Roll & Write Games: Definitie, Geschiedenis & Populariteit!

Roll and Write Games: Definitie, Geschiedenis en Populariteit

Vorige week publiceerde ik al een blog met 5 leuke roll & write games.

Maar wat zijn het eigenlijk voor spellen?

In dit blog geef ik je mijn definitie, deel ik een korte geschiedenis én vertel ik je waarom ik denk dat roll & write spellen zo populair zijn tegenwoordig!

Via onderstaande links kun je naar het betreffende onderwerp:

  1. Wat zijn roll & write games?
  2. Wat was het allereerste roll & write spel?
  3. Waarom zijn deze spellen zo populair?

Wat zijn Roll & Write Games?

Roll & write games zijn dobbelspellen waarbij je na een worp (of beurt) een waarde van één of meer dobbelstenen moet noteren op je scoreformulier.

De volgende elementen zijn kenmerkend voor dit type spellen:

Niet alleen de dobbelaar komt in zijn beurt aan de beurt. Ook de andere spelers mogen meestal nadat de dobbelaar klaar is nog iets met de ongebruikte (en soms ook gebruikte) dobbelstenen doen. Feitelijk ben je dus elke beurt aan de beurt.

Daarnaast zorgt elk ingevuld kruisje of cijfer ervoor dat de mogelijkheden in de volgende beurten beperkter raken. Immers, de beschikbare ruimte op het scoreformulier raakt op.

Ook zijn roll & write games relatief compact vormgegeven. Het enige dat vaak ik het doosje zit zijn een scoreformulier, de dobbelstenen en eventuele potloden of viltstiften.

Tot slot bevatten roll & write spellen vaak een solo-variant.

Wat was het allereerste roll & write spel?

Als ik kijk naar BoardGameGeek, dan lijkt het allereerste roll & write spel “Spare-Time”. Deze game is uitgebracht in 1940 en werd geïnspireerd door bowlen.

Eerste Roll & Write Game: Spare-Time
Het allereerste Roll & Write Spel: Spare-Time
(Bron: BoardGameGeek)

Het enige dat je moet doen, is zo min mogelijk kegels dobbelen. Niet echt spannend dus, maar je gooide de dobbelstenen en schreef vervolgens je score op.

Een paar jaar later, in 1956 lijkt de meest bekende roll & write zijn entree te maken: Yahtzee. Destijds kwam het op de markt door MB (Milton Bradley), maar tegenwoordig zijn de rechten van Hasbro.

Meestal als een spel succesvol is, dan volgen er al snel meer. Onderstaande grafiek laat alleen zien dat de explosie van nieuwe roll & writes nog even op zich liet wachten.

Aantal Roll & Write Games per Jaar
Aantal Roll & Write Games per Jaar (1939-2018).

In 2018 waren er dus 56 roll & write games uitgebracht. Ik heb 2019 niet meegenomen in de grafiek, maar ik kan je verklappen… 2019 is nu, medio november al verdubbeld!

Waarom zijn Roll & Write Games zo populair?

Laat ik voorop stellen dat eigenlijk alle soorten spellen tegenwoordig populair zijn. De bordspellen-markt zit nu eenmaal in een keiharde groei.

Lees maar eens mijn blog waarin ik laat zien hoeveel spellen er jaarlijks uitkomen!

Bij Roll & Writes zie je alleen dat ze tot 2010 nog niet veel werden gemaakt (kritische noot: of er al wel waren, maar simpelweg nog niet zo werden genoemd!).

Feit blijft dat het aantal ongelofelijk hard is gegroeid. Maar wat maakt dit succes?

Ik denk dat dit soort spellen zo populair zijn, omdat ze voordelen bieden voor zowel uitgevers (zoals 999Games en WhiteGoblinGames) als consumenten (zoals jij en ik).

Logo's van 999Games & WhiteGoblinGames

Voordelen voor uitgevers:

Volgens mij zijn roll & write games relatief makkelijk te ontwikkelen, want het zijn nu eenmaal wat kleinere spellen. En ja, je moet nog steeds met een goed idee komen en ze goed testen. Maar volgens mij is dat minder werk dan bij grote bordspellen.

Daarnaast zijn het kleine spellen. En dat betekent dat ze ook niet duur hoeven te zijn. Pak ‘m beet 10 tot 15 euro? Ik verwacht relatief lage productiekosten. En dankzij de uiteindelijke verkoopprijs een best grote afzetmarkt…

Oja, en wat dacht je van de bijna gedwongen bijverkoop? Op een scoreblokje zitten zo’n 80 velletjes? Als die op zijn (en je hebt geen velletjes geplastificeerd), danmoet je wel blokjes bijkopen om het spel nog steeds te kunnen spelen. En op die scoreblokken zit ongetwijfeld een interessante marge.

Voordelen voor consumenten:

Roll and write games zijn compact en dus op veel plekken te spelen. Aan de salontafel, de keukentafel, in het café, op het terras, in het vliegtuig en zelfs op een klein rond tafeltje dat tussen 2 strandbedden in staat.

En het is niet zo dat roll & writes saai zijn. In tegendeel. Je weet nooit precies wat je gaat gooien. Dat houdt het spannend. Daarnaast gooi je elk potje wel weer wat anders, wat betekent dat geen enkel spelletje hetzelfde zal zijn. Een goede roll & write zal dus niet snel vervelen.

En ik noemde hem net al: roll & write spellen zijn niet duur. De prijsklasse valt prima binnen een gemiddeld cadeautjes-budget. Ook als je niet veel te besteden hebt en tóch een spelletje wil, dan lonken roll & write games al snel naar je vanuit het schap.

Persoonlijk vind ik het ook fijn dat roll & writes vaak een solo variant hebben. Mocht mijn vrouw even geen zin hebben (in een spelletje hè), dan kan ik altijd zelf nog even een potje doen.

Nu ben jij aan de beurt!

Even voor de goede orde: dit blog bevat geen wetenschappelijk onderzoek. Er zijn wel wat aantoonbare feiten, maar het overgrote deel is mijn visie en mijn gedachtegang over roll & write games.

Het kan dus goed zijn dat je het op diverse punten niet met me eens bent. Wat zijn volgens jou Roll & Write games? En wat maakt ze volgens jou zo populair? Ik hoor je mening graag in een reactie!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *