Stem op je favoriete Speelgoed van het Jaar 2019 (en win)!

De nominaties waren in juli al bekend en nu is het eindelijk zover. Je kunt t/m zondag 3 november stemmen op je favoriete Speelgoed van het Jaar 2019. De winnaars worden op 6 november bekend gemaakt.

In dit blog leg ik kort uit waar en hoe je kunt stemmen. Daarnaast behandel ik een paar kanshebbers!

Hoe stem je op jouw favoriete Speelgoed van het Jaar 2019?

Stemmen op jouw favoriete Speelgoed van het Jaar 2019 doe je in nog minder dan een minuut.

Alles wat je hoeft te doen:

Stap 1: Ga naar www.speelgoedvanhetjaar.nl

Stap 2: Kies de categorie waar je spel inzit.

Stap 3: Klik op ‘Stem en Win!’ bij jouw favoriete spel.

Stemmen op Speelgoed van het Jaar - Stap 1

Stap 4: Scroll naar onderstaande en klik op Stemmen Afronden

Stemmen op Speelgoed van het Jaar - Stap 2

Stap 5: Vervolgens zie je onderstaand schema. Hier kun je controleren of je het juiste spel hebt gekozen (en er meer kiezen). Daarnaast vul je je gegevens in en klik je op Verstuur.

Stemmen op Speelgoed van het Jaar - Stap 3

Funfact: in de laatste stap kun je dus ook aangeven welk spel je graag wil winnen. Zo kan jouw stem je dus ook nog eens een nieuw bordspel of speelgoed opleveren!

Wat zijn volgens mij kanshebbers?

In de toekomst kijken kan natuurlijk niet. Toch doe ik voor de laatste 3 categorieën een poging om de winnaar te voorspellen.

Categorie 18+

Speelgoed van het Jaar 2019: Categorie 18+

Laat ik voorop stellen dat ik alle spellen in deze categorie potentiële winnaars vind. Al denk ik dat What Do You Meme en Clever de minste kans maken.

What Do You Meme… Áls deze zou winnen is het volgens mij alleen omdat de party game het thema ‘memes’ bevat. En memes zijn nu eenmaal populair onder jongeren en (jong) volwassenen. Daarmee wordt een populair “party game mechanisme” gecombineerd met een populair thema. De originaliteit ligt alleen wel bij het thema. Het mechanisme zie je ook al terug bij o.a. Cards Against Humanity.

Clever is een leuk, eenvoudig dobbelspel maar biedt meer dan je verwacht. Voor mij werkt het spelletje zelfs verslavend. Ondanks mijn lovende Clever spel review, denk ik toch het voor veel volwassenen nét niet genoeg is om een prijs te winnen. Ja, het dobbelt lekker weg. Maar that’s it.

Escape Room: The Game is nog steeds gewild. Ook spellen voor 2 personen zijn nog steeds erg gewild. Deze combinatie maakt dat ik Escape Room: The Game 2 Player zeker als kanshebber acht om de Speelgoed van het Jaar 2019 prijs te krijgen. Echter twijfel ik of met deze Escape Room variant een groot genoeg publiek wordt bereikt.

Mijn gok valt dit jaar op Wingspan van 999Games. Waarom? Wingspan won ook al de Kennerspiel des Jahres in Duitsland, het spel staat op #36 op BoardGameGeek (dat is echt niet slecht) én het spel ziet er gewoon supermooi uit. Vooral over dit bordspel lees ik veel lovende recensies… daarom denk ik dat Wingspan de Speelgoed van het Jaar 2019 wordt in de categorie 18+!

Categorie 12-17 Jaar

Speelgoed van het Jaar 2019: Categorie 12-17

Binnen deze categorie denk ik dat Rolit en Pandemic Rapid Response sowieso niet winnen. Ik snap in alle eerlijkheid de nominaties ook niet, want origineel zijn ze niet. Ik zou mijn geld inzetten op Leipe Lama’s of Exploding Kittens.

Leipe Lama’s biedt een toegankelijk concept met de nodige spanning. Die spanning ontstaat denk ik omdat niemand nat gespuugd wil worden door de Lama. Echter, het waterelement kan ook een valkuil zijn. Immers, niet iedereen houdt van water. Helemaal niet als je spellen in de buurt hebt liggen!

Ik verwacht dat Exploding Kittens de prijs van Speelgoed van het Jaar 2019 in de wacht zal slepen. Waarom? Tja, katten. Iedereen houdt van katten (behalve als je alleen van honden houdt). Nou oké, de kracht zit denk ik in de eenvoudige spelregels en grappige illustraties. Het feit dat dit ‘Kickstarter’s most back-up game’ ooit is, zal vanuit een marketing oogpunt ongetwijfeld ook meewerken.

Categorie 10-11 Jaar

Speelgoed van het Jaar 2019: Categorie 10-11

Menara, Pictionary Air en Slide Quest zijn naar mijn mening te simpel en te weinig vernieuwd om te winnen. De Kwakzalvers van Kakelenburg en de Escape Room familie editie maken meer kans.

De Kwakzalvers van Kakelenburg biedt de juiste vorm van diepgang, ziet er leuk uit én is afkomstig van 999Games (ja, ik denk dat dit toch meespeelt).

Maar een Escape Room Game die toegankelijk is voor kinderen? Dat is waarmee een populaire spellenreeks nóg een groter publiek gaat aanspreken. En dát is precies de reden waarom ik denk dat Escape Room: The Game – Jumanji Family Edition de begeerde Speelgoed van het Jaar prijs 2019 voor deze categorie gaat winnen!

Nu ben jij aan de beurt!

Voor de goede orde: in dit blog heb ik mijn mening gedeeld. Die is niet goed, die is niet fout, maar dient puur om je een perspectief te bieden. Ik acht het vanzelfsprekend dat niet iedereen het ermee eens is, en dat hoeft ook niet. Wat is jouw favoriete Speelgoed van het Jaar 2019 spel? Heb je al gestemd? Ik hoor je mening graag in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *