Stapelstad: Speluitleg

Stapelstad Bordspel: Speluitleg

Stapelstad, in het Engels bekend als Sunrise Lane, is ontworpen door Reiner Knizia en internationaal uitgegeven door Horrible Guild. Hoewel 999 Games onlangs nog enkele titels van hen in het Nederlands uitgaf (The Great Split, Evergreen), lijkt het nu (weer) de beurt van White Goblin Games.

In dit blog geef ik je Stapelstad speluitleg en beantwoord ik graag je vragen over de spelregels.

Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij het bordspel Stapelstad zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog geef ik je de speluitleg van het bordspel Stapelstad. Heb je vragen? Stel ze gerust. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Heb je een vraag over de spelregels van Stapelstad? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Stapelstad Bordspel: Handkaarten

Korte speluitleg

In Stapelstad gaan jullie een stad vullen met huizen. Spelers zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt mag je óf 2 kaarten van de trekstapel pakken óf huizen bouwen op de kavels op het speelbord. Je speelt 1 of meer kaarten in dezelfde kleur als de kavel waar je op wil bouwen. Je vermenigvuldigt het aantal kaarten met de waarde van de kavel en krijgt zoveel punten. Daarna stapel je zoveel van je huisjes op die kavel als het aantal betaalde kaarten. Vervolgens mag je op aangrenzende kavels verder bouwen totdat je niet meer kunt of wil. Zodra een speler 2 of minder huizen heeft speel je de ronde af. Dan volgt de puntentelling. Spelers krijgen in gebieden nog punten voor de hoogste huizen, meeste kavels met huizen en de meeste aaneengesloten kavels met huizen. De speler met de meeste punten wint.

Uitgebreide spelregels

Hieronder vind je mijn uitgebreidere handleiding of gebruiksaanwijzing van Stapelstad. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van een ronde
  4. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Leg het speelbord op tafel. Geef elke speler 28 of 22 huizen in een spel met respectievelijk 2-3 of 4 spelers. Iedereen legt zijn of haar scoresteen op veld 00 van het scorespoor. Maak een voorraad met parkfiches en leg ook de overzichtskaart op tafel. Schud alle kaarten en geef elke speler er 3. Bepaal de startspeler en geef die het startspelerfiche. Je bent nu klaar om te beginnen.

Stapelstad Bordspel: Startopstelling voor 4 Spelers

3.2 – Spelverloop

Je speelt Stapelstad in een onbepaald aantal rondes. Spelers zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt kies je één van onderstaande acties:

  1. Kaarten pakken
  2. Huizen bouwen

1. Kaarten pakken

Stapelstad Bordspel: Nieuwe Kaarten Trekken

Met deze actie trek je de 2 bovenste kaarten van de trekstapel. That’s it. Let wel, heb je aan het einde van je beurt meer dan 5 kaarten op handen? Dan moet je er zoveel afleggen totdat je 5 kaarten overhoudt. Je bepaalt zelf welke kaarten je aflegt. Is de trekstapel leeg? Schud dan de aflegstapel om een nieuwe trekstapel te vormen.

2. Huizen bouwen

Met deze actie ga je huisjes van jezelf op de kavels van het speelbord plaatsen.

De kavel waar je tijdens je beurt je eerste huis op bouwt moet grenzen aan de centrale tegel, een parkfiche of een ander huis.

Stapelstad Bordspel: Setjes Maken

Elke kavel heeft een kleur: roze, groen, geel, rood of blauw. Om een huis te bouwen, leg je 1 of meer handkaarten van de kleur af die de kavel heeft waar je wil bouwen. Voor elke kaart die je speelt zet je 1 van je eigen huizen op de gekozen kavel. Speel je er meer dan 1? Dan moet je huisjes stapelen met een maximum van 5.

Elke kavel heeft ook een aantal ogen. Deze vermenigvuldig je met het aantal huisjes dat je op de kavel hebt gebouwd (dit staat gelijk aan het aantal gespeelde kaarten). Je zet direct je scoresteen zoveel punten vooruit.

Stapelstad Bordspel: Huis Plaatsen

Na het bouwen mag je direct nog een huis bouwen. Elk volgende huis dat je in dezelfde beurt wil bouwen moet grenzen aan het huis dat je als laatst hebt gebouwd. Je kunt dus geen aftakkingen maken!

In principe kun je blijven bouwen zolang je kaarten hebt.

Je mag eenmaal per beurt, in plaats van een huis, ook een park bouwen. Je legt dan 1 kaart naar keuze af om vervolgens een parkfiche te plaatsen. Een park levert geen punten op, maar kan je wel de mogelijkheid te bieden om verder te bouwen óf te bouwen op een waardevolle kavel (= een kavel met hoge ogen).

Stapelstad Bordspel: Park Plaatsen

Je eindigt deze actie altijd door 1 kaart van de trekstapel te nemen.

3.3 – Einde van het spel

Zodra een speler na zijn of haar beurt 2 of minder huizen overheeft, wordt de ronde afgemaakt en daarna eindigt het spel. Een andere mogelijkheid is dat het spel direct eindigt als er geen vrije kavels meer zijn in de bonusgebieden (zie hieronder).

Stapelstad Bordspel: Scoresteen Verschuiven

Spelers verzamelen tijdens het spel punten door huizen te bouwen. Aan het einde van het spel kunnen ze nog op 3 manieren extra punten verdienen. Die staan aangegeven op de overzichtskaart.

Het speelbord is opgedeeld in 4 bonusgebieden: 2 blauwe (linksboven en rechtsonder) en 2 rode (linksonder en rechtsboven).

  1. In de blauwe gebieden kijk je wie het hoogste huis heeft. Huizen van 1 hoog tellen niet mee.
  2. In de rode gebieden kijk je wie de meeste kavels met huizen heeft.
  3. Daarnaast kijk je nog wie de grootste groep aaneengesloten kavels met huizen heeft.

Voor elke manier scoort de eerste plaats 10 punten, een tweede plaats 6 punten en een derde plaats 3 punten. Is er een gelijkspel? Dan ontvangen alle gelijkspelende spelers de aangegeven punten en de volgende speler in rangschikking krijgt gewoon het volgende aantal punten (best vriendelijk dus).

Stapelstad Bordspel: Eindscores

De speler met de meeste punten wint. De tiebreaker is het meeste aantal handkaarten.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog vertelde ik je hoe je Stapelstad speelt. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Heb je nog een vraag over de spelregels? Stel je vraag gerust in een reactie.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *