Sagrada Life is de 2e uitbreiding in de Sagrada reeks ‘The Great Facades’. Waar Sagrada Passion en Life (de vorige twee delen) op het leven van Jezus Christus sloeg, behelst Sagrada Glory het glorieuze voortbestaan van Jezus na zijn dood.
In dit blog laat ik je VEEL foto’s zien, vertel ik wat het toevoegt én deel ik mijn Sagrada Glory review!
Voordat je begint met lezen: Floodgate Games gaf mij de Sagrada uitbreiding ‘Glory‘ zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals de Glory Facade (voorgevel van de Sagrada Familia) is opgebouwd uit meerdere stenen, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Uitbreiding voor Sagrada
- Aantal Spelers: 2-4 Personen
- Speelduur: 30-45 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: Floodgate Games
- Spelauteur: Daryl Andrews & Adrian Adamescu
- Illustrator: Peter Wocken
- Te koop bij: Spellenrijk.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Sagrada Glory:
- 6 Strife borden
- 18 Strife dobbelstenen (grijs)
- 3 Strife rereedschapskaarten
- 6 Strife publieke doelen
- 12 Flourish kaarten
- 15 Pionier kaarten
- 6 Rivalry publieke doelen
- 1 Sagrada Glory spelregels
Maar eens kijken hoe het er allemaal uit ziet, te beginnen met de voorkant van de doos:
Dit is de achterkant:
En de binnenkant:
Je vindt de Sagrada Glory spelregels terug in een boekje van 12 bladzijden:
Het meeste speelmateriaal dat je krijgt hoort bij de Strife Module (= Strijdmodule). Te beginnen met de grijze dobbelstenen, de zogenaamde Strife Dice:
Daar horen Strife Dice Boards bij:
Speciale Strife Gereedschapskaarten:
Je krijgt nieuwe publieke doelen:
Deze doelen zijn op te delen in zogenaamde Strife Public Objectives (te gebruiken met de nieuwe, grijze dobbelstenen):
En je krijgt de Rivalry public objectives. Hierboven zijn 3 kaarten met beker in de bovenhoek afgebeeld. Hieronder vind je er ook nog 6. De speler die het beste aan een doel voldoet, krijgt de meeste punten:
Daarnaast komen er Pioneer doelen bij. Hierbij geldt dat de speler die het snelst een doel behaald, de punten krijgt en de rest niets:
Tot slot zijn er de zogenaamde Flourish Cards. Dit zijn persoonlijke doelen die plus OF minpunten op kunnen leveren:
3 – Sagrada Glory: Wat voegt het toe?
Wat voegt deze uitbreiding toe?
Met Sagrada Glory worden de volgende elementen aan het basisspel toegevoegd:
- Strife Module
- Pioneer Module
- Flourish Module
- Rivalry Module
3.1 – Strife Module
Met deze module kunnen spelers strijden om grijze dobbelstenen die extra punten opleveren. Je voegt er een paar toe aan de zak en aan het begin van elke ronde voeg je er eentje toe aan de draft pool. Elke ronde kan dus één speler een grijze dobbelsteen pakken en in zijn of haar raam leggen. Niet gekozen grijze dobbelstenen komen gewoon op het rondespoor te liggen.
Bij het plaatsen van een grijze dobbelsteen moet je de volgende regels in acht nemen:
- De variabele regel op het strife dice board (elk spel doet er 1 van de 6 mee).
- Grijze dobbelstenen brengen de kleur grijs in het spel en mogen naast andere kleuren liggen.
- Grijze dobbelstenen mogen echter niet naast elkaar liggen (want ze zijn dezelfde kleur).
- Je mag grijze dobbelstenen niet op een gekleurd veld leggen.
Ook is er altijd 1 gereedschapskaart en publieke doelkaart in het spel die betrekking hebben op de grijze dobbelstenen. Laatstgenoemde bepaalt hoe je extra punten kunt scoren met de grijze dobbelstenen.
3.2 – Pioneer Module
Met deze module kunnen spelers strijden voor pionierkaarten. Elk spel trek je 3 willekeurige pionierkaarten. Hierop staan condities afgebeeld. Als een speler aan het einde van zijn of haar beurt aan de conditie van een pionierkaart voldoet, mag hij of zij de kaart nemen. Het is mogelijk dat je meerdere kaarten in dezelfde beurt neemt. Deze kaarten leveren punten op aan het einde van het spel.
Belangrijk:
- Voldoe je niet meer aan een conditie nadat je een of meer dobbelstenen hebt verplaatst door een gereedschapskaart of eigenschap? Dan blijft de door jou verzamelde pionierkaart in je bezit.
- Voldoe je niet meer aan een conditie nadat je een een of meer dobbelstenen uit je raam moest verwijderen door een fout? Dan moet je de door jou verzamelde pionierkaart afleggen.
Als iemand een pionierkaart claimt, komt er geen nieuwe voor in de plaats.
3.3 – Flourish Module
Met deze module komen er persoonlijke doelen in het spel waarbij je extra punten kunt verdienen, maar ook verliezen. Aan het begin van het spel krijgen alle spelers twee flourish kaarten. Hier mogen ze er 0, 1 of 2 van houden. Op deze kaarten staat een bepaald patroon van 2 kleuren. Per flourish kaart die je houdt, krijg je ook nog 1 extra betaalsteen.
Aan het einde van het spel krijg je de punten die op de flourish kaart staan, mits je het patroon op de kaart hebt gemaakt. Is het niet gelukt? Dan krijg je de aangegeven punten als minpunten.
3.4 – Rivalry Module
Met deze module komen er publieke doelen in het spel, waarbij alleen de best presterende spelers scoren. Is er een gelijkspel? Dan tel je de te verdelen punten bij elkaar op en die deel je vervolgens door het aantal spelers. Die score rond je naar beneden af en dat is wat elke speler dan krijgt.
4 – Sagrada Glory: Review
Om mijn mening goed over te brengen, bespreek ik in deze recensie elk van de toevoegingen apart.
Strife Module
De Strife Module vind ik een leuke module, maar het is er niet eentje die ik aan elk potje Sagrada zou willen toevoegen. Dat komt omdat de module an sich relatief groot is.
Het leukste vind ik dat de grijze dobbelstenen als een unieke kleur tellen. Dit betekent dat je doelkaarten op basis van kleur nu ook op andere manieren kunt halen. Moet je 5 unieke kleuren in een rij? Dan telt grijs ook. Moet je 4 unieke kleuren in een kolom? Dan telt grijs ook.
De grijze dobbelstenen lijken misschien op de jokers uit Sagrada Passion, maar ze zijn het niet. Ten eerste zijn ze een eigen kleur. Ten tweede zijn er beperkingen aan waar je de grijze dobbelstenen mag leggen.
Pioneer Module
Dit vind ik echt een gave module. Klein, compact en je kunt ‘m aan elk Sagrada spel toevoegen. Dit voegt een ‘race’ element toe en dat vind ik zelf altijd wel interessant. Wie voldoet als eerste aan bepaalde voorwaarden en krijgt extra punten?
Persoonlijk vind ik dit wel het leukste in een potje met 3 of 4 spelers. Bij minder spelers is de kans groter (al is het nog lastig) dat alle pionierkaarten bij één speler terecht komen.
Flourish Module
Deze module deed me denken aan de bestemmingskaarten van Ticket to Ride. Belangrijk verschil is wel dat spelers in TTR minimaal een X aantal bestemmingskaarten moeten houden. Bij de Flourish Module van Sagrada Glory hoeft dat niet.
En hoe je het wendt of keert, deze module zorgt voor spanning.
- Bij het kiezen: Hoeveel wil jij er houden? En hoeveel gaan je tegenstanders er houden?
- Tijdens het spel: Heb ik nog genoeg tijd om mijn Flourish kaarten te halen?
- En aan het einde: Hoeveel punten verdient iedereen met zijn of haar kaarten??
Al met al een mooie, compacte module die je met alle Sagrada spellen kunt combineren!
Rivalry Module
Nog zo’n toffe toevoeging. Publieke doelkaarten waarbij je punten scoort naar gelang hoe goed je hebt gepresteerd. In het basisspel zie je vaak dat iedereen wel wat punten scoort bij publieke doelkaarten. Ze zijn nodig voor het scoren van punten, maar voegen geen spanning toe.
Met Rivalry kaarten wordt dat anders. Hier moet je niet alleen een doel halen, maar moet je het ook beter dan je tegenstanders doen. Dit kan prima met 2 spelers, maar ook deze vind ik leuker met meer personen.
Final Thoughts
Wat ik goed vind aan Sagrada Glory is dat het iets nieuws toevoegt zonder het spel over-gecompliceerd te maken. Het nieuwe dat wordt toegevoegd is meer speler-interactie, met in het bijzonder concurrentie:
- Met de Strife Module verzamelen spelers beperkt beschikbare grijze dobbelstenen die extra punten kunnen opleveren.
- Met de Pioneer Module proberen spelers als eerste aan bepaalde voorwaarden te voldoen en zo extra punten te verdienen die anderen niet krijgen.
- En met de Rivalry Module krijgen spelers die een publieke doelkaart het beste scoren meer punten dan anderen.
- Bij de Flourish Module draait het niet zozeer om concurrentie, maar wel om interactie. Immers, je bent in het begin toch benieuwd naar hoeveel flourishkaarten andere spelers houden, toch?
Tot slot vind ik het jammer dat er geen uitleg in de spelregels staat over hoe je Sagrada Glory combineert met de 5-6 Spelers uitbreiding. In beide gevallen moet je namelijk een specifiek aantal dobbelstenen in de zak doen. Het beste, maar onofficiële antwoord dat ik kon vinden was in dit forum op BoardGameGeek.
Mijn Sagrada Glory review in het kort?
Ik vind Sagrada Glory een sterke uitbreiding. Het voegt iets nieuws toe, zonder het spel onnodig over-gecompliceerd te maken. Wat het toevoegt kan ik het beste samenvatten met de term ‘concurrentie’. De eerste, de snelste en de beste. Daar draait het om. Ervaren jij en je tegenstanders dus graag de spanning van schaarste? Dan zullen jullie Sagrada Glory ongetwijfeld waarderen!
Meer lezen over Sagrada? Lees hier mijn andere reviews:
Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!
5 – Sagrada Glory: Waar te koop?
Je kunt Sagrada Glory online bestellen op o.a. Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over de 4e uitbreiding van Sagrada, genaamd Glory. Ik liet je foto’s zien van het speelmateriaal, vertelde wat de uitbreiding toevoegt én deelde mijn Sagrada Glory review.
Wat vind jij van Sagrada Glory? Wil je er nog iets over weten? Ik hoor graag van je in een reactie!