In Sheep Showdown zijn de schapen ontsnapt en moeten spelers met hun herdershonden proberen om te grootste kudde te terug te vinden. Maar pas op… er zijn ook gladde schapen en wolven in schaapskleren. Je hebt zelfs explosieve schaapjes!
Voordat je begint met lezen: Growly Games gaf mij het spel Sheep Showdown zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Korte speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!
In Sheep Showdown gaan jij en je tegenstanders schapen verzamelen. Je speelt 3 rondes en elke ronde bestaat uit een onbepaald aantal beurten. Spelers zijn na elkaar aan de beurt.
Elke ronde beginnen de honden vanaf een herder.
Tijdens je beurt verplaats je jouw hond één stap horizontaal of verticaal naar een aangrenzende kaart waar geen andere hond op staat.
- Land je op een groene kaart (met 1, 2, 3 of 5 schapen)? Voeg de kaart dan toe aan je kudde.
- Land je op een actiekaart? Voer dan de actie ervanuit uit. Deze kaarten blijven bijna altijd liggen.
Als je kunt verplaatsen moet je ook verplaatsen.
Kun je niet verplaatsen? Dan eindigt deze ronde voor jou. NB: Schapen die je hebt verzameld houd je!
Belangrijk: zorgt een andere speler ervoor dat je niet meer kunt verplaatsen óf dat je explodeert? Dan mag die speler blind een kaart van jouw verzamelde kaarten nemen. Dit kan ook een wolf zijn.
Zodra er nog maar één speler kan bewegen, moet deze speler nog precies 2 zetten doen. Daarna eindigt de ronde.
Elk zichtbare schaap op je groene kaarten levert punten op. Elke wolf (actiekaart) levert 1 minpunt op. Tel de scores bij elkaar op en ga naar de volgende ronde.
Na de 3e ronde tel je alle scores bij elkaar op en wint de speler met de meeste punten. De tiebreaker is wie het in de laatste ronde ’t langste heeft volgehouden in de weide.
De actiekaarten in het kort:
Andy (herder): Als een hond op deze kaart stapt, verplaats je de hond naar een andere herder.
Cooper (raketschaap): Als een hond op deze kaart stapt, verplaats je de hond 2 vakjes in horizontale of verticale richting. Dit zonder afbuigen!
Lambo (blokkeerschaap): Als een hond op deze kaart stapt, neem je de kaart en leg je ‘m gedekt op een onbezette, groene kaart elders in de weide. De bedekte kaart kan niet meer worden betreden.
Kowalski (bomschaap): Als een hond op deze kaart stapt, ontploffen dit veld én alle aangrenzende (ook diagonale) velden. Verwijder de kaarten van die posities. Spelers wiens honden op een ontploft veld stonden liggen er deze ronde uit.
Scar (wolf): Als een hond op deze kaart stapt, voeg de kaart dan toe aan je kudde. Je mag nu de hond van een tegenstander volgens de normale regels verplaatsen. De actieve speler bepaalt wat erbij actiekaarten gebeurt (welke richting e.d.). Behalve als je naar een wolfkaart gaat; dan voert de eigenaar van de hond de actie uit.
Moose (glijschaap): Als een hond op deze kaart stapt, glijdt deze direct 1 vakje door in tegenovergestelde richting als van waar de hond vandaan kwam. Dit is de enige kaart waar je ook diagonaal op mag lopen! Je kunt de kaart bovendien alleen gebruiken als je daadwerkelijk kunt doorglijden.
Alle actiekaarten, behalve Lambo, Kowalski en Scar, blijven op tafel liggen!
Bekijk het spel in een slideshow:
Korte review
Sheep Showdown straalt humor uit. En als jouw groep van dit soort spellen houdt, dan beleef je ongetwijfeld een leuke avond.
“Eh, ‘dit soort’ spellen? Wat bedoel je daarmee, Hans?”
Nou, korte spelletjes met ‘Take That’. Spellen waarbij je acties ten nadele van een ander speler kunt doen. Spellen waarbij je elkaar doelbewust probeert te dwarsbomen. De beste vergelijking die ik kan maken is Exploding Kittens.
Vind je die leuk? Dan zit je met deze ook wel goed.
Een vriend van me zei zelfs tijdens het spelen: “oh, dit is een partyspel!” maar die definitie ken ik er niet aan toe. Een hilarisch of grappige spelletje. Dat is het wel.
Maar een partyspel voelt voor mij toch wat luchtiger. Bij Sheep Showdown kun je nog best wat bij nadenken.
Of nouja, je kunt het proberen ;). Meestal raak je de chaos op het bord het overzicht kwijt of word je gewoon keihard genaaid door je tegenstanders. En met de juiste groep zal dat dus grappige situaties geven.
Bovendien bevat Sheep Showdown speler-eliminatie. Spelers kunnen worden uitgeschakeld in een ronde. Ook relatief vroeg. Nou hoef je niet lang te wachten hoor. Maximaal een paar minuten. Ik vind dit alleen geen eigenschap voor een partyspel.
Qua productie is het netjes. Het is een eco-friendly game, dat wil zeggen dat het milieu in beschouwing is genomen bij de productie. Zelfs het zakje waar de houten hondjes in zaten kon ik bij het groenafval gooien.
Kritische noot zit in de spelregels. Ten eerste vind ik lange, uitvouwbare leaflets niet fijn – maar oké, dat kan een kostenbewuste keuze zijn. Ten tweede miste ik wat expliciete uitleg bij een aantal zaken. Die heb ik aan Growly Games voorgelegd. Hieronder zie je hun antwoorden:
- Vraag: Wat gebeurt er als je een hond met de wolf naar een groen veld verplaatst?
- Antwoord: Dan krijgt de eigenaar van de hond de betreffende kaart.
- Vraag: Mag je met een raket over een veld met een andere hond?
- Antwoord: Ja
- Vraag: Gaan alleen honden op kaarten dood naast Kowalski of alle honden?
- Antwoord: Alle honden, inclusief de hond op Kowalski.
- Vraag: Word je geblokkeerd als je met actiekaarten een loop kunt blijven maken, maar geen nieuwe schapen kunt pakken?
- Antwoord: Nee, zolang je met een verplaatsing een ander veld kunt bereiken dan je beginveld, kom je niet vast te staan. Je verzamelt misschien niks meer, maar je wordt ook niet geblokkeerd en er kan dus ook geen kaart van je gestolen worden.
Qua gameplay kan het alle kanten op. Soms presteer je in de eerste 2 rondes slecht, maar floreer je in de 3e met als gevolg dat je tóch nog wint.
Persoonlijk vraag ik me dan altijd af waar ik de eerste 2 rondes voor speel… aan de andere kant blijft het spel voor iedereen – ook die slecht beginnen – dan wel interessant tot het einde.
Tot slot wil ik kwijt dat de minpunt van de wolf wat verwaarloosbaar voelt. Je kunt soms iemand echt wel punten ontnemen door zijn of haar te verplaatsen. En dat in ruil voor slechts 1 wolf. Die – als iemand van jou steelt – ook nog eens van je afgenomen kan worden. Vaak is dat echt wel de moeite waard.
M’n punt is: pak die wolf gewoon lekker, want dat ontstaan meestal de leukste momenten!
Algemene informatie
- Naam: Sheep Showdown
- EAN: EAN: 8720844057634
- Soort spel: Kaartspel
- Aantal Spelers: 2-6 Personen
- Speelduur: 15-20 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: Growly Games
- Spelauteur: Vincent Jassies & Jesse Douma
- Illustrator: Andy Jewett & Sophie Jassies
Waar te koop?
Je kunt Sheep Showdown o.a. bestellen bij deze webshops:
Nu ben jij aan de beurt!
Heb jij Sheep Showdown al gespeeld? Wat vond je ervan?
Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!
Hele leuke, snel te leren game! We wilden het eigenlijk eerst gewoon 1 keertje proberen nadat we het hadden opengemaakt, maar het werden meteen 4 rondes.
Beste Jacob,
Bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen :).
Groet en veel speelplezier,
Hans van Spellenwijs.nl