HABA Slakkenrace Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

HABA Slakkenrace Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

HABA’s Slakkenrace zit verpakt in een metalen doos. Bij de meeste spellen dient het materiaal nergens voor. Bij Slakkenrace heeft het metaal wel degelijk nut… Hoe dat zit? Dat vertel ik je zo.

In dit blog vind je VEEL foto’s van het speelmateriaal, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Slakkenrace review!

Voordat je begint met lezen: HABA gaf mij het bordspel Slakkenrace zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in menig tuintje meerdere slakken vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het spel Slakkenrace:

  • 1 Metalen doos + deksel
  • 1 Erepodium
  • 1 Dubbelzijdig spelbord (bestaande uit 3 delen)
  • 6 Slakken + magnetische folie
  • 12 Wedstrijdkaarten
  • 2 Dobbelstenen
  • 1 Slakkenrace spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

HABA Slakkenrace Spel: Voorkant Doos

En dit is de achterkant:

HABA Slakkenrace Spel: Achterkant Doos

De gevulde binnenkant ziet er zo uit:

HABA Slakkenrace Spel: Binnenkant Doos (Gevuld)

Je vindt de Slakkenrace spelregels terug in een boekje van 28 bladzijden. Er zijn 4 pagina’s per taal gereserveerd. Zo ook voor het Nederlands.

HABA Slakkenrace Spel: Spelregels

Het speelbord zet je als een puzzel in elkaar en is dubbelzijdig. Je hebt een makkelijke en een moeilijke zijde. De laatstgenoemde heeft meer symbolen, waardoor slakken minder snel naar voren bewegen.

HABA Slakkenrace Spel: Speelbord met Zijde A
HABA Slakkenrace Spel: Speelbord met Zijde B

Dan is er nog het erepodium:

HABA Slakkenrace Spel: Erepodium

Natuurlijk de 6 slakken. En je ziet trouwens dat elke kleur ook een eigen symbool heeft:

HABA Slakkenrace Spel: Houten Slakken met Magnetische Folie

Dan zijn er nog 2 dobbelstenen:

HABA Slakkenrace Spel: Dobbelstenen

Tot slot de wedstrijdkaarten, waar altijd 3 verschillende slakken op staan:

HABA Slakkenrace Spel: Wedstrijdkaarten

3 – Slakkenrace: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Slakkenrace? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Slakkenrace speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Slakkenrace?

In Slakkenrace doen 6 gekleurde slakken mee aan een race. De spelers krijgen in het geheim een kaart waarop 3 slakken staan. De spelers moeten ervoor zorgen dat deze slakken winnen.

Als je aan de beurt bent gooi je de 2 dobbelstenen. Je gooit altijd 2 kleuren (dat kunnen ook dezelfde zijn). Je kiest 1 dobbelsteen als kleur van de slak en 1 dobbelsteen als kleur van het vakje waar de slak naartoe moet. Vervolgens verplaats je de slak naar het eerstvolgende vakje met die kleur.

Funfact: de slakken kruipen niet alleen over het speelbord, maar ook over de doos!

Zodra er 3 slakken op het podium staan eindigt het spel. Deze 3 slakken leveren punten op als ze op jouw kaart staan. De speler die de meeste punten heeft, wint het spel.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Slakkenrace. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Zet de onderkant van de doos rechtop met de opening richting alle spelers. Plaats het erepodium erin en leg het speelbord eromheen met zijde A of zijde B. Zet alle slakken op het beginvakje. Schud alle wedstrijdkaarten en geef elke speler er gedekt één. Spelers bekijken welke 3 slakken erop staan, maar ze houden dit geheim.

Nu heb je zoiets als hieronder op tafel:

HABA Slakkenrace Spel: Startopstelling voor 4 Spelers

3.2 – Spelverloop

Het doel van Slakkenrace is om zoveel mogelijk slakken van jouw wedstrijdkaart te laten winnen.

De startspeler begint en daarna zijn de spelers na elkaar aan de beurt.

Tijdens je beurt:

  1. Werp je de dobbelstenen
  2. Verplaats je 1 slak
HABA Slakkenrace Spel: Dobbelstenen Gooien

Eerst gooi je de 2 dobbelstenen. Het resultaat bestaat altijd uit 2 kleuren. Dit kunnen ook dezelfde kleuren zijn. De kleuren op de dobbelstenen zijn dezelfde kleuren als de slakken én vakjes op het speelbord.

NB: Ik heb het in mijn Slakkenrace speluitleg steeds over kleuren. Echter, bij elke kleur hoort ook een symbool. Mocht je bijvoorbeeld kleurenblind zijn, dan kijk je dus naar de symbolen in plaats van de kleuren.

Na de worp kies je 1 kleur als slak en 1 kleur als vakje. Vervolgens verplaats je de gekozen kleur slak naar het eerstvolgende vakje met de andere gekozen kleur.

HABA Slakkenrace Spel: Slak Omhoog Verplaatsen

Het kan voorkomen dat je 2 dezelfde kleuren gooit. Dan verplaats je gewoon de slak naar het eerstvolgende vakje van dezelfde kleur.

Let op: zodra een slak op een vakje staat, heeft dat vakje de kleur van de slak die erop staat. Hierdoor kan het voorkomen dat je een slak bovenop de andere slak moet zetten. De kleur van het vakje is altijd de kleur van de bovenste slak. En ja, er kunnen meer dan 2 slakken op elkaar worden gestapeld.

De slak waar een andere slak op staat mag NIET bewegen.

Slakken moeten langs de zijkant van de doos omhoog en omlaag kruipen. Hier kunnen slakken niet op elkaar staan. Moet je een slak tóch op een andere slak zetten? Zet de slak die jij verplaatst dan één vakje verder dan de slak waar je ‘m op moest zetten.

HABA Slakkenrace Spel: Slak op Erepodium Zetten

Als er tussen een slak en het erepodium geen gepaste kleur meer is, mag je de slak op het best beschikbare veld van het erepodium zetten.

Gooi je met beide dobbelstenen de kleur van een slak die al op het podium staat? Dan verplaats je de achterste slak naar het eerstvolgende vakje van de geworpen kleur.

3.3 – Einde van het spel

Zodra de 3e slak op het erepodium wordt gezet, eindigt het spel.

HABA Slakkenrace Spel: Slakken op Wedstrijdkaarten

Spelers draaien hun wedstrijdkaarten om en kijken hoeveel punten elke slak hen oplevert.

  • Eerste plaats = 3 Punten
  • Tweede plaats = 2 Punten
  • Derde plaats = 1 Punt

De speler met de meeste punten (maximaal 6) wint het spel. Bij een gelijke stand winnen alle gelijkspelende spelers.

4 – Slakkenrace: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Slakkenrace recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Hmm, slakken die gaan racen. Dat klinkt weliswaar wat tegenstrijdig, maar eerlijk is eerlijk, het is grappig én trekt de aandacht.

HABA Slakkenrace Spel: Slak naar Beneden Verplaatsen

Hadden ze geen andere dieren kunnen kiezen? Nou, dat denk ik niet. Het vernuftige detail aan Slakkenrace is namelijk dat de slakken langs de doos omhoog moeten kruipen. En slakken blijven daadwerkelijk verticaal hangen. Een muis, haas of ander dier doet dat niet.

Het feit dat de slakken de hoogte in gaan is qua vormgeving natuurlijk geweldig. Althans, mijn zoontje van 4 vond dat machtig mooi. Je speelt niet alleen op een plat speelbord, maar je gaat daadwerkelijk de hoogte in. Een soort 3D bord.

Dit alles is mogelijk omdat je met een metalen doos te maken hebt. Door een magnetisch folie onder de slakken te plakken, blijven ze kleven aan de doos. Slim bedacht.

Er zit wel een klein nadeel aan de doos die omhoog loopt. Het spoor langs de zijkanten is niet voor iedereen zichtbaar. Je zult elkaar dus wat moeten helpen óf de doos zo nu en dan moeten draaien.

HABA Slakkenrace Spel: Doos Draaien

Het speelmateriaal is kleurrijk en ziet er erg vrolijk uit. Heb je moeite met het onderscheiden van kleuren? Geen probleem. Elke kleur wordt ook gekenmerkt door een symbool. Zo kun je slakken en vakjes nog steeds van elkaar onderscheiden! Ideaal voor bijvoorbeeld kinderen en mensen die kleurenblind zijn.

De kwaliteit van het speelmateriaal is goed. De kartonnen wedstrijdkaarten is het enige waar ik vraagtekens bij heb. Kinderen zijn namelijk snel geneigd ze vast te houden tijdens het spel. Het gevolg hiervan is dat ze snel worden omgebogen.

Al met al is Slakkenrace een goede productie met een echte eyecatcher: slakken die omhoog kruipen!

Spelregels & Toegankelijkheid

De Slakkenrace spelregels zijn logisch opgezet, duidelijk geïllustreerd en goed beschreven. Het is ook een aangename hoeveelheid tekst trouwens. Ideaal om door te nemen als je niet vaak spelletjes speelt.

HABA Slakkenrace Spel: Spelregels (in detail)

Het eenvoudige spelverloop, de snelle beurten en het vrolijke speelmateriaal maken Slakkenrace toegankelijk voor een breed publiek.

Dankzij het gebruik van symbolen naast kleuren, is het ook goed te spelen voor mensen die moeite hebben met het onderscheiden van kleuren.

Als er kinderen zijn die Slakkenrace niet leuk vinden, dan komt dat vooral door de geluksfactor denk ik. Je bent namelijk afhankelijk van wat je dobbelt. Veel controle heb je dus niet (al heb je wel een zekere mate van controle hoor).

Strategie of Geluk?

Zoals ik net al zei: er zit best een hoge geluksfactor in het spel. Als je de groene slak naar voren wil zetten, dan moet je groen gooien. En als dat niet lukt… dan is dat pech hebben (en vervelend).

Ben je dan helemaal overgeleverd aan geluk? Nee, dat niet.

Je kunt altijd uit 2 kleuren kiezen (behalve als je dezelfde kleuren hebt gegooid). Daar kun je tactisch mee omgaan.

HABA Slakkenrace Spel: Slakken op Elkaar

Gebruik bijvoorbeeld een slak om bovenop een andere slak te zetten. De onderliggende slak wordt daar tijdelijk mee geblokkeerd. Handig dus om andere spelers te vertragen.

En als je doorhebt welke slakken er op de wedstrijdkaarten van andere spelers staan, kies je natuurlijk niet die slakken om vooruit te zetten.

Spelmechanisme

Volgens mij zit er maar één mechanisme in Slakkenrace en dat is een variant op Racing.

In de meeste race spellen speel je niet om punten, maar om ergens als eerste te geraken of om als eerste bepaalde doelen te voltooien. In Slakkenrace probeer je de slakken op jouw wedstrijdkaart als eerste het podium te laten bereiken. Echter, meerdere spelers kunnen op dezelfde slak zitten. Bovendien krijg je alsnog punten voor binnengekomen slakken die op jouw wedstrijdkaart staan.

Het Race element ken je misschien uit kinderspellen zoals Sterk als een Draak en Karak of spellen voor volwassenen, zoals De Zoektocht naar El Dorado, Steampunk Rally en Cubitos.

Interactie

Er zit aardig wat interactie in Slakkenrace.

Je hebt een passieve vorm, waarbij spelers proberen de slakken op hun wedstrijdkaart te verplaatsen en daarbij onbewust anderen helpen (of juist niet). Je weet immers niet welke slakken er op ieders wedstrijdkaart staan.

HABA Slakkenrace Spel: Wedstrijdkaart in het Geheim

Je hebt ook een agressieve vorm, waarbij spelers bewust de slakken van andere spelers blokkeren door er een slak op te zetten.

Bij mij en m’n dochter van 6 jaar kwam de agressieve vorm later. Pas nadat zij bekend was met het spelverloop. Toen ze dit eigen had gemaakt besefte ze uit zichzelf dat ze mij (en andere spelers) konden vertragen door er slakken op te zetten.

Hoe dan ook. Er kan dus een naai-element in Slakkenrace zitten. Daar moet je van houden.

Tot slot wil ik kwijt dat Slakkenrace het leukste is met 3 of 4 spelers. Als je met z’n tweeën speelt kan het voorkomen dat je grotendeels op dezelfde slakken zit. Dat maakt het spel wat saai. Met meer spelers gebeurt dat niet.

Wellicht hadden ze de kaarten kunnen voorzien van 2+ en 3+ of iets dergelijks, zodat het beter uitgebalanceerd is voor de hoeveelheid spelers waarmee je speelt.

Herspeelbaarheid

Voor een kinderspel vind ik de herspeelbaarheid goed.

Je hebt een dubbelzijdig speelbord. Aan de ene zijde hebben de vakjes niet zoveel kleurtjes en aan de andere zijde juist wel. De laatstgenoemde is dan ook de zijde voor gevorderde spelers. Hier bewegen je slakken minder snel voorwaarts.

Ook de metalen doos kun je draaien. Zo kun je variëren met de weg die de slakken moeten afleggen op de doos.

En dan zijn er natuurlijk nog 12 wedstrijdkaarten die je veelal een ander doel geven.

HABA Slakkenrace Spel: op Tafel

Mijn Slakkenrace review in het kort?

Ik denk dat Slakkenrace een spelletje is dat veel kinderen leuk zullen vinden. Beurten zijn kort, het is een kleurrijk tafereel en slakken kruipen letterlijk de hoogte in. Je kunt elkaar bewust en onbewust helpen alsook tegenwerken. Een beetje omgaan met teleurstelling moet je dus wel kunnen. Tot slot zou ik Slakkenrace vooral aanraden als je een spelletje voor 3 of meer spelers zoekt.

5 – Slakkenrace: Waar te koop?

Je kunt het spel Slakkenrace o.a. bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het spel Slakkenrace. Het werd bedacht door Wilfried Fort & Marie Fort en internationaal uitgebracht door HABA. Zij verzorgen ook de distributie in Nederland.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Slakkenrace review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *