Op dit moment van schrijven zijn er vooral veel spellen over katten uitgebracht. Hondjes lopen wat achter, maar met Spots zijn de trouwe viervoeters weer één titel rijker!
Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het spel Spots zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Korte speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!
In Spots moet je honden, of beter, dalmatiërs van stippen voorzien.
Tijdens je beurt kies je een actietegel en die draai je om. Acties laten je meestal dobbelstenen uit de algemene voorraad gooien, maar ook extra hondenkkaarten of botten pakken.
Dobbelstenen kun je op je honden leggen. Per veld één dobbelsteen met het overeenkomstige aantal stippen.
Kun je een dobbelsteen niet plaatsen? Dan komt deze in je achtertuin. Maar let op: is de totale waarde van alle dobbelstenen in je achtertuin meer dan 7? Dan verwijder je alle dobbelstenen van je honden en je tuin en die leg je terug in de voorraad.
Je wil dus wel dobbelstenen, maar kunt niet te gulzig zijn.
Gelukkig kun je – zo vaak je wil en kunt – een bot betalen om ALLE dobbelstenen van een worp opnieuw te gooien.
Na je beurt is de volgende speler aan de beurt.
Die kiest ook een kaart, maar mag geen omgedraaide kaart kiezen. Pas als er nog maar 1 kaart open ligt, leg je daar een bot op en worden alle actiekaarten weer opengedraaid. Dan kun je ze wel weer kiezen.
Heb je alle dobbelstenen op een (of meer) hond(en) liggen? Dan kun je deze aan het begin van je beurt voltooien. Verwijder de dobbelstenen en draai de kaart om. Heb je tijdens het spel AL je honden vol? Dan voltooi je direct al die honden.
Voor elke voltooide hond pak je een nieuwe kaart, al kun je niet meer dan 6 honden krijgen.
De speler die als eerste 6 honden voltooit wint het spel.
Bekijk het spel in een slideshow:
Korte review
Het spat ervan af dat Spots met plezier is gemaakt en plezier moet geven.
De illustraties zijn speels vormgegeven (al moet je van de stijl houden) en ik vind het erg leuk om ze te bekijken. Niet alleen omdat ze zo gevarieerd zijn, maar ook omdat ze soms opmerkelijke, grappige details bevatten.
(Zo zit er tussen alle dalmatiërs ineens een koe, om maar wat te noemen.)
Ook de dobbelstenen zijn speels gemaakt. Een speelgenoot zei “Hey, de ogen op de dobbelstenen zijn niet netjes afgewerkt”. Maar nee hoor, dat hoort zo. De stippen stellen de stippen van de dalmatiërs voor.
En met die stippen (spots!) maak je hondjes compleet. Een leuke manier om dobbelstenen te gebruiken.
De spelregels hadden in mijn optiek beter gekund. Hoewel ze fijn leesbaar zijn en een humoristische schrijfwijze hebben, moest ik sommige dingen twee of drie keer lezen voordat ik doorhad wat er nou stond.
Uiteindelijk had ik het door. Het duurde alleen even.
Het kiezen van een kaart die jouw actie dicteert en het gegeven dat andere spelers die actie voorlopig niet kunnen kiezen (action selection), werkte verfrissend.
Zoiets kwam ik onlangs nog tegen in Honey Bees. Dit is echter een roll & write, terwijl de nadruk bij Spots meer op ‘push your luck’ ligt. Ofwel, het wagen van een gokje.
Daarmee kom ik bij de dobbelstenen. Ja. Spots blijft een dobbelspel. Je gaat momenten hebben dat je slecht gooit. En je gaat momenten hebben dat je goed gooit. Ik heb ze beide al gezien.
Het leuke aan Spots vind ik dat je een deel van deze geluksfactor kunt beïnvloeden.
Ten eerste kun je meer hondenkaarten verzamelen. Dit betekent meer velden waar je dobbelstenen kunt plaatsen, meer verschillende waarden en een grotere kans dat je dobbelstenen kwijt kunt. En dus een kleinere kans dat je jezelf kapot gooit. In het begin althans.
Ten tweede kun je hondenkoekjes inzetten om een volledige worp opnieuw te doen.
Je raadt het al… mijn advies is om in ieder geval 1 of 2 extra kaarten én hondenkoekjes te verzamelen. Als dergelijke acties beschikbaar zijn natuurlijk.
Over het algemeen zit de flow lekker in het spel. Het loopt prima door. Acties zijn relatief kort.
Zodra je nog maar één hond hebt om te voltooien, kan het – als je pech hebt – wat langer duren. Spelers zullen sneller proberen om een bepaalde actiekaart voor je neus weg te kapen. En daarbij, de kans dat je het juiste getal gooit is kleiner.
Mijn ervaring is dat interactie er niet veel in zit. Ik noemde net al dat je actiekaarten kunt kiezen om andere spelers te dwarsbomen. Dit deden mijn speelgenoten en ik meestal pas aan het einde. Daarvoor waren we vooral met onszelf bezig.
Behalve als iemand zich kapot gooit natuurlijk. Dat vonden we dan weer grappig. En oké, dat is wellicht ook een vorm van interactie.
Tot slot wil ik benoemen dat de herspeelbaarheid erg hoog is.
Sure, je gooit elke keer met dobbelstenen en probeert hondjes van stippen te voorzien. De variatie in actiekaarten zorgt echter toch elke keer weer voor een andere speelervaring. Vooral omdat je andere tactische keuzes moet maken.
Algemene informatie
- Naam: Spots
- EAN: EAN: 8717371242343
- Soort spel: Dobbelspel
- Aantal Spelers: 1-4 Personen
- Speelduur: 30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: CMYK
- Spelauteur: Alex Hague, Jon Perry & Justin Vickers
- Illustrator: John Bond
Waar te koop?
Je kunt Spots o.a. bestellen bij deze webshops:
bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
SpelletjesVrienden.nl
Nu ben jij aan de beurt!
Heb jij Spots al gespeeld? Wat vond je ervan?
Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!