Splendor: Speluitleg, Unboxing & Review!

Splendor: Spel Review, Speluitleg + Unboxing!

Het is voor mij een paar jaar geleden dat ik Splendor voor het eerst speelde. Dat was met mijn zwager en schoonvader. Het spel verdween echter al snel van de radar.

Maar onlangs kreeg ik Splendor zelf in mijn bezit en kwam het weer vaker op de tafel te liggen.

Vind ik Splendor een kostbaar ‘gem’ of is het net als een imitatiediamant… niets waard? Dat lees je in mijn Splendor review!

Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het spel Splendor zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Hieronder vind je de inhoudsopgave van dit blog, zodat je snel kunt navigeren naar het onderdeel over Splendor waar je geïnteresseerd in bent:

 1. Algemene Informatie
 2. Kort Speloverzicht
 3. Wat zit er in de doos?
 4. Splendor Spel: Uitleg
 5. Splendor Spel: Review
 6. Splendor Spel: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Kaartspel
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Uitgever: Space Cowboys (Asmodee)
 • Spelauteur: Marc André
 • Illustrator: Pascal Quidalt
 • Te koop bij: Spellenrijk.nlbol.comAmazon.nl

2 – Kort Speloverzicht

“In Splendor kruip je in de huid van een rijke handelaar tijdens de Renaissance. Je gebruikt je rijkdom om mijnen en transportmiddelen te verwerven en kunstenaars te rekruteren om van edelstenen prachtige juwelen te maken.

Tijdens het spel verzamelen de spelers edelsteenfiches en gouden jokers. Met deze fiches kunnen ze ontwikkelingskaarten kopen. Deze kaarten leveren prestigepunten en bonussen op. Met de bonussen kunnen spelers verder in het spel ontwikkelingskaarten tegen een lagere prijs kopen.

Wanneer een speler voldoende bonussen heeft, krijgt hij onmiddellijk bezoek van een edele (en ontvangt zo extra prestigepunten). Zodra een speler 15 punten heeft, wordt de ronde nog afgewerkt totdat elke speler evenveel beurten heeft gehad. De speler die daarna de meeste prestigepunten heeft, wordt tot winnaar uitgeroepen!”

3 – Wat zit er in de doos?

In de doos van Splendor vind je het volgende speelmateriaal:

 • 40 Edelsteenfiches
  • 7 Smaragden (groen)
  • 7 Saffieren (blauw)
  • 7 Robijnen (rood)
  • 7 Diamanten (wit)
  • 7 Onyxen (zwart)
  • 5 Gouden jokers (geel)
 • 90 Ontwikkelingskaarten
  • 40 van Niveau 1
  • 30 van Niveau 2
  • 20 van Niveau 3
 • 10 Tegels met Edellieden

Aangezien je een juweel ook graag eerst ziet voordat je ‘m koopt, vind je hieronder weer de foto’s van het spel Splendor.

Te beginnen met de voorkant van de doos:

Splendor: Voorkant Doos

Hieronder zie je de binnenkant. De inlay is wat groot, maar heck, het past er mooi in! Bovendien is er een mooi detail. Van elk soort edelsteenfiches zijn er evenveel, behalve van de jokers (de gele). Daar zijn er iets minder van. En op de plek linksboven, waar op mijn foto de jokers liggen, passen ook nét wat minder fiches.

Splendor: Binnenkant Doos (Inlay)

En de achterkant. Hier zie je ook direct dat Asmodee uit Frankrijk komt en diverse talen combineert in één doos.

Splendor: Achterkant Doos

En ook de Splendor spelregels zijn bijgevoegd in maar liefst 5 verschillende talen:

Splendor: Spelregels

Wat ik zelf het mooiste vind aan Splendor, zijn de edelsteenfiches. Het zijn niet per se de looks, maar meer de look&feel. Deze fiches voelen echt zwaar en degelijk. Alsof je een edelsteen in je hand hebt.

Hieronder zie je opeenvolgend de groene smaragden, blauwe saffieren, rode robijnen, witte diamanten, zwarte onyxen en gele jokers.

Splendor: Edelsteenfiches Smaragden (Groen)
Splendor: Edelsteenfiches Saffieren (Blauw)
Splendor: Edelsteenfiches Robijnen (Rood)
Splendor: Edelsteenfiches Diamanten (Wit)
Splendor: Edelsteenfiches Onyxen (Zwart)
Splendor: Edelsteenfiches Jokers (Geel)

Met bovenstaande edelsteenfiches kun je gedurende het spel ontwikkelingskaarten kopen. Deze hebben 3 niveaus. Niveau 1 kost het minst aantal edelstenen, maar levert ook minder (en meestal geen) punten op. Niveau 3 is het duurst, maar levert wel de meeste punten op. De niveaus herken je aan de kleur van de achterzijde én het aantal bolletjes:

Splendor: Ontwikkelingskaarten Niveau 1
Splendor: Ontwikkelingskaarten Niveau 2
Splendor: Ontwikkelingskaarten Niveau 3

Tot slot zijn er nog de kartonnen tegels met edellieden:

Splendor: Tegels met Edellieden

4 – Splendor Spel: Uitleg

Ik heb deze Splendor speluitleg opgedeeld in 3 onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Hoe ziet een beurt eruit?
 3. Einde van het spel

4.1 – Voorbereiding

Schud de 3 niveaus ontwikkelingskaarten afzonderlijk van elkaar en leg deze als gedekte stapel onder elkaar op tafel. Draai dan van elk niveau 4 kaarten open en leg ze rechts van de stapel. Plaats de edelsteenfiches naast de kaarten en leg de edellieden boven de kaarten. De startspeler begint.

Het aantal edelsteenfiches en edellieden dat meedoet, hangt af van het aantal spelers!

Hieronder zie je de startopstelling bij een spelletje Splendor met 4 personen:

Splendor: Startopstelling voor 4 Spelers

4.2 – Hoe ziet een beurt er uit?

Als je aan de beurt bent, doe je één van de volgende 3 acties:

 1. Edelsteenfiches pakken
 2. Een ontwikkelingskaart reserveren
 3. Een ontwikkelingskaart kopen

Kies je voor actie 1? Dan pak je óf 3 fiches met een verschillende kleur óf 2 fiches met dezelfde kleur. Dit laatste mag alleen als er minstens 4 fiches van die kleur beschikbaar zijn als de speler aan de beurt is!

Kies je voor actie 2? Dan pak je óf een open kaart van tafel (niveau maakt niet uit) óf een gedekte van een trekstapel. Deze kaart leg je vervolgens gesloten voor je neer. Tot slot pak je een joker (geel fiche) áls de voorraad toereikend is.

Splendor: Ontwikkelingskaart Reserveren

Kies je voor actie 3? Dan koop je een ontwikkelingskaart die op tafel ligt of door jou is gereserveerd. Je legt het aantal edelsteenfiches terug in de voorraad en plaatst de ontwikkelingskaart open voor je.

Splendor: Ontwikkelingskaart Kopen

Ontwikkelingskaarten die open voor je liggen, laten rechtsboven een edelsteenfiche zien. Elke keer dat je een nieuwe ontwikkelingskaart koopt, mag je deze ‘bonus’ in mindering brengen op de verkoopprijs.

Zodra je dusdanig veel bonussen hebt verzameld, kan het zijn dat je een edellied op bezoek krijgt. Je pakt dan de edele waarvan jij het aantal bonussen behaald hebt. Elke edele is punten waard en die staan linksboven op de tegel.

Tot slot staan er ook punten linksboven op veel ontwikkelingskaarten.

4.3 – Einde van het spel

Zodra een speler 15 of meer punten heeft behaald, wordt de ronde afgemaakt. Dat betekent dat iedereen even vaak aan de beurt komt!

Na de beurt van de laatste speler telt iedereen zijn of haar punten. De speler met de meeste punten wint het spel Splendor!

5 – Splendor Spel: Review

Ik krijg weleens de vraag of ik een goed spel weet dat gespeeld kan worden met ‘beginnende’ bordspel spelers. Die hebben dan net Catan of Carcassonne ontdekt. Nou, deze mensen kan ik Splendor zeker aanraden!

Splendor: Op Tafel

Hoewel ik het boekje spelregels best overweldigend vind, zijn de regels eenvoudig. Als iemand de spelregels even doorneemt, legt hij of zij het spel zo uit aan de anderen. De eenvoud is denk ik zelfs het grootste pluspunt in mijn Splendor review.

Daarnaast leg je het spel snel klaar op tafel, zullen beurten vlug gaan én duurt het spel dus ook niet zo lang. Dit gecombineerd met de eenvoudige spelregels maakt Splendor zeer toegankelijk én een leuk spelletje voor even tussendoor.

Geluk speelt wel een rol, maar niet zo’n grote. Tegenstanders kunnen (en zullen) weliswaar ontwikkelingskaarten voor je neus wegkapen, maar dan is het aan jou om kansen te spreiden. Is de ene kaart weg? Jammer, maar dan kun je een andere kopen. Je kunt vooruit plannen en enige tactiek toepassen.

Ook vind ik het speelmateriaal erg mooi. Vooral de fiches (ik heb het al eerder gezegd)! Die voelen zo lekker, degelijk en duur aan haha. Net als echte juwelen. Deze maken voor mij eigenlijk dat Splendor een simpel kaartspel overstijgt…

Splendor: Edelsteenfiches

Ben ik dan alleen vol lof in deze Splendor review? Ik heb 2 dingen aan te merken, maar die zouden het speelplezier niet in de weg moeten staan hoor.

De eerste is de omvang van de doos. Hoewel ik de inlay geweldig vind, had het misschien wat kleiner gekund. Het voornaamste voordeel is dan voor het milieu. En misschien zouden productiekosten er door omlaag kunnen (zal niet gaan als dit formaat een standaard is).

De tweede is dat ik het thema niet zo sterk vind. Je kruipt in de huid van een rijke handelaar tijdens de Renaissance en werft mijnen en transportmiddelen en rekruteert kunstenaars die prachtige juwelen maken! Eh… ik ben vooral bezig met fiches pakken die ik nodig heb om kaarten te kopen.

Maar zoals gezegd: bovenstaande zijn meer de kritische noten van deze Splendor review en zullen het speelplezier niet in de weg staan!

Mijn Splendor review in het kort: Eenvoudig, doch tactisch spel dat uitdagend genoeg is voor de gemiddelde board gamer en tegelijkertijd toegankelijk is voor minder fanatieke spelers!

NB: Splendor is dus absoluut een waardevol gem!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Splendor: Waar te koop?

Je kunt Splendor online bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Amazon.nl.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het spel Splendor, uitgebracht in Nederland door Asmodee. Ik gaf mijn spel uitleg, liet je zien wat er in de doos zit én besloot met mijn Splendor spel review.

Wat vind jij van Splendor? Heb je er nog vragen over? Ik hoor graag van je in een reactie!

2 reacties

 1. Beste

  Wij kregen Splendor als kerstgeschenk maar niet alle spelregels zijn even duidelijk…
  Bijvoorbeeld: mag je de gele joker al gebruiken als je de gereserveerde kaart nog niet ‘betaald’ hebt?

  Met dank voor een antwoord!
  G. Verhellen

  1. Beste Geertje,

   Bedankt voor je vraag over Splendor.

   Het is antwoord is: Ja. Je mag de gele of gouden joker gewoon al inzetten bij de aankoop van een volgende, eventueel andere kaart.

   Helpt dit :)?

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *