Steampunk Rally: Uitleg, unboxing, review en meer!

Steampunk Rally: Uitleg, Unboxing, Review en meer!

Onlangs introduceerde een vriend van me tijdens een van onze spellenweekenden het spel Steampunk Rally.

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.

Maar al snel kwam ik erachter dat Steampunk Rally gaat om inzicht, tactiek en planning. En dan zijn er nog eens talloze strategieën mogelijk ook!

Niet voor niets is Steampunk Rally in slechts een uurtje 1 van mijn favoriete bordspellen geworden.

Tijd om er een blog aan te wijden en nuttige informatie met jullie te delen :)!

En speciaal voor Romeo: bedankt dat je me hebt laten kennismaken met dit spel!

Om het blog overzichtelijk te houden, heb ik het opgedeeld in de volgende onderdelen:

  1. Steampunk Rally: Algemene Informatie
  2. Steampunk Rally: Spelregels
  3. Steampunk Rally: Uitleg
  4. Steampunk Rally: Unboxing
  5. Steampunk Rally: Recensie

1 – Steampunk Rally: Algemene Informatie

Voor Steampunk Rally kunnen we de volgende informatie in een kort overzicht plaatsen:

  • Speelduur: 60-90 Minuten
  • Aantal Spelers: 2-8 Spelers
  • Leeftijd: Vanaf 14 jaar
  • Soort Spel: Card Drafting & Dice Placement
  • Standalone of uitbreiding: Standalone
  • Uitgever: Roxley
  • Auteur: Orin Bishop
  • Illustrators: David Forest en Lina Cossette

2 – Steampunk Rally: Spelregels

De spelregels zijn op dit moment (van schrijven) niet verkrijgbaar in het Nederlands. Hier vind je in ieder geval de Engelse variant: Steampunk Rally Spelregels (Engels), afkomstig van Roxley.

3 – Steampunk Rally: Uitleg

In Steampunk Rally heeft Nikola Tesla de slimste mensen ter wereld uitgenodigd om mee te doen met een race door de Zwitserse Alpen. En jij bent één van die slimmeriken!

Startopstelling

Aan het begin van het spel wordt de racebaan vastgelegd en kiest iedere speler een uitvinder. Bij deze uitvinding krijg je 2 kaarten: de cockpit en een machine-onderdeel. Samen vormt dit de basisopstelling van jouw voertuig waarmee je gaat racen.

Elke ronde bestaat uit een viertal fasen.

Fase 1

In de eerste fase trekt elke speler 4 kaarten. Na het houden van een kaart geef je de overige 3 kaarten door aan de speler links of rechts (afhankelijk van beurtrichting) en worden weer 4 nieuwe kaarten getrokken. Dit wordt herhaald totdat er geen kaarten meer zijn om door te geven.

Via deze kaarten kun je aan nieuwe machine-onderdelen en boostkaarten komen. Machine-onderdelen zorgen ervoor dat je voertuig efficiënter gaat werken. Boostkaarten geven je op een willekeurig moment tijdens de ronde een tijdelijke, speciale kracht die in jouw voordeel (of andermans nadeel) zal werken.

Je kunt er ook voor kiezen om kaarten weg te leggen en hier krachtbronnen (dobbelstenen) of tandwielen voor te krijgen. Je hebt de volgende krachtbronnen:

  1. Stoom = Blauwe Dobbelstenen
  2. Hitte = Rode Dobbelstenen
  3. Elektriciteit = Gele Dobbelstenen

Deze krachtbronnen heb je nodig om je voertuig aan te drijven zodat deze vooruit gaat op de baan. Je kunt er ook voor kiezen om de krachtbronnen in te zetten om meer dobbelstenen te krijgen of je voertuig tegen schade te beschermen.

Fase 2

In de tweede fase kun je je voertuig schoonmaken en verbruikte krachtbronnen verwijderen. Hiervoor heb je tandwielen nodig (die kun je in fase 1 krijgen). Door krachtbronnen te verwijderen, kun je speciale functies van machine-onderdelen in fase 3 opnieuw gebruiken.

Fase 3

In de derde fase gooi je al jouw dobbelstenen. Daarna mag je ze gaan verdelen over jouw voertuig. Hiermee activeer je dus de speciale functies van je machine-onderdelen. Fase 3 is dus ook dé fase waarbij je stappen naar voren gaat op de racebaan. In fase 3 is het de kunst om je krachtbronnen zo optimaal mogelijk in te zetten, zodat je ze veel mogelijk stappen naar voren kunt. Maar let op! het naar voren gaan is niet zonder risico’s (niet vreemd, want je racet in het natuurlijke berglandschap van de Zwitserse Alpen). Veel landschappen zullen je voertuig beschadigen. Hier kun je jezelf op voorbereiden door in deze fase de juiste machine-onderdelen te activeren.

Fase 4

Maar als dat niet is gelukt, dan zul je je voertuig moeten herstellen. Voor elke schade die je krijgt zul je dan een machine-onderdeel moeten opofferen. Dat is overigens niet per se slecht en kan een tactische keuze zijn!

Bovenstaande fasen worden elke ronde weer herhaald.

Einde van het spel

Zodra een speler over de eindstreep heen is gereden vindt er nog één ronde plaats. Wie na die ronde vooraan staat, wint het spel!

Is het nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan deze video van Roxley zelf:

4 – Steampunk Rally: Unboxing

De doos van Steampunk Rally ziet er als volgt uit:

Steampunk Rally: Voorkant Doos

Hij is ongeveer net zo breed als de doos van Kolonisten van Catan, maar minder hoog.

Halen we de deksel ervan af, dan zien we aan de zijkanten ook nog prachtig, Steampunk-Rally-gerelateerd artwork.

Steampunk Rally: Zijkant Doos Bovenkant

Steampunk Rally: Zijkant Doos Onderkant

De hele doos is gemaakt van wat dikker karton en voelt daarom behoorlijke degelijk aan (I like).

De binnenkant van de doos ziet er als volgt uit:

Steampunk Rally: Binnenkant Doos

Het formaat spelregels is net zo groot als de spanwijdte van de doos zelf.

Steampunk Rally: Spelregels

De regels zijn beschreven in het Engels. Zelf kon ik niet zo 1-2-3 ontdekken of er iets in de spelregels onduidelijk beschreven staat. Een leuk detail zijn de stukjes informatie onderaan elke bladzijde. Hier staat een stukje uitleg over de diverse uitvinders en rollen van dit spel.

Steampunk Rally: Spelregels met Educatie

In het spel kun je kiezen uit 16 uitvinders. Hieronder zie je de foto’s van hun pionnen en onder de foto heb ik de namen gezet. Als je erop klikt kun je ze wat beter bekijken.

Steampunk Rally: Uitvinders

Steampunk Rally: Uitvinders

  1. Ada Lovelace
  2. Albert Einstein
  3. Alberto Santos-Dumont
  4. Alexander Graham Bell
  5. Elijah J. McCoy
  6. Hertha Ayrton
  7. Ferdinand von Zeppelin
  8. Sakichi Toyoda
  9. Margaret Knight
  10. Wright Brothers
  11. Lise Meitner
  12. Nikola Tesla
  13. Marie Curie
  14. Thomas Edison
  15. George Washington Carver
  16. Guglielmo Marconi

Bij elke uitvinder horen 2 kaarten. Dit zijn de cockpit en een machine-onderdeel. Samen vormen ze de basis van jouw voertuig. Hieronder zie je ze allemaal en je kunt erop klikken om het te vergroten:

Steampunk Rally: Uitvinders met Wagens

Steampunk Rally: Uitvinders met Wagens

Je kunt je eigen wagen uitbreiden met andere machine-onderdelen. Die zijn op te delen in 3 soorten:

  1. Kaarten met een Bronzen Rand (40 Stuks)
  2. Kaarten met een Zilveren Rand (40 Stuks)
  3. Kaarten met een Gouden Rand (40 Stuks)

De kaarten met een Gouden Rand zorgen ervoor dat je voertuig zich kan vooruit kan bewegen. De kaarten met Zilveren Rand stellen je in staat om met enkele dobbelstenen nóg meer dobbelstenen te genereren. De kaarten met Bronzen Rand zijn machine-onderdelen met connecties boven, links, rechts en onder. Deze laatste kaarten maken het vooral makkelijker om je voertuig uit te breiden. Daarnaast bieden ze nog een speciaal voordeel.

Hieronder vind je een overzicht van alle machine-onderdelen die erin zitten. Door erop te klikken kun je ze vergroten:

Kaarten met een Bronzen Rand:

Steampunk Rally: Bronze Machine Cards

Kaarten met een Zilveren Rand:

Steampunk Rally: Silver Machine Cards

Kaarten met een Gouden Rand:

Steampunk Rally: Golden Machine Cards

Naast machine-onderdelen heb je ook 40 boostkaarten. Deze kaarten geven je in een willekeurige fase een tijdelijk voordeel. Bijvoorbeeld om ineens snel vooruit te gaan of om ineens extra dobbelstenen te krijgen. Er zijn ook boostkaarten waarmee je andere spelers een beetje kunt naaien.

Steampunk Rally: Boostcards

Het bord van Steampunk Rally bestaat uit een achttal velden. Deze kun je neerleggen zoals je wil, zolang de Start, Finish en het Einde maar een vaste positie hebben.

Steampunk Rally: Zwitserse Alpen

Hierboven zie je de kant met de Zwitserse Alpen. Maar er is ook een achterkant!

Steampunk Rally: Hoverdrome

Deze kant wordt in de spelregels ook wel de “Hoverdrome” genoemd. Er zijn diverse nieuwe elementen in vergelijking met de Zwitserse Alpen, maar de opvallendste toevoeging zijn de hellingen waarmee je voertuig over gaten moet springen!

Zoals ik in de speluitleg al noemde: als je voertuig voort beweegt, dan loopt het meestal schade op. Deze schade kun je bijhouden met een gave “Schade-Meter”.

Steampunk Rally: Schademeters

Door het bovenste cirkeltje te draaien kun je bijhouden hoeveel schade je hebt opgelopen (of hoeveel je nog kan incasseren). Je krijgt er 8, dus voor elke speler is er één!

Bij het spel zitten maar liefst 108 dobbelstenen! Deze symboliseren de krachtbronnen die je hebt. Zo zijn er 36 blauwe dobbelstenen (stoom), 36 rode dobbelstenen (hitte) en 36 gele dobbelstenen (elektriciteit). De dobbelstenen zijn van standaard formaat. In ieder geval niet heel groot en ook niet heel klein.

Steampunk Rally: Krachtbronnen / Dobbelstenen

Hoewel elke speler in principe gelijktijdig kan spelen, is het soms belangrijk om een beurtvolgorde aan te houden (al is het maar om iedereen te controleren). De beurtvolgorde wordt met onderstaande fiche bepaald. Na een ronde wordt het fiche omgedraaid, en daarmee ook de beurtvolgorde.

Steampunk Rally: Beurtrichting

Er zijn ook machine-onderdelen die je eenmalig per ronde kunt activeren met een lamp. Ook van de lamp is voor elke speler een fiche aanwezig. Gebruik je de lamp? Dan draai je deze om en gaat het licht uit…

Steampunk Rally: Light Bulbs

Ook vind je fiches voor tandwielen in de doos. In totaal zijn er 41 fiches:

Steampunk Rally: Tandwielen

  • Waarde 1 = 29 stuks
  • Waarde 3 = 8 stuks
  • Waarde 10 = 4 stuks

Ben je toe aan wat meer uitdaging in Steampunk Rally? Dan kun je altijd gebruik maken van een aantal ‘Uitdagingsfiches’. Je hebt de volgende 6 fiches:

Steampunk Rally: Challenge Tiles

Deze fiches leg je langs de racebaan en gelden dan voor een specifiek vak. Komt een speler hierop met zijn pion, dan mag hij gebruik maken van deze actie. Door de fiches toe te voegen aan het spel, voeg je ook wat meer planning en tactiek toe.

Tot slot is er nog een overzichtskaart voor elke speler. Dit om het overzicht van de 4 fasen en de betekenis van symbolen op elk moment te kunnen bekijken.

Steampunk Rally: Overzichtskaarten

5 – Steampunk Rally: Recensie

Als je de inleiding hebt gelezen, dan weet je al dat ik was verkocht na één keer Steampunk Rally gespeeld te hebben. Maar wat maakt het in mijn optiek zo’n leuk spel? Tijd voor een Steampunk Rally review.

Ten eerste is de artwork werkelijk prachtig vormgegeven en ook het speelmateriaal is van hoge kwaliteit. Dat maakt het spel niet per se beter, maar de ervaring wel leuker.

Een ander gaaf element vind ik dat je dit spel met maar liefst 8 spelers kunt doen! Veel spellen raken dan al gauw hun charme kwijt, omdat je lang moet wachten voordat je aan de beurt bent. Bij Steampunk Rally zijn de beurten simultaan. Dat wil zeggen dat je gelijktijdig met je tegenstanders aan de beurt bent en de wachttijd dus aanzienlijk wordt verminderd!

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om rustig mee te kijken met je tegenstanders en om de beurt de nodige acties uit te voeren. Dat vind ik zelf in ieder geval wel leuk om te doen.

Verder met de Steampunk Rally beoordeling. Er is namelijk nog een pluspunt: het spel is variabel. Daarmee bedoel ik dat het spel in theorie niet vaak hetzelfde zal verlopen. Dit komt ten eerste omdat het bord variabel is (keuze uit 2 racebanen en je kunt variëren met de volgorde!). Daarnaast kun je kiezen uit 16 verschillende uitvinders. En bovendien kun je nog wat speciale fiches inzetten om wat invloed uit te oefenen op de racebaan.

Ik heb het spel nog niet héél vaak gespeeld. Dus of je in de praktijk ook zoveel variatie beleeft weet ik nog niet.

Wat mij ook nog heel erg aanspreekt is dat je iedere beurt kunt kijken hoe je het maximale vermogen uit je voertuig gaat halen. Hierdoor ben je voortdurend aan het puzzelen en tja puzzelen… daar houd ik van! Ik kan me wel voorstellen dat sommigen dit niet leuk vinden. Simpelweg omdat beurten zo helemaal uitgestippeld kunnen worden en het daardoor allemaal te lang duurt.

Normaal gesproken ben ik niet zo’n fan van dobbelstenen. Simpelweg omdat het aantal worpen te laag is om statistieken te laten kloppen. Hierdoor wordt de kansfactor altijd erg groot. Met Steampunk Rally heb je diverse mogelijkheden om het aantal gegooide ogen te beïnvloeden. Dan blijft er weliswaar een geluksfactor in het spel aanwezig, maar je kunt er beter op anticiperen en het lot meer naar jouw hand zetten.

Het enige nadeel dat ik zelf tot nu toe heb beleefd aan Steampunk Rally, is de doos. Je hebt pak ‘m beet maar 1/3e van de doos tot je beschikking om het speelmateriaal in op te bergen. Wat meer ruimte was fijner geweest. Helemaal als je nagaat dat ze best wat meer met de indeling van de doos hadden kunnen spelen. Maar goed, dan zou het wellicht weer meer hebben gekost.

Je betaalt veel geld voor Steampunk Rally. Eerlijk is eerlijk. Maar ik vind dit het meer dan waard!

Nu ben jij aan de beurt!

Heb je Steampunk Rally nog nooit gedaan? Lijkt het je dan een leuk spel?

Heb je Steampunk Rally al wel eens gedaan? Dan ben ik heel benieuwd hoe jij het vond!

Ik hoor jullie mening graag in de reacties!

Oja, mocht je vragen hebben over Steampunk Rally, stel ze gerust via een reactie! Dan zal ik proberen deze zo uitgebreid mogelijk voor je te beantwoorden :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *