999 Games heeft een mooie samenwerking met internationale uitgever Devir te pakken. Na Bosbuit en Het Witte Kasteel van Himeji mag 999 Games nu ook De Rode Kathedraal in het Nederlands uitgeven.
In dit blog geef ik je De Rode Kathedraal speluitleg en beantwoord ik graag je vragen over de spelregels.
Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het bordspel De Rode Kathedraal zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
In dit blog geef ik je de speluitleg van het bordspel De Rode Kathedraal. Heb je vragen? Stel ze gerust. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.
Heb je een vraag over de spelregels van De Rode Kathedraal? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!
Korte speluitleg
In De Rode Kathedraal proberen spelers als bouwmeester een zo groot mogelijke bijdrage aan de bouw van de Basiliuskathedraal in Moskou te leveren. Tijdens je beurt kun je drie dingen doen. Je kunt (1) een dobbelsteen zoveel vakken als het aantal ogen verplaatsen. Zo krijg je middelen, kun je invloedskaarten activeren én mag je soms bonussen van andere dobbelstenen nemen. Je kunt (2) een deel van de kathedraal claimen die jij wil bouwen. Of je kunt (3) drie verzamelde bouwmaterialen verplaatsen naar een deel dat jij wil bouwen. Is het deel voltooid? Dan levert dat erkenningspunten op. Bouw je decoraties? Dan kun je prestigepunten verdienen (erkenningspunten zijn een soort van ‘sub-prestigepunten’). Zodra iemand zijn of haar 6e kathedraalkaart voltooit komt elke andere speler nog eenmaal aan de beurt. Spelers verzamelen tijdens het spel punten en krijgen uiteindelijk nog punten voor hun bijdrage aan de kathedraal. De speler met de meeste punten wint.
Uitgebreide spelregels
Hieronder vind je mijn uitgebreidere handleiding of gebruiksaanwijzing van De Rode Kathedraal. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van een ronde
- Einde van het spel
1. Voorbereiding
Leg het speelbord midden op tafel met in elke hoek een invloedskaart en op elk rondje in het midden een willekeurige middelensteen. Plaats vervolgens de 5 dobbelstenen in willekeurige volgorde achter elkaar, te beginnen bij de middelensteen met het erkenningspunt. Vorm een voorraad naast het bord van de bouwmaterialen en munten.
Trek een bouwplankaart (overeenkomstige met het aantal spelers) en bouw de afgebeelde kathedraal na op tafel. Daarvoor neem je de kathedraalkaarten en die leg je zo neer dat bouwkosten zichtbaar zijn. Leg vervolgens werkplaatstegels op de kaarten.
Geef elke speler een spelersbord, leg de decoraties en banieren erop én zet de scoresteen op veld 2 van het scorespoor. Bepaal de startspeler en geef die 3 roebels. De volgende spelers krijgen ieder 4 roebels en de vierde speler krijgt er 5. Nu kun je beginnen.
2. Spelverloop
Je speelt De Rode Kathedraal om de beurt totdat het einde van het spel wordt ingelast.
Tijdens je beurt kies je één van deze drie acties:
- Claim een kathedraaldeel
- Lever bouwmaterialen aan de bouwplaats
- Verkrijg middelen op de markt
Voordat ik daarop in ga wil ik kort een belangrijk concept toelichten. Het scorespoor is opgebouwd uit erkenningspunten en prestigepunten. Scoor je erkenningspunten? Dan ga je het aantal vakjes vooruit. Scoor je prestigepunten? Dan verplaatst je scoresteen zich over de velden met een tweekoppige adelaar. En ja, in het begin kun je daar grote stappen mee zetten.
Claim een kathedraaldeel
Je claimt een kathedraaldeel door een banier van je spelersbord op een onbezette kathedraalkaart te leggen. Dit moet altijd een onderste kaart zijn óf de kaart boven een andere kaart mét banier. Nu krijg je de werkplaatstegel die op de kaart ligt. Deze moet je op één van de werkplaatsvelden op je spelersbord leggen. Wil je niet betalen? Dan leg je ‘m gesloten. Betaal je wel? Dan leg je ‘m open.
Mocht je een dobbelsteen gebruiken in dezelfde kleur als het veld waar je een werkplaatstegel op hebt liggen? Dan mag je de bonus van deze tegel ook nemen.
Lever bouwmaterialen aan de bouwplaats
Je levert bouwmaterialen door hoogstens 3 bouwmaterialen van je spelersbord naar een kaart te verplaatsen die jij hebt geclaimd. Is de kaart niet af? Niks aan de hand. Is de kaart wél voltooid? Dan krijg je direct eventuele munten en erkenningspunten die op de kaart staan afgebeeld. Vervolgens draai je de kaart om.
