Korte review – SETI: De Zoektocht naar Buitenaardse Intelligentie (DSV Games)

SETI Bordspel: Review

Elk jaar is er wel een bordspel dat internationaal de hemel (of ruimte?) in wordt geprezen. Dit jaar is dat SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence). DSV Games zorgde ervoor dat deze experttitel kon landen op aarde. Of nouja, in Nederland ;).

Voordat je begint met lezen: DSV Games gaf mij het spel SETI zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Korte speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!

In SETI gaan spelers de ruimte verkennen en zoek naar buitenaards leven.

SETI betekent dan ook Search for Extraterrestrial Intelligence.

Je speelt 5 rondes. Elke ronde zijn spelers na elkaar aan de beurt.

Tijdens je beurt moet je steeds 1 van de 8 hoofdacties uitvoeren en mag je zoveel vrije acties doen als je wil.

De hoofdacties zijn:

  1. Kaart spelen
  2. Sonde lanceren
  3. Sonde in baan brengen
  4. Sonde laten landen
  5. Ruimte scannen
  6. Data analyseren
  7. Technologie onderzoeken
  8. Passen

(1) Als je een kaart speelt betaal je eerst het aangegeven aantal krediet en daarna activeer je diens effect. Deze effecten zijn vaak vergelijkbaar met hoofd- en vrije acties. Sommige kaarten leveren persoonlijke missies of extra manieren om punten te scoren op. Die kaarten laat je voor je liggen. De rest leg je na het activeren weer af.

(2) Als je een sonde wil lanceren betaal je 2 krediet. Daarna zet je één van je sondes op de aarde op het speelbord. Je kunt sondes verplaatsen met sommige kaarteffecten en vrije acties. Bereik je een planeet? Dan kun je de sonde in baan brengen of laten landen.

(3) Als je een sonde in baan wil brengen betaal je 1 krediet en 1 energie. Dan verplaats je de sonde van het zonnestelselbord naar de baan rondom de betreffende planeet op het planetenbord en neem je de bonussen van die planeet.

(4) Als je een sonde wil laten landen betaal je 3 energie. Dan verplaats je de sonde van het zonnestelselbord op de planeet op het planetenbord en neem je de bonussen. Één van die bonussen is het ontdekken van het gele spoor van buitenaards leven.

(5) Als je wil scannen betaal je 1 krediet en 2 energie. Je mag dan al je scantechnologieën op je spelerstableau een keer activeren. Dit houdt in dat je blauwe schijfjes van sectoren op het zonnestelselbord neemt en vervangt voor jouw markers. Is een sector vol met markers? Dan krijgt de speler met de meeste markers een bonus, waaronder een roze spoor van buitenaards leven.

(6) Als je data wil analyseren betaal je 1 energie en verwijder je alle ingezette blauwe schijfjes van je spelersbord. Je vindt nu een blauw spoor van buitenaards leven.

NB: Als je een spoor van buitenaards leven ontdekt mag je een marker bij een alienbord leggen. Zijn alle 3 de kleuren bij een alien ontdekt? Dan draai je het alienbord om en wordt deze actief. Dit brengt een paar nieuwe regels en sterkere kaarten in het spel. Als een alien is ontdekt kun je altijd gele, roze en blauwe sporen op het alienbord kwijt voor bonussen en/of punten.

(7) Als je 6 publiciteit betaalt (die krijg je op meerdere manieren tijdens het spel) mag je één technologietegel die je nog niet hebt nemen en op je tableau leggen. Technologieën maken de acties met je sonde, het scannen én analyseren van data beter.

(8) Als je niet meer kan of wil moet je passen.

Is iedereen gepast? Dan eindigt de ronde. Iedereen krijgt inkomen (nieuwe kaarten, krediet en energie), de startspeler verschuift naar links en je kunt door.

Na ronde 5 eindigt het spel.

In het kort de vrije acties:

  1. Betaal 1 energie om je sonde te verplaatsen.
  2. Leg een handkaart af voor de bonus in de linker bovenhoek.
  3. Betaal 3 publiciteit voor 1 nieuwe kaart.
  4. Plaats dataschijfjes in je computer (op je spelersbord).
  5. Voltooi een missie en ontvang de bonus.
  6. Ruil 2 dezelfde grondstoffen (kaarten, krediet of energie) voor 1 grondstof naar keuze.

Tijdens het spel verdien je al veel punten met het spelen van kaarten en bezoeken van planeten en aliens. Aan het einde krijg je nog punten voor geclaimde scoretegels, sommige aliens én persoonlijke kaarten met een gouden vak.

De speler met de meeste punten wint.

Paar kleine, leuke details die ik nog niet heb genoemd:

  1. Het zonnestelselbord draait op bepaalde momenten. Het bereiken van planeten met je sonde wordt hierdoor soms lastiger of makkelijker.
  2. Kaarten zijn multi-use. Dat betekent dat je ze voor meer doeleinden (maar maximaal 1 per kaart) kunt gebruiken. Zo kun je het effect spelen, een kaart afleggen voor een bonus óf de kaart (dankzij een bonus) onder je inkomstenkaart schuiven voor een hoger inkomen.
  3. Tijdens het spel behaal je bepaalde mijlpalen die het vinden van buitenaards leven versnellen én die maken dat je scoretegels kunt claimen. Die leveren punten op aan het einde van het spel.

Bekijk het spel in een slideshow:

SETI: op Tafel

SETI: Kaart Pakken

SETI: Hand Management

SETI: Zonnestelsel Draaien

SETI: Sondes op Planeten

SETI: Kaarten voor Inkomen

SETI: Data Nemen

SETI: Technologie Opwaarderen

SETI: Alien Ontdekken

SETI: Einddoelen

SETI: Aliens 1

SETI: Aliens 2

SETI: Alien 3

Korte review

Ik ben erg te spreken over het speelmateriaal van SETI. Hoewel het draaiende zonnestelsel vooral een gimmick is, ziet het er toch tof uit op tafel.

De sondes, markers en scoresteen zien er niet alleen mooi uit, maar voelen ook degelijk.

Daarnaast hebben de data-schijfjes kleine binaire getallen erin. Leuk gedaan.

Bovendien zijn alle kaarten uniek én hebben ze een illustratie van iets dat in werkelijkheid ook met de ruimte te maken heeft.

Ondanks dat een groot deel vooral karton is, zit er dus genoeg onderscheidend, leuk speelmateriaal in.

Even een praktisch dingetje: het spel neemt wel de nodige ruimte in op tafel. Heb je een kleine tafel? Dan sta je voor een uitdaging.

De spelregels vind ik erg goed. Het boekje lijkt dik, maar dat komt vooral ook door illustraties en ruim opgezette pagina’s. Je leest er relatief snel doorheen. Ook weleens fijn voor een zwaar expertspel!

Hoewel je de regels an sich best makkelijk kunt uitleggen, merkte ik dat mijn medespelers (en ik zelf ook) vooral wat moeite hadden met de iconen. Die voelen niet heel intuïtief.


Daar tegenover staat wél dat je een geweldige spelershulp krijgt. Een uitgebreid boekje, maar bijzonder volledig.

Zoals met de meeste expertspellen is het ’t eerste potje wat lastig om een goede richting te bepalen. Dat maakt niet heel erg uit, omdat SETI naar mijn mening vooral tactisch is.

De kaarten die voorbij komen, het draaiende zonnestelsel en natuurlijk de aliens die gedurende het spel worden ontdekt, maken het te onvoorspelbaar om écht gericht voor een strategie te kiezen.

Meestal begin je gewoon ergens mee. Dat bouw je uit. En afhankelijk van hoe het speelmateriaal zich ontvouwt (kaarten en aliens) beweeg je daarin mee. Je kunt niet anders. Net zoals de aarde in het zonnestelsel I guess.

Het spelverloop is leuk opgebouwd. Je begint eerst wat te verkennen en komt op pak ‘m beet 1/3e van het spel in contact met de eerste alien. Kort daarna met de tweede.

De aliens zijn vooral in de eerste potjes tof omdat ze verrassend werken. In latere potjes ken je ze al natuurlijk. Thematisch blijft dat leuk, al wordt the element of surprise wel minder.

Wat ik misschien wel het leukste, nee fijnste, vind aan SETI, is dat je elke beurt wel iets kunt. En dat is allemaal te danken aan de multi-use kaarten. Je kunt ze op maar liefst 4 manieren gebruiken.

Trek je een kaart waarvan het effect ruk is? Dan zet je ‘m gewoon ergens anders voor in.

Het feit dat je er altijd wel iets mee kunt maakt het soms wat lastig om een keuze te maken, maar maakt ook dat het voelt alsof je nooit een foute keuze maakt. Dat is aangenaam.

Fair enough. Hierdoor is SETI ook wat gevoelig voor Analysis Paralysis. Je zit er makkelijk 2-3 uur voor. Wij hebben er zelfs langer over gedaan. En wij vinden dat niet erg, maar jij misschien wel.

In principe schaalt SETI prima mee met het aantal spelers. De interactie is veelal opgebouwd over concurrentie. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Dit werkt prima met 2 alsook met 4.

Het feit dat het zonnestelsel draait gebeurt eigenlijk altijd onbewust. Je koopt een technologietegel en de planeet draait. Dat je daarmee iemand’s sonde tussen asteroïden zet is leuk, maar was niet je doel. Dit kan wat willekeurig aanvoelen.

Er zit ook nog wat area control in het midden. Hier doe je aan mee door te scannen. Hoewel dit het beste tot zijn recht komt met 4 spelers, stoor ik me er ook niet aan dat het soms wat stil valt. Zelfs met 4 spelers zijn er soms maar 1 of 2 spelers die zich hierop focussen.

De herspeelbaarheid is goed. Ondanks dat er maar 5 unieke aliens in zitten en 8 unieke einddoelen, valt er letterlijk veel te verkennen in de ruimte. Sowieso ben je de eerste potjes veelal op zoek naar wat wel of niet werkt.

Wél denk ik dat extra aliens de herspeelbaarheid aanzienlijk hadden verbeterd.

Maargoed.

Lang verhaal kort.  

Ik vind SETI een fraaie, zware engine-builder die veel te bieden heeft. Ik ken weinig zware, strategische spellen waar het thema zo goed in verweven is. Chapeau voor de makers. Daarnaast vind ik het spelverloop bijzonder aangenaam, want je kunt altijd wel iets door de multi-use cards. De aliens geven in de eerste potjes een leuk verrassingselement en zorgen voor wat extra variatie, al kijk ik nu al uit naar een uitbreiding met meer aliens. Let wel, ondanks mijn lof blijft het een expertspel waar Analysis Paralysis kan ontstaan, waar relatief weinig interactie in zit en waar je makkelijk 3 uur aan zit. Vind ik allemaal niet erg, maar jij misschien wel.

Algemene informatie

  • Naam: SETI
  • EAN: 6150926499434
  • Soort spel: Bordspel
  • Aantal Spelers: 1-4 Personen
  • Speelduur: 120 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 14 Jaar
  • Uitgever: DSV Games
  • Spelauteur: Tomáš Holek
  • Illustrator: Ondřej Hrdina, Oto Kandera, Jiří Kůs, Jakub Lang, Michaela Lovecká, Jiří Mikovec, Jakub Politzer, Petra Ramešová, František Sedláček, Petr Štich en Josef Surý

Waar te koop?

Je kunt SETI o.a. bestellen bij deze webshops:

Spellenrijk.nl
SpelletjesVrienden.nl

Nu ben jij aan de beurt!

Heb jij SETI al gespeeld? Wat vond je ervan?

Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!

Vond je dit interessant?

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Vind je dit artikel interessant?

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *