Rovers van de Noordzee: Speluitleg, Unboxing + Review!

Rovers van de Noordzee: Review, Speluitleg + Unboxing!

Rovers van de Noordzee is het eerste spel van een spellenreeks die Shem Phillips heeft bedacht. De vervolgen zijn o.a. Architecten van het Westelijk Koninkrijk, Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk en Burggraven van het Westelijk Koninkrijk.

Hoewel alleen de eerste twee momenteel in Nederland zijn uitgebracht door White Goblin Games, is het internationaal een succesvolle reeks. Bovendien won Rovers van de Noordzee in 2019 de Nederlandse Spellenprijs in de categorie Expert.

Dat belooft wat!

In dit blog leg ik je uit hoe je dit bordspel speelt, laat ik foto’s zien van al het speelmateriaal en deel ik mijn Rovers van de Noordzee review.

Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij het spel Rovers van de Noordzee zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals een Viking zijn of haar slachtoffer in mootjes hakt, heb ik ook dit blog in kleine, behapbare stukken opgedeeld:

 1. Algemene Informatie
 2. Kort Speloverzicht
 3. Wat zit er in de doos?
 4. Speluitleg
 5. Review
 6. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Kort Speloverzicht

“Rovers van de Noordzee speelt zich af in het tijdperk van de Vikingen. De spelers zijn krijgers die indruk proberen te maken op de hoofdman door argeloze nederzettingen te overvallen. Er is roem te behalen in de strijd, zelfs al val je in de handen van de Walkuren!

Stel een bemanning samen, sla voorraden in en reis naar het noorden om nederzettingen te plunderen. Maak daarbij goud, ijzer en vee buit. Verzamel je krijgers, het is tijd om te gaan plunderen!”

3 – Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Rovers van de Noordzee:

 • 1 Speelbord
 • 12 Scorestenen
  • 3 Rode
  • 3 Groene
  • 3 Gele
  • 3 Blauwe
 • 16 Offertegels
 • 1 Zwarte zak
 • 18 Walkuren
 • 18 Goud
 • 18 IJzer
 • 26 Vee
 • 48 Munten
 • 48 Proviand
 • 30 Vikingen
  • 7 Zwarte
  • 11 Grijze
  • 12 Witte
 • 2 Rode Dobbelstenen
 • 76 Dorpelingkaarten*
 • 4 Schipkaarten

*Bij de dorpelingkaarten zitten 5 promokaarten. Ik weet niet of deze in elke uitvoering van Rovers van de Noordzee zitten!

Tijd voor wat foto’s! Te beginnen met de voorkant van de doos:

Rovers van de Noordzee: Voorkant Doos

En de achterkant:

Rovers van de Noordzee: Achterkant Doos

Zo ziet de binnenkant er uit:

Rovers van de Noordzee: Binnenkant Doos

De Rovers van de Noordzee spelregels is een boekje dat bestaat uit 8 bladzijden, inclusief voorkant. Voor een spel van dit formaat is het een prima lengte. De speluitleg is verder duidelijk.

Rovers van de Noordzee: Spelregels

Hieronder zie je het speelbord:

Rovers van de Noordzee: Startopstelling voor 2 Spelers

Voor elke speler is er een schipkaart:

Rovers van de Noordzee: Schipkaarten

En de 3 scorestenen in dezelfde kleur als het schip:

Rovers van de Noordzee: Scorestenen

De Vikingen moeten proviand meenemen tijdens hun rooftochten:

Rovers van de Noordzee: Proviand

En de munten worden gebruikt om nieuwe bemanningsleden in te huren of offers te brengen.

Rovers van de Noordzee: Munten

De dorpelingkaarten zien er zo uit:

Rovers van de Noordzee: Dorpelingkaarten

Dit zijn overigens de 5 promokaarten (te herkennen aan het sterretje rechtsonder):

Rovers van de Noordzee: Promokaarten

De offertegels zien er zo uit:

Rovers van de Noordzee: Offertegels

Acties worden uitgevoerd met zwarte, grijze en witte Vikingen:

Rovers van de Noordzee: Vee (Koeien)

Soms mag je dobbelen voor extra strijdkracht. Dat doe je met onderstaande dobbelstenen:

Rovers van de Noordzee: Rode Dobbelstenen

Tijd voor de buit. Het volgende speelmateriaal kun je buit maken tijdens rooftochten. Respectievelijk zijn dat Goud, IJzer en Vee.

Rovers van de Noordzee: Goud
Rovers van de Noordzee: IJzer
Rovers van de Noordzee: Vee (Koeien)

Tijdens de rooftochten kun je Walkuren tegenkomen. Onderstaande zwarte doodshoofden geven aan dat je een Walkuur bent tegengekomen en een bemanningslid bent verloren:

Rovers van de Noordzee: Walkuren

Aan het begin van het spel gaan de buit en Walkuren in deze zwarte zak:

Rovers van de Noordzee: Zwarte Zak

4 – Rovers van de Noordzee: Speluitleg

Ik deel mijn Rovers van de Noordzee speluitleg op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van het Spel

1 – Voorbereiding

Leg het speelbord midden op tafel met proviand, munten en dobbelstenen ernaast. Schud alle offertegels en leg er vervolgens drie open op de aangegeven velden rechts onderin (onder het Langhuis).

Stop alle buit en Walkuren in de zak, schud deze en leg de aangegeven hoeveelheid op de plundervelden. Plaats daar ook een Viking in de betreffende kleur (wit of grijs) op. Zet drie zwarte Vikingen op het Poortgebouw, Raadhuis en Schatkamer.

Geef elke speler een schipkaart, zwarte Viking, twee munten en drie scorestenen. Deze laatste leg je op het Wapenuitrustigs-, Walkuren- en Scorespoor (vakje 0). Schud alle Dorpelingkaarten en geef elke speler er vijf. Elke speler kiest er vervolgens drie om te houden, de rest gaat op de aflegstapel.

De startopstelling voor 2 spelers ziet er ongeveer zo uit:

Rovers van de Noordzee: Startopstelling voor 2 Spelers

2 – Spelverloop

Een beurt

Tijdens Rovers van de Noordzee heb je altijd één Viking in je bezit. Als je aan de beurt bent, plaats je deze op een veld en voer je bijbehorende actie uit. Daarna neem je een nieuwe Viking van een ander veld en voer je ook die actie uit.

Elke beurt heb je dus twee acties (behalve bij een overval). Maar welke acties kun je doen? In hoofdlijnen zijn dat onderstaande:

 1. Werken
 2. Overvallen

Actie: Werken

Werk-gerelateerde acties voer je in het dorp uit. Het dorp is onderaan het speelbord afgebeeld. Hier kun je vooral acties uitvoeren om in jezelf te investeren.

Rovers van de Noordzee: Het Dorp

Enkele voorbeelden:

Via de zilversmid krijg je geld. Met geld kun je bij de barakken bemanningsleden inhuren. Via de wapensmid kun je ijzer en munten inwisselen voor wapenuitrustig om je strijdkracht permanent te verhogen (zie foto hieronder). En via het langhuis kun je offers brengen. Je levert dan goud, ijzer, vee en/of munten in voor punten.

Rovers van de Noordzee: Wapenuitrustingspoor

Actie: Overvallen

Als je eenmaal een sterke bemanning hebt samengesteld en voldoende proviand en/of goud hebt, kun je nederzettingen gaan overvallen. Daarvoor reis je naar het noorden van het bord. Dan kom je havens, buitenposten, kloosters en forten tegen.

Rovers van de Noordzee: Nederzettingen

Onder al deze nederzettingen staat wat je nodig hebt om het gebied te overvallen. Zie bijvoorbeeld de eisen om onderstaande buitenpost aan te vallen:

Rovers van de Noordzee: Buitenpost
 • Grijze Viking
 • 4 Proviand
 • 3 Bemanningsleden

Met bemanningsleden, wapenuitrusting en dobbelstenen vorm je jouw totale strijdkracht. Afhankelijk van je strijdkracht kun je ook punten verdienen. Val je bovenstaande buitenpost aan met 8 of meer strijdkracht? Dan krijg je 2 punten. Maar val je aan met 14 of meer strijdkracht? Dan krijg je 4 punten.

Een hoge strijdkracht is handig, maar niet noodzakelijk om een nederzetting te overvallen.

Als je een nederzetting hebt overvallen, neem je de buit én Viking die erbij staat. Dit betekent dat als je een nederzetting overvalt, je altijd maar één actie hebt.

Bevinden zich tussen de buit Walkuren? Dan moet je voor elke Walkuur één van je bemanningsleden laten sterven. Hierdoor ga je echter wel vooruit op het Walkurenspoor. En dat kan je weer extra punten opleveren aan het einde van het spel.

Rovers van de Noordzee: Walkurenspoor

3 – Einde van het Spel

Het spel eindigt nadat één van onderstaande scenario’s plaatsvindt:

 1. Het vijfde fort wordt geplunderd.
 2. De stapel offertegels is leeg.
 3. Er liggen geen walkuren meer op het bord.

Nadat een speler een actie uitvoert die tot één van bovenstaande scenario’s leidt, komt iedereen (dus ook de speler die het spel einde maakte) nog één keer aan de beurt.

Vervolgens vindt de puntentelling plaats:

 • Punten op het Wapenuitrustingspoor
 • Punten op het Walkurenspoor
 • Punten van Offertegels
 • 1 Punt voor 1 Goud
 • 1 Punt voor 1 IJzer
 • 1 Punt voor 2 Vee

De speler met de meeste punten, wint het spel!

5 – Rovers van de Noordzee: Review

Ik deel mijn Rovers van de Noordzee review op in de volgende onderdelen:

 • Vormgeving & Thema
 • Spelregels & Toegankelijkheid
 • Strategie of Geluk?
 • Interactie
 • Herspeelbaarheid

Vormgeving en Thema

Wauw. Ik vind de vormgeving echt prachtig. Dat is natuurlijk grotendeels een kwestie van smaak. Maar ik vind de illustraties rauw en ruig. Precies wat Vikingen horen uit te stralen.

Het speelmateriaal is van goede kwaliteit. De kaarten voelen lekker stevig en enigszins ruw aan. Daar houd ik wel van. Ook het karton van de munten en proviand is lekker dik.

Hoewel het thema erin slaagt mij het gevoel te geven dat ik bemanning rekruteer en ga roven, zijn er een aantal details waarvan ik niet weet hoe ze in dat thema passen.

De voornaamste zijn de 3 verschillende Vikingen: zwart, grijs en wit. Waarom die kleuren? En hoezo geven die dobbelstenen extra strijdkracht? Waar komt dat vandaan? Ik stoor me niet aan die details, maar het maakt wel dat ik het thema niet helemaal ‘dekkend’ vind.

Spelregels & Toegankelijkheid

Ik vind de Rovers van de Noordzee spelregels zeer aangenaam. Er is goed gebruik gemaakt van witregels en tussenkoppen. Dat maakt het fijn om door te lezen.

Rovers van de Noordzee: Spelregels (Opengeslagen)

Voor mijn gevoel staat er geen overbodige informatie in. De spelregels zijn, voor zover ik kan beoordelen, uitputtend. Daarmee bedoel ik dat alles lijkt te zijn afgedekt.

Je hebt de spelregels van Rovers van de Noordzee zó onder de knie en ook relatief snel uitgelegd aan anderen. Daarnaast verloopt het spel lekker door, omdat elke speler snel twee acties achter elkaar kan doen. Naar mijn mening is dit spel dus zeker toegankelijk.

Strategie of Geluk?

Rovers van de Noordzee heeft eigenlijk allebei, maar naar mijn mening meer strategie. De hoeveelheid spelers bepaalt echter hoeveel geluk erbij komt kijken.

Speel je met 2 spelers? Dan kun je best goed anticiperen welke acties je de volgende beurt(en) kunt doen. Dit maakt dat je grip op het spel hebt en je wat tactischer te werk kunt gaan.

Speel je met 4 spelers? Dan verlies je de grip die je met 2 spelers wel hebt. Maar dit hoeft niet erg te zijn. Want er wordt dan juist een beroep gedaan op een andere competentie van je: flexibiliteit.

Rovers van de Noordzee: op Tafel

Als je met meer spelers speelt moet je jezelf flexibeler opstellen. Het kan best dat de meest ideale actie voor je neus wordt weggeroofd (see what I did there :x). Dat overkomt echter elke speler. Je kunt altijd wel een andere, nuttige actie. Proviand inslaan of goud maken bijvoorbeeld.

In deze Rovers van de Noordzee recensie concludeer ik dus dat dit bordspel vooral strategisch inzicht en flexibiliteit vereist, en niet zozeer geluk.

Interactie

Er zit wat venijnige (maar leuke) interactie in de Rovers van de Noordzee. Je kunt namelijk kaarten spelen waarmee je iets steelt van een andere speler, iemand dwingt iets af te leggen en zelfs om iemand een bemanningslid te laten sterven.

Ikzelf vind dat wel leuk, maar deze vorm van interactie is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

Herspeelbaarheid

Rovers van de Noordzee is redelijk variabel. De verdeling van buit en Walkuren op het bord, de beschikbare offertegels en de verkregen handkaarten (en dus bemanning) zullen elke keer weer anders zijn. Maar hoewel geen enkel potje hetzelfde zal zijn, doe je wel steeds veel van hetzelfde.

Ik vind Rovers van de Noordzee dus niet een spel om elke avond te spelen, maar als het zo nu en dan op tafel ligt vind ik het heerlijk om te doen!

Psst! Met de uitbreiding Helden uit het Noorden wordt de herspeelbaarheid groter. Check it out in m’n Helden uit het Noorden review!

Mijn Rovers van de Noordzee Review in het kort

Mooi vormgegeven bordspel met behapbare worker placement mogelijkheden waardoor het spel vloeiend verloopt en spelers tot de laatste rooftocht geboeid zullen blijven!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Rovers van de Noordzee: Waar te koop?

Je kunt Rovers van de Noordzee online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be, WhiteGoblinGames.nl en Amazon.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Rovers van de Noordzee. Bedacht door Shem Phillips en in Nederland uitgegeven door White Goblin Games. Ik gaf de speluitleg, liet je zien wat er in de doos zit én besloot het verhaal met mijn Rovers van de Noordzee review.

Wat vind jij van dit spel? Heb je er nog vragen over? Ik hoor graag van je in een reactie!

2 reacties

 1. Beste Hans,

  hartelijk dank voor je reviews !
  Ze zien er steeds fantastisch uit en goed gedocumenteerd.

  Zelf is mijn verzameling geëindigd met klassiekers als Tikal, El Grande, Serenissima en ‘Lowenherz” (oude versie), en spelen we vooral deze nog vaak met vrienden. Essen is ook jaren vaste stek geweest en in de jaren 90 verkocht ik al de Duitse versies van Kolonisten voor een nog maar sprake was van 999 Games. En nu, met kinderen en kleinkinderen komen er weer mooie nieuwe dingen op tafel als Everdell en Hive.

  Veel succes met je werk voor de bordspellen.

  Andre Berben, België

  1. Beste André,

   Bedankt voor je lieve woorden. Dat is altijd fijn om te horen.

   De meeste goede spellen wil je ook gewoob blijven spelen, dus ik snap het volkomen. Ik hoop over X jaar met m’n kinderen de strategische spellen te gaan spelen. Kleinkinderen duurt nog ff 😉

   Groet en veel speelplezier grewenst, André!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *