: Regenwormen: DeLuxe!

Ik zal elk Regenwormen spel beschrijven in de volgorde zoals hierboven. Dat betekent:

Via deze link geef ik advies over welk Regenwormen Spel je het beste kunt kopen.

Regenwormen: Het Spel (2006)

Regenwormen: Het Spel

Het Regenwormen dobbelspel bestaat uit 16 tegels, 8 dobbelstenen en een boekje spelregels. Op de tegels staan de getallen 21 t/m 36 en een aantal regenwormen. Des te hoger het getal, des te meer regenwormen. Zo heeft 21 t/m 24 er 1 regenworm opstaan en 33 t/m 36 maar liefst 4. Op de dobbelstenen staan 1 t/m 5 ogen en een regenworm.

De tegels worden oplopend en naast elkaar op tafel gelegd. Het doel is om zoveel mogelijk regenwormen te verzamelen die op de tegels staan. Die tegels kun je weer verzamelen door de getallen te gooien die op de tegels staan.

Dobbelen doe je als volgt. Je gooit alle dobbelstenen en kiest dan één getal (of worm) waarvan je alle dobbelstenen aan de kant legt. Dan gooi je nog een keer met de overgebleven dobbelstenen en leg je nogmaals een getal (of worm) opzij. Dit mag alleen niet het getal zijn waarvan al dobbelstenen aan de zijkant liggen.

Stel dat je met de dobbelstenen aan de zijkant een waarde van 21 hebt behaald, dan kun je de tegel met 21 pakken. Deze leg je open voor je neer. Elke volgende tegel die je verzamelt, leg je weer bovenop de vorige. Gooit iemand exact het getal dat jij bovenop je stapel hebt liggen? Dan mag hij of zij deze tegel van jou afpakken. Dit mag alleen met de bovenste tegel! Ligt er dus een 23 op die 21 en wil iemand die 21? Dan mag die niet van je worden afgepakt.

Maar dan de ‘catch’ van dit gezelschapsspel. Gooi je alleen maar het aantal ogen (of een worm) die je al opzij hebt geschoven? Dan gooi je jezelf kapot (een mislukte worp) en is je beurt voorbij. Je mag dan geen tegel pakken. Het is dus verleidelijk om voor de tegels met hogere waarden te gaan (want daar zitten meer wormen op), maar de kans dat je jezelf dan stuk gooit wordt ook groter. Bovendien MOET je minimaal 1 worm hebben gegooid voordat je überhaupt een tegel mag pakken.

Zodra iemand zich kapot gooit wordt de hoogste tegel omgedraaid. Deze kan gedurende het spel niet meer worden gepakt. Zijn alle tegels op tafel omgedraaid? Dan eindigt het spel en wint de speler met de meeste wormen in zijn of haar bezit. Stuit je tijdens een potje Regenwormen op gelijkspel? Dan wint de speler die de tegel met de hoogste waarde in het bezit heeft!

Wil je een idee krijgen van het dobbelen tijdens een spelletje Regenwormen? Probeer dan eens de Try-Out Game van 999 Games. Let op: je kunt hier geen volledig spel spelen, maar je kunt wel eigenhandig ervaren hoe een beurt eruit ziet.

Je kunt Regenwormen bestellen bij 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

In onderstaande video geeft Bert van 999Games uitleg over de Regenwormen Spelregels:

Hieronder zie je wat zoal de inhoud van een doosje Regenwormen is:

Regenwormen: Het Spel Op Tafel

Regenwormen: Barbecue (2010)

Regenwormen: Barbecue (BBQ)

Het gezelschapsspel Regenwormen BBQ is helaas niet meer in het Nederlands verkrijgbaar. Misschien heb je geluk via Marktplaats, Ebay of een rommelmarkt.

In deze variant op Regenwormen krijg je een speelbord, 8 dobbelstenen, wormpjes, slakjes en bordjes (om van te eten). Op het speelbord staat een barbecue festijn afgebeeld. De BBQ’s hebben de nummers 23 t/m 36. De dobbelstenen zijn hetzelfde als in het basisspel (op de kleur na). De wormpjes, slakjes en bordjes zal ik hieronder uitleggen.

Het dobbelen werkt hetzelfde als in het basisspel. Maar in plaats van een tegel te pakken, leg je nu een bordje over het gegooide getal heen én pak je het aantal bijbehorende wormpjes. Gooit iemand anders hetzelfde getal? Dan vervangt deze speler jouw bordje én krijgt hij de wormpjes. Gooi jij een getal waar je al een bordje op hebt staan? Dan plaats je er nog een bordje op en kan die niet meer worden afgepakt.

Tijdens het spel komen er ook slakken op het bord. Deze leveren ook punten op en bieden net wat meer variatie dan het standaardspel.

Zijn alle barbecues bedekt met een bordje? Dan wint de speler met de meeste wormen!

Zo ziet Regenwormen Barbecue eruit:

Regenwormen: Barbecue (BBQ) Op Tafel

Regenwormen: Junior (2010)

Regenwormen: Junior (Oude versie)

De populariteit van Regenwormen nam toe, maar de jongere kinderen konden moeilijk meekomen met het spel. Vandaar de release, Regenwormen: Junior.

In deze vereenvoudigde variant zitten 6 dobbelstenen, 12 tegels en een boekje spelregels. Dat betekent 2 dobbelstenen en 4 tegels minder dan in het oorspronkelijke spel. De regels zijn verder helemaal hetzelfde als het basisspel.

Wat maakt deze editie zo goed voor kinderen? Doordat je minder tegels hebt, duurt het spel wat minder lang. Én in plaats van een aantal ogen staan er symbolen op de dobbelstenen. Variërend van 1 t/m 2 symbolen. Kinderen hoeven als ze hebben gedobbeld alleen nog maar alle symbolen te tellen en dan weten ze de totale waarde.

Zo ziet Regenwormen Junior uit 2010 eruit:

Regenwormen: Junior Inhoud

Regenwormen: Junior (A13) (2016)

Regenwormen: Junior A13 (Nieuwe uit 2016)

Ik weet niet exact de reden, maar in 2016 werd Regenwormen: Junior in een nieuw jasje gehesen. De titel bleef hetzelfde, al wordt de code A13 er vaak bijgevoegd.

Wat is dan het verschil tussen de oude Regenwormen Junior en de nieuwe versie?

Het doosje werd wat kleiner (rechthoekig in plaats van vierkant). Het enige inhoudelijke verschil is dat de versie uit 2010 kunststof tegels had en die van 2016 zijn gemaakt van stevig karton. Logischerwijs hing hier een kostenplaatje aan vast. Ik gok dat de kartonnen tegels goedkoper zijn dan de kunststof tegels. Overigens is de nieuwe Regenwormen Junior ook €1,- goedkoper dan zijn voorganger.

Je kunt Regenwormen Junior bestellen bij 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet Regenwormen Junior uit 2016 eruit:

Regenwormen: Junior A13 Inhoud

Regenwormen: De Uitbreiding

Regenwormen: De Uitbreiding

Dit is de enige letterlijke, échte Regenwormen Uitbreiding. Waarom? Omdat je deze uitbreiding alleen kunt spelen met Regenwormen: Het Spel.

Deze uitbreiding wordt geleverd met 2 nieuwe tegels (waarden 11 en 13), 7 regenwormenfiches en 5 houten figuurtjes (Gouden Dobbelsteen, Ingeblikte Worm, Wezel, Kloek en Raaf). Deze 5 figuurtjes worden de Specialisten genoemd. Hieronder lees je kort hun eigenschappen:

 • Gouden Dobbelsteen: Extra dobbelsteen met wormen en 1en.
 • Ingeblikte Worm: Dient als worm en 5 ogen als je er 0 hebt gedobbeld.
 • Wezel: Gooi 1x per beurt de dobbelstenen opnieuw.
 • Kloek: Voorkomt dat je bovenste tegel wordt afgepakt.
 • Raaf: Geeft je een wormfiche (= 1 punt).

De 2 nieuwe tegels hebben 2 kenmerken. Ten eerste mag je ze pas pakken als je precies het getal gooit dat erop staat. Dus 11 of 13. Ten tweede mogen deze nooit worden gestolen. Je kunt ze dus tactisch pakken om je stapel wormen te beschermen.

Tot slot. Elke keer dat jij tijdens het spel twee of meer dobbelstenen met 1 oog aan de kant legt, krijg je daar direct 1 wormfiche voor. Zoals ik net al noemde is elke fiche 1 punt waard. Is de voorraad wormenfiches op? Dan mag je ze wegpakken bij tegenstanders. Behalve als de kloek in het bezit is van die speler!

Voor zover Regenwormen De Uitbreiding.

En let dus op: om deze te spelen heb je het originele Regenwormen spel nodig!

Je kunt Regenwormen De Uitbreiding bestellen bij 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo zien de onderdelen van Regenwormen De Uitbreiding eruit:

Regenwormen: De Uitbreiding Inhoud Doos


Regenwormen: Tiny Tins

Regenwormen: Tiny Tins

De Regenwormen Tiny Tins zijn helaas niet meer in Nederland verkrijgbaar. Misschien nog via Marktplaats, Ebay of rommelmarkten.

Een reiseditie, een mini spel, een pocketeditie, de reisvariant… Hoe je het ook wilde noemen, de Regenwormen Tiny Tins was een speciale kleine uitvoering die je makkelijk kan meenemen op vakantie. Sterker nog, je drukte ‘m gewoon in je broekzak en kon ‘m ook meenemen naar je werk, een verjaardag of iets anders.

De spelregels waren precies gelijk aan die van het originele spel. Maar de omvang was gewoon kleiner.

Zo zag Regenwormen Tiny Tins eruit:

Regenwormen: Tiny Tins Inhoud Doos

Regenwormen: DeLuxe

Regenwormen: DeLuxe

De Regenwormen: DeLuxe variant is een combinatie van:

 • Regenwormen: Het Spel
 • Regenwormen: De Uitbreiding

Daarnaast is er nog één kleine toevoeging. Een extra specialist. En dat is de groene appel. Heb je de groene appel in je bezit? Dan krijg je 3 punten!

Voor de rest is deze Regenwormen game verpakt in een tinnen doos. Ook de inlay is erg goed gekozen. Tegels, dobbelstenen en wormfiches hebben allemaal een eigen, op maat gemaakte plaats.

Je kunt Regenwormen Deluxe bestellen bij 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je wat je zoal krijgt:

Regenwormen: DeLuxe Inhoud Doos

Welk Regenwormen Spel kopen?

Speel je heel af en toe een spelletje en zoek je een leuk nieuw dobbelspel? Dan zou ik voor Regenwormen Het Spel kiezen. Gewoon eenvoudig en prima voor af en toe.

Ben je van plan het gezelschapsspel echt vaak op tafel te leggen? Dan zou ik nu gewoon de Regenwormen DeLuxe kopen. Met deze doos heb je in één keer alles. En bij elkaar opgeteld ben je voordeliger uit. Plus je hebt één mini uitbreiding die anders niet te krijgen is: de groene appel.

Heb je het basisspel al en wil je graag een uitbreiding? Dan is je enige keuze ‘De Uitbreiding’. Al kun je ervoor kiezen om Regenwormen DeLuxe aan te schaffen en je oude basisspel te verkopen.

Wil je Regenwormen met jongere kinderen (vanaf 5 jaar) spelen? Dan is Regenwormen Junior je beste keuze.

Regenwormen Barbecue, Tiny Tins zijn op dit moment van schrijven helaas niet meer verkrijgbaar. Je kunt nog altijd even kijken op onderstaande linkjes, want misschien komen ze nog terug in de verkoop:

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik alle Regenwormen spellen op een rij gezet die tot de dag van vandaag zijn uitgebracht in Nederland. Het kan natuurlijk voorkomen dat 999 Games een nieuw Regenwormen spel uitbrengt en dat ik te laat ben met updaten. Je mag me in zo’n geval altijd even aan de mouw trekken met een reactie.

Ook als je graag je mening wil geven over het Regenwormen dobbelspel, een uitbreiding of iets anders. Deel het gerust in een reactie!

13 reacties

 1. Mooie samenvatting!

  Jammer dat het losse appeltje niet te koop is inderdaad! Is wel nog een leuke toevoeging. Mocht iemand weten hoe je die toch kunt krijgen, dan hoor ik het graag! (deluxe versie kopen en de andere versies verkopen is beetje omslachtig..)

  1. Er zijn houten groene appel kralen te koop die prima werken voor een klein prijsje. Even op Googlen 🙂

  2. Hoi. Ik heb n klein houten appeltje van haba erbij gedaan. Het komt van het spel boomgaard. Bij haba kun je extra losse ondelen bestellen voor ongeveer 3 euro, als je iets kwijt bent. Zo top! Die service zouden alle merken moeten hebben. Je kunt vast ook n houten appeltje vinden bij kinderspeelgoed of houten kralen

 2. Helemaal eens met Iris!
  Kan je dat losse appeltje ergens kopen misschien of heeft iemand die ‘over’?

  Nog een vraag over de spelregels van ‘De Uitbreiding’ want dat kan ik nergens vinden;
  Als je geen stenen in je bezit hebt maar alleen maar fiches en je gooit ‘dood’ ; moet je dan een fiche inleveren?

  1. Beste Cunie,

   Bedankt voor je vraag over Regenwormen: De Uitbreiding !

   Voor zover ik weet hoef je die fiches niet in te leveren, alleen de tegels. Wél kunnen andere spelers die fiches bij je afpakken.

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

 3. over die appel. als je de appel weer moet inleveren, gaan die drie punten er dan weer af?
  of is het dan zo dat je die als laatste bij de telling moet hebben omdat je dan pas die 3 punten krijgt?
  het is toch ook zo dat je altijd maar 1 specialist in je bezit mag hebben?
  hartelijk dank.
  mirjam de reus

  1. Beste Mirjam,

   Bedankt voor je vraag over de Regenwormen Deluxe spelregels.

   De appel is 3 wormen (punten) waard als je deze aan het einde van je spel in het bezit hebt.

   Verder mag je inderdaad maar 1 specialist in je bezit hebben.

   Veel speelplezier!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 4. Wij hebben de Tiny variant maar kan ik dan wel gewoon de uitbreiding kopen?
  Vind het een beetje zonde anders

  1. Beste Daniëlle,

   Bedankt voor je vraag over de Regenwormen uitbreiding.

   Als ik het mij goed herinner moet je die gewoon kunnen combineren. Uiteraard is het speelmateriaal van het basisspel dan kleiner dan die van het grote spel. Dat maakt het wellicht wat lastiger om de tegels 11 en 13 te stapelen op de rest. De specialisten kun je verder gewoon gebruiken.

   Heeft dit je vraag beantwoord?

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

   1. Half haha.
    Wel super zo’n snel antwoord!
    Maar met stapelen inderdaad lastig maar niet onmogelijk denk ik?

    1. Het is zeker niet onmogelijk hoor.

     En anders kun je nog altijd zeggen dat je bijvoorbeeld de 11 en 13 rechts van je stapel met Tiny tegels legt, onder het mom van ‘wat links ligt mag je niet pakken’

     Aanvullend plaats je normaliter de specialisten op de tegels, maar het kan zijn dat je die ernaast moet zetten.

     Dus al met al: het is niet onmogelijk, maar je zult een aantal ‘fysieke’ aanpassingen moeten doen denk ik.

     Als ik je nog ergens mee kan helpen, let me know!

     Groet en veel speelplezier,
     Hans van Spellenwijs.nl

 5. Hoi,
  Wij hebben net de gewone+uitbreiding gekocht (apart, aangezien de luxe editie op bol overdreven duur is) Leuk spel! Nu kwam mijn interesse naar dat extra appeltje. Iemand de exacte spelregels van dat groene appeltje?Dan zouden we een zelfgemaakt appeltje kunnen toevoegen aan ons spel zodat het helemaal compleet is 🙂 bedankt alvast!

  1. Beste Kim,

   Bedankt voor je reactie bij m’n blog over Regenwormen uitbreidingen.

   Volgens mij zijn de regels relatief eenvoudig. Je plaatst de appel op #29 en voor de rest telt deze als specialist. Heb je ‘m aan ’t einde van ’t spel in je bezit, dan is de appel 3 punten waard.

   Helpt dat?

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *