In de spotlight: Spellenwinkel De Betovering in Doetinchem

Spellenwinkel De Betovering in Doetinchem

Als ik spellen koop, doe ik dat meestal bij Spellenwinkel De Betovering in Doetinchem. Er heerst een gezellige sfeer, er is veel te zien én je krijgt altijd een passend advies.

Het leek mij leuk om deze winkel een keer in het zonnetje te zetten. Daarom ben ik onlangs op bezoek geweest en werd ik warm ontvangen door Nina, Lianne en Johanneke.

Onder het genot van een kopje koffie spraken we over hun winkel, de chemie tussen de dames en natuurlijk over bordspellen. In dit blog deel ik een verslag van dit bezoek.

Hoe is Spellenwinkel De Betovering ontstaan?

Spellenwinkel De Betovering: Interview

Lianne woonde in Utrecht en kocht daar altijd haar spellen bij NeverNeverLand. In 2009 kwam ze ‘tussen banen in’ te zitten. Het duurde niet lang voordat ze de vraag kreeg van eigenaar Kees, of dat ze daar wilde helpen, want zijn compagnon was gestopt. Als fervent liefhebber van gezelschapspellen zei ze volmondig ja.

Kort daarna volgde er een familiedag waar Lianne Regenwormen introduceerde aan haar familie. En guess what, Nina (haar nichtje) was er ook. Er ging een wereld voor Nina open. Ze ontdekte iets waarvan ze het bestaan niet wist.

Na de familiedag ging Nina snel een keer op bezoek bij NeverNeverLand. Ze kwam niet alleen thuis met volle tassen, maar ook met een nieuwe ambitie: ze wilde een eigen spellenwinkel beginnen.

“Nina is nogal wild en impulsief dus die had zoiets, ik ga een spellenwinkel in Doetinchem beginnen want dat hebben we hier nog niet.” Aldus Lianne over Nina.

Nina vroeg Lianne om het samen te doen. Lianne was, zoals ze zelf zegt, iets ‘behoudender’, maar wilde dolgraag meedoen.

In 2010 trok Nina haar stoute schoenen aan en ze ging naar de Kamer van Koophandel om de winkel in te schrijven.

“Ze dachten dat ik wéér zo’n blond meisje was dat een sieradenwinkel wilde beginnen.” vertelt Nina lachend.

Spellenwinkel De Betovering: aan de Hooge Molenstraat

De dames openden de Betovering op 24 april 2010 in een klein winkeltje aan de Hooge Molenstraat. De naam van de winkel, De Betovering, was overigens snel bedacht want Nina en Lianne raakten nu eenmaal betoverd door spelletjes.

Lianne woonde en werkte nog in Utrecht maar probeerde zoveel mogelijk in de winkel te zijn. Ook hingen zij en Nina uren aan de telefoon om over klanten en spellen te praten.

Na 2 jaar was duidelijk dat Doetinchem en omstreken enthousiast was over de spellenwinkel. Het werd drukker en de winkel moest verhuizen naar de Adelaarstraat (naast ijssalon Friûl). Dit was ook het moment dat Lianne naar Hoog Keppel verhuisde.

Spellenwinkel De Betovering: Opening Adelaarstraat

Nina en Lianne hebben in het begin veel hulp gehad van Kees, de eigenaar van NeverNeverLand. Ze spreken met veel lof en dankbaarheid over hem.

Hoe ziet de samenwerking er uit tussen Nina en Lianne?

“Nina is creatief directeur en ik ben commercieel directeur.” geeft Lianne aan.

Dat Nina het creatieve gedeelte op zich neemt is geen verrassing. Tijdens ons gesprek komt naar voren dat Nina theaterschool heeft gedaan, altijd vol ideeën zit en het geen probleem vindt om voor een klas of tijdens een georganiseerde spellenavond het woord te nemen. Ze staat er gewoon en doet het. Van nature.

Lianne daarentegen is wat voorzichtiger en houdt zich bezig met de getallen; het financiële gedeelte. Daar krijgt ze ook hulp bij van haar vader, die accountant van beroep is. En hoewel hij volgens Lianne de schrik van z’n leven kreeg toen ze vertelde dat ze volledig voor de spellenwinkel ging, is hij een van de meest enthousiaste supporters.

Spellenwinkel De Betovering: Bestaat 5 Jaar!

Het duo is goed op elkaar ingespeeld. Johanneke, een van de medewerkers en beter bekend als ‘Jo’, verwoordt dat duidelijk: “Zij snappen elkaar al als de zin nog niet eens is afgemaakt.”

Sinds 2020 personeel in dienst, hoe was dat?

Nina en Lianne vonden het allebei eng om mensen aan te nemen. Enerzijds vanwege de verantwoordelijkheden die daar bij horen, anderzijds omdat ze het lastig vonden om hun “kindje” met anderen te gaan delen. Ze hebben dan ook geprobeerd dit zo lang mogelijk uit te stellen.

De belangrijkste aanleiding om tóch personeel aan te nemen was Nina d’r tweede zwangerschap. Tijdens de eerste zwangerschap is Nina wegens complicaties 3 maanden uit de running geweest en kwam alles aan op Lianne. Dat was ontzettend zwaar voor haar. Dus toen Nina voor de tweede keer zwanger werd, besloten de dames dat er nu toch echt personeel moest komen.

Uiteraard speelde het ook mee dat de zaterdagen en vakanties de voorgaande jaren steeds drukker werden. Als spellenwinkel wil je de tijd kunnen nemen voor klanten en bovendien goed advies kunnen geven. Dit lukte niet altijd meer.

Spellenwinkel De Betovering: Simone & Jo

En zo geschiedde: sinds 2020 zijn Simone en Jo onderdeel van het team. Je vindt ze respectievelijk op vrijdag en zaterdag in de winkel. Ook helpen ze mee tijdens vakanties en drukkere periodes.

Hoe ziet een gemiddelde dag in de winkel er uit?

Het doel van elke dag is om de winkel draaiende te houden. Dat betekent dus vooral klanten zo goed mogelijk helpen en zorgen dat de voorraad up to date is. Dit lukt echter alleen als de dames zelf op de hoogte blijven van nieuwe spellen.

Spellenwinkel De Betovering: Spellen Kopen

Daarom krijgen ze met regelmaat vertegenwoordigers van grote uitgevers als 999 Games, Geronimo Games en Haba over de vloer. Zo leren ze ook weer nieuwe bordspellen kennen. Daarnaast spelen ze zelf ook spellen in de winkel. Hierdoor krijg je toch het beste gevoel bij een spel (Oké oké, ze vinden het ook gewoon leuk!).

Wat ik hierboven beschreven heb, zijn eigenlijk de primaire taken. Daarnaast zijn er nog allerlei andere dingen te doen. Producten uitpakken en prijzen, de website updaten, de etalage opnieuw inrichten, de administratie en eh, opruimen en schoonmaken. Volgens Lianne het enige nadeel van een grote winkel ;).

Spellenwinkel De Betovering: Etalage

Hoe druk een dag is hangt ook af van de periode in het jaar. Het eerste deel van het jaar is het rustiger. Met de zomervakantie wordt het drukker en daarna zakt het weer een beetje in. Vervolgens neemt de drukte weer toe als de herfst het land binnenkomt en iedereen de feestdagen alweer in het vizier krijgt.

Zijn er nog ambities die jullie met de winkel hebben?

Lianne vertelt dat ze 12 jaar geleden, tijdens het schrijven van het business plan, nooit had gedacht dat ze zouden staan waar ze nu staan. Je merkt vooral dat de dames dankbaar zijn dat ze elke dag met hun passie bezig kunnen zijn én deze mogen delen met anderen.

Ook vertelt Nina: “We hebben hier (de Boliestraat) nog niet echt normaal een winkel gehad.”

Toen ze in 2020 verhuisden naar deze locatie, kwam Nederland ook in een pandemie terecht. Klanten mochten de winkel niet meer bezoeken, maar de dames konden wel spellen bij hen thuis bezorgen. Daarom toerden ze met regelmaat door Doetinchem en zelfs daarbuiten.

Zo bleven de inkomsten overeind, maar werd de winkel – het fysieke pand – nog niet echt gebruikt zoals Nina en Lianne voor ogen hadden. Daarom willen ze de komende periode gewoon weer klanten adviseren en enthousiasmeren door in de winkel gezellig spellen te spelen.

Spellenwinkel De Betovering: Spel Spelen

Welk spel mag zich de topper van de winkel noemen?

Ticket to Ride Europe heeft het jarenlang goed gedaan. Azul ook, al verkoopt die nu weer minder. In 2021 kwam er echter een nieuwe titel op de eerste plaats: De Zoektocht naar El Dorado (999 Games). Die doet het nu nog steeds erg goed.

Wat heeft De Betovering te bieden?

Toen de winkel nog aan de Hooge Molenstraat zat was het aanbod beperkt. Er waren vooral wat hardlopers te vinden. Vandaag de dag is dat, vanwege de ruimte in het pand aan de Boliestraat, wel anders. Het aanbod is veel gevarieerder en volledig afgestemd op de behoeften van de Achterhoekse klant.

Als je binnenkomt in de winkel staat er rechts een (kindvriendelijke) smartgames hoek:

Spellenwinkel De Betovering: Smartgames

Links vind je de gangbare titels, veelal gekenmerkt als familiespel:

Spellenwinkel De Betovering: Familiespellen

Rechts staat de balie:

Aan die balie worden talloze spellen uitgelegd:

Spellenwinkel De Betovering: Spellen Uitleggen

Voorbij de balie vind je kinderspellen, knutselspullen en expertspellen:

Spellenwinkel De Betovering: Kinderspellen
Spellenwinkel De Betovering: Knutselspullen
Spellenwinkel De Betovering: Expertspellen

Achterin de winkel kom je terecht bij de puzzels:

Spellenwinkel De Betovering: Puzzels

Klanten die zich al eens hebben laten inspireren door De Betovering, weten ongetwijfeld dat de dames met alle plezier het speelmateriaal van een spel laten zien. Sterker nog, ze leggen het spel maar al te graag op tafel om je te laten zien hoe het werkt.

Diezelfde klanten weten ook dat er goed advies wordt gegeven. Meestal wordt er gevraagd welke spellen jij of je medespelers leuk vinden. Op basis daarvan worden diverse suggesties gegeven.

Bovenstaande is misschien iets wat je van een spellenwinkel verwacht, maar wist je ook het volgende?

Spellenwinkel De Betovering: Spellenavond bij De Gruitpoort

De Betovering organiseerde vóór het coronatijdperk regelmatig spellenavonden bij de Gruitpoort in Doetinchem. Daar konden liefhebbers nieuwe spellen leren kennen en spelen én gewoon lekker over bordspellen praten (hoe leuk is dat?).

En je kunt niet vroeg genoeg beginnen: speciaal voor kinderen waren er spellenuurtjes. Ouders konden hun kinderen dan opgeven om 2-3 uurtjes spelletjes te komen doen bij De Betovering.

Spellenwinkel De Betovering: Puzzelwedstrijd

Nina en Lianne hebben niet alleen oog voor de spellenliefhebber, maar ook voor de puzzelaars onder ons. Daarom kon je ook regelmatig meedoen met een spannende puzzelwedstrijd.

Uiteraard heb ik de dames gevraagd naar wat persoonlijke ervaringen uit hun spellenleven

Enkele favorieten van Lianne zijn Everdell, Wingspan en Honey Buzz.

Spellenwinkel De Betovering: Favorieten van Lianne

Lianne begon met Boggle en Rummikub. Op haar 20e betrad ze de wereld van moderne bordspellen met Carcassonne. Ze vervolgde al snel met Boonanza en Machiavelli. Ze heeft al honderden spellen gehad, maar houdt alleen nog de allerbeste spellen. Haar persoonlijke collectie bestaat nu uit zo’n 75 spellen. Elke dag spelen Lianne en haar man wel een spel.

Enkele favorieten van Nina zijn De Avonturen van Robin Hood, Dixit en Sagrada.

Spellenwinkel De Betovering: Favorieten van Nina

Voor Nina begon het met Doolhof en kaartspellen zoals Jokeren en Hartenjagen. Toen ze 12 jaar was maakte ze kennis met (de Kolonisten van) Catan. Ze heeft thuis momenteel rond de 100 spellen. En aangezien de appel niet ver van de boom valt, bestaat een groot deel daarvan uit kinderspellen. Ze speelt vaak samen met haar dochter. Gelukkig heeft ze ook nog familie en vrienden om wat zwaardere spellen te doen ;).

Zoals Lianne het omschrijft houdt zij zelf meer van ‘grondstof- en puzzelspellen’ terwijl Nina ‘verhalen en coöperatief’ erg leuk vindt.

Tijdens m’n bezoek werd echter al snel duidelijk dat ze, ondanks hun voorkeuren, open staan voor allerlei soorten spellen.

Is er iets wat mensen nog niet weten over De Betovering?

Spellenwinkel De Betovering in Doetinchem

Van Nina begrijp ik dat er sinds 1,5 jaar door de overheid wordt erkend dat het spelen van spellen bijdraagt aan executieve vaardigheden. En dat zijn vaardigheden waar je je hele leven wat aan hebt:

  • Je leert omgaan met teleurstelling (als je verliest).
  • Je leert jezelf beheersen (door op je beurt te wachten).
  • Je leert plannen en organiseren (als je een strategie uitstippelt om te winnen).
  • Enzovoorts…

Daarom is er zelfs budget vrij gemaakt voor scholen om kinderen spelenderwijs hun executieve vaardigheden te laten ontwikkelen. Voor Nina en Lianne is hier een mooie rol weggelegd bij zowel basis- als middelbare scholen uit de regio. Spellenwinkel De Betovering:

  • voorziet deze scholen van spellen
  • geeft zo nu en dan gastcolleges voor leerlingen
  • en verzorgt workshops voor leerkrachten

Zo krijgen scholen de handvatten om leerlingen aan hun executieve functies te laten werken door middel van spellen.

Hebben jullie nog leuke anekdotes over de winkel?

Nina en Lianne hebben best al wat meegemaakt in de winkel. Ze kunnen zich een aantal gebeurtenissen herinneren waar ze met een lach op terugkijken. De meeste vonden plaats tijdens de spellenavonden in de Gruitpoort.

Een herinnering gaat over de allereerste spellenavond die ze organiseerden. De dames hoopten dat er toch wel zo’n 20-25 mensen op af zouden komen. Ze namen 10 spelletjesdozen mee om wat variatie te bieden. En wat bleek? Er stonden 175 man op te stoep! Op dat moment was het pijnlijk, maar de dames hadden twee dingen geleerd:

  1. Er is veel animo voor zulke avonden
  2. én het is verstandig om een maximum aantal bezoekers toe te staan.

In een andere anekdote neemt Nina ons mee naar de Theaterzaal van de Gruitpoort, waar de moeder van Nina een spel Weerwolven begeleidde. Met belichting en geluid werd een spannende omgeving gecreëerd. Maar het was de moeder van Nina die de sfeer echt maakte. Dankzij haar theaterachtergrond weet ze als geen ander hoe je een verhaal moet vertellen.

Spellenwinkel De Betovering: Spellenavond Weerwolven

En dat deed ze zó goed, dat één van de kandidaten halverwege het spel met een angstige stem zei: “Wacht even, ik weet niet of we hier wel door mee moeten gaan, want er is ook een zwangere in de zaal.”

En yes: die persoon was bloedserieus. Mooi dat een spel (of Nina’s moeder) dát in iemand los kan maken.

Hebben jullie ooit geen zin in spellen?

Lianne is duidelijk. Zij heeft altijd zin in spellen. Nina vertelt dat er één moment is dat ze er geen zin in heeft. En dat is met Kerst. Als ze tijdens de drukste periode van het jaar eindelijk een dag vrij heeft, vindt ze het juist lekker om er even niet mee bezig te hoeven zijn. Spijtig dat haar familie juist dan spellen wil doen ;).

Hebben jullie ooit overwogen om te stoppen met de winkel?

Nina en Lianne denken totaal niet aan stoppen. Ze vinden wat ze nu doen veel te leuk.

Nina vertelt dat ze onlangs besefte dat Lianne eerder met pensioen zal gaan dan haar. Ze werd er helemaal benauwd van en wist het zeker: als Lianne met pensioen gaat, dan verkopen we de toko en ga ik ook met pensioen. Lianne springt bij en geeft aan dat ze tijdens haar pensioen gewoon nog hele dagen in de winkel komt helpen.

Spellenwinkel De Betovering: Lianne en Nina

En als de dames dan allebei met pensioen kunnen? Dan gaan ze gewoon de hele dag spellen spelen. Zelfs in het verzorgingstehuis. Tot de zorg er gek van wordt.

Nou dames, afgaande op jullie hechte band verwacht ik dat bovenstaande een droom is die waarheid kan worden!

Dankwoord

Lieve Lianne en Nina, wat vond ik het ontzettend leuk om jullie en de winkel beter te leren kennen. Door jullie chemie ontstaat een gedrevenheid en enthousiasme die heel aanstekelijk werkt. Het vormt de basis van jullie winkel. En die basis is echt, puur en precies zoals jullie zijn. Als je het mij vraagt kun je geen betere basis wensen. Ga zo door!

Bedankt voor jullie tijd, moeite én gezelligheid en tot de volgende keer :)!

Nu ben jij aan de beurt

Heb jij nog een vraag die je graag wil stellen aan Lianne en Nina? Stel ‘m dan gerust in de reactie. Dan zal ik zorgen dat er antwoord komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *