Aan de oevers van de Nijl wordt gebouwd aan een nieuwe tempel voor Sobek, de god van het water (Er wordt zelfs beweerd dat de Nijl is ontstaan door Sobek’s zweet, eh ieuw?).
Het wordt steeds drukker rondom de bouwplaats en daar zien handelaren kans om goederen te verzamelen, te verhandelen en eeuwige rijkdom te verwerven. En dat is precies wat je in Sobek 2 Spelers gaat doen.
In dit blog laat ik je veel foto’s zien, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Sobek 2 Spelers review met je!
Voordat je begint met lezen: Geronimo Games gaf mij het spel Sobek 2 Spelers zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je aan de oevers van de Nijl talloze handelaren vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Spel voor 2 personen
- Aantal Spelers: 2 Personen
- Speelduur: 20 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: Geronimo Games
- Spelauteur: Bruno Cathala & Sébastien Pauchon
- Illustrator: Xavier Gueniffey Durin
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het Sobek voor 2 Spelers:
- 1 Speelbord (Marktbord)
- 13 Prauwfiches
- 1 Geldzak
- 13 Geldfiches
- 1 Ankhpion
- 10 Starttegels
- 45 Goederentegels
- 10 Karaktertegels
- 2 Kleine Corruptieborden
- 2 Scorefiches
- 2 Dubbelzijdige Overzichtsbladen
- 1 Sobek 2 Spelers spelregels (Nederlands & Frans)
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
En dit is de achterkant:
En de binnenkant:
Je vindt de Sobek 2 spelregels terug in een boekje van 12 bladzijden. Je krijgt overigens 2 boekjes, eentje in het Nederlands en eentje in het Frans:
Dit is het speelbord, ook wel de markt genoemd:
Voor elke speler is er een klein corruptiebord:
Je speelt het spel met tegels. Er zijn starttegels (grijze achterkant), goederentegels (zwarte achterkant) en karaktertegels (rode achterkant). Je hebt een aantal soorten goederen: Ivoor, Ebbenhout, Marmer, Tarwe, Vis, Runderen en Standbeelden van Sobek (jokers)
Je beweegt de Ankhpion over het scorespoor:
De prauwfiches leveren eenmalige, directe bonussen op:
Ook krijg je er een mooie buidel bij…
…om onderstaande geldfiches in te doen:
Ook zijn er 2 dubbelzijdige overzichtsbladen met uitleg over o.a. de prauwfiches, karakters en andere elementen. Bovendien vind je op één zijde het scorespoor terug om aan het einde van het spel te gebruiken:
Tot slot zijn er nog 2 scorefiches:
3 – Sobek 2 Spelers: Speluitleg
Mocht je een vraag hebben over de spelregels van Sobek 2 Spelers? Stel ‘m dan gerust in een reactie!
Hieronder lees je eerst mijn korte Sobek 2 Spelers speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Sobek 2 Spelers?
In Sobek 2 Spelers kruipen beide spelers in de huid van handelaren. Ze gaan elk goederentegels verzamelen door de ankhpion over het speelbord te verplaatsen. Setjes met ten minste 3 goederentegels van dezelfde zijn punten waard zijn, mits er scarabeeën op de tegels staan. Ook kun je goederentegels afleggen voor geld.
Maar pas op! Ga je tegels overslaan met de ankhpion? Dan komen ze op je corruptiebord. De speler met de minste tegels krijgt aan het einde van het spel ook nog wat extra geld. Punten uit setjes én geld zijn punten waard. De speler met de meeste punten wint!
Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Sobek 2 Spelers. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Leg het speelbord midden op tafel, schuif gedekt 5 prauwfiches in het speelbord en geef elke speler een corruptiebordje. Stop de geldfiches in de oranje buidel en schud ze.
Schud de starttegels, geef elke speler er gedekt 2, leg er 4 open op het speelbord en leg de andere twee af. Schud daarna alle goederentegels en karakters door elkaar. Vul hiermee de rest van het speelbord aan. De rest van de tegels vormt een gedekte trekstapel naast het bord.
Bepaal de startspeler en geef hem of haar de ankhpion. Je hebt nu zoiets liggen als hieronder:
3.2 – Spelverloop
Het doel van Sobek 2 Spelers is om de meeste punten te halen. Dat doe je door setjes te maken van goederentegels, geld te verzamelen en de minst corrupte speler te zijn.
De startspeler begint en daarna zijn de spelers na elkaar aan de beurt.
De startspeler moet altijd één van de vier middelste tegels op handen nemen en de ankhpion op de plek van de tegel zetten. Het is daarbij belangrijk dat de ankhpion in dezelfde richting wordt gezet als de markeringen op de genomen tegel aangaven.
Vanaf nu moet elke speler tijdens zijn of haar beurt één van de volgende drie acties doen:
- Tegel van de markt nemen
- Set tegels verkopen
- Karakter spelen
1 – Tegel van de markt nemen
Kies een tegel in de rij, kolom of diagonale lijn die overeenkomt met de richting van de ankhpion. Pak de tegel en zet de ankhpion op het veld waar de genomen tegel lag en plaats deze in de richting van de markeringen die op de genomen tegel stonden. Neem je een karaktertegel? Dan mag je kiezen in welke richting je de ankhpion zet.
Is de ankhpion meerdere tegels gepasseerd? Dan moet je die op je corruptiebord leggen.
Tot slot neem je de tegel op handen. Staat er rechts bovenop de tegel een muntje? Dan mag je de tegel ook (nu, en alleen nu) afleggen om een geldfiche uit de buidel te trekken. Een geldfiche is punten waard.
Kun je de ankhpion niet meer naar een goederentegel verplaatsen? Dan neem je de ankhpion en vul je het speelbord aan. Daarna neem je een van de middelste 4 tegels en plaats je de ankhpion op diens plek.
2 – Set tegels verkopen
Tijdens je beurt mag je één set van ten minste 3 dezelfde goederentegels verkopen. Je mag ook één of meer standbeelden van Sobek gebruiken als joker(s). Je legt verkochte sets voor je neer op tafel. Verkoop je later weer een set van goederen die je al hebt verkocht? Dan leg je de tegels bij elkaar als een grote set.
Met sets kun je punten verdienen. Vermenigvuldig daarvoor het aantal afgebeelde scarabeeën in de set met het aantal tegels van die set.
Als je een set verkoopt mag je de een van de prauwfiches naast het bord kiezen en diens eigenschap direct activeren. Dit levert je meestal een mooie bonus op.
3 – Karakter spelen
Je kunt er ook voor kiezen om een karakter uit je hand te spelen. Je legt dan het karakter af en voert diens eigenschap uit. Denk daarbij aan goederentegels stelen, tegels van je corruptiebord terugnemen, enzovoorts.
Overigens staat op elk karakter ook een goed afgebeeld. Je kunt een karakter ook inzetten bij het vormen van een set.
3.3 – Einde van het spel
Het spel eindigt direct zodra één van de spelers geen van bovenstaande 3 acties meer kan doen.
Spelers mogen nu nog sets van ten minste 3 dezelfde goederen uit hun hand afleggen, maar krijgen er geen punten meer voor. Alle andere goederen die je nog op handen hebt, moet je op je corruptiebord leggen.
De speler met de minste corruptietegels mag 1 geldfiche uit de buidel trekken. Voor elke 3 tegels die de andere speler meer op zijn of haar corruptiebord heeft liggen, mag de minst corrupte speler ook nog eens één geldfiche pakken.
NB: Er zijn prauwfiches die extra corruptie of geld voorstellen.
Pak nu het scorespoor en de scorefiches erbij. Spelers krijgen punten voor:
- Sets (per set: aantal scarabeeën x aantal tegels)
- Geldfiches (waarde staat op het fiche)
De speler met de meeste punten wint het spel.
4 – Sobek 2 Spelers: Review
For the record: ik heb Bruno Cathala’s Sobek uit 2010 niet gespeeld.
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Sobek 2 Spelers recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
Spelers wanen zich als handelaren op een markt die is ontstaan doordat er in de buurt wordt gebouwd aan een nieuwe tempel voor de god Sobek. Hoewel ik dit thema wat vergezocht vind om over het spelverloop te plakken, moet ik wel zeggen dat het ’t spel smoel geeft.
Daarmee bedoel ik dat het artwork mij erg aanspreekt, de (prachtige) kleuren er echt uit springen en het overig speelmateriaal er tof uit ziet. Maar voor m’n gevoel helpt het verder niet qua spelverloop.
De iconografie ben ik ook over te spreken. De eigenschappen van karakters en prauwfiches zijn soms al direct duidelijk en anders wel na 1x opzoeken op het overzichtsblad.
Dus samenvattend: Sobek 2 Spelers is een kwalitatief hoogwaardige productie waarbij het thema niet echt het spelverloop ondersteunt, maar wel zorgt voor een leuke aankleding.
Spelregels & Toegankelijkheid
Ik vind de Sobek 2 Spelers spelregels erg netjes opgezet. Op de tekst en inhoud heb ik niet zoveel aan te merken, behalve dat één alinea wat onduidelijk was. De opmaak van het boekje vind ik echter geweldig. Goed kleurgebruik, aangename witruimtes en een juiste hoeveelheid tekst.
Dus oké. De spelregels zijn fijn om door te nemen. Dat maakt Sobek 2 Spelers al toegankelijk. Maar is er meer dat het toegankelijk maakt?
Jazeker!
Het spel duurt niet lang (20 minuten), het is relatief eenvoudig én je hebt weinig downtime door korte beurten.
Strategie of Geluk?
Het is lastig om aan het begin te bepalen op welke manieren jij punten wil scoren. Je weet weliswaar met welke tegel je begint en wat er op het speelbord ligt, maar je weet niet hoe het speelbord wordt ingericht bij een hervulling. Je kunt dus wel een strategie proberen na te leven, maar je hebt een grote kans dat die lange termijn visie niet slaagt.
Tactisch spelen kan echter wel. Je kunt een aantal stappen vooruit denken en op de korte termijn bepalen wat de slimste zet is.
Wel is er één factor die wat onvoorspelbaar is: je tegenstander. Je kunt hem of haar wel een richting (bijna letterlijk met de ankhpion) op duwen, al weet je nooit zeker welke goederentegel hij of zij zal pakken. Zorgt dit voor een geluksfactor? Een beetje denk ik. Je kunt dit echter ook onder de vaardigheid anticiperen scharen.
Geluk speelt onmiskenbaar een rol bij het trekken van geldfiches uit de buidel.
Dus resumé… als je het mij vraagt is Sobek 2 Spelers vooral een tactisch spelletje.
Spelmechanisme
Het voornaamste spelmechanisme in Sobek 2 Spelers is Set Collection. Je probeert immers zo’n waardevol mogelijke sets van goederen te maken voor punten.
Een leuk gegeven daarbij vind ik dat als je de ankhpion meer dan 1 plaats verzet, je ook tegels op je corruptiebord moet leggen. Dit zorgt voor iets meer denkwerk bij het verzamelen van tegels.
Maar waar ik in deze review niet omheen kan, is de gelijkenis met andere spellen van deze auteurs.
Zo is het Set Collection gedeelte gebaseerd op Bruno Cathala’s Kingdomino en de random bonus van geldfiches op Sébastien Pauchon’s Jaipur.
Het is goed samengebracht hoor, don’t get me wrong. Maar heel origineel voelt het niet aan.
Interactie
Sobek 2 Spelers zit bommetje vol interactie.
Ten eerste ben je elke beurt aan het kijken hoe de ankhpion komt te staan omdat dit bepaalt uit welke tegels jouw tegenstander mag kiezen. Hier zul je vooral bezig zijn om te voorkomen dat je tegenstander een bepaalde goederensoort kan pakken. Ook kun je de tegenstander proberen te sturen, zodat daarna een goed beschikbaar komt die jij nodig hebt.
De karakters en prauwfiches zorgen voor een iets agressievere vorm van interactie. Goederentegels laten afleggen, tegels stelen, extra corruptie krijgen, enzovoorts.
Kortom, Sobek 2 Spelers biedt de mogelijkheid om elkaar zo nu en dan goed dwars te zitten.
Herspeelbaarheid
Geen enkel potje Sobek 2 Spelers zal hetzelfde zijn, want veel variabelen zijn elke keer weer anders. Je starttegel, de goederen en karakrers op het bord, de prauwfiches en zelfs de geldfiches die je uit buidel trekt.
Echter biedt het spelverloop zelf niet veel variatie. Dit maakt de herspeelbaarheid wat minder. Voor personen die af en toe een spelletje spelen is dat natuurlijk helemaal niet erg. Sterker nog, juist voor die doelgroep is Sobek 2 Spelers uitermate geschikt. Het ongevarieerde spelverloop maakt het namelijk relatief eenvoudig.
Mijn Sobek 2 Spelers review in het kort?
Ik vind Sobek 2 Spelers niet echt origineel, maar wel een heel mooi spel voor 2 personen. De productiewaarde is voelbaar hoog en de kleuren spatten ervan af. Het heeft een vloeiend spelverloop, er is weinig downtime en het spel zelf duurt ook niet lang (max 30 minuten). Speel je af en toe een spelletje en vind je het niet erg om elkaar zo nu en dan goed te dwarsbomen? Dan kan ik je Sobek 2 spelers aanraden!
5 – Sobek 2 Spelers: Waar te koop?
Je kunt het bordspel Sobek 2 Spelers o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Sobek 2 Spelers. Dit kinderspel werd bedacht door Bruno Cathala en Sébastien Pauchon en in het Nederlands uitgebracht door Geronimo Games.
Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Sobek 2 Spelers review met je.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik foto’s gebruikt van Klaus Dieter vom Wangenheim via Pixabay en Halloweencostumes.