De 10 Leukste Roll & Write Games van dit moment!

De Leukste Roll & Write Games van dit moment!

Roll & write games – ofwel, dobbelspellen waarbij je dobbelstenen gooit en afhankelijk van het resultaat iets op een scoreformulier noteert – zijn niet meer weg te denken uit het huidige spellenlandschap. Je wordt er misschien zelfs wel een beetje mee dood gegooid ;). Maargoed, blijkbaar is er toch veel vraag naar. Want anders zouden uitgevers er nooit zoveel uitbrengen.

In dit blog deel ik de 10 leukste (en vooral populaire) roll & write spellen met je!

Oja, ik heb bewust geen flip & writes in dit blog opgenomen. Deze lijken op roll and writes, maar zijn iets anders. Neem dus ook nog eens een kijkje in m’n blog met leuke flip & writes.

Voordat je begint met lezen: de meeste roll & write games in dit blog zijn gesponsord door uitgevers. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven of omdat ik het waardige spellen vond om aan dit blog met roll en write spellen toe te voegen. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog dus helemaal zelf bepaald.

Qwixx

Qwixx Spel: op Tafel

Qwixx Tactiek: Streep als Passieve Speler niet Zomaar een 7 Weg!

Qwixx Tactiek: Snel een Rij Sluiten of Niet?

Qwixx Spel: Dobbelstenen

Qwixx Tactiek: Focus op een Op- en Aflopende Rij

Qwixx Tactiek: Sluit je Laatste Rij niet Zomaar

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 73 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 72 Punten

Qwixx Spel: Ingevuld Scoreformulier met 50 Punten

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Qwixx is, na Yahtzee, een van de eerste populaire roll & writes in Nederland. Het concept is simpel. Je dobbelt en streept vakjes weg. Er zijn 4 rijen om vakjes weg te strepen. Des te meer vakjes je per rij wegstreept, des te meer punten die rij oplevert. Maar kijk uit! Je streept weg van links naar rechts. Kun je niets meer wegstrepen, dan krijg je strafpunten. De speler die de meeste punten scoort, wint het spel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Qwixx review en overzicht van Qwixx uitbreidingen!

Het fijne aan Qwixx is niet per se dat het makkelijk is, maar juist dat elke speler elke beurt betrokken blijft. Als een ander speler dobbelt, mag jij als passieve speler óók iets wegstrepen als je wil. Hierdoor blijf je goed geboeid tijdens het spel. Qwixx is daarmee niet alleen perfect meer spelers, maar ook voor spelers die niet zo vaak spelletjes doen. Zelfs m’n moeder (en die vindt spellen niet leuk) vindt dit geweldig. Check hier wat Qwixx tactieken.

Je kunt dit leuke roll and write spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Clever

Clever Dobbelspel: op Tafel

Clever Dobbelspel: Gekozen Dobbelstenen

Clever Dobbelspel: Dobbelstenen op Schaaltje

Clever Dobbelspel: Groen, Oranje en Paars Gebied

Clever Dobbelspel: Geel en Blauw Gebied

Clever Dobbelspel: Eindscores

Clever Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Als je aan de beurt bent dobbel je drie keer en kies je maximaal 3 dobbelstenen. Daarna mogen de passieve spelers ook nog een dobbelsteen kiezen. Zodra je een dobbelsteen kiest, moet je een kruisje of cijfer zetten op je scoreformulier in het vak van dezelfde kleur als de dobbelsteen. Veel vakjes geven specifieke bonussen, waardoor leuke kettingreacties kunnen ontstaan. De speler die na een bepaald aantal rondes de meeste punten heeft, wint dit dobbelspel.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Clever review !

Clever vind ik zelf een van de leukste roll & write spellen (al ben ik na zoveel jaar wel uitgekeken op deel 1 – gelukkig heb je ook nog Clever Junior, Dobbel Zo Clever, Clever tot de 3e Macht en Clever 4 Ever). Net als bij Qwixx blijven spelers voortdurend betrokken bij het spel. Clever onderscheidt zich daarnaast met de spectaculaire kettingreacties die je kunt maken. Toppertje hoor! Check hier wat Clever tactieken.

Je kunt deze leuke roll and write o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Keer op Keer

Keer op Keer Dobbelspel: op Tafel

Keer op Keer Dobbelspel: Dobbelstenen

Keer op Keer Dobbelspel: Kruisjes op Scorevel

Keer op Keer Dobbelspel: Gebruikte Jokers

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore met Bonussen

Keer op Keer Dobbelspel: Eindscore

Keer op Keer Dobbelspel: Ingevulde Scorevelletjes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 1-6 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Als je aan de beurt bent dobbel je met 6 dobbelstenen (3 met een gekleurde kruisen en 3 met getallen 1 t/m 5 en een joker). De actieve speler kiest 1 set van kruis en getal en kruist het aantal kruizen in die kleur aan op zijn of haar scoreformulier. De passieve spelers mogen een set kiezen uit de overgebleven dobbelstenen. Volle kolommen, kleuren en ongebruikte jokers leveren punten op. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Keer op Keer review !

Keer op Keer zit qua niveau tussen Qwixx en Clever in. Het heeft niet zo’n hoge geluksfactor als Qwixx, maar behoeft ook niet zoveel tactiek als Clever. Over het algemeen merk ik dat Keer op Keer goed in de smaak valt bij mensen die minder vaak spellen spelen. Bovendien doet deze roll & write haar naam eer aan: doordat er niet één leidende strategie is verveelt (check hier wat Keer op Keer tactieken) het niet snel en wil je al snel nog een keer :). Misschien wel een van de beste dobbelspellen ooit!

Je kunt deze leuke roll and write o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Railroad Ink

Railroad Ink: Natuurgroene Versie op Tafel

Welke Railroad Ink uitbreiding?

Railroad Ink: Dobbelstenen van Uitbreidingen

Railroad Ink: Dobbelstenen Gooien

Railroad Ink - Vuurrode Versie met Vulkanen

Railroad Ink - Vuurrode Versie met Meteoren

Railroad Ink - Diepblauwe Versie met Rivieren

Railroad Ink - Diepblauwe Versie met Meren

Railroad Ink Challenge - Natuurgroene Versie met Wandelpaden

Railroad Ink Challenge - Natuurgroene Versie met Bossen

Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie met Woestijnen

Railroad Ink Challenge - Goudgele Versie met Ravijnen

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Aantal spelers: 1-6 Personen (Red & Blue) en 1-4 (Green & Yellow)
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Elke ronde worden alle witte (en eventueel 2 gekleurde) dobbelstenen geworpen. Daarna moet iedereen, conform enkele regels, de resultaten (wegen, spoorwegen, stations, enzovoorts) op hun scoreformulier tekenen. Na X aantal rondes scoor je punten voor verbonden uitgangen, je langste snelweg, je langste treinspoor en elk centrale veld dat je ingekleurd hebt. Onjuiste eindes leveren minpunten op. De speler met de meeste punten wint!

Blauw en rood zijn voor beginners. Groen en geel bieden meer uitdaging.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Railroad Ink review !

Ik vind Railroad Ink een toegankelijke en bovendien veelzijdige roll & write game. Het spelverloop is erg eenvoudig en iedereen is altijd aan de beurt. In één doosje zit al wat variatie. Door extra uitbreidingen kun je nóg meer variëren. En dan kun je ook nog eens edities combineren om het met meer spelers te doen en/of andere spelmodi te proberen. De enige die ik Railroad Ink niet zou aanraden zijn spelers die de fijne motoriek niet onder controle hebben (anders wordt het een kliederboel op je tableau).

Je kunt deze leuke roll & write spellen o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Calavera

Calavera Dobbelspel: op Tafel

Calavera Dobbelspel: Dobbelstenen

Calavera Dobbelspel: Scorevel Kruisjes

Calavera Dobbelspel: Scoreformulier Bonussen

Calavera Dobbelspel: Scores op Formulier

 • Uitgever: Tucker’s Fun Factory
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write + Push your luck

In dit dobbelspelletje gooit je als actieve speler à la Yahtzee (max 3 keer) de dobbelstenen. Na de worp kies je een kleur en zet je zoveel kruisjes in de rij als het aantal dobbelstenen dat er liggen. Gooi je een schedel? Dan moeten je tegenstanders ook verplicht een (andere) kleur (dan jij) kiezen en kruisjes zetten. Eigenlijk wil je per rij hoogstens 10 kruisjes zetten voor het maximale aantal punten. Zet je er meer? Dan kost je dat weer punten. Hoe ver ga jij? De speler met de meeste punten wint.

Veel roll & writes die werken zoals Yahtzee hebben al een push your luck mechanisme. Je kiest namelijk of je nog een keer gooit (of niet). In Calavera reikt het mechanisme zich verder uit door het spel, namelijk bij het vullen van je rijen. Hoewel ik dat tof vind, is er nog een element wat mij erg aanspreekt en dat is het dwarsbomen van je tegenstanders. Na enkele potjes zul je merken dat dit best goed kan… Vind je het niet erg om elkaar dus te naaien? Overweeg dan zeker dit dobbelspelletje eens!

Je kunt deze leuke roll and write o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Bresk!

Bresk! Dobbelspel: op Tafel

Bresk! Dobbelspel: Dobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Aflabetdobbelsteen Gooien

Bresk! Dobbelspel: Dobbelstenen

Bresk! Dobbelspel: Zelfde Letters op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Andere Woorden op Scoreformulier

Bresk! Dobbelspel: Eindscores

 • Uitgever: Jumbo
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 10 Jaar
 • Soort: Taalspel

Bresk! is een dobbelspel waarin je woorden gaat vormen op je scorevel. Elke beurt gooit de actieve speler met de dobbelsteen. Is het resultaat een 1, 2 of 3? Dan verzint de actieve speler respectievelijk 1, 2 of 3 letters (inclusief spaties). Iedereen vult deze letters in, in zijn of haar scoreveld. Is het resultaat Bresk!? Dan wordt de alfabetdobbelsteen gegooid en die bepaalt de letter die moet worden ingevuld. Zodra alle vakjes zijn ingevuld krijg je punten voor je woorden (gescheiden door spaties). De speler met de meeste punten wint.

Met de meeste roll & writes moet je vakjes inkleuren, kruisjes zetten of cijfers invullen. En daarom vind ik Bresk! zo leuk. Je werkt nu een keer met letters. Bij dit dobbelspel ben je voortdurend aan het afwegen. Ga je voor de makkelijkere, korte woorden (waarmee je minder punten kunt verdienen) of voor de moeilijkere, lange woorden (waarmee je meer punten kunt verdienen)? Ik kan Bresk! echt aanraden aan liefhebbers van roll en writes alsook taalspellen. Iets meer geschikt voor volwassenen, maar ook zeker te proberen voor oudere kinderen.

Je kunt deze roll & write game o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Riverside

Riverside Spel: op Tafel

Riverside Spel: Dobbelstenen Gooien

Riverside Spel: Dobbelstenen bij Kapiteinstegel

Riverside Spel: Cruiseschip Verplaatsen

Riverside Spel: VIP-Voordeel Gebruiken

Riverside Spel: Vuursymbolen Aankruisen

Riverside Spel: Stoelen Aankruisen

Riverside Spel: Bonus Activeren

Riverside Spel: VIP-Stoel Aankruisen

Riverside Spel: Ticket Aankruisen

Riverside Spel: Modulair Speelbord

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-50 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Riverside is een dobbelspel met een speelbord dat altijd weer anders is. Spelers volgen een riviercruise door een regio nabij de Poolcirkel. Elke beurt worden dobbelstenen gegooid, verplaatst het schip vooruit, kruisen spelers vakjes aan van één kleur en mogen spelers op excursie bij een locatie in de buurt van het schip. Met kruisjes verdien je bonussen, punten en tickets. Bij excursies leveren tickets van dezelfde kleur punten op. Zodra het schip rond is eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Riverside review !

Ik vind Riverside een verfrissende roll & write die mooi is vormgegeven en toch ook wel een van de leukere dobbelspellen uit 2023. Qua complexiteit kun je ‘m vergelijken met Clever, Railroad Ink en Fleet. Je maakt een vriendelijke tocht, want je kunt elkaar niet dwarsbomen. Hoewel iedereen moet roeien met dezelfde riemen, zul je snel genoeg een andere koers varen dan je tegenstanders. Bovendien zorgt het modulaire bord niet alleen voor een leuke ’table presence’, maar ook voor een hogere herspeelbaarheid omdat er niet één leidende strategie is.

Je kunt deze gevarieerde roll en write o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Pick a Pen: Tuinen

Pick a Pen Tuinen: Scoreformulier Ingevuld

Pick a Pen Tuinen: Potloden Gooien

Pick a Pen Tuinen: Vakjes Inkleuren

Pick a Pen Tuinen: Niveau 1 Bonus Inkleuren

Pick a Pen Tuinen: Niveau 2 Bloem Inkleuren

Pick a Pen Tuinen: Niveau 2 Bonus voor Bloemen

Pick a Pen Tuinen: Niveau 3 Boom Inkleuren

Pick a Pen Tuinen: Niveau 3 Bonus voor Kleur

Pick a Pen Tuinen: Niveau 3 Boom Kleuren

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write

Met Pick a Pen gooi je 5 gekleurde potloden met op elke zijde een waarde (zoals een dobbelsteen). De startspeler kiest één potlood en kleurt daarmee op basis van de kleur en waarde iets in op zijn of haar scoreformulier. Daarna kiest de volgende speler een potlood. Zijn ze op? Dan gooit de speler die geen potlood meer kon kiezen alle potloden opnieuw en kiest er weer eentje. Enzovoorts. Bij Pick a Pen Tuinen probeer je vakjes zo efficiënt mogelijk in te kleuren. De speler met de meeste punten wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Pick a Pen Tuinen review !

Pick a Pen mag niet ontbreken in m’n blog met roll en writes vanwege het unieke concept om potloden te gooien in plaats van dobbelstenen. Ik vind Tuinen de meest tactische van de 3 Pick a Pens. Bij deze heb je de meeste mogelijkheden om punten te scoren en daar kun je, afhankelijk van het potlood dat je kiest, wat meer op sturen. Je mag er ook voor kiezen om een potlood niet te gebruiken, maar dat levert minpunten op. Het feit dat je met meerdere factoren rekening moet houden maakt Pick a Pen Tuinen voor mij de meest uitdagende variant van Pick a Pen. Het idee dat je vakjes inkleurt in een speelgebied en op basis van wat je inkleurt punten scoort, doet me denken aan Keer op Keer.

Je kunt dit leuke roll en write spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Trek 12: Amazonië

Trek 12 Amazonië: op Tafel

Trek 12 Amazonië: Dobbelstenen Gooien

Trek 12 Amazonië: Dobbelstenen

Trek 12 Amazonië: Nadenken over Beurt

Trek 12 Amazonië: Veld Met Boot Aankruisen

Trek 12 Amazonië: Getal Invullen

Trek 12 Amazonië: Piranha Inkleuren

Trek 12 Amazonië: Gevaar Aankruisen

Trek 12 Amazonië: Observatiekaart Omdraaien

Trek 12 Amazonië: Potje met 2 Spelers

Trek 12 Amazonië: Eindscore

Trek 12 Amazonië: Envelop Open Maken

 • Uitgever: Geronimo Games
 • Aantal spelers: 1-50 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write + Verhalend

Je gooit elke beurt met 2 dobbelstenen. Vervolgens kiest elke speler een optie: de laagste waarde, de hoogste waarde, het verschil, de som of het product. Elke optie mag je gedurende het spel maar 4x kiezen. De gekozen waarde vul je in op een cirkel van je scoreformulier (grenzend aan een andere ingevulde cirkel). Zo vorm je sporen (oplopende waardes) en zones (gelijke waardes). Tegelijkertijd kun je dieren en planten observeren met bepaalde getallen. De speler die na 20 rondes de meeste punten heeft wint.

> Bekijk hier m’n uitgebreide Trek 12: Amazonië review !

Ik vind Trek 12: Amazonië een leuk vervolg op het origineel, Trek 12: Himalaya. De succesformule is opnieuw aanwezig: via rekensommen jouw gewenste resultaat uit een dobbelsteencombinatie kiezen, op een efficiënte manier waardevolle kettingen op je speelvel noteren én enveloppen openen met leuke verrassingen. Amazonië wordt daarnaast verrijkt met Observaties. Zo kun je niet alleen scoren met Sporen of Zones, maar ook met ontdekkingen in de jungle. Dit zorgt voor leuke variatie en nog meer uitdaging dan het origineel.

Je kunt deze leuke, verhalende roll & write o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

My City: Roll & Write

My City Roll and Write: op Tafel

My City Roll and Write: Dobbelstenen Werpen

My City Roll and Write: Dobbelstenen L van Twee

My City Roll and Write: Kijken Waar Te Tekenen

My City Roll and Write: Gebouw Naast Rivier Tekenen

My City Roll and Write: Dobbelstenen Samenvoegen

My City Roll and Write: Eindscore Hoofdstuk 1

My City Roll and Write: Hoofdstuk 3

My City Roll and Write: Bandieten en Goudvelden

My City Roll and Write: Eindscore na 12 Campagnes

 • Uitgever: 999 Games
 • Aantal spelers: 2-5 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf leeftijd: 8 Jaar
 • Soort: Roll & write & Verhalend

In dit dobbelspelletje van 999 Games gooi je elke beurt met 3 dobbelstenen. De blauwe dobbelstenen vormen het gebouw dat je moet tekenen. De witte dobbelsteen bepaalt de vulling. Alle spelers tekenen de vorm met vulling op hun formulier conform een aantal regels. Kun of wil je niet tekenen? Dan krijg je minpunten, behalve als je permanent past. Als alle spelers zijn gepast stopt het spel en volgt de puntentelling.

Je speelt met My City: Roll & Write 4 hoofdstukken die elk uit 3 spellen bestaan. In totaal dus 12 spellen. Na een hoofdstuk tel je de punten van de 3 gespeelde spellen bij elkaar op en wint de speler met de meeste punten. Met elk spel komen er een paar wijzigingen in de spelregels. Zo kun je dus 12 spellen spelen die toch elke keer weer anders aanvoelen.

> Bekijk hier m’n uitgebreide My City Roll and Write review !

Ik vind My City Roll & Write een bijzonder toegankelijk dobbelspel. Reiner Knizia is erin geslaagd om met 3 populaire elementen (roll & write, storytelling en puzzelen met tetris-achtige stukken) een verfrissend dobbelspel te creëren. Deels vergelijkbaar met Trek 12. Het is geen legacy spel zoals diens voorganger: My City. Want er wordt niks permanent aangepast of verwijderd. Hierdoor kun je er voor kiezen om niet per se de volledige campagne te spelen, maar ook gewoon één willekeurig hoofdstuk. Al raad ik je aan om de campagne wel helemaal te doorlopen. Dobbelstenen – en dus het toeval – bepalen welke gebouwen je precies mag tekenen. Dit geeft minder grip op het spel dan bij het bordspel het geval was. Daar staat wel tegenover dat het iets onvoorspelbaarder is en een hogere herspeelbaarheid heeft!

Je kunt dit roll and write spel online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik diverse, populaire roll & write spellen met je gedeeld. Ik heb niet alleen de beste roll and write games gekozen, maar ook een gevarieerd aanbod laten zien. Puur zodat je niet dezelfde soort roll en writes hebt!

Zoek je nog meer inspiratie? Kijk dan eens in onderstaande websites:

Wat vind jij het leukste roll and write spel? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *