HABA Sterk als een Draak Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Spellen over draken doen het op de een of andere manier altijd goed hier. Toen ik bij m’n kinderen aan kwamen zetten met HABA’s Sterk als een Draak was de interesse gelijk gewekt.

In dit blog deel ik foto’s van het speelmateriaal, geef ik je de speluitleg én deel ik mijn Sterk als een Draak review met je.

Voordat je begint met lezen: HABA gaf mij het bordspel Sterk als een Draak zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je meerdere draken in Sterk als een Draak vindt, zo vind je meerdere onderwerpen in dit blog:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Speluitleg
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Memory
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 5 Jaar
 • Uitgever: HABA Spellen
 • Spelauteur: Wolfgang Dirscherl
 • Illustrator: Feli Scheinberger
 • Te koop bij: Spellenrijk.nlbol.comSpellenwinkel.nlSpelhuis.be

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het spel Sterk als een Draak:

 • 4 Draken
 • 4 Holen
 • 8 Vulkaankaarten
 • 16 Drakentegels
 • 1 Sterk als een Draak spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

HABA: Sterk als een Draak - Voorkant Doos

En dit is de achterkant:

HABA: Sterk als een Draak - Achterkant Doos

Het is een compact doosje waar alles mooi in past, dat zie je hieronder:

HABA: Sterk als een Draak - Binnenkant Doos

Je vindt de Sterk als een Draak spelregels terug in een boekje van 28 bladzijden. Zoals altijd met HABA staan er meer talen in en voor elke taal zijn er 4 bladzijden gereserveerd.

HABA: Sterk als een Draak - Spelregels

Je vormt het speelbord met vulkaankaarten. De ene helft heeft geen uitsparing, de andere helft heeft die wel. Elke kaart heeft 3 vakjes met het symbool van een dier (vleermuis, hagedis, baby dino en spin).

HABA: Sterk als een Draak - Vulkaankaarten

Die dieren vind je ook terug op de hollen (startposities van elke speler):

HABA: Sterk als een Draak - Hollen

Ook staan die dieren op de drakentegels. Er kunnen 1, 2 of 3 diertjes op staan. Daarnaast staan op enkele tegels zogenaamde drakenpiraten met botten op de tegels.

HABA: Sterk als een Draak - Drakentegels

Tot slot heb je nog 4 draken speelfiguren:

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguren

3 – Sterk als een Draak: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Sterk als een Draak? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Sterk als een Draak speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Sterk als een Draak?

In Sterk als een Draak wordt memory gecombineerd met een race-element. Jouw draak moet een rondje rond de vulkaan lopen. Het beest mag vooruit als jij een tegel omdraait waar hetzelfde dier op staat als het vak waar jouw draak op staat. Des te meer je onthoudt, des te sneller je vooruit kunt.

De speler die zijn of haar draak als eerste weer terug in het hol heeft wint het spel.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Sterk als een Draak. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Maak een cirkel (vulkaan) met de vulkaankaarten en zorg dat tussen elke twee kaarten met uitsparing steeds een kaart zonder uitsparing ligt. Leg vervolgens de hollen in de uitsparingen en zet de draak op diens hol. Schud alle drakentegels en leg deze gedekt in het midden van de cirkel. Je hebt nu zoiets liggen als hieronder:

HABA: Sterk als een Draak - Startopstelling voor 2 Spelers

3.2 – Spelverloop

Het doel van het spel is om jouw draak een rondje te laten lopen over de cirkel. Op elk hol en vakje van de cirkel staat een dier afgebeeld: een drakenbaby, hagedis, vleermuis of spin.

Als je aan de beurt bent draai je een drakentegel om. Nu kunnen 3 scenario’s ontstaan:

 1. Op de tegel staat hetzelfde dier afgebeeld als bij je draak
 2. Op de tegel staat een ander dier afgebeeld dan bij je draak
 3. Op de tegel staat een drakenpiraat

Staat hetzelfde dier op de tegel afgebeeld als op het vakje waar je draak staat? Dan mag je de draak vooruit zetten. Er kunnen 1, 2 of 3 symbolen van het dier op een tegel staan. Daarmee moet je respectievelijk 1, 2 of 3 vakjes vooruit.

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur Neerzetten

Je mag nu nog een tegel omdraaien. Zolang het afgebeelde dier gelijk is aan het vakje waar je draak op staat, mag je vooruit blijven gaan en tegels blijven omdraaien. Let wel: omgedraaide tegels blijven gedurende jouw beurt open liggen! Je draait alle tegels pas om als je beurt voorbij is. En dat gebeurt als je een tegel omdraait die niet klopt (zie scenario 2 hieronder).

HABA: Sterk als een Draak - Drakentegel Omdraaien

Staat er een ander dier op de tegel afgebeeld als op het vakje waar je draak staat? Dan draai je deze weer om en is je beurt voorbij.

Staat er een drakenpiraat op de tegel? Dan zet je je draak 1 of 2 stappen (afhankelijk van het aantal drakenpiraten op de tegel) terug. Dit hoeft niet als je draak nog in zijn of haar hol zit. Je mag na het omdraaien van een drakenpiraat je zoektocht naar het juiste dierensymbool voortzetten!

HABA: Sterk als een Draak - Omgedraaide Drakenpiraten

Tot slot zijn er nog 2 belangrijke regels.

Ten eerste mogen er nooit 2 draken op hetzelfde vakje staan. Zou jouw draak door een verplaatsing uitkomen op het vakje van een andere draak? Dan beweegt je draak niet en is je beurt voorbij.

Ten tweede moet je draak zijn of haar hol precies bereiken. Draai je dus een tegel om met teveel symbolen? Dan blijft je draak staan.

3.3 – Einde van het spel

Sterk als een Draak eindigt als een draak zijn of haar hol weer bereikt. De eigenaar van die draak wint het spel.

4 – Sterk als een Draak: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Sterk als een Draak recensie op in de volgende onderdelen:

 • Thema & Vormgeving
 • Spelregels & Toegankelijkheid
 • Strategie of Geluk?
 • Spelmechanisme
 • Interactie
 • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In Sterk als een Draak gaan de draken een wedstrijdje doen. Ze komen uit hun hol en rennen een rondje over de rand van de vulkaan. De snelste draak wint.

Mijn eerste reactie na het lezen van de spelregels was: “Waarom heet dit spel niet anders?” Had beter Stoer als een Draak of Slim als een Draak kunnen zijn. Ze rennen immers langs een vulkaan en daar moet je stoer voor zijn. Daarnaast moet jij als speler onthouden welke dieren op welke tegels staan en daar moet je slim voor zijn.

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguur Plaatsen

De Engelse titel betreft overigens Fiery Dragons en dat betekent zoiets als ‘Vurige Draken’.

Enfin, het thema is verder duidelijk en helpt bij het uitleggen van het spel.

Het speelmateriaal is van prima kwaliteit en het ziet er leuk uit. Al quote ik wel mijn dochter (6 jaar): “Die draak ziet er uit als een eend.” Sinds ze dit heeft gezegd zie ik niet alleen meer een draak, maar ook een eend in de speelstukken.

Een voordeel dat ik graag nog benoem is het compacte formaat van het doosje. Al het speelmateriaal past er mooi in. Er is dus geen onnodig grote doos gebruikt. Pluspunt voor de milieuvriendelijkheid dus. Daarnaast is een kleiner doosje ook weleens fijn voor de spellenkast ;).

Spelregels & Toegankelijkheid

De Sterk als een Draak spelregels zijn duidelijk, maar vooral lekker kort. Je hebt ze snel gelezen. Dit is ook te danken aan de fijne opmaak. Goede tussenkoppen, korte alinea’s en voldoende witregels. Bovendien zijn de illustraties duidelijk.

HABA: Sterk als een Draak - Spelregels in Detail

Een groot voordeel van dit HABA spel is de toegankelijkheid. Toegegeven, het is geen spel dat je keer op keer zult spelen. Maar de eenvoud en korte speelduur maken het wel een spelletje dat geschikt is voor een breed publiek.

Strategie of Geluk?

Er komt bij dit spelletje geen strategie of geluk kijken. Het draait vooral om je geheugen. Immers, je speelt een soort van memory om je draak voorwaarts te bewegen.

Het feit dat je 1, 2 of 3 stappen vooruit kan én je, bij een goed symbool, meermaals achter elkaar aan de beurt bent, voegt een tactisch element toe. Het is namelijk niet altijd de slimste keuze om gewoon de tegel met 3 stappen (de meeste) om te draaien.

HABA: Sterk als een Draak - Meerdere Omgedraaide Tegels

Je kunt het beste een ‘route’ uitstippelen op basis van de de dieren die je onder de drakentegels weet te vinden. Dan kun je soms wel 10, 15 of meer vakjes vooruit gaan!

Spelmechanisme

Sterk als een Draak is een drakenspel waar 2 mechanismen centraal staan.

Ten eerste is er een race-element. Je werkt niet met punten, maar met een einddoel. De speler die dat doel als eerste bereikt wint. Andere spelen met een race mechanisme zijn De Zoektocht naar El Dorado, Cubitos, Camel Up en Steampunk Rally.

Ten tweede is er een memory-mechanisme in het spel. Je moet immers onthouden onder welke tegels bepaalde symbolen liggen, zodat je draak vooruit kan. Memory zien we vaker terug in kinderspellen, zo ook bij Dodo, Naar de Ark, Memorinth en Yokai.

HABA: Sterk als een Draak - Drakentegel Omdraaien

Niet geheel onbelangrijk: dankzij het memory-mechanisme trainen jij en de kids ook het geheugen. Dat maakt Sterk als een Draak ook wel een beetje leerzaam.

Interactie

Er zit niet echt interactie in Sterk als een Draak. Je bent vooral bezig om je draak zoveel mogelijk stappen naar voren te laten zetten. Je hebt niks met andere spelers.

HABA: Sterk als een Draak - Speelfiguren op Vulkaan

Tuurlijk, het komt weleens voor dat je jouw draak niet kunt verplaatsen omdat je dan op hetzelfde vakje als een draak van je tegenstander komt. Maar die draak wordt daar niet bewust neergezet om jou te naaien.

Herspeelbaarheid

Sterk als een Draak is ontzettend simpel. Dat maakt dit spelletje toegankelijk, maar ook al gauw wat eentonig. Het is vooral leuk als je kind of kinderen draken leuk vinden (mijn zoontje van 4 en dochter van 6 vinden dat bijvoorbeeld wel) óf als je gewoon een makkelijk spelletje zoekt dat af en toe op tafel komt. Bijvoorbeeld bij opa en oma.

HABA: Sterk als een Draak - op Tafel

Mijn Sterk als een Draak review in het kort?

Ik vind dat de echte kracht van Sterk als een Draak ligt bij de toegankelijkheid. De eenvoud, het memory mechanisme en de korte speelduur maken het geschikt voor een breed publiek. Fervent jonge bordspelers zullen hun tanden liever in een ietwat complexer kinderspel willen zetten. Maar speel je af en toe een spelletje met je kinderen? Dan is dit een leuke- en bovendien leerzame toevoeging voor de collectie.

5 – Sterk als een Draak: Waar te koop?

Je kunt het spel Sterk als een Draak o.a. bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het spel Sterk als een Draak. Het werd bedacht door Wolfgang Dirscherl en internationaal uitgebracht door HABA. Zij verzorgen ook de distributie in Nederland.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Sterk als een Draak review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

2 reacties

 1. Beste Hans,

  Ik heb een vraag mbt heg spel sterk als een draak, bij het omdraaien van de tegels met dieren mag dan in mijn beurt alleen mijn draak bewegen als het dier matchen met de tegel. Of geld dit voor alle draken op het bord die op een matchende tegel staan? Alvast dank

  1. Beste Wytse,

   Bedankt voor je vraag bij m’n Sterk als een Draak review.

   Alleen de speler die aan de beurt is mag zijn of haar draak verplaatsen.

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *