Welke Spellenprijzen en -Awards zijn er eigenlijk?

Welke spellenprijzen en -awards zijn er eigenlijk?

Wanneer iets of iemand ergens goed in is, verdient dat weleens wat extra aandacht. Vaak in de vorm van een prijs of award. Iedereen kent wel de Oscar voor beste film, de Gouden Televisiering voor beste programma en natuurlijk de geroemde Nobelprijs.

Goed, misschien wist je nog niet dat er meerdere Nobelprijzen zijn, maar dat terzijde ;).

Maar weet je eigenlijk ook welke onderscheidingen er zijn voor bordspellen? In dit blog deel ik de meest bekende met je!

Nederlandse Spellenprijs (Nederland)

Nederlandse Spellenprijs LogoSinds 2001 vertelt de Nederlandse Spellenprijs de consument middels een onafhankelijk keurmerk of een (in het Nederlands uitgegeven) bordspel interessant is of niet. Het is opgericht door de landelijke spellenvereniging Ducosim. De awards valt trouwens te winnen in maar liefst twee categorieën: familie en expert. De familiespellen zijn uiteraard voor een groter publiek bedoeld. De expertspellen zijn met name interessant voor de gevorderde bordspel-speler!

De uitreiking vindt jaarlijks plaats vlak voordat het Spellenspektakel begint. Meestal begin november.

Speelgoed van het Jaar (Nederland)

Speelgoed van het Jaar LogoIk denk dat dit het meest bekende keurmerk is in Nederland. Maar eerlijkheid gebied te zeggen dat deze prijs niet alleen naar bordspellen kijkt. Zoals de naam al zegt wordt naar allerlei soorten speelgoed gekeken. Speelgoed van het Jaar deelt hun categorieën in op leeftijd. Bijvoorbeeld 0 t/m 3, 4 t/m 6 tot aan 18 en ouder. De indeling varieert, maar vaak vallen gezelschapsspellen onder de oudste categorie. Toevallig zijn ze dit jaar (2019) weer verdeelt over de verschillende leeftijden. Deze prijs wordt meestal uitgereikt aan bordspellen voor een groter publiek.

Ook deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt. Meestal begin november.

Gouden Ludo (Vlaanderen)

Gouden Ludo LogoIn België spreken ze natuurlijk ook gewoon Nederlands. Speciaal voor nieuwe bordspellen op de Vlaamse markt wordt de Gouden Ludo uitgereikt. Hoewel ze begonnen met gewoon één prijs, worden er sinds 2016 twee prijzen uitgereikt. Één voor familiespellen en één voor expertspellen. Dit is net als bij de Nederlandse Spellenprijs. In vergelijking met andere landen werd de Gouden Ludo pas redelijk laat in het leven geroepen. Pas sinds 2009!

Net als de twee Nederlandse prijzen wordt ook deze Vlaamse prijs jaarlijks in november uitgereikt.

Spiel des Jahres (Duitsland)

Spiel des Jahres LogoVia o.a. Spiel des Jahres worden er in Duitsland awards uitgereikt voor gezelschapsspellen. Zij kennen 3 categorieën: de Spiel des Jahres (algemeen), Kinderspiel des Jahres (het beste kinderspel) en Kennerspiel des Jahres (het beste expertspel). Respectievelijk worden deze awards sinds 1979, 2001 en 2011 uitgegeven. Er wordt vaak gezegd dat Spiel des Jahres met name de ‘grotere’ spellen in de prijs laat vallen.

Deze prijs wordt jaarlijks meestal in juli bekend gemaakt.

Deutscher Spiele Preis (Duitsland)

Deutscher Spiele Preis LogoBij onze oosterburen is nog een hooggewaardeerde prijs: de Deutscher Spiele Preis. De prijs wordt uitgereikt sinds 1990 en de jury bestaat voornamelijk uit doorgewinterde spelfanaten. Deze prijs is min of meer een reactie op het Spiel des Jahres. Waar deze laatste vaak de toegankelijke bordspellen in de prijzen laat vallen, focust de Deutsche Spiele Preis zich op de complexere, innovatieve spellen waar een kleiner publiek voor is.

Houd voor de lol de winnaars van Spiel des Jahres maar eens naast die van de Deutscher Spiele Preis.

Niet voor niets dat de fervent bordspel-speler vaak een voorkeur heeft voor deze prijs.

Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt bij Spiel in Essen. Dat evenement vindt meestal plaats in oktober.

As d’Or (Frankrijk)

As d'Or LogoOok de Fransen hebben hun eigen bordspel award, genaamde As d’Or. Dit betekent The Golden Ace of De Gouden Aas. Deze organisatie is opgericht in 1988 en reikte toen pas één prijs uit. Naarmate de jaren vorderden volgden er ook extra categorieën. Zo zie je naast de algemene prijs ook hier de categorieën kinderspellen (sinds 2006) en expertspellen (sinds 2009). Deze prijsuitreiking is een vast onderdeel van het jaarlijkse Festival International des Jeux in Cannes.

Dat betekent dat de prijs meestal in februari wordt uitgereikt.

Origins Awards (Verenigde Staten)

Origins Awards LogoAan de andere kant van de Atlantische Oceaan worden de Origins Awards uitgereikt. Opvallend aan deze Amerikaanse prijs vind ik de ’diepte’ van awards. Er wordt niet alleen naar familie- en expertspellen gekeken, maar ook naar historische bordspellen, RPG’s en zelfs spelaccesoires. Bovendien heb je naast awards die worden gebaseerd op de mening van gerenommeerde spelfanaten, ook ’fan-based’ awards.

De uitreiking vindt jaarlijks plaats tijdens de Origins Game Fair rond juni.

Golden Geek (Wereldwijd)

Golden Geek LogoTot slot is er nog de Golden Geek. De awards die wordt uitgereikt via BoardGameGeek. Op deze site vind je natuurlijk al zo ontzettend veel informatie over bordspellen, dat een prijs eigenlijk niet mag ontbreken. En als ik het goed heb begrepen, worden winnaars bepaald door spelers over de hele wereld. Dat geeft vaak weer eens een ander resultaat dan bij landelijke prijzen. Ook bij GoldenGeek worden er binnen talloze categorieën prijzen uitgereikt.

De GoldenGeek Award wordt jaarlijks in maart uitgereikt.

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik geprobeerd een overzicht te geven van bekende bordspel awards. Er zijn er ongetwijfeld nog meer dan dat ik nu heb opgesomd. Weet jij er nog meer?

En waar ik ook benieuwd naar ben, let jij op awards en prijzen als je een spel koopt? Houd jij de nominaties en uitreikingen nauwlettend in de gaten? Ik hoor het graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *