Het origineel kwam in 2017 al uit, maar werd in 2024 opnieuw door Garphill Games uitgebracht met de stempel ‘Redux’. White Goblin Games haalde Scheepsbouwers van de Noordzee Redux nu wél naar Nederland.
Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij het spel Scheepsbouwers van de Noordzee Redux zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Korte speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!
In Scheepsbouwers van de Noordzee Redux gaat elke speler een zo sterk mogelijke scheepsvloot bouwen.
Het spel bestaat uit 5 rondes. Elke ronde doorloop je de volgende fasen:
Fase 1 – Rondekaart
Eerst wordt een nieuwe rondekaart open gedraaid. Hierop staat aangegeven hoeveel de grondstoffen hout, wol en steen deze ronde kosten in de vrije handel.
Fase 2 – Draften
Daarna kiest elke speler volgens een drafting-principe (zoals in 7 Wonders en Sushi GO!) 6 kaarten. Je krijgt een X aantal kaarten, kiest er 2, geeft de rest door, kiest er weer 2 uit de kaarten die je krijgt, enzovoorts.
NB: Het draften verloopt per spelersaantal anders.
Fase 3 – Acties
Nadat iedereen 6 kaarten heeft gekozen voer je allemaal tegelijkertijd acties uit. Dit doe je door de 6 kaarten te spelen en arbeiders te plaatsen.
Je kunt elke kaart sowieso afleggen voor een bonus (geld, grondstoffen, arbeiders of extra kaarten).
Daarnaast zijn er 5 soorten kaarten waarmee je verschillende dingen kunt:
Gebouwen: Betaal de kosten en speel deze onder je spelersbord. Op elk gebouw kun je 1 arbeider plaatsen én onder elk gebouw mag je hoogstens 1 dorpeling, specialist of jarl schuiven. Gebouwen leveren punten op én laten je vaak vooruit gaan op ontwikkelingssporen. Daarover later meer.
Dorpeling: Leg gratis af om diens effect eenmalig te gebruiken óf betaal 1 goud om ‘m onder een van je gebouwen te schuiven en diens effect, indien gewenst, te activeren als je een arbeider op dat gebouw zet.
Specialist: Deze bieden vaardigheden (symbolen) die nodig zijn om langschepen te bouwen. Je kunt een specialist gratis op je spelersbord leggen en later eenmalig afleggen in ruil voor diens vaardigheid óf je betaalt 1 goud om ‘m onder een van je gebouwen te schuiven om diens vaardigheid altijd te mogen gebruiken.
Jarls: Deze kun je tegen betaling van 1 goud onder een gebouw schuiven en levert punten én vooruitgang op ontwikkelingssporen op.
Langschepen: Dit zijn de kaarten waar je de meeste punten mee scoort. Je moet een langschip altijd eerst (gratis) op je spelersbord leggen. Zodra je de kosten (vaardigheden, arbeiders en/of grondstoffen) kunt betalen, kun je het schip bouwen en boven je spelersbord leggen. Naast punten leveren schepen ook vooruitgang op ontwikkelingssporen op.
Ontwikkelingssporen
Bereik je veld 4, 8 of 12 van onderstaande ontwikkelingssporen? Dan krijg je een beloning.
Bij het strijdspoor krijg je een overvalkaart die je eenmaal per ronde mag activeren door arbeiders te betalen. Je ontvangt dan een bonus.
Bij het handelsspoor krijg je een handelkaart die je eenmalig en direct voor een bonus mag gebruiken óf onder een schip mag schuiven (maximaal 1 kaart per schip) om er elke ronde inkomen van te krijgen.
Bij het roemspoor kun je 1 van je 3 startkaarten omdraaien en opwaarderen. Je begint altijd met 1 schip die inkomen oplevert, een alleskunner die tegen betaling een vaardigheid naar keuze oplevert én een hut die als eerste gebouw dient.
Fase 4 – Inkomen
Als iedereen de acties heeft gedaan volgt er een inkomstenfase. Iedereen krijgt inkomen van (eventuele) langschepen en onderliggende handelskaarten. Daarna neem je alle arbeiders op locaties terug (arbeiders die je gebruikt om kosten te betalen ben je kwijt). Tot slot draai je gesloten overvalkaarten weer open.
Fase 5 – Helden verdelen
In fase 5 kijk je naar de ontwikkelingssporen. Per spoor krijgt de speler die het verst staat een heldenkaart voor de volgende ronde. Helden bieden handige effecten én zijn aan het einde van het spel punten waard.
Einde van het spel
Na de 5e ronde eindigt het spel en krijgen spelers punten voor:
- Langschepen
- Gebouwen
- Jarls
- Ontwikkelingssporen
- Helden- en (opgewaardeerde) alleskunnerkaarten.
- Goud
Je mag al je munten nog omzetten (volgens de vrije handelsvoorwaarden van ronde 5) om grondstoffen te kopen. Elke 3 verschillende grondstoffen is nog 1 goud waard.
De speler met de meeste punten wint.
De eerste tiebreaker is het meeste aantal grondstoffen (geen goud). De tweede is hoogste aantal arbeiders.
Bekijk het spel in een slideshow:
Korte review
NB: Scheepsbouwers van de Noordzee Redux is een vernieuwde editie van
Shipwrights of the North Sea uit 2017. Deze versie werd in 2024 door Garphill Games verbeterd en tot een Redux versie omgedoopt. Daar heeft White Goblin Games in 2025 de vertaling van uitgegeven. Ik heb het originele spel uit 2017 niet gespeeld, dus kan geen vergelijking maken.
Als je andere spellen uit dit universum kent, zoals Rovers van de Noordzee en Architecten van het Westelijk Koninkrijk, dan weet je dat deze producties top zijn.
Daarbij werkt het artwork van ‘The Mico’ herkennend. You hate it or love it. Datzelfde geldt voor de iconografie, behalve dat het gewoon sterk is. Duidelijk en intuïtief. Ook het houten speelmateriaal is weer in stijl.
Kritische noot: de doos had kleiner gemogen. En omdat de spelersborden diagonaal in de doos liggen én ietwat kunnen schuiven, zijn sommige hoekjes wat gebogen.
Het niveau van Scheepsbouwers van de Noordzee Redux doet me denken aan Rovers van de Noordzee. Het is geen zware titel, maar ook geen makkelijke instap.
De grootste uitdaging om goed onder de knie te krijgen waren de 5 verschillende soorten kaarten. Welke kun je waar spelen?
Het is verder een combinatie van drafting en resource-management. Spelers zijn tegelijkertijd aan de beurt en proberen in 5 rondes een zo sterk mogelijke motor op te bouwen.
Dat doet me vooral denken aan It’s a Wonderful World en een klein beetje aan After Us.
Als je die spellen kent, weet je ook dat ze een relatief solitair karakter hebben.
Ondanks het draften, waarbij je kaarten aan elkaar doorgeeft, en sporen waar je om de meerderheid strijdt, ben je vooral met jezelf bezig. Er is weinig interactie.
Dat vind ik zelf niet erg, maar ik ken spelers die daar wel moeite mee hebben.
Wat ik zelf een leuk concept vind is de multi-use of cards. Dat wil zeggen, je kunt kaarten op meerdere manieren gebruiken. En dat brengt weer leuke dilemma’s met zich mee. Helemaal omdat je geen kaarten mag bewaren.
Je begint acties met 6 kaarten. Vervolgens ga je uitrekenen/bekijken hoe je daar het meeste uit kunt halen. Je legt wat kaarten af voor grondstoffen en zult er wat willen spelen. Al moet je daar wel genoeg grondstoffen voor hebben natuurlijk.
Let op: dit kan Analysis Paralysis met zich mee brengen. Vooral bij spelers die elk detail uitgedacht willen hebben.
Scheepsbouwers van de Noordzee Redux is een tactisch spel. Al kun je voor jezelf besluiten dat je een bepaalde richting op wil (bijvoorbeeld omhoog op een specifiek spoor). Je blijft echter afhankelijk van de kaarten die je krijgt.
En daar komt een kleine geluksfactor om de hoek kijken. Ik zeg bewust ‘klein’, omdat bij ons iedereen wel prima kaarten kreeg.
Paar tips vanuit tactisch oogpunt: kies in je eerste beurt voor ten minste één gebouw en probeer kaarten die nieuwe arbeiders of goud opleveren permanent aan je speelgebied toe te voegen.
Je krijgt een mooie stapel kaarten. Daar zit wat mij betreft voldoende variatie in.
Tot slot wil ik benoemen dat Scheepsbouwers van de Noordzee Redux goed mee schaalt met meer spelers. Al blijft het wel een feit: je bent vooral solitair bezig en let nauwelijks op wat anderen doen. Daar zit dus ook geen controle.
Voordeel voor solo-spelers is dat dit goed werkt om in je eentje te spelen.
Dus. Mijn review in het kort.
Ik vind Scheepsbouwers van de Noordzee Redux een heerlijke combinatie van drafting en resource-management. Elke beurt kun je lekker puzzelen over hoe je jouw kaarten het beste kunt besteden. Beurten duren hierdoor relatief lang, maar omdat iedereen beurten tegelijkertijd uitvoert blijft de algehele speelduur binnen de perken. Let wel: je bent vooral solitair bezig en hebt nauwelijks oog voor anderen.
Algemene informatie
- Naam: Scheepsbouwers van de Noordzee (Redux)
- EAN: 8718026306212
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 1-5 Personen
- Speelduur: 90 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
- Uitgever: White Goblin Games
- Spelauteur: Shem Phillips
- Illustrator: Mihajlo Dimitrievski
Waar te koop?
Je kunt Scheepsbouwers van de Noordzee (Redux) o.a. bestellen bij deze webshops:
Nu ben jij aan de beurt!
Heb jij Scheepsbouwers van de Noordzee (Redux) al gespeeld? Wat vond je ervan?
Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!