Met bouwmaterialen voltooi je niet alleen kathedraaldelen, maar kun je ze ook verfraaien met decoraties. Voor een deur, raam en kruis betaal je respectievelijk hout, steen en goud. Voeg je daar 1 of 2 juwelen aan toe? Dan levert dat 1 of 3 prestigepunten op. Deuren kunnen alleen op de basissen, ramen op de middelste delen en kruizen op de koepels.
NB: Per beurt mag je hoogstens 3 bouwmaterialen leveren. Dat is inclusief materialen om een decoratie te bouwen. Een kaart voltooien en daarna een decoratie bouwen met 3 middelen is dus niet mogelijk!
Voltooi jij een kaart en liggen er nog onvoltooide delen onder? Dan verliezen de eigenaren van die onvoltooide kaarten 1 erkenningspunt per voltooide kaart die erboven ligt (eigen kaarten tellen niet mee).
Verkrijg middelen op de markt
Bij deze actie ga je een dobbelsteen verplaatsen. Kies er een en zet deze dobbelsteen zoveel vakjes vooruit als het aantal stappen. Let op: er mogen nooit meer dan 3 dobbelstenen op één vak liggen. Is de dobbelsteen die je verplaatst de vierde? Dan mag je ‘m niet verplaatsen.
NB: Spelers mogen de witte dobbelsteen én de dobbelsteen in hun eigen spelerskleur altijd extra stapjes verplaatsen. Per stap betaal je wel 1 roebel.
Nadat je de dobbelsteen hebt verplaatst kun je deze 3 dingen (in gewenste volgorde) doen:
Je moet wel eerst de ene actie afronden alvorens je aan de volgende begint.
- Je neemt het aangegeven aantal middelen vermenigvuldigt met het aantal dobbelstenen op dat vak.
- Je kunt eenmalig (blauw) of vaker (rood) gebruik maken van de invloedskaart die in het kwadrant ligt.
- Je kunt eventueel de bonus van een werkplaatstegel nemen.
Als je bouwmaterialen krijgt moet je er wel plek voor hebben op je spelersbord (munten niet, die leg je naast je bord). Je hebt plek voor 10 bouwmaterialen, maar in het begin zijn meerdere velden nog bezet door banieren. Die moet je dus eerst plaatsen om extra plekken vrij te spelen.
En in het geval van munten, hout, baksteen en steen vermenigvuldig je het aantal dobbelstenen met 2 (want er staan 2 middelen op afgebeeld).
Wil je een invloedskaart gebruiken? Dan kies je één van de twee effecten. Die op blauwe kaarten mag je eenmaal per beurt gebruiken. Het effect op rode kaarten zo vaak als je wil (en kunt).
Zodra je kathedraalkaarten gaat claimen krijg je werkplaatstegels. Soms staan hier gewoon middelen of erkenningspunten op. Staat er een dobbelsteen op? Dan krijg je één keer wat op de middelentegel staat die op dat moment bij de afgebeelde dobbelsteen ligt.
Tot slot dobbel je alle dobbelstenen van het betreffende vak opnieuw.
Vrije acties
Naast bovenstaande 3 acties mag een speler tijdens zijn of haar beurt de volgende twee optionele acties uitvoeren.
- De speler mag zo vaak als hij of zij wil per beurt 1 prestigepunt inleveren voor 2 munten.
- De speler mag eenmaal per beurt 1 prestigepunt inleveren om alle dobbelstenen van 1 vak opnieuw te dobbelen.
3. Einde van het spel
Het spel eindigt zodra een speler zijn of haar zesde kathedraalkaart heeft voltooid. Deze speler krijgt direct 3 prestigepunten. Nu is elke andere speler nog eenmaal aan de beurt. Daarna moet elke speler zijn of haar scoresteen terugzetten naar het vorige prestigepuntveld. Dan volgt de puntentelling.
- Je krijgt 1 prestigepunt voor elke 5 bouwmaterialen en roebels die je nog hebt.
- Je krijgt per toren prestigepunten naar gelang jouw bijdrage.
De totale waarde van elke toren wordt bepaald door voltooide delen en decoraties. Die zijn respectievelijk 2 en 1 punt waard. Tel dus eerst die waarde op.
Kijk vervolgens hoeveel banieren en decoraties elke speler op voltooide delen heeft. Elke banier en decoratie telt voor 1. De speler met het hoogste totaal krijgt de volledige waarde van de toren. De volgende speler krijgt de helft (naar beneden afgerond), de volgende speler krijgt daar weer de helft van, enzovoorts.
Bij een gelijke stand tellen betrokken spelers de prestigepunten bij elkaar op en verdelen ze gelijk (naar beneden afgerond).
NB: Doe je niet mee in een toren? Dan krijg je daar dus ook geen punten voor.
De speler met de meeste prestigepunten wint het spel. De tiebreaker is de meeste voltooide delen. De tweede tiebreaker is de meeste gebouwde decoraties.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog vertelde ik je hoe je De Rode Kathedraal speelt. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.
Heb je nog een vraag over de spelregels? Stel je vraag gerust in een reactie.
Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Ciroja via Pixabay.