Spicy Kaartspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Spicy Kaartspel: Review, Speluitleg + Unboxing

Mensen die mij kennen weten dat ik nooit lieg tijdens een spel. Als ik iets zeg, is het waar. Het is geen bluf, maar pure waarheid. Voor 100%.

Maar hoe lekker is het als je wél een keer mag liegen tijdens een spelletje?

Nou, dat kan dus met Spicy, het nieuwe kaartspel dat onlangs werd uitgegeven door 999 Games. In dit blog laat ik je foto’s zien, vertel ik hoe je het speelt én geef ik mijn Spicy kaartspel review!

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het spel Spicy zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals elke kaart in Spicy onderdeel is van een verhaaltje, zo zijn onderstaande onderwerpen onderdeel van mijn blog:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Speluitleg
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Spicy Kaartspel: Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het Spicy kaartspel van 999 Games:

 • 100 Specerijenkaarten (zwarte achterkant):
  • 3x Chili met 1 t/m 10
  • 3x Wasabi met 1 t/m 10
  • 3x Peper met 1 t/m 10
  • 5x Specerijenjoker
  • 5x Getallenjoker
 • 1 Einde van de Wereld Kaart (blauwe achterkant)
 • 10 Trofeeënkaarten (witte achterkant)
 • 6 Smaakmaak kaarten (rode achterkant)
 • 1 Boekje spelregels

Tijd voor wat foto’s! Hieronder zie je de voorkant van het doosje. Als je van bling bling houdt zit je goed trouwens, want het doosje heeft een fraai, spiegelend effect:

Spicy Kaartspel: Voorkant Doos

De achterkant van het doosje:

Spicy Kaartspel: Achterkant Doos

De Spicy spelregels vind je terug in een uitvouwbaar leaflet van 8 pagina’s. Op de eerste 6 bladzijden staat uitleg over het basisspel. De overige 2 bladzijden bevatten uitleg over de Smaakmaak kaarten die je kunt toevoegen als extra variant:

Spicy Kaartspel: Spelregels

Het spel wordt gespeeld met Specerijenkaarten. Dat zijn de kaarten met een zwarte achterkant. Specerijen hebben een waarde van 1 t/m 10 en de kleur rood (chili), groen (wasabi) of blauw (peper).

Het leuke is dat elk setje ook een grappige strip is over een grote kat die de betreffende specerij opeet en kapot gaat van de hitte:

Spicy Kaartspel: Specerijenkaarten Chili
Spicy Kaartspel: Specerijenkaarten Wasabi
Spicy Kaartspel: Specerijenkaarten Peper

Daarnaast bevinden zich ook nog 2 soorten jokers tussen de Specerijenkaarten. Dit zijn jokers voor specerijen en getallen:

Spicy Kaartspel: Specerijenkaarten Specerijenjokers
Spicy Kaartspel: Specerijenkaarten Getallenjokers

Afhankelijk van het aantal spelers wordt onderstaande ‘Einde van de Wereld’ kaart gebruikt om de hoogte van de trekstapel te bepalen:

Spicy Kaartspel: Hoogte van de Specerijenstapel Bepalen
Spicy Kaartspel: Einde van de Wereld Kaart in de Stapel

Wanneer het je lukt om je hand leeg te spelen, ontvang je een trofeeënkaart die 10 punten waard is:

Spicy Kaartspel: Trofeeënkaarten

Tot slot kun je ervoor kiezen om Smaakmaak kaarten toe te voegen. Deze veranderen de basissregels een klein beetje, zodat je wat extra variatie hebt:

Spicy Kaartspel: Smaakmaak Kaarten

3 – Spicy: Speluitleg

Ik geef eerst een korte speluitleg en daarna volgt een uitgebreidere uitleg.

Hoe speel je het spel Spicy?

Met Spicy leg je om de beurt een gedekte kaart uit je handen op de aflegstapel. Je noemt daarbij de specerij en het getal van de kaart. De volgende speler moet nu een kaart van dezelfde specerij en een hoger getal spelen.

Kun je dit niet? Dan mag je passen en 1 kaart pakken. OF (to spice things up) je mag bluffen! Maar word je betrapt? Dan krijgt de speler die jou betrapt de aflegstapel als punten.

De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel!

Hieronder vind je een uitgebreidere Spicy speluitleg. Daarbij behandel ik de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Smaakmaak kaarten
 4. Einde van het spel + Puntentelling

3.1 – Voorbereiding

Schud alle Specerijenkaarten (zwarte achterkant) en geef elke speler 6 kaarten. Leg de overige stapel gedekt op tafel. Houd de ‘Einde van de Wereld’ kaart ernaast en stop die kaart met de blauwe kant naar boven in de stapel op de aangegeven hoogte.

Leg tot slot de Trofeeënkaarten op tafel en je hebt zoiets als hieronder liggen:

Spicy Kaartspel: Startopstelling voor 2 Personen (zonder Smaakmaak kaarten)

3.2 – Spelverloop

Tijdens het Spicy kaartspel kun je 4 dingen doen:

 1. Kaart spelen
 2. Passen
 3. Bluffen
 4. Uitdagen

Als je een kaart speelt leg je een handkaart gedekt op de aflegstapel en benoem je de specerij en het getal dat erop staat. De specerij moet hetzelfde zijn als de vorige kaart en het getal hoger (met een maximum van 10, na de 10 komt weer de 1).

Spicy Kaartspel: Specerijenkaart Spelen

Kun je niet? Dan kun je ervoor kiezen om te passen en 1 nieuwe kaart te nemen van de trekstapel. Je kunt er ook voor kiezen om te bluffen. Je legt dan een handkaart op de stapel en liegt over de specerij en/of het getal.

Verdenkt iemand jou van een bluf? Dan mag deze speler jou uitdagen. Hij of zij legt dan de hand over de trekstapel en zegt vervolgens of de door jou genoemde specerij of het door jou genoemde getal niet klopt.

Spicy Kaartspel: Gespeelde Kaart Uitdagen

Klopt de ‘beschuldiging’? Dan krijgt de speler die jou heeft betrapt alle kaarten van de aflegstapel en legt deze voor zich neer (dit zijn allemaal punten btw!). Jij moet dan 2 nieuwe kaarten trekken.

Klopt de ‘beschuldiging’ niet? Dan krijg jij alle kaarten van de aflegstapel en dan moet de uitdager 2 kaarten pakken.

Speelt iemand zijn of haar hand leeg? Dan mag deze speler een Trofeeënkaart pakken.

Spicy Kaartspel: Trofeeënkaart Nemen

3.3 – Smaakmaak kaarten

If you wanna heat things up, dan kun je met Smaakmaak kaarten spelen. Je legt dan 1 (of zelfs 2) van die kaarten open naast de trekstapel. Deze kaarten veranderen de regels van het basisspel een klein beetje en zorgen dus voor meer variatie.

Spicy Kaartspel: Smaakmaak Kaart naast de Trekstapel

3.4 – Einde van het spel + Puntentelling

Zodra…

 • …een speler zijn of haar 2e Trofeeënkaart ontvangt,
 • een speler de 3e Trofeeënkaart pakt,
 • óf zodra de ‘Einde van de Wereld’ kaart zichtbaar is…

…eindigt het spel.

De speler met 2 Trofeeënkaarten wint het spel. Heeft niemand dit? Dan wint de speler met de meeste punten het spel. Elke gewonnen Specerijenkaart is 1 punt waard en elke trofee 10 punten.

4 – Spicy Kaartspel: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk over te brengen, deel ik mijn Spicy kaartspel review op in de volgende onderdelen:

 • Thema & Vormgeving
 • Spelregels & Toegankelijkheid
 • Strategie of Geluk?
 • Interactie
 • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Als ik eerlijk ben in deze Spicy kaartspel recensie, moet ik bekennen dat ik de artwork niet zo mooi vond. Het is gewoon niet mijn stijl.

Spicy Kaartspel: Specerijenkaarten Peper

Wél vond ik het hele grappige artwork. Anderen trouwens ook! Want menig speler waarmee ik een kaartje heb gelegd moest lachen om het verhaaltje dat op elk soort specerij van 1 t/m 10 staat afgebeeld. Met name 5 t/m 8 vonden ze grappig.

Spelregels & Toegankelijkheid

Als je het spelregelboekje doorneemt, lijkt het misschien veel.

Spicy Kaartspel: Spelregels (in Detail)

Maar eigenlijk zijn de regels eenvoudig. En als je de regels aan andere spelers uitlegt zul je merken dat dit snel gaat. Dat is fijn voor als je snel wil beginnen.

Ja. Spicy is een makkelijk spelletje en je speelt het nog snel ook. Max 15-20 minuten, niet meer. Ik vind Spicy dus supertoegankelijk. Vooral voor momenten als familiebijeenkomsten, feestdagen of een niet te serieus avondje met vrienden. Had ik ook al gezegd dat je het met 6 spelers kunt spelen?

Die hard board gamers zullen het ‘meh’ vinden. Logisch ook, want zij zoeken meer uitdaging.

Strategie of Geluk?

Spicy is een blufspelletje. Het kan bijna niet anders of je moet met regelmaat liegen om te winnen. Dat is niet echt strategisch maar je bent naar mijn mening ook niet afhankelijk van geluk.

Spicy Kaartspel: Handkaarten

Je hebt zelf in de hand wanneer je liegt. En dit kun je tactisch gebruiken. Val een paar keer door de maand als leugenaar, puur om anderen daarna op het verkeerde been te zetten.

Daarnaast is het ook nog een kunst om in te schatten of je tegenstanders liegen. Het hebben van een beetje mensenkennis kan dus geen kwaad ;).

Interactie

Je bent voortdurend aan het kijken of je tegenstander liegt. Met elke kaart die wordt opgelegd, moet je op je hoede zijn. Dit maakt dat Spicy wel degelijk veel interactie bevat. Maak je de ander uit voor leugenaar of spreekt hij de waarheid?

Herspeelbaarheid

Spicy is dusdanig kort, dat je het best een paar keer achter elkaar kunt spelen. En wil je het recept wat aanpassen? Dan heb je nog altijd de Smaakmaak kaarten die je kunt toevoegen voor een iets andere spelervaring.

Op zich dus voldoende potentie voor een hoge herspeelbaarheid.

Ik denk alleen dat de interactie van een groep bepalend zal zijn voor de daadwerkelijke herspeelbaarheid.

Spicy Kaartspel: op Tafel

Mijn Spicy review in het kort?

Spicy is een grappig blufspelletje dat in de smaak zal vallen bij spelers die, ironisch genoeg, niet van pittige spellen houden. Het is makkelijk, snel én je kunt het met maar liefst 6 spelers doen. Nooit eerder werd er zoveel gelogen (en gelachen) in slechts 20 minuten!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

5 – Spicy Kaartspel: Waar te koop?

Je kunt het kaartspelletje Spicy online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het kaartspelletje Spicy, uitgegeven door 999 Games. Ik liet je foto’s zien van de kaarten, gaf de speluitleg én deelde mijn Spicy kaartspel review.

Wat vind jij van Spicy? Heb je nog een vraag? Ik hoor graag van je in een reactie!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Curtis Adams via Pexels.

8 reacties

 1. In de originele uitgave van Spicy komt het artwork beter uit de verf, door het gebruik van goud, heel veel goud. Net echt.
  Dat maakte het kaartspelletje natuurlijk een stuk duurder maar het oog wil ook wat.

  1. Beste Jerome,

   Thanks voor je reactie over het Spicy kaartspel. Dat wist ik niet :).

   Graag tot een volgende reactie!
   Hans van Spellenwijs.nl

 2. Ik denk dat ik deze oversla. Het principe klinkt wel leuk, maar het artwork maakt voor mij toch dat ik het niet zou aanschaffen. Maar er zijn genoeg spellen voor iedereen 🙂

  1. Beste Milou,

   Ik snap je wel hoor. Er komt vanzelf weer wat anders voorbij!

   Groet,
   Hans

 3. Hans! Ik ben benieuwd en denkt dat dit soort spelletjes perfect zijn voor onze spelletjesavonden met 6 personen. Mooie site en super recensies btw. Blijf je volgen.

  1. Thanks voor je lieve woorden, Jeffrey!

   Als je lol zoekt voor zo’n avond komt dat vast goed 🙂

   Groet en tot een volgende reactie!
   Hans van Spellenwijs.nl

 4. Ik vind de artwork persoonlijk heel mooi. Het was de reden dat ik het spel in eerste instantie heb aangekocht.
  Leuk spel om met een mondige groep te spelen :)!

  1. Beste Alexander,

   Bedankt voor je reactie bij mijn blog over het Spicy kaartspel!

   De artwork is iets waar verrassend veel medespelers positief over zijn. En inderdaad, des te mondiger de groep, des beter.

   Groet!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *