Advertentie:
Bordspellen actie 999 Games

De 5 Leuke Roll & Write Games van dit moment!

Leuke Roll & Write Games!

Roll & write games zijn niet meer weg te denken uit het huidige spellenlandschap. Je wordt er misschien zelfs wel een beetje mee dood gegooid…

Maargoed, blijkbaar is er toch veel vraag naar. Want anders zouden uitgevers er nooit zoveel uitbrengen.

In dit blog deel ik 5 leuke (en vooral populaire) roll & write spellen met je!

Advertentie:
TTR SF

Roll & Write Game #1: Qwixx

Roll & Write Game: Qwixx
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Aantal Spelers: 2-5 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Jaar Uitgebracht: 2011

Qwixx is de roll & write game waar het volgens mij allemaal mee begon. Dit dobbelspel kwam in 2011 op de markt en ondertussen zijn er al diverse Qwixx spellen en uitbreidingen van uitgebracht.

Bij Qwixx krijg je een scoreblok en 6 dobbelstenen:

Roll & Write Game: Qwixx (Inhoud)

Het doel is om in elke gekleurde rij zoveel mogelijk getallen weg te strepen. Maar je mag alleen van links naar rechts strepen! Streep je dus een rode 5 weg? Dan mag je de rode 2, 3 en 4 niet meer doorstrepen.

Spelverloop

Spelers dobbelen om de beurt. Je gooit de 6 dobbelstenen. Dan mogen de dobbelaar én alle andere spelers tegelijk het totaal van de twee witte dobbelstenen wegstrepen. Daarna mag alleen de dobbelaar nóg een getal wegstrepen, die het totaal is van een witte en gekleurde dobbelsteen naar keuze.

Bij de twee witte dobbelstenen mag je zelf bepalen in welke rij je een kruisje zet. Bij de combinatie van wit met een kleur, moet het kruisje in de rij van overeenkomstige dobbelsteenkleur.

De dobbelaar moet altijd 1 dobbelsteen combinatie wegstrepen! De andere spelers hoeven in andermans beurt niet per se iets weg te strepen.

Einde van het spel

Zodra er 2 rijen zijn afgesloten óf een speler een vijfde mislukte worp heeft, eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten!

Waar te koop?

Je kunt Qwixx online bestellen bij Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Roll & Write Game #2: Clever

Roll & Write Game: Clever
 • Uitgever: 999 Games
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Aantal Spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Jaar Uitgebracht: 2018

Waar Qwixx de klassieker is, is het Clever dobbelspel voor mij een favoriet. Voor een roll & write game is Clever veel uitdagender, omdat je interessante combinaties kunt maken die over en weer schieten tussen de velden op het scoreformulier.

Met Clever krijg je een scoreblok, 6 dobbelstenen én 4 stiften:

Roll & Write Game: Clever (Inhoud)

Het doel van Clever is om zoveel mogelijk kruisjes of cijfers in de gekleurde velden te zetten. De speler die na een vooraf bepaald aantal rondes de meeste punten heeft, wint het spel!

Spelverloop

Als je aan de beurt bent, gooi je de zes dobbelstenen. Je kiest er één en legt die links bovenin op je scoreformulier. De waarde van de dobbelsteen gebruik je om een vakje in het veld met overeenkomstige kleur te vullen. Bovenstaande herhaal je nog twee keer.

Maar let op: zodra je een dobbelsteen kiest, moet je alle andere dobbelstenen met een lagere waarde aan de kant schuiven. Hier mag je niet meer mee gooien.

De dobbelaar mag maximaal 3 dobbelstenen kiezen. Nadat hij of zij dit heeft gedaan, mogen de andere spelers een opzij geschoven dobbelsteen kiezen. De waarde daarvan gebruiken ze om een vakje in het betreffende gekleurde veld te vullen.

Naarmate je meer vakjes vult, speel je ook extra acties vrij. Een beetje plannen en slim aankruisen levert je al snel extra punten op!

Einde van het spel

Afhankelijk van het aantal spelers wordt het aantal ronden bepaald. Zodra de laatste ronde is gespeeld worden de punten geteld.

Waar te koop?

Je kunt Clever online bestellen bij 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Advertentie:

Roll & Write Game #3: Qwinto

Roll & Write Game: Qwinto
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Aantal Spelers: 2-6 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Jaar Uitgebracht: 2015

Qwinto heb ik voor het eerst op een spelletjesavond gespeeld. Dat was een paar jaar terug. Deze roll & write game is nóg minimalistischer dan Qwixx, maar er zit minstens net zoveel in!

Met Qwinto krijg je een scoreblok, 3 dobbelstenen en 4 potloodjes:

Roll & Write Game: Qwinto (Inhoud)

Het doel van dit dobbelspel is om in elke rij oplopende reeksen van cijfers te maken én bonuspunten te scoren door de 5 kolommen met een vijfhoek te vullen. De speler die uiteindelijk de meeste punten scoort wint!

Spelverloop

In dit roll & write spel gooit de actieve speler de 3 dobbelstenen. Deze speler mág 1x alles opnieuw gooien! Is hij of zij tevreden met de worp? Dan kiest ze 1, 2 of 3 van de dobbelstenen.

De waarden van alle gekozen dobbelstenen worden bij elkaar opgeteld. En daarna mag dit getal in een rij worden geschreven, die een overeenkomstige kleur heeft als één van de gekozen dobbelstenen. Niet alleen de actieve speler, maar ook de andere spelers mogen dit getal noteren.

Er zijn een aantal regels bij het noteren. Zo mag in elke rij én kolom niet hetzelfde getal staan. En in elke rij moeten de getallen van links naar rechts steeds groter worden.

Kun je een getal niet kwijt? Dan moet je een mislukte worp aankruisen.

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra een speler 2 rijen vol heeft óf zodra een speler 4 mislukte worpen heeft. Daarna tel je in elk volledig gevulde rij alle getallen bij elkaar op en in niet volledig gevulde rij tel je het aantal vakjes.

Ook kijk je of de 5 kolommen met een vijfhoek gevuld zijn. En voor elk volledig gevulde kolom mag je de waarde in de vijfhoek nogmaals meetellen. Tot slot haal je eventuele minpunten er nog af.

De speler met de meeste punten wint het spel!

Waar te koop?

Je kunt Qwinto online bestellen bij Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Roll & Write Game #4: Ka Pai

Roll & Write Game: Ka Pai
 • Uitgever: White Goblin Games
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Aantal Spelers: 1-4 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Jaar Uitgebracht: 2019

Het nieuwste roll & write spel van dit moment: Ka Pai! Roll & writes speel je vaak al snel, maar ik denk dat Ka Pai het snelste dobbelspelletje is van dit blog. Vergis je niet; hij is niet per se minder uitdagend dan andere roll & write spelletjes!

Je krijgt met Ka Pai een scoreblok, 2 dobbelstenen en 4 potloden:

Roll & Write Game: Ka Pai (Inhoud)

Het doel van Ka Pai is om zoveel mogelijk punten te scoren. Dat doe je door groepen van 3 dezelfde symbolen te vormen op het veld. Als je ook nog eens alle totems met elkaar weet te verbinden krijg je extra bonuspunten!

Spelverloop

Je dobbelt om de beurt met beide dobbelstenen. Zijn de symbolen verschillend? Dan kiest elke speler er een van en die schrijf hij of zij op zijn scoreformulier. Zijn de symbolen gelijk? Dan moeten alle spelers beide symbolen op hun formulier tekenen.

Voor het tekenen geldt: De plek van het eerste symbool mag je vrij kiezen. Daarna moeten de symbolen steeds aan eerder door jou getekend symbool grenzen.

Zodra je horizontaal óf verticaal drie dezelfde symbolen hebt, teken je er een kader omheen. Dit is een groep en daar krijg je dus punten voor. Bestaat de groep uit streepjes? Dan moet je rechts op het scoreformulier een kruisje zetten als bonus.

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra alle velden gevuld zijn. Omdat iedereen altijd even veel symbolen tekent, is iedereen ook tegelijk klaar. Je telt de punten voor groepen, het aantal verbonden totems én bonuspunten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint Ka Pai!

Waar te koop?

Je kunt Ka Pai online bestellen bij Spellenrijk.nl en bol.com.

Advertentie:

Roll & Write Game #5: Keer op Keer

Roll & Write Game: Keer op Keer
 • Uitgever: 999 Games
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Aantal Spelers: 1-6 Personen
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Jaar Uitgebracht: 2016

Voordat 999Games Clever had uitgebracht, denk ik dat Keer op Keer de nummer 1 roll & write was van de uitgever. En ja… nu zijn de rollen wel omgedraaid. Maar dat maakt Keer op Keer er niet minder leuk door!

Je krijgt een scoreblok, 6 dobbelstenen en 6 viltstiften:

Roll & Write Game: Keer op Keer (Inhoud)

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk kolommen te vullen, zoveel mogelijk kleuren volledig weg te strepen én/of zoveel mogelijk sterren weg te strepen.

Spelverloop

De actieve speler gooit met de 6 dobbelstenen. Vervolgens maakt hij of zij een combinatie met een zwarte en witte dobbelsteen. Zo wordt bepaald van welke kleur én hoeveel vakjes daarvan mogen worden weggestreept.

Je begint altijd vanaf de middelste kolom te strepen. Kies je bijvoorbeeld een zwarte dobbelsteen met waarde 4 en een witte met een blauw kruis? Dan kun je alle 4 de blauwe vakjes die beginnen in kolom H wegkruisen.

Nadat de actieve speler en combinatie heeft gekozen, mogen alle andere spelers nog een combinatie maken met de overgebleven vier dobbelstenen en vakjes wegstrepen op hun scoreformulier.

Streepjes die in volgende beurten worden gezet moeten altijd grenzen aan vakjes waar al een streepje zit. En heb je ergens plek voor drie gele streepjes? Dan mag je geen zwarte dobbelsteen met vier of hoger gebruiken.

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra een speler 2 kleuren volledig heeft weggestreept op zijn of haar scoreformulier. Dan begint de puntentelling. Je telt alle verdiende punten bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint het spel!

Waar te koop?

Je kunt Keer op Keer online bestellen bij 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Wehkamp.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik 5 populaire roll & write games met je gedeeld. Maar er zijn er natuurlijk meer! Welke vind jij leuk te doen en mis je nog in m’n blog? Ik hoor je mening graag in een reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Advertentie:

Advertentie: