Aan de Carrer de Mallorca in Barcalona, vind je de Sagrada Família. Een enorme basiliek die is ontworpen door Antoni Gaudí en die al sinds 1882 in aanbouw is.
Een groot gedeelte is al klaar en wordt jaarlijks bewonderd door miljoenen bezoekers. Zij bewonderen ook het glas in lood dat inmiddels tot kunst verheven is.
In het spel Sagrada van Floodgate Games ben jij een van de kunstenaars die glas in lood voor de basiliek mag maken. Is dit spel net zo bewonderingswaardig als de basiliek zelf? Dat lees je in mijn Sagrada spel review!
Voordat je begint met lezen: Floodgate Games gaf mij het spel Sagrada zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Net zoals het glas in lood is opgebouwd uit prachtige, verschillende kleuren, bestaat ook dit blog uit meerdere onderdelen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 1-4 Personen
- Speelduur: 30-45 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 14 Jaar
- Uitgever: Floodgate Games
- Spelauteur: Daryl Andrews & Adrian Adamescu
- Illustrator: Peter Wocken
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – Amazon.nl – Spelhuis.be
2 – Kort Speloverzicht
“Jullie zijn concurrerende artiesten die elk het mooiste glasraam in de Sagrada Familia in Barcelona willen smeden. Je glaspartijen zijn de dobbelstenen, die elk een kleur hebben, maar ook een tint die bepaald wordt door de waardes van de stenen (hoe kleiner de waarde, hoe lichter de tint).
Elke ronde nemen de spelers dobbelstenen uit het aanbod en leggen ze die op hun glasraam. Hierbij moeten ze rekening houden met de voorwaarden op hun Patroonkaart: er mogen geen dobbelstenen van dezelfde kleur of waarde naast elkaar liggen.
Na 10 rondes scoren de spelers punten op basis van hun gedeelde en persoonlijke doelen. De kunstenaar met de hoogste score is de winnaar!”
3 – Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het spel Sagrada:
- 4 Spelersborden (Glasramen)
- 1 Ronde- en Scorespoor (voor- en achterzijde)
- 4 Scorefiches
- 90 Gekleurde dobbelstenen
- 15 Paarse
- 15 Groene
- 15 Rode
- 15 Blauwe
- 15 Gele
- 1 Zwarte, stoffen zak voor de dobbelstenen
- 24 Betaalstenen
- 12 Patroonkaarten
- 12 Gereedschapskaarten
- 15 Doelkaarten
- 10 Gedeelde
- 5 Persoonlijke
Het Sagrada spel kenmerkt zich door een prachtig, kleurrijk tafereel. Laten we dus maar eens snel naar wat foto’s kijken!
NB: Ik heb de Engelstalige versie van het spel, maar ik heb wel de Nederlandstalige benamingen gebruikt om het speelmateriaal te omschrijven.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
En de achterkant van het Sagrada spel ziet er zo uit:
De binnenkant heeft een mooie inlay:
Elke speler krijgt een spelersbord, wat het glasraam voorstelt waar je jouw glasstukken (dobbelstenen) in gaat plaatsen:
Onderin de spelersborden schuif je een Patroonkaart. Deze hebben verschillende moeilijkheidsgraden (staat rechtsonder op de kaart):
Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad krijgt elke speler ook een aantal Betaalstenen (moeilijkheid 3 = 3 betaalstenen, enzovoorts):
Bovenstaande Betaalstenen kun je betalen (joh) om gebruik te maken van onderstaande Gereedschapskaarten:
Je creëert uiteindelijk jouw raamwerk met deze gekleurde dobbelstenen:
Deze dobbelstenen worden alleemaal in onderstaande zwarte, stoffen zak gedaan. Tijdens het dice draften trek je hier steeds de dobbelstenen uit.
Je scoort punten door aan de voorwaarden op Gedeelde Doelkaarten en Persoonlijke Doelkaarten te voldoen:
Tijdens het spel ligt onderstaande rondespoor open. Elke ronde blijft er minimaal 1 dobbelsteen over en die leg je op het getal van de betreffende ronde. Zo weet je bij welke ronde je bent.
Aan het einde van het spel draai je het rondespoor om (dobbelstenen die erop liggen doen er niet toe) en dan kun je de scores per speler gaan bekijken en bijhouden met de scorefiches:
4 – Sagrada Spel: Uitleg
Wil je weten hoe je het spel Sagrada speelt? Hieronder vind je mijn speluitleg en die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het Spel
- Puntentelling
- Extra: Gereedschapskaarten
4.1 – Voorbereiding
Geef elke speler een spelersbord en 2 patroonkaarten om er 1 van te kiezen. Schuif de gekozen kaart in het spelersbord én geef de speler het aantal betaalstenen dat gelijk is aan de moeilijkheidsgraad van de patroonkaart.
Schud de gereedschapskaarten, gedeelde doelkaarten en persoonlijke doelkaarten. Pak blind 3 gereedschapskaarten en 3 gedeelde doelkaarten en leg ze op tafel. Geef elke speler vervolgens ook nog een persoonlijke doelkaart.
Leg het rondespoor op tafel met de scorefiches van de spelers ernaast. Doe alle dobbelstenen in de zwarte zak en je bent klaar om te beginnen! Je hebt nu iets op tafel liggen zoals je hieronder kunt zien:
4.2 – Spelverloop
Een spelletje Sagrada bestaat uit 10 rondes. Wie na 10 rondes de meeste punten heeft, wint het spel. Je verdient punten door dobbelstenen op je spelersbord te plaatsen en zo te voldoen aan de voorwaarden die op de doelkaarten (gedeeld en persoonlijk) staan.
Elke speler heeft 2 beurten per ronde
In een ronde komt elke speler 2x aan de beurt. Dat gaat zo.
De startspeler haalt het benodigde aantal* dobbelstenen uit de zak en werpt ze op tafel. Nu voert de startspeler zijn eerste beurt uit. Daarna de speler links van hem en dat gaat door tot de laatste speler aan de beurt is geweest.
Is iedereen één keer aan de beurt geweest? Dan mag de laatste speler zijn tweede beurt uitvoeren. Vervolgens ga je rechtsom terug. Dat betekent dat de startspeler in een ronde ook de laatste speler is die zijn beurt uitvoert.
*Hieronder zie je de aantallen:
- Bij 2 spelers = 5 dobbelstenen
- Bij 3 spelers = 7 dobbelstenen
- Bij 4 spelers = 9 dobbelstenen
Na de laatste beurt blijft er altijd minimaal 1 dobbelsteen over. Deze leg je vervolgens op het vakje van het rondespoor waarmee de huidige ronde werd aangegeven.
Daarna geef je de zwarte zak door aan de speler links van je en kan de volgende ronde beginnen.
Mogelijke acties in een beurt
Tijdens een beurt kun je 2 acties uitvoeren:
- Dobbelsteen pakken
- Gereedschapskaart gebruiken
NB: Je mag ervoor kiezen om in een beurt ook één of geen acties uit te voeren in plaats van twee.
Je mag een geworpen dobbelsteen pakken en in één van de 20 vakjes leggen op je spelersbord.
Daarbij gelden wel een aantal plaatsingsregels:
- Als je een dobbelsteen plaatst moet deze horizontaal, verticaal of diagonaal grenzen aan een dobbelsteen die al in je glasraam ligt.
- Je mag dobbelstenen met dezelfde kleur niet horizontaal of verticaal naast elkaar leggen (diagonaal mag wel!)
- Je mag dobbelstenen met dezelfde waarde niet horizontaal of verticaal naast elkaar leggen (diagonaal mag wel!)
- Heeft een vakje al een kleur of waarde? Dan moet de dobbelsteen die je erop legt hetzelfde zijn.
Daarbij wil je natuurlijk kijken of je de dobbelsteen zó in je glasraam kan plaatsen, dat je er punten mee kan verdienen via doelkaarten.
De eerste dobbelsteen die je pakt moet je in de hoek of aan de rand leggen. Alle volgende dobbelstenen moeten horizontaal, verticaal of diagonaal aan een dobbelsteen grenzen die al in je glasraam ligt!
Wil/kun je een dobbelsteen niet meer plaatsen? Dan mag/moet je ‘m laten liggen.
Indien je genoeg betaalstenen hebt, kun je ook nog een gereedschapskaart gebruiken. Gereedschapskaarten bieden je voordelen, waarmee je dobbelstenen of de plaatsing ervan kunt beïnvloeden.
Ben jij de eerste die een gereedschapskaart gebruikt? Dan kost je dat 1 betaalsteen. Willen andere spelers (of jij) diezelfde kaart (nogmaals) gebruiken? Dan kost dat 2 betaalstenen.
4.3 – Einde van het Spel
Na de 10e ronde eindigt het spel. Je draait dan het rondespoor om (de dobbelstenen die erop liggen doen er niet meer toe) zodat het scorespoor zichtbaar wordt.
4.4 – Puntentelling
Nu kijk je per speler hoeveel punten hij of zij heeft behaald met de gedeelde- en persoonlijke doelkaarten. De behaalde punten geef je weer op het scorespoor.
Hieronder zie je een glasraam die ik aan het einde van een spel Sagrada had. Daaronder zie je de 3 gedeelde doelenkaarten.
De 3 gedeelde doelkaarten leverden me de volgende punten op:
- Voor elke set van 1 en 2 kreeg ik 2 punten (3 x 2 = 6 punten)
- Voor elke set van 5 kleuren kreeg ik 4 punten (3 x 4 = 12 punten)
- Voor elke kolom met unieke waarden kreeg ik 4 punten (5 x 4 = 20 punten)
Daarnaast had ik als persoonlijke doelkaart de paarse dobbelsteen. Dat betekent dat de waarden van alle paarse dobbelstenen bij m’n punten worden opgeteld (= 27 punten).
Ook zijn betaalstenen die je nog hebt per stuk 1 punt waard. Ik had er geen meer (= 0 punten).
Tot slot is elk open vakje waar dus geen dobbelsteen ligt 1 minpunt waard. Ook die had ik niet (= 0 minpunten).
Mijn eindscore was dus 65 punten.
Uiteindelijk wint de speler met de meeste punten.
4.5 – Gereedschapskaarten
Hieronder vind je de uitleg van alle Sagrada gereedschapskaarten. Als ik het in de uitleg heb over plaatsingsregels, bedoel ik de volgende 4 regels:
- Als je een dobbelsteen plaatst moet deze horizontaal, verticaal of diagonaal grenzen aan een dobbelsteen die al in je glasraam ligt.
- Je mag dobbelstenen met dezelfde kleur niet horizontaal of verticaal naast elkaar leggen (diagonaal mag wel!)
- Je mag dobbelstenen met dezelfde waarde niet horizontaal of verticaal naast elkaar leggen (diagonaal mag wel!)
- Heeft een vakje al een kleur of waarde? Dan moet de dobbelsteen die je erop legt hetzelfde zijn.
Grozing Pliers: Verhoog of verlaag de waarde van je gepakte dobbelsteen met 1 oog. Een 6 mag niet naar een 1 en visa versa. Plaats daarna de dobbelsteen.
Eglomise Brush: Verplaats een dobbelsteen binnen je glasraam naar een veld met andere kleur. De andere plaatsingsregels (1, 2 en 3) blijven wel van kracht!
Copper Foil Burnisher: Verplaats een dobbelsteen binnen je glasraam naar een veld met andere waarde. De andere plaatsingsregels (1, 2 en 3) blijven wel van kracht!
Lathekin: Verplaats precies 2 dobbelstenen binnen je glasraam, maar houd je wel aan alle plaatsingsregels!
Lens Cutter: Nadat je een dobbelsteen hebt gekozen, wissel je deze om met één dobbelsteen van het rondespoor. Die plaats je in je glasraam.
Flux Brush: Nadat je een dobbelsteen hebt gekozen, gooi je deze opnieuw. Daarna plaats je ‘m in je glasraam (of terug in de dice pool).
Glazing Hammer: Alleen voor je 2e beurt: gooi alle dobbelstenen in de dice pool opnieuw.
Running Pliers: Alleen voor aan het einde van je 1e beurt: kies direct nog een dobbelsteen uit dice pool om te plaatsen. Sla je 2e beurt over. Je kunt op deze manier dus een dobbelsteen kiezen vóórdat je tegenstanders aan de beurt zijn.
Cork-backed Straightedge: Nadat je een dobbelsteen hebt gekozen, mag je deze nu op een plek leggen die niet grenst aan een andere dobbelsteen. De andere plaatsingsregels (2, 3 en 4) blijven wel van kracht!
Grinding Stone: Nadat je een dobbelsteen hebt gekozen, mag je ‘m omdraaien naar z’n tegenovergestelde kant. Daarna plaats je de dobbelsteen.
Flux Remover: Nadat je een dobbelsteen hebt gekozen, plaats je deze terug in de zak. Schud de boel en trek een nieuwe dobbelsteen uit de zak. Bepaal zelf de waarde en leg ‘m in je glasraam óf terug in de dice pool.
Tap Wheel: Verplaats tot 2 dobbelstenen in je glasraam die dezelfde kleur hebben als een dobbelsteen op het rondespoor. Alle plaatsingsregels zijn van kracht!
5 – Sagrada Spel: Review
Ik deel mijn Sagrada spel review op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
Mijn interesse voor het Sagrada bordspel werd gewekt door hoe het er uit zag. Het is zo’n kleurrijk spel. Ondanks dat ik het grijs in de doos niet zo mooi vind en de naam van het spel wat slecht leesbaar, vind ik het echt een lust voor het oog om Sagrada op tafel te hebben.
Het thema is gebaseerd op het glaswerk van de basilisk Sagrada Família in Barcelona. Ik ben tijdens het spel niet bezig met de Sagrada Família, maar als je mensen uitlegt over wat de bedoeling van het spel is (glas in lood maken) dan klopt het gewoon. Mede doordat de dobbelstenen dezelfde kleuren hebben als het glas.
Spelregels & Toegankelijkheid
Je hebt de Sagrada spelregels echt zó uitgelegd. Het zijn ook maar een paar bladzijden. De moeilijkheid van het spel zit met name in het nadenken over waar je een dobbelsteen neerlegt. Je wil je glasraam het liefst helemaal vol, maar je wil ook zoveel mogelijk combinaties maken voor de doelkaarten. Keuzes, keuzes…
Nog iets wat Sagrada toegankelijk maakt: de korte speelduur. Die 10 rondes zijn echt snel voorbij. En dat is prima. Je wil op een gegeven moment ook weten hoeveel punten jouw glascreatie heeft opgeleverd!
Al met al vind ik Sagrada een zeer toegankelijk spel. Ook voor oudere kinderen. Met regelmaat komen er posts voorbij op Instagram waarin ik zie dat ouders het met hun kinderen spelen. Mijn dochtertje van 5 is nog te jong, maar ik denk dat Sagrada bij gezinnen met kinderen van 10 jaar en ouder een aangenaam familiespel is!
Strategie of Geluk?
Het spel Sagrada kenmerkt zich door het spelmechanisme dice drafting. Je trekt steeds een dobbelsteen en die plaats je in je glasraam. That’s it. Ik denk niet echt dat een strategie veel helpt (al zijn er wel wat slimmigheidjes).
Je moet vooral kunnen roeien met de riemen die je hebt. Je moet het maximale uit de dobbelstenen kunnen halen die je tot je beschikking hebt. Daarbij speelt geluk wel een rol, maar ruimtelijke inzicht en kansberekeningen voeren naar mijn mening de boventoon.
Interactie
Interactie is minimaal. Je kunt weliswaar dobbelstenen die je tegenstander wil wegpakken of met gereedschapskaarten beïnvloeden, maar ik merk dat ik dit niet veel doe. Je bent vooral bezig om je eigen raamwerk te vullen met die prachtige dobbelstenen. Je bent gewoon bezig met je eigen project.
Herspeelbaarheid
Het grootste pluspunt dat ik in deze Sagrada spel recensie wil benoemen, is de herspeelbaarheid. Je hebt verschillende patroonkaarten, meerdere moeilijkheidsgraden én de dobbelstenen zijn elke keer weer anders. Ik speel niet meer dan 2 potjes achter elkaar, maar Sagrada ligt wel echt vaak op tafel!
Mijn Sagrada spel review in het kort
Het is zo helder als glas: ik ken Sagrada nog niet lang, maar het behoort tot m’n favoriete familiespellen. Het is toegankelijk, een lust voor het oog én het biedt voldoende mentale uitdaging. Bovendien duren potjes niet lang en de herspeelbaarheid ligt hoog!
Meer lezen over Sagrada? Lees hier mijn reviews van de beschikbare uitbreidingen:
- Sagrada voor 5-6 spelers review (maakt Sagrada nóg beter!)
- Sagrada Passion review
- Sagrada Life review
- Sagrada Glory review
Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!
6 – Sagrada Spel: Waar te koop?
Je kunt het Sagrada spel online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.
Let wel op: er is dus een Engelstalige en Nederlandstalige versie berschikbaar!
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het spel Sagrada. Internationaal uitgebracht door Floodgate Games en in Nederland door Asmodee. Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg en deelde mijn review.
Wat vind jij van Sagrada? Heb je er nog vragen over?
Ik hoor graag van je in een reactie!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een afbeelding gebruikt van Michelle Maria via Pixabay.
Hallo.
Ik vind het jammer dat ik de kaarten niet begrijp voor de punten telling ik kan hier weinig tot geen info over vinden. Ik heb bewust de nederlandse gekocht zodat ik het beter zou begrijpen. Bij een van de kaarten staat een #( kleurdiagonslen) in de punten wat betekend dit?
En ik snap niet hoe ze de sets tellen. Dit betreft 5 kaarten.
Hopelijk snapt u er meer van en kunt u mij helpen.
Mvg marielle hendriks
Beste Marielle,
Bedankt voor je reactie bij m’n Sagrada spel review én natuurlijk je vraag. Ik zal m’n best doen die te beantwoorden, al moet ik wat Engelse namen naar het Nederlands vertalen. Hierbij mijn poging:
– Lichte tinten: Scoor 2 punten voor elke set dobbelstenen van waarde 1 en 2.
– Medium tinten: Scoor 2 punten voor elke set dobbelstenen van waardes 3 en 4.
– Donkere tinten: Scoor 2 punten voor elke set dobbelstenen van waardes 5 en 6.
– Tintvariatie: Scoor 5 punten voor elke set van 6 dobbelstenen met unieke waardes (ofwel 1, 2, 3, 4, 5 en 6).
– Kleurvariatie: Scoor 4 punten voor elke set van 5 dobbelstenen met unieke kleuren (ofwel geel, groen, blauw, paars en rood)
– Kolom met Tintvariatie: Scoor 4 punten voor elke kolom waarin geen dubbele dobbelsteenwaardes in voorkomen.
– Rij met Tintvariatie: Scoor 5 punten voor elke rij waarin geen dubbele dobbelsteenwaardes in voorkomen.
– Kolom met Kleurvariatie: Scoor 5 punten voor elke kolom waarin geen dubbele kleuren voorkomen.
– Rij met Kleurvariatie: Scoor 6 punten voor elke rij waarin geen dubbele kleuren voorkomen.
– En last but not least, Kleurdiagonalen: Zoek de diagonale rijen met minimaal 2 dobbelstenen van dezelfde kleur en scoor 1 punt per dobbelsteen in die diagonale rijen. Dit kunnen meerdere diagonale rijen zijn! In het voorbeeld op het kaartje scoor je dus 4 punten voor blauw en 3 voor geel.
Helpt dit een beetje :)?
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl
Vraagje.
Als je de gereedschapskaart flux remover gebruikt en je trekt een kleur waar je niets mee kan. Mag je deze terug op tafel leggen en alsnog een andere dobbelsteen gebruiken die er reeds lag, of is je beurt dan voorbij?
Mag je ook een tweede keer betalen en opnieuw een gereedsschapskaart gebruiken?
Beste Lady,
Bedankt voor je vraag bij m’n Sagrada spel review.
Als je met Flux Remover een kleur pakt waar je niets aan hebt, dan kies je het aantal ogen en dan leg je de dobbelsteen in de ‘dice pool’.
Je mag geen vervangende dobbelsteen trekken.
Ondanks dit wellicht wat onbevredigende antwoord zeg ik toch:
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl