Stranger Things Spel (Attack of the Mind Flayer): Review, Speluitleg + Unboxing!

Stranger Things Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Ik vind Stranger Things heerlijk om te kijken. Op het moment van schrijven is seizoen 4 nu een 1,5e maand geleden uitgezonden. En ik kan niet wachten op seizoen 5.

Gelukkig kan ik me nog even bezig houden met het spel Stranger Things: Attack of the Mind Flayer. In dit spel, volgens mij gebaseerd op seizoen 3, probeert de Mind Flayer om alle spelers te infecteren met het kwaad.

Check m’n blog voor foto’s van het speelmateriaal, de speluitleg én m’n Stranger Things: Attack of the Mind Flayer review!

Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het spel Stranger Things: Attack of the Mind Flayer zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in Stranger Things meerdere personages vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Speluitleg
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het spel Stranger Things:

 • 70 Kaarten:
  • 60 Avonturenkaarten
  • 10 Vergaderingskaarten
 • 10 Personagetegels
 • 1 Stranger Things: Attack of the Mind Flayer spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Stranger Things Spel: Voorkant Doos

De achterkant:

Stranger Things Spel: Achterkant Doos

En dit is de binnenkant (met een handige insert):

Stranger Things Spel: Binnenkant Doos

Fijne noemenswaardigheid is dat je de bijgeleverde (uitgedrukte) standsborden onder de inlay kunt doen, zodat deze ophoogt en het speelmateriaal goed in de doos blijft zitten:

Stranger Things Spel: Instructie Stansborden

Je vindt de Stranger Things Attack of the Mind Flayer spelregels terug in een boekje van 8 bladzijden.

Stranger Things Spel: Spelregels

In het spel zitten de volgende karakters uit Stranger Things seizoen 3: Eleven, Mike, Dustin, Will, Nancy, Steve, Jonathan, Lucas, Max en Billy. Hier heb je personagetegels van. De voorzijde ziet er zo uit:

Stranger Things Spel: Personagetegels (Voorkant)

En de achterzijde ziet er zo uit:

Stranger Things Spel: Personagetegels (Achterkant)

Het Stranger Things spel bestaat grotendeels uit kaarten. Hieronder zie je de Avonturenkaarten:

Stranger Things Spel: Avonturenkaarten

En de Vergaderingskaarten:

Stranger Things Spel: Vergaderingskaarten

3 – Stranger Things: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Stranger Things: Attack of the Mind Flayer? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Stranger Things speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Stranger Things?

In Stranger Things kruip je in de huid van onze helden uit de gelijknamige Netflix serie. Uiteraard is er iets niet pluis. Enkele helden zijn namelijk bezeten door de Mind Flayer. Je weet niet wie en het ergste is: ze proberen de andere spelers ook bezeten te krijgen!

Spelers zijn na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt leg je de bovenste kaart van de trekstapel open op tafel. Daarna geef je deze kaart (met of zonder overleg met anderen) aan een speler. Hij of zij neemt deze op handen.

Je handkaarten bepalen je conditie. Heb je bijvoorbeeld 3 ‘Mind Flayer’ kaarten? Dan ben je direct (in ’t geheim) bezeten en probeer je andere spelers ook bezeten te maken (door ervoor te zorgen dat ze ook Mind Flayer kaarten krijgen). Uiteraard zijn er ook kaarten om de Mind Flayer kaarten te neutraliseren en dus minder schadelijk te maken.

Bovendien zijn er 3 gebeurtenissen tijdens het spel. Tijdens zo’n gebeurtenis mogen spelers 1 handkaart aan hun linker- en rechterbuurman (of vrouw) geven. Ideaal dus om iemand bezeten te maken…

Het spel eindigt als er nog 1 of 2 spelers in het spel zijn óf als de trekstapel leeg is. Is er nog minstens 1 gezonde speler in het spel? Dan winnen alle gezonde spelers. Zijn alle overgebleven spelers bezeten? Dan winnen zij.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Stranger Things: Attack of the Mind Flayer. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Elke speler kiest een karakter en legt de tegel met de gekleurde kant naar boven voor zich neer. Afhankelijk van het aantal spelers neem je de juiste avonturenkaarten. Neem uit die avonturenkaarten een X aantal Mind Flayer- en X aantal Wafelkaarten. Geef elke speler er één van. Deze kaart bepalen of je gezond (wafel) of bezeten (Mind Flayer) bent.

Schud de overige avonturenkaarten en geef elke speler er 3. Samen met de eerste kaart vormen ze je starthand.

 • Heb je 3 Harde Klap-kaarten? Schud ze dan door de stapel en trek opnieuw 3 kaarten.
 • Heb je 3 Mind Flayer-kaarten? Dan ben je bezeten voor de rest van het spel.

Vorm 3 gelijke stapels met de overige avonturen kaarten. Leg onder elke stapel één (van de twaalf) vergaderingskaart(en). Stapel de 3 stapels vervolgens op elkaar om een trekstapel te vormen. Nu ben je klaar om te beginnen:

Stranger Things Spel: Startopstelling voor 6 Personen

3.2 – Spelverloop

Spelers zijn na elkaar, met de klok mee, aan de beurt. Als je aan de beurt bent draait je de bovenste kaart van de trekstapel open op tafel.

 • Draai je een avonturenkaart om? Geef hem dan aan een andere speler die nog in het spel is. Je mag overleggen, maar jij maakt de keuze.
 • Draai je een vergaderingskaart om? Voer dan het effect ervan uit. Daarna nemen alle spelers deel aan een vergadering (hoe dat zit leg ik zo uit).

3.2.1 – Avonturenkaarten

Er zijn 5 soorten Avonturenkaarten.

Heb je 3 Mind Flayer-kaarten in de hand? Dan ben je bezeten. Dit houd je geheim! Vanaf nu probeer je andere spelers bezeten te maken.

Stranger Things Spel: 3 Mind Flayer Kaarten

Elke Herinneringskaart heft één Mind Flayer-kaart op.

Heb je 3 Harde Klap-kaarten in de hand? Dan ben je direct uitgeschakeld. Meld dit de andere spelers, draai je personagetegel om en leg je handkaarten gedekt onder je tegel. Je neemt op geen enkele manier meer deel aan het spel, behalve dat je deelt in de winst of het verlies van je team.

Elke Helpdende Hand-kaart heft één Harde Klap-kaart op.

Elke Wafelkaart levert punten op als je meerdere potjes achter elkaar speelt. Winnaars krijgen dan 1 punt (ook als je bent uitgeschakeld) en elke winnaar krijgt 1 punt voor elke wafelkaart die hij of zij heeft verzameld. Wie na 3 spelletjes de meeste punten heeft, wint. Speel je 1 spel? Dan doet de wafelkaart verder niets.

3.2.2 – Vergaderingskaarten

Er zijn 12 Vergaderingskaarten. Elk potje doen er slechts 3 mee.

Stranger Things Spel: Vergaderingskaart Spelen

Als je een Vergaderingskaart trekt lees je hem hardop en voer je het effect direct uit. De effecten gelden alleen voor spelers die niet zijn uitgeschakeld. Tijdens het afhandelen mag niemand spreken.

Daarna kiezen alle spelers die nog in het spel zijn 2 handkaarten. Ze geven er 1 aan de linker- en 1 aan de rechterbuur. Vervolgens schud elke speler de 2 kaarten die hij of zij kreeg. Daarna bekijken ze hun eigen kaarten en nemen ze deze weer op hand.

Daarna is de volgende speler aan de beurt.

3.3 – Einde van het spel

Het spel eindigt als:

 1. Er nog maar 1 of 2 spelers in het spel zijn.
 2. De 3e Vergaderingskaart volledig is afgehandeld.

Daarna maken spelers bekend tot welk team ze horen (gezonde spelers gaan staan en applaudiseren, terwijl bezeten spelers gaan grommen).

Is er nog minimaal 1 gezonde speler in het spel? Dan winnen alle gezonde spelers. Anders winnen de bezeten spelers. In beide gevallen winnen ook de uitgeschakelde spelers van het team.

Stranger Things Spel: Einde Spel

Speel je meerdere potjes? Dan krijgt elke speler uit het winnende team 1 punt + 1 punt voor elke wafelkaart in zijn of haar bezit. De speler die na X potjes de meeste punten heeft, wint!

4 – Stranger Things: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Stranger Things recensie op in de volgende onderdelen:

 • Thema & Vormgeving
 • Spelregels & Toegankelijkheid
 • Strategie of Geluk?
 • Spelmechanisme
 • Interactie
 • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Aangezien we de Mind Flayer als vijand hebben en Billy één van de karakters in dit spel is, kunnen we volgens mij concluderen dat het thema van Stranger Things seizoen 3 is. De Mind Flayer probeert alle karakters te vermoorden óf te besmetten, terwijl de gezonde spelers proberen niet dood te gaan of besmet te raken.

Goed. Dat is natuurlijk een zwaar versimpelde versie van Stranger Things. Maar ach, voor dit spelletje werkt het.

Overigens bestond dit spel al, maar dan met een weerwolven-thema. Dat spelletje heet Growl. Hierin zijn het weerwolven die proberen mensen te bijten (en dus te veranderen in weerwolven) en zijn het de mensen die proberen te overleven.

Deze basis ontleende zich blijkbaar perfect voor een spel van de immens populaire Netflix serie.

Stranger Things Spel: Kaarten op de Hand

Dat je andere spelers met Mind Flayer kaarten kunt besmetten en dat effect met Herinneringen kunt neutraliseren vind ik oké. Dat je met Harde Klap kaarten dood gaat en dat effect met Helpende Hand kaarten kunt neutraliseren vind ik te ver gezocht. Ook de Wafelkaarten vind ik niet zo catchy.

Ook de vergaderkaarten vind ik niet echt passen. Tuurlijk, Dustin ‘vergadert’ vaak met zijn vrienden, ontdekt zo hoe het zit en bedenkt dan vaak een plan. Maar dat dit de momenten zijn waar de Mind Flayer dan toe kan slaan. Mwuah, ik weet niet.

Stranger Things Spel: Vergaderingskaart Tevoorschijn

Het artwork ziet er verder prima uit en het speelmateriaal is van goede kwaliteit. Extra fijn vond ik de tip om de 2 standsborden onderin de doos te schuiven, zodat de insert volledig tegen de deksel aan komt. Zo sluit alles goed af en wordt het geen rommeltje in de doos.

Bottom line: Ondanks artwork van Stranger Things en een Mind Flayer die spelers probeert te infecteren, heeft het thema verder niet heel veel van doen met het spel.

Spelregels & Toegankelijkheid

Na wat kritische noten over het thema, ben ik wel lovend over de Stranger Things spelregels. Ze zijn relatief kort, duidelijk geformuleerd en zijn gebruiksvriendelijk. Met dat laatste doel ik vooral op de opmaak. Goede tussenkopjes, korte alinea, veel witregels, bullet lists waar nodig en duidelijke illustraties.

Stranger Things Spel: Spelregels (in Detail)

De eenvoudige spelregels dragen bij aan de toegankelijkheid van Stranger Things: Attack of the Mind Flayer. Je legt het immers snel uit aan medespelers en veel mensen zullen het niet te zwaar vinden.

Daarnaast staat dit spel al met 1-0 voor omdat het Stranger Things op de doos heeft staan. En dan is de speelduur ook nog eens erg kort.

In principe is er dus genoeg reden om te zeggen dat dit een toegankelijk spel is.

Er zijn alleen een paar elementen die niet iedereen zal waarderen.

Zo zul je soms moeten liegen en je ergens doorheen moeten bluffen, want je wil je identiteit niet prijs geven. Dat vind niet iedereen leuk én niet iedereen kan dat. En alsof dat nog niet genoeg is, wil je andere spelers naaien. Je wil ze besmetten of doden, met speler-eliminatie tot gevolg.

Als jij of een medespeler dit niet leuk vindt, dan is dit niks voor jullie. Het spel loopt namelijk het beste als iedereen actief meedoet. Net zoals bij Weerwolven. Zijn er een paar die niet serieus meedoen? Dan is het voor niemand leuk en kun je groep beter iets anders spelen.

Ondanks deze ‘wrede’ lading valt Stranger Things: Attack of the Mind Flayer onder het genre partyspel. Daar moet je van houden. Wat ik wel interessant vind: een vriend van me houdt totaal niet van partygames. Maar Stranger Things vindt hij erg leuk.

Strategie of Geluk?

In dit Stranger Things spel draait het naar mijn mening niet echt om geluk. Je kunt pech hebben als je starthand 2 Harde Klap kaarten bevat en je dus al bijna dood bent. Voor de rest maken de kaarten eigenlijk niet uit.

Stranger Things Spel: Kaarten naast Dustin

Als je gezond bent en Mind Flayer wordt, is dat niet per se ongelukkig. Je kunt gewoon verder spelen met een ander doel.

Tijdens het spel draait het vooral om competenties als acteren en mensenkennis. Niet zozeer om geluk. Als je iemand kunt inschatten, kunt zien of iemand liegt en/of zelf goed kunt liegen, dan kun je ver komen. Ongeacht je kaarten.

Verwacht alleen geen tactisch of strategisch spel. Je bent immers veel afhankelijk van wat andere spelers doen.

Spelmechanisme

Er zitten meerdere (bekende) spelmechanismes in Stranger Things: Attack of the Mind Flayer.

De eerste die ik wil benoemen is Role Playing. Elke speler krijgt in het geheim een rol toebedeeld en die rol kan tijdens het spel veranderen. Vanuit die rol probeer je jouw missie te volbrengen. Je kent dit mechanisme wellicht uit Betrayal at House on the Hill, Sheriff of Nottingham, Weerwolven en When I Dream.

De tweede is Take That. Dit is een mechanisme waarin je iemand bewust kwaad doet in het spel. In het geval van Stranger Things geef je iemand bijvoorbeeld een Harde Klap- of Mind Flayer kaart. Het mechanisme zit ook in o.a. Love letter, Machiavelli, Disney Villainous en Oriflamme.

Stranger Things Spel: Uitgeschakelde Speler

Tot slot zit er Speler-eliminatie in. Hoewel je in Stranger Things, ongeacht of je geïnfecteerd of gezond bent, nog altijd meespeelt voor de winst, kun je wel worden uitgeschakeld. Tot het einde kun je dan niets meer doen. Dat zie je ook terug in bijvoorbeeld King of Tokyo, Jaws, Hellapagos en Exploding Kittens.

Interactie

In Stranger Things wordt gepraat. Veel gepraat. De Mind Flayer(s) wil(len) niet schuldig lijken. En de andere spelers ook niet. Of het nu verbaal of non-verbaal is, je zult van alles zeggen om je eigen hachje te redden. Ondanks dat je in een team speelt.

Hieronder zie je mijn teleurgestelde blik tijdens een discussie met mijn vrouw. Het ging er hevig aan toe ;).

Stranger Things Spel: Interactie

Het spel zit nu eenmaal vol list en bedrog. Je kunt niemand vertrouwen. Ook al wil je dat…

Conclusie? Er gebeurt ontzettend veel tussen mensen. Dus ja, het interactie-gehalte ligt hoog.

Herspeelbaarheid

Ik vind de herspeelbaarheid van dit Stranger Things spel matig. De vergaderingskaarten zorgen voor wat variatie en de korte speelduur nodigt uit om het vaker op te tafel te leggen.

Maar onderaan de streep doe je steeds zo’n 15 minuten hetzelfde.

Ik denk dat dit ideaal is voor een gezellig avondje met vrienden en/of familie. Lekkere drankjes en hapjes erbij, beetje ouwehoeren.

Bij iemand als ik, die juist liever tactische en strategische spellen speelt, zal dit minder snel op tafel komen.

Stranger Things Spel: op Tafel

Mijn Stranger Things: Attack of the Mind Flayer review in het kort?

Ik vind Stranger Things: Attack of the Mind Flayer een leuk spelletje waarbij list en bedrog centraal staan en je niemand kunt vertrouwen. Toegegeven, het spelmechanisme heeft niet echt iets met de populaire Netflix serie te maken. Het thema is er ‘opgeplakt’. Dat neemt alleen niet weg dat het goed in elkaar steekt en lekker vlot speelt. Liefhebbers van bijvoorbeeld Weerwolven zullen hier graag hun tanden in zetten. Het grote voordeel? Je kunt Stranger Things ook met een kleinere groep spelen!

5 – Stranger Things Spel: Waar te koop?

Je kunt het Stranger Things spel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Stranger Things: Attack of the Mind Flayer. Het werd bedacht door Joey Vigour en internationaal uitgebracht door Repos Production. Asmodee verzorgt de distributie in Nederland.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Stranger Things spel review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *