Speelgoed van het Jaar 2019: De Nominaties!

Speelgoed van het Jaar 2019 - De Nominaties

Hoewel de Speelgoed van het Jaar 2019 nominaties al een tijdje bekend zijn, gaan met een maandje de digitale stemlokalen open!

Daarom zet ik in dit blog de nominaties nog een keer voor je op een rij.

Veel leesplezier!

Net als elk jaar worden er voor deze prijs diverse categorieën bepaald. Meestal op basis van leeftijd. Voor 2019 zijn het deze categorieën:

Aan het einde van dit blog vind je ook nog mijn algemene indruk van de nominaties.

Speelgoed van het jaar 2019: 0 t/m 3 Jaar

VTech Electronics: ZoomiZooz Klim Verken Boomhuis

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 0 t/m 3 Jaar - Klim Verken BoomhuisWat is het?

Dit is een groot boomhuis met kleine diertjes. De diertjes kunnen op diverse plekken in het boomhuis spelen. Rollen van een glijbaan, kopjeduikelen en nog meer!

Wat bevordert het?

“Het bevordert de zintuigelijke (zien, horen, tast) en motorische ontwikkeling (rechtop zitten, balans, vastpakken en manipuleren), ruimtelijk inzicht en inzicht in oorzaak en gevolg.”

Wat zegt de jury?

Een vrolijk, aantrekkelijk en kleurrijk boomhuis waarin meer te ontdekken valt dan dat je ziet. Past perfect bij de leeftijd, is stimulerend en heeft veel speelwaarde. Je kan erg veel verschillende dingen doen en je blijft spelen.

VTech Electronics: Codi, Mijn RoboDino

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 0 t/m 3 Jaar - Codi DinoWat is het?

Codi is een dinosaurus die door peuters op 27 verschillende manieren kan worden geprogrammeerd. Dit doen ze door 3 stekels (staan voor karakter, gevoel en dans) op willekeurige volgorde in de rug te plaatsen. Afhankelijk van de combinatie zal de dinosaurus gaan dansen op muziek.

Wat bevordert het?

De RoboDino kan muzikaliteit bevorderen en inzicht in oorzaak en gevolg. Dankzij de grote stukken die ergens in moeten passen wordt ook de fijne motoriek ontwikkeld.

Wat zegt de jury?

Een dino met uitstraling! Hij ziet er schattig uit, heeft grote stukken die makkelijk in de hand liggen, is robuust. Met de verschillende “stekels” kan je eindeloos combineren. Vast ook heel leuk voor jongetjes.

Smartgames: Brain Train

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 0 t/m 3 Jaar - Brain TrainWat is het?

Dit is speelgoed en een denkspelletje in één. De grote trein is leuk voor de kleintjes om mee te spelen. Mooie kleurrijke stukken die lekker in de hand liggen. De grotere kinderen kunnen juist de opdrachten maken die erbij horen.

Wat bevordert het?

Deze Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie bevordert o.a. oog-hand coördinatie, de fijne motoriek, het onderscheiden van verschillende vormen en het leert je probleemoplossend denken.

Wat zegt de jury?

De Brain Train is speelgoed en spel in één. De jongste kinderen spelen met de trein, oudere kinderen maken de opdrachten. Een blokkenstoof 3.0! Mooie naam, verpakking en materiaalkeuze. Uitdagend speelgoed. De uitleg/spelregels zijn heel helder.

Speelgoed van het jaar 2019: 4 & 5 Jaar

Hasbro: Cubby de Beer

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 4 &5 Jaar - Cubby BearWat is het?

Cubby is de knuffelbeer die we vroeger allemaal wilde. Niet alleen zacht en knuffelbaar, maar ook bewegelijk. Alsof ze echt is! Cubby reageert op diverse bewegingen. Daarnaast kun je ‘m ook eten/drinken geven of z’n vacht borstelen.

Wat bevordert het?

“Goed voor de ontwikkeling van empathie en pro-sociaal gedrag. Een fijn maatje voor kinderen die behoefte hebben warmte en hechting.”

Wat zegt de jury?

Cubby is een leuke grote beer om veel mee te knuffelen, voelt heerlijk zacht aan en is lekker aaibaar. Je nieuwe favoriete maatje. De beer heeft een goede mimiek, bewegingen die er heel echt uitzien en heel handig: alle accessoires (beker, kam en eten) kunnen in elkaar geklikt worden.

Hasbro: Bob Bilnaad

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 4 &5 Jaar - Bob BilnaadWat is het?

Bob Bilnaad (wat een naam trouwens) is een spel voor op de warmere dagen. Vergelijk het met een Dokter Bibber of de Bijtende Krokodil. Één voor één moeten spelers gereedschapstukken aan de riem van Bob hangen. Maar wordt deze te zwaar? Dan spuit er water in de rondte! Lekker spannend spelletje dus.

Wat bevordert het?

Dit spel zorgt voor gezamenlijk vermaak en een positieve verbinding. Wanneer je als kind overprikkeld raakt, kun je hier zelf of met behulp van je ouder mee leren omgaan.

Wat zegt de jury?

Een spetterend spel! Leuk en spannend: wanneer krijg jij water over je heen? Spelletjes met water blijven leuk voor kinderen.

Smartgames: Smart Farmer

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 4 &5 Jaar - Smart FarmerWat is het?

Wederom een puzzelspel van SmartGames. Dit keer is het aan jou om ervoor te zorgen dat jij als ‘slimme boer’ de dieren goed indeelt in de weides. Je moet ze allemaal een eigen weide en drinkbak geven. Maar je hebt slechts een beperkt aantal middelen. Vind jij de oplossing?

Wat bevordert het?

“Dit spel kan bijdragen aan ruimtelijk inzicht, verbeelding (mentaal visualiseren van mogelijke oplossingen), planning en out-of-the-box denken (mentale flexibiliteit). Ook het doorzettingsvermogen wordt gestimuleerd door naar steeds moeilijkere niveaus toe te werken.”

Wat zegt de jury?

Een mooi vormgegeven spel met schattige kleine beestjes van thermoplastisch rubber waardoor deze zacht aanvoelen. Leer logisch denken en test je probleemoplossend vermogen. Met verschillende niveaus van makkelijk naar moeilijk.

BS Toys: Crocs’ Socks!

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 4 &5 Jaar - Crocs' SocksWat is het?

Dit is een reactie- of behendigheidsspel voor kleuters. Op tafel liggen kaartjes met een gekleurde sok afgebeeld. Elke ronde wordt er een zogenoemd krokodillenkaartje omgedraaid. De krokodil op dit kaartje mist alleen een sok. Die ligt op tafel. Welke speler weet als eerste de ontbrekende sok te pakken met zijn zuignap?

Wat bevordert het?

“Kinderen kunnen leren om visueel te scannen, visuele details te waarnemen, patronen te herkennen en te spiegelen. Ook het ontwikkelen van een efficiënte zoekstrategie en het leren van snel reageren, of juist jezelf afremmen als je net op tijd ziet dat je toch niet het goede plaatje hebt (‘inhibitie’).”

Wat zegt de jury?

Krok’s Sokken is een lekker snel reactie spel. Leuke uitvoering en prima prijs.

TM Essentials: Tropical Zoo

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 4 &5 Jaar - Tropical ZooWat is het?

Een knutselset waarmee je mooie 3D dieren kunt maken. Hiervoor gebruik je kralen of pixelbeads die na aanraking met water aan elkaar gaan plakken.

Wat bevordert het?

Deze knutselset draagt ongetwijfeld bij aan oog-hand coördinatie en fijne motoriek. Ook wordt de spanningsboog van het kind opgerekt. Zoals ze op site van Speelgoed van het Jaar mooi omschrijven: je ontwikkelt iets waar je trots op kunt zijn en dat biedt een ‘positieve competentiebeleving’.

Wat zegt de jury?

Een leuke, complete en veilige speelset voor zowel jongens als meisjes. Je bouwt drie dimensionaal. Goed voor de fijne motoriek. Veel speelwaarde voor een lage prijs: een leuk verjaardagscadeautje!

Speelgoed van het jaar 2019: 6 & 7 Jaar

Yulu: #Snapstar

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 6 & 7 Jaar - SnapstarWat is het?

Poppenset, maar dan wel heel erg modern. Je kunt de 6 poppen aankleden zoals jij wil. Zelfs de make-up! Daarnaast zijn ze super flexibel en zet je ze gemakkelijk in de pose die jij ze wil geven. Plaats ze voor een bijgeleverd ‘green screen’ en gebruik de bijbehorende App om met je smartphone foto’s te maken en te bewerken. Zo creëer je je eigen Snapstar!

Wat bevordert het?

Ik denk dat hier met name een stuk creativiteit mee aangewakkerd wordt. Je kunt elke pop aankleden en op de foto zetten zoals jij wil. Makkelijk om alleen te doen, maar ook zeker leuk om samen te doen. Dan kun je ook nog eens van de ander leren!

Wat zegt de jury?

Met de Snapstar poppen leert je kind op een veilige manier om te gaan met sociale media. Voor iedereen is er wel een pop: er zijn zes verschillende. Een green screen als achtergrond om te fotograferen en een standaard voor de pop worden meegeleverd. Met andere kapsels en make-up kan de hele look en feel van de pop worden veranderd.

Ravensburger: Blazelets Style Studio

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 6 & 7 Jaar - Blacelets Style StudioWat is het?

Alles in één set om je eigen armbandjes te maken. De materialen zitten verpakt in een koffer. Je plaatst bijgeleverd poeder in een vorm, die dompel je onder in water en vervolgens maak je ‘m af met glitters. Als finishing touch hoef je je armband alleen nog maar om te doen of weg te geven!

Wat bevordert het?

De materialen zijn wat kleiner, dus het kind ontwikkeld sowieso haar fijne motoriek. Daarnaast wordt ook creativiteit gestimuleerd én wordt je beloond met iets waar je trots op kunt zijn; namelijk je eigen armbandjes.

Wat zegt de jury?

Eindelijk een andere techniek om armbandjes te maken. Leuke verpakking. Fijn materiaal om mee te werken en je kunt zelf allerlei versieringen bedenken. Maak allemaal verschillende armbandjes met en zonder glitter.

Smartgames: Colour Catch

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 6 & 7 Jaar - Colour CatchWat is het?

Wederom een denkspelletje van SmartGames. Dit keer moet je ervoor zorgen dat alle kikkers en salamanders hun eten in dezelfde kleur kunnen vangen. De ondergrond van de puzzel bestaat uit gekleurde blokken. Hier dien je kaartjes zó overheen te leggen, dat de amfibieën dezelfde kleur hebben als hun insecten.

Wat bevordert het?

“Colour Catch bevordert visueel-ruimtelijke waarneming, een flexibele manier van problemen oplossen, logisch denken en stimuleert de volgehouden aandacht en het doorzettingsvermogen als het moeilijker wordt.”

Wat zegt de jury?

Een uitdagend spel. Veel opdrachten, leuk dat de kikkers en salamanders van kleur veranderen als je ze op het spelbord legt.

VTech Electronics: Turbo Force

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 6 & 7 Jaar - Turbo Force Super RacetrackWat is het?

Dit is een racebaan met op afstand bestuurbare auto. Het gave element is dat je de auto bestuurt met een polsband. Hiermee laad je de auto ook op. Racen maar! Ennuh, Max Verstappen is er niks bij!

Wat bevordert het?

Hmm, geen idee of je echt iets leert. Misschien dat oorzaak-gevolg relaties nog een rol spelen wanneer je de auto moet remmen bij een scherpe bocht. Maar ik weet niet of of dit speelgoed zo ver gaat.

Wat zegt de jury?

Een spectaculair uitziende racebaan voor kinderen van 6 en 7 jaar. Heeft je vriendje ook een armband, dan kun je samen racen. De autootjes zijn oplaadbaar.

Identity Games: Lynx

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 6 & 7 Jaar - LynxWat is het?

Nog een reactie- en behendigheidsspel. Ditmaal liggen er talloze kaartjes op tafel met allerlei symbooltjes. Elke speler krijgt 3 kaartjes met symbooltjes en moet zo snel mogelijk dezelfde kaartjes op tafel vinden. Eenmaal gevonden legt de speler er een fiche op. Het spel stopt als iemand al zijn kaartjes heeft gevonden. Het doel? Zoveel mogelijk kaartjes verzamelen!

Wat bevordert het?

“Lynx bevordert visueel scannen, detailwaarneming en reactiesnelheid. Het snel reageren zorgt voor spanning en hilariteit en maakt het spel leuk. Voor sommige kinderen die minder snel zijn kan het spel tot frustraties leiden. Daarmee kan het ook (met begeleiding van een ouder) worden gebruikt om de  frustratietolerantie van een kind te versterken.”

Wat zegt de jury?

Zoek en win. Lynx is een spel waarbij je niet op je beurt hoeft te wachten. Ben jij de snelste? Een kleurrijk spel voor veel leeftijden, met twee verschillende speelmogelijkheden.

Speelgoed van het jaar 2019: 8 & 9 Jaar

Lego: De Newbury Spookschool

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 8 & 9 Jaar - Lego Newbury SpookschoolWat is het?

Ouderwets lego wordt gecombineerd met moderne technologie. Je bouwt eerst de Newbury Spookschool op. Gewoon steen voor steen. Eenmaal klaar? Dan kun je er mee spelen. Óf je pakt de app op je smartphone erbij en jouw spookschool krijgt al snel een nieuwe dimensie!

Wat bevordert het?

“De set bevordert fijne motoriek, oog-hand coördinatie, constructievaardigheid, 3D inzicht, technisch inzicht, gerichte en volgehouden aandacht, doorzettingsvermogen en biedt volop mogelijkheid voor fantasiespel, samen spelen en om ervaring op te doen met digitale toepassingen.”

Wat zegt de jury?

Een bestaand speelsysteem met een gigantisch verrassingseffect door de nuttige toevoeging van de app. Meer speelwaarde dan het Lego van vroeger. Zonder app ook een leuke, niet al te grote speelset met heel veel accessoires.

Hasbro: Nerf Fortnite AR-L Blaster

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 8 & 9 Jaar - Nerf Gun Fortnite AR-LWat is het?

Een nerf gun maar dan met Fortnite thema! Dankzij bijgeleverde clip waar 10 darts in kunnen (en je krijgt 20 Fortnite Elite darts) en 2 vizieren aan de bovenkant maken deze nerf gun meer dan just a gun. Dat maakt zachte, van schuim gemaakte pijltjes schieten nóg leuker!

Wat bevordert het?

Hoewel je alleen kunt spelen wordt het samenspelen gestimuleerd. Veiligheidsbril op en rennen, duiken of zelfs vliegen in je achtertuin. Daar profiteert de grove motoriek natuurlijk ook van!

Wat zegt de jury?

Fortnite is super populair. Kom achter de computer vandaan en ga naar buiten en speel het spel zelf na met deze blaster.

999Games: De Schatzoekers van de Kuala-Archipel

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 8 & 9 Jaar - De Schatzoekers van de Kuala-ArchipelWat is het?

Dit coöperatieve spel (al kun je ‘m ook in je eentje doen) is een spel in stripvorm. Elke speler kiest zijn of haar karakter met bijbehorend stripboek. Vervolgens lossen jullie raadsels en puzzels op om de schatten van Kuala te vinden.

Wat bevordert het?

Hoewel dit spel je leert om probleemoplossend te denken, zijn de belangrijkste leerpunten misschien wel communiceren en samenwerken. Je moet samenwerken, anders kom je er niet. Je gedachten helder formuleren, goed luisteren naar anderen en samen tot een oplossing komen zijn essentieel!

Wat zegt de jury?

Een spel dat lezen leuk maakt! Een avontuurlijk verhaal voor jonge schatzoekers.

Smartgames: Atlantic Escape

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 8 & 9 Jaar - Atlantis Escape Wat is het?

Het derde genomineerde denkspelletje van Smartgames. Ditmaal dien je te ontsnappen van Atlantis voordat de stad onder water verdwijnt. In werkelijkheid valt dit mee, maar moet je gewoon de kortste route vinden van de hoogste toren naar de haven. In totaal zijn er 60 opdrachten.

Wat bevordert het?

“Het solitaire spel bevordert ruimtelijk denken, probleemoplossend vermogen, planning en flexibel denken, volgehouden aandacht en doorzettingsvermogen. Kan ook helpen om kinderen te leren om zich in hun eentje te vermaken.”

Wat zegt de jury?

Puzzel je een weg naar buiten met dit deksels uitdagende spel. Kun jij ontsnappen uit de zinkende stad? Heel leuk met spelstukken als trappen en tunnels om de overkant te bereiken.

Playmobil: Grote Burcht van de Novelmore Ridders

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 8 & 9 Jaar - Playmobil Novelmore RiddersWat is het?

Groot Playmobil kasteel om mee te spelen. Bevat o.a. een ophaalbrug, katapult en andere wapens. Laat de Ridder van Novelmore een nieuw avontuur beleven met jouw creativiteit!

Wat bevordert het?

Ik zou zeggen dat vooral fijne motoriek, het vormen van verhalen én de stimulans voor creativiteit de leerpunten zijn van dit speelgoed.

Wat zegt de jury?

Een echte burcht met veel speelmogelijkheden waar meerdere kinderen tegelijkertijd mee kunnen spelen. Veelzijdig met talloze hoekjes en plekjes en valkuilen. Opbouwen en daarna eindeloos spelen. Te combineren met andere Playmobil sets.

Speelgoed van het jaar 2019: 10 & 11 Jaar

999Games: De Kwalzalvers van Kakelenburg

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 10 & 11 Jaar - Kwalzalvers van KakelenburgWat is het?

Bordspel waarmee je het deckbuilding mechanisme combineert met het ‘Push Your Luck’ mechanisme. Je bouwt steeds een eigen voorraadbuidel op. Met de ingrediënten hierin kun je een genezend drankje bouwen (geen kwakzalverij!). Maar ga je door tot het perfecte drankje? Of stop je op tijd, vóórdat de boel ontploft? Door te stoppen krijg je inkomsten en kun je weer nieuwe ingrediënten aanschaffen voor de buidel. En zo ga je steeds verder!

Wat bevordert het?

“Het spel bevordert strategisch en flexibel denken, planning/vooruit denken, overzicht en het inschatten van kansen.”

Wat zegt de jury?

Leuk spel dat eindeloos gespeeld kan worden. Maak zelf een toverdrank, maar voeg niet te veel ingrediënten toe want door de knalerwten kan de drank ontploffen. Mooi uitgevoerd spel.

999Games: Menara

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 10 & 11 Jaar - MenaraWat is het?

Coöperatief behendigheidsspel. Het doel is om samen de toren van Menara op te bouwen. Dit doe je middels kaarten die aangeven waarmee je moet bouwen. Kijk uit dat je niet vervloekt wordt en nóg een verdieping moet bouwen!

Wat bevordert het?

“Bij dit spel is handigheid (fijne motoriek en oog-hand coördinatie) nodig en ook veel strategisch inzicht (kiezen voor snelle groei of voor een meer stabiele toren). Ook moet er goed worden samengewerkt: tips geven, overleggen, luisteren naar het advies van anderen.”

Wat zegt de jury?

Menara kun je alleen spelen of met maximaal 4 personen. Met meerdere spelers is het een coöperatief spel waarbij of iedereen wint of iedereen verliest. Maak niet te veel fouten! Hoe hoog gaat de tempel worden?

Mattel: Pictionary Air

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 10 & 11 Jaar - Pictionary AirWat is het?

Wederom een manier om het oude Pictionary te combineren met moderne technologie. Download de app op je smartphone, richt deze op de speler die tekent en kijk op je scherm wát hij of zij tekent.

Wat bevordert het?

Zonder meer creativiteit als je aan het tekenen bent. Maar ook het bedenken van wát je moet tekenen om de boodschap over te brengen kan leerzaam zijn. En dan hebben we natuurlijk ook nog het werken met de app. Een stukje digitalisering waarmee je te maken krijgt.

Wat zegt de jury?

Een luchtig en makkelijk te spelen spel. Laat je creativiteit los in de lucht! De app en het fysieke spel werken goed samen.

Asmodee: Slide Quest

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 10 & 11 Jaar - Slide QuestWat is het?

Coöperatief denkspel waarbij jullie samen een ridder moeten helpen. Leid de weg naar het eindpunt, maar vermijd obstakels en valstrikken die op de loer liggen. Er zijn meerdere opdrachten te spelen!

Wat bevordert het?

“Het spel is kleurrijk en mooi vorm gegeven en is vooral een behendigheidsspel (fijne motoriek en oog-hand coördinatie), waarbij het belangrijk is om met elkaar af te stemmen en samen te werken. Er moet dus gecommuniceerd worden om het doel te bereiken.”

Wat zegt de jury?

Een coöperatief bordspel maar ook opbouwend: het wordt lastiger als je naar een andere wereld gaat.

Identity Games: Escape Room The Game – Jumanji Family Edition

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 10 & 11 Jaar - Escape Room The Game Jumanji Family EditionWat is het?

Een zeer toegankelijke escape room voor kinderen (en de rest van de familie). De thema’s van de escape rooms zijn afgeleid van het verhaal Jumanji, verfilmd in 1995, 2017 en ook dit jaar komt er nog een vervolg. Ook de puzzelniveaus zijn wat beter te doen. Het is een op zichzelf staand spel, dus je hebt geen andere Escape Room The Game nodig.

Wat bevordert het?

Vooral het logisch denken, probleem-oplossend vermogen en skills om te samenwerken. En laten we communicatie niet vergeten.

Wat zegt de jury?

Wat leuk, een Escape Room The Game spel dat je met jong en oud samen kunt spelen.

Speelgoed van het jaar 2019: 12 t/m 17 Jaar

Selecta Spel en Hobby: Leipe Lama’s

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 12 t/m 17 Jaar - Leipe Lama'sWat is het?

Eenvoudig behendigheidsspel waarmee je nat wordt. Elke speler heeft een gedekte stapel kaarten voor zich. Zodra een speler een kaart omdraait kijkt iedereen of er een spugende lama of een toeter opstaat. In beide gevallen proberen ze het Lama-Waterpistool te pakken. De snelste mag vervolgens een andere speler natspuiten.

Wat bevordert het?

Zoals bij elk behendigheidsspel wordt je reactievermogen geprikkeld. Snelheid is vereist, maar je moet wél het juiste doen. Pak je onterecht de Lama? Dan mag jij worden gespoten. Dat stukje informatieverwerking wordt dus ook getraind.

Wat zegt de jury?

Een hilarisch spel met een hoop nattigheid.

Asmodee: Exploding Kittens

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 12 t/m 17 Jaar - Exploding KittensWat is het?

Grappig kaartspel met, tja, exploderende kittens. Dat klinkt misschien wat luguber, maar valt wel mee hoor. Om de beurt trek je als speler een kaart van de gedekte stapel. Trek je een exploding kitten? Dan ben je af. Gelukkig kun je alle andere kaarten die je trekt gebruiken ter verdediging. Geef bijvoorbeeld de beurt door, val iemand anders aan of koop een apparaat om de kitten onschadelijk te maken!

Wat bevordert het?

Ik zou zeggen dat dit vooral een stukje vooruitdenken en planning bevordert. De kaarten die je hebt dien je optimaal in te zetten om als laatste speler over te blijven. Aangezien je elke keer een nieuwe kaart trekt, moet je dus steeds weer opnieuw uitstippelen wat het handigste is om te doen.

Wat zegt de jury?

Exploding Kittens is een simpel spel maar erg leuk. Aai poesje aai, poesje boem! Het is eigenlijk een soort Russisch roulette.

Z-Man Games: Pandemic Rapid Response

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 12 t/m 17 Jaar - Pandemie Rapid ResponseWat is het?

Coöperatief bordspel in een variant op het originele Pandemie spel. Het speelveld is kleiner: je bevindt je in een vliegtuig met andere onderzoekers. Jullie dienen medicijnen, voedsel en andere hulpmiddelen op tijd voor te bereiden en te droppen als je boven het gebied vliegt waar de spullen nodig zijn. Lukt het jullie alles op tijd te droppen?

Wat bevordert het?

Het bevordert je communicatievaardigheden omdat je sowieso met je medespelers moet communiceren. Leren je idee over te brengen en goed te luisteren naar anderen is van belang. Ook het vooruitdenken om zo snel mogelijk tot de oplossing te komen met de middelen die je hebt, is iets wat je traint.

Wat zegt de jury?

Een zenuwslopend en chaotisch spel waarbij je ook moet samenwerken. Het spel ziet er erg mooi uit.

Goliath: Rolit

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 12 t/m 17 Jaar - RolitWat is het?

Een eenvoudig bordspel waarbij je ver vooruit moet denken. Als je aan de beurt bent plaats je steeds een bal op het bord en deze draai je zo dat jouw kleur omhoog staat. Bevinden zich ballen met een andere kleur tussen jouw geplaatste bal én de bal die er al lag? Dan draai je die naar jouw kleur. De speler die aan het einde de meeste ballen in zijn kleur op het bord heeft, wint het spel.

Wat bevordert het?

Naar mijn mening leer je hier vooral vooruitdenken. Je abstracte denkvermogen wordt getraind, want je moet in je hoofd een beeld vormen van mogelijkheden die nog niet zijn uitgevoerd.

Wat zegt de jury?

Een vrolijk uitziend spel dat lastiger is dan je op het eerste gezicht denkt. Heb je het door, dan is het een leuk spel om te spelen

Speelgoed van het jaar 2019: 18 Plus

Identity Games: Escape Room The Game – 2 Players

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 18 Plus - Escape Room 2 Player GameWat is het?

Naast een familie editie (Jumanji) bracht Identity Games ook een Escape Room voor 2 personen op de markt om thuis te spelen. Je moet samen zorgen dat de 3 escape rooms worden opgelost. Je hebt hier trouwens niet het basisspel bij nodig, al kun je de Chrono Decoder ervan gebruiken. Als je de app installeert op je smartphone kun je het ook spelen.

Wat bevordert het?

Je waarnemend vermogen wordt op de proef genomen. Want je moet wel puzzels oplossen, maar soms weet je nog helemaal niet wat de puzzel is. Ook je communicatie-skills worden ontwikkeld. Je moet namelijk samenwerken met je partner. De boodschap overbrengen is daarbij van essentieel belang.

Wat zegt de jury?

Heel leuk om Escape Room The Game met twee mensen samen te kunnen spelen. Een goede prijs/kwaliteit verhouding voor dit spel.

999Games: Clever

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 18 Plus - CleverWat is het?

Als je Qwixx leuk, maar net iets te simpel vindt, dan is dobbelspel Clever een aanrader! Je dobbelt een aantal ronden 3x met gekleurde dobbelstenen. De waarde van de stenen die je kiest, moet je op je scoreformulier wegstrepen. Uiteindelijk gaat het erom wie na een aantal ronden de meeste punten heeft verzameld. De uitdaging zit erin dat je extra worpen, dobbelstenen én kruisjes krijgt om tijdens het spel slimmer weg te strepen op je formulier!

Wat bevordert het?

Het voornaamste element in dit spel is dobbelen. Maar je kunt uiteraard kanstechnisch de meest ideale keuzes maken. Daarnaast kun je met bepaalde strepen ook weer extra strepen zetten en mooie combinaties maken. Hierdoor word je ook gestimuleerd om vooruit te kijken.

Wat zegt de jury?

Bij Clever is het dobbelen tot je scheel ziet. Een spel waarbij je continue aan het spelen bent.

999Games: Wingspan

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 18 Plus - WingspanWat is het?

Wingspan won onlangs al de Kennerspiel Des Jahres 2019 in Duitsland. In dit spel beheert elke speler een opvangcentrum voor vogels. Je moet in elk leefgebied de omstandigheden zo perfect mogelijk maken, want dan kun je meer vogels kwijt. Hierdoor krijg je niet alleen diverse acties, maar kunnen ook krachtige combinaties ontstaan die jou nóg meer punten laten scoren!

Wat bevordert het?

“Het spel vereist strategisch inzicht en planning en is leerzaam met betrekking tot vogels en hun leefomgeving.”

Wat zegt de jury?

Een uitdagend spel dat makkelijker is dan het lijkt. Als je het een keer gespeeld hebt, is het een eitje. En ondertussen leer je ook nog wat over vogels. Veel aandacht is besteed aan de vormgeving.

Megablue: What Do You Meme

Speelgoed van het Jaar 2019 Nominatie - 18 Plus - What Do You MemeWat is het?

Een groot deel van mijn generatie (nu 32 jaar) is opgegroeid met memes. In deze party game mag je zelf memes gaan vormen! Elke ronde kiest de speler die jury is een afbeelding (de meme). De andere spelers kiezen een kaart waarop een situatie wordt beschreven. De speler wiens omschrijving als meest grappig wordt bevonden, krijgt de afbeeldingskaart. De speler met de meeste afbeelding-kaarten aan het einde van het spel, wint.

Wat bevordert het?

Heel eerlijk… geen idee of het echt iets bevordert. Ik denk dat het koppelen van verhalen aan afbeeldingen vast wel iets traint in je hersenen. Maar al met al is het vooral een spel om te lachen. Vergelijkbaar met Cards of Humanity.

Wat zegt de jury?

Maak een memegrap. Verzin de grappigste tekst bij een plaatje. Leuk dat je ook zelf teksten kan schrijven.

Wat vind ik van de nominaties?

Ik vind dat tussen de Speelgoed van het Jaar 2019 Nominaties veel originele uitbreidingsslagen zijn gemaakt:

  • Clever is een uitgebreide variant op Qwixx.
  • What Do You Meme is Cards of Humanity maar dan met meme-thema.
  • Escape Room’s Jumanji en 2 Player zijn varianten op de populaire Game.

Veel van de genomineerden mikken daarbij op een digitale inslag, door het gebruik van een app:

  • Newbury Spookschool kun je een app bij gebruiken.
  • Pictionary Air moet je een app bij gebruiken.
  • Snapstar moet je een app bij gebruiken.

Wat me tegenvalt zijn spellen die bijna alleen een nieuw jasje hebben gekregen:

  • Pandemie Rapid Response is gewoon nog een variant op Pandemie.
  • Alle Smartgames is puzzelen met een bepaald thema.
  • Rolit bestond volgens mij al.

Dus ja, als ik dan een uitspraak moet doen over wat ik echt origineel vind. Dat is erg lastig.

De Schatzoekers van de Kuala-Archipel, Lynx en Wingspan vind ik denk ik het meest origineel. Exploding Kittens ook. Maar goed, misschien zijn er al spellen uitgebracht die een soortgelijke werking of thema hebben. Maar ik denk als ik winnaars moet noemen onder de bordspellen, dat het die zijn.

Nu ben jij aan de beurt!

Wat vind jij van de Speelgoed van het Jaar 2019 genomineerden? En welke denk je dat gaan winnen?

Ik hoor je mening graag in een reactie!

Voor dit blog heb ik informatie en afbeeldingen van de Speelgoed van het Jaar website gebruikt. Credits gaat naar die organisatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *