Met Tapestry Fantasie en Toekomst zijn we aangekomen bij de laatste uitbreiding voor Tapestry. Een enorm bordspel over beschavingen en de ontwikkelingen die ze door al die jaren meemaakten. Na politieke spelletjes (Plannen & Complotten) en prachtige creaties (Kunst & Architectuur) duiken we ditmaal in andere dimensies: onze fantasie en de toekomst.
Check hier als je wil weten welke Tapestry uitbreiding je het beste kunt kopen.
In dit blog vind je VEEL foto’s, lees je wat de uitbreiding toevoegt en geef ik mijn Tapestry Fantasie en Toekomst review!
Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij de Tapestry uitbreiding Fantasie & Toekomst zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals er in Tapestry meerdere beschavingen voor de overwinning strijden, zo bestaat dit blog uit meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Naam: Tapestry: Fantasie en Toekomst
- EAN: 8720289474898
- Soort spel: Uitbreiding voor Tapestry Bordspel
- Aantal Spelers: 1-5 Personen
- Speelduur: 90 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
- Uitgever: 999 Games
- Spelauteur: Mike Young en Chris Scaffidi
- Illustrator: Andrew Bosley
- Te koop bij: Exclusief bij 999Games.nl
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Tapestry Fantasie & Toekomst:
- 5 Bedekkingen Inkomenstableaus
- 10 Nieuwe Beschavingtableaus
- 6 Nieuwe Gevorderde Hoofdstadtableaus
- 38 Nieuwe Tijdperkkaarten
- 12 Nieuwe Techkaarten
- 5 Vervangende kaarten:
- 1 Tijdperkkaart
- 1 Techkaart
- 3 Bezienswaardigheidskaarten
- 1 Tapestry Fantasie en Toekomst spelregels
- 1 Tapestry Fantasie en Toekomst schaduwrijk spelregels
- 1 Tapestry Fantasie en Toekomst automa spelregels
- 3 Automa-beschavingkaarten
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de envelop. Envelop? Yes, Stonemaier Games heeft besloten om geen hele doos te laten maken, maar simpelweg gebruik te maken van een envelop. Beter voor het milieu en de ruimte in je spellenkast ;):
Dit is de achterkant:
Je krijgt de volledige Tapestry spelregels in een handig boekje van 32 bladzijden. Hier staat alles in beschreven van het basisspel en de 3 uitbreidingen:
Daarnaast krijg je de spelregels voor de variant met schaduwrijk:
Je krijgt nieuwe beschavingtableaus. Hieronder zie je de herkenbare achterkant:
En hieronder zie je de voorkant. Te beginnen met de Deskundigen en het Dwergvolk:
De Feeën en de Geesten:
De Hemelbewoners en de Illuminati:
De Ouderlingen en Psionen:
En je hebt de Waterwezens en Weerwolven:
Met Kunst & Architectuur werden Gevorderde Hoofdstadtableaus geïntroduceerd. Daar krijg je er nog eens 6 van:
Je hebt Drijfzand en de Ondergrondse Wereld:
Pool en Savanne:
En Sluier en Stad in een Fles:
Je krijgt zogenaamde Bedekkingskaarten voor Inkomenstableaus:
Je krijgt nieuwe Tapijtkaarten:
Nieuwe Techkaarten:
Ook krijg je een aantal vervangende kaarten voor ‘foutief’ bedrukte kaarten bij Kunst & Architectuur:
Tot slot heb je nog de Automa spelregels:
En nieuwe Automa-beschavingkaarten:
3 – Tapestry Fantasie & Toekomst: Wat voegt het toe?
Wat voegt deze uitbreiding toe?
Met Tapestry Fantasie & Toekomst worden de volgende elementen toegevoegd:
- Nieuwe Beschavingen
- Nieuwe Hoofdsteden
- Nieuwe Tapijtkaarten
- Nieuwe Techkaarten
- Nieuw spelregelboekje
- Vervangende Kaarten
3.1 – Nieuwe tapijtkaarten
Ik zie 3 elementen terugkomen bij de nieuwe tapijtkaarten.
De eerste is een bekende. Het zijn extra variaties op de reactiekaarten zoals de ‘Val’. Je kunt deze kaarten dus spelen als iemand je aanvalt óf je kunt ze als tijdperkkaart inzetten voor een eenmalige of tijdelijke bonus tijdens dit tijdperk.
De tweede is een nieuw effect: Gereserveerde Voorwerpen. Je krijgt nu kaarten waarmee je grondstoffen, gebouwen en/of tegels opzij legt. Je gebruikt dit speelmateriaal pas tijdens je 5e inkomensronde op het moment dat je een tapijtkaart zou spelen. Het idee hierachter is dat je bepaald speelmateriaal dan tactischer kunt inzetten omdat je dichterbij de eindscore zit.
Voor de 5e inkomensronde krijg je ook speciale kaarten die je rechts op je spelerstableau en half onder je hoofdstadtableau legt. Hier kun je het speelmateriaal opleggen dat je reserveert voor die laatste ronde.
Het derde is ook nieuw en betreft Betoveringsbonussen. Bepaalde tapijtkaarten hebben links- en/of rechts van de illustratie een of twee bonussen staan. Je ontvangt de linkerbonus als je de tapijtkaart rechts van een andere speelt. Je ontvangt de rechterbonus als je voor de eerste keer een tapijtkaart rechts van deze kaart speelt.
Onthoud dat bedekte tapijtkaarten (omdat er een andere overheen ligt) nooit actief zijn. Alleen de bovenste.
3.2 – Nieuwe beschavingen
Je kunt in detail lezen wat alle beschavingen precies toevoegen aan het spel. Ik zie niet echt een rode draad in de verschillende beschavingen. Ze bieden vooral een nieuwe kracht en daarmee dus extra variatie.
Noemenswaardig vind ik de Ouderlingen en Waterwezens, omdat ze je na de 5e inkomensronde nog acties geven. De Ouderlingen mogen nog actief ontwikkelen, de Waterwezens zijn ‘beperkt’ tot het spelen van tapijtkaarten.
Daarnaast zijn er weer een paar beschavingen die wat meer interactie teweegbrengen. Dit deden tot nu toe alleen een paar beschavingen uit Plannen en Complotten.
Met de Illuminati kunnen spelers jou bonussen geven door de dobbelstenen te gebruiken. Met de Geesten krijg jij zelf 2 bonussen en een tegenstander die jij kiest krijgt er ook 1. En met het Dwergvolk leg je markeerstenen op andermans hoofdsteden. Hierdoor wordt weliswaar een extra vakje gevuld voor je tegenstander, maar krijg jij ook punten aan het einde van het spel per gebouw of bezienswaardigheid in dezelfde rij en kolom als de markeersteen.
3.3 – Nieuwe hoofdsteden
De nieuwe gevorderde hoofdstad-tableaus zijn een aanvulling op deze nieuwe soort tableaus die Kunst & Architectuur met zich meebracht. Hier kan ik niet echt iets anders over vertellen dan dat je al kunt zien op de foto’s, eerder in dit blog. Ze bieden simpelweg een extra variatie hierop.
3.4 – Nieuwe techkaarten
Op de nieuwe techkaarten staan niet echt nieuwe bonussen (behalve de wetenschapsdobbelsteen, die stond er volgens mij niet eerder op).
Wel is er een nieuwe voorwaarde om bepaalde techkaarten te upgraden naar het 3e niveau (vierkant). Zo kun je de nieuwe techkaarten alleen opwaarderen in ronde 5 OF als je een tapijtkaart in je speelgebied hebt liggen met een betovering.
Daarnaast zijn er nu ook techkaarten die je – na de laatste upgrade – moet omdraaien. Dit betekent dat je die upgrades nooit vaker dan één keer kunt gebruiken.
3.5 – Nieuw spelregelboekje
Met Tapestry Fantasie en Toekomst krijg je 3 spelregelboekjes. Uiteraard eentje met alle regels voor het basisspel en de 3 uitbreidingen. In de spelregels staat met icoontjes PP, KA en FT aangegeven voor welke uitbreiding de regels gelden. Dit boekje omvat simpelweg alle regels, uitleg van symbolen en aanpassingen van beschavingen.
Aanvullend krijg je een compleet, geüpdate boekje voor als je met het Schaduwrijk wil spelen én eentje voor als je Tapestry solo met de automa wil doen.
3.6 – Vervangende kaarten
Als laatste krijg je 5 vervangende kaarten. Hiermee vervang je 3 ‘foute’ bezienswaardigheidskaarten, 1 ‘foute’ techkaart en 1 ‘foute’ tapijtkaart. Al deze kaarten zitten in Kunst & Architectuur.
4 – Tapestry Fantasie & Toekomst: Review
Om mijn mening goed over te brengen, bespreek ik in deze Tapestry Fantasie & Toekomst recensie elk van de toevoegingen apart. Ik besluit m’n review met een algemene indruk.
Nieuwe Tapijtkaarten
Het vernieuwende aspect van de tapijtkaarten bieden óf betoveringen en/óf een eigenschap die maakt dat je in inkomensronde 5 nog wat kunt doen.
De betoveringen spreken mij het meeste aan. Simpelweg omdat je iets extra’s krijgt (altijd leuk) én omdat de timing dat je de kaart speelt er toe doet. Je moet dus nog iets meer gaan plannen.
De 5e inkomensronde snap ik, maar voelt toch een beetje matig.
Misschien komt dit omdat er maar een stuk of 10 tapijtkaarten zijn die een effect hebben voor in de 5e inkomensronde. Dit hadden er wellicht meer kunnen zijn. Ook vind ik het ene effect beter dan de andere. Ik haal liever 3 voorposten van het bord om daar in ronde 5 opnieuw mee aan te vallen (want dat betekent ook 3x dobbelen voor punten) dan dat ik één inkomensgebouw opzij leg en in ronde 5 plaats.
Wel vind ik het leuk dat je van alles opzij kunt leggen en later mag inzetten: inkomensgebouwen, ruimtetegels, terreintegels, enzovoorts.
Dus: lekker vernieuwend door betoveringen en een 5e inkomensronde. Voor de laatste hadden er van mij wat meer kaarten in gemogen.
Nieuwe Beschavingen
De Beschavingen bieden extra variatie. Dat staat vast. Wel had ik gehoopt op meer beschavingen die een soort ronde 5 krijgen. Als je het hebt over Fantasie en Toekomst, dan verwacht ik meer beschavingen die in ronde 5 acties kunnen doen. Nu zijn dat er slechts 2 van de 10.
De Ouderlingen voelen verreweg het sterkst. Je krijgt immers een extra ronde met (ten minste) 12 grondstoffen. Daar kun je nog best lekker mee ontwikkelen en punten binnenharken. Nu staat Tapestry niet per se bekend om gebalanceerde beschavingen, maar met de aanpassingen uit de spelregels kom je een heel eind.
Sommige beschavingen vonden wij leuker met meer spelers. Het zal je niet verrassen dat dit de beschavingen zijn die betrekking hebben op interactie: Illuminati, Dwergvolk en Geesten.
Kijk je naar de soorten beschavingen, dan passen ze goed in het thema. Weerwolven, Waterwezens, Geesten voor als je het hebt over fantasie. Ouderlingen, Illuminatie en Deskundigen voor de Toekomst.
Kortom: thematisch vind ik ze grappig bedacht, maar ik had graag wat meer beschavingen gezien die je een extra ronde gaven.
Nieuwe hoofdsteden
Ik vind de nieuwe hoofdstadtableaus leuk. Met Kunst & Architectuur kwamen er gevorderde hoofdsteden in het spel die vooral speelden met vorm. De tableaus uit Fantasie & Toekomst spelen met fictieve figuurtjes, zoals dwaallichtjes, kabouters en eenhoorns. De Stad in een Fles vind ik erg leuk, omdat dit veld kleiner is (maar je mag er ook geen bezienswaardigheden op zetten).
Al met al: leuke toevoeging voor extra variatie.
Nieuwe techkaarten
Ik vind de techkaarten de minste toevoeging. Sure, ze passen mooi bij de betoveringen en 5e inkomensronde, maar ze brengen qua symbolen niet veel nieuws. Of nouja, zoals ik eerder al schreef, alleen de upgrade waarbij je met de wetenschapsdobbelsteen mag gooien.
Opmerkelijk vind ik de kaart Weermanipulatie (uit Fantasie & Toekomst) versus de Lithium-Ion-Accu (uit het basisspel). Beide hebben in het vierkant de actie staan dat je de beloning en/of bonus van een veld waar een van je markeerstenen ligt, nogmaals mag activeren. Weermanipulatie mag je echter maar 1 keer gebruiken. De andere – als het lukt – vaker.
Ofwel… ze horen erbij en dat is voor de variatie fine.
Nieuw spelregelboekje
Het klinkt misschien gek, maar dit is een van de elementen waar ik het meest blij mee ben. Al die boekjes, bladen en flyers uit het basisspel en eerdere uitbreidingen… allemaal niet meer nodig. Puur omdat je nu gewoon 3 kleine boekjes hebt waar alles in staat. En ik zeg klein, want het formaat vind ik erg aangenaam.
Van mij mogen meer uitgevers dit doen bij spellen met X uitbreidingen.
Vervangende kaarten
Tjah. Ik vind het gewoon netjes dat ze deze kaarten erbij doen. Als je dan toch alles compleet wil, dan heb je gelijk ook alle goede kaarten.
Er komt trouwens een compleet pakket aan met gereviseerde beschavingtableaus. Deze beschavingen bevatten de aangepaste eigenschappen die ze beter in balans brengen. Stonemaier Games brengt die in het Engels uit. Of 999 Games die uit gaat brengen? Ik denk het niet. Ik snap in ieder geval dat dit niet in deze uitbreiding zit, want ja, dat is wel wat kostbaarder.
Mijn Tapestry Fantasie & Toekomst review in het kort?
Fantasie en Toekomst is het slotwoord van de Tapestry uitbreidingen. Het voegt naast extra beschavingen en tapijtkaarten ook nieuwe elementen toe: betoveringen, (een soort van) 5e rondes én een allesomvattend spelregelboekje. De betoveringen vind ik een kleine, doch leuke toevoeging. De extra ronde vind ik grappig bedacht, maar ik had persoonlijk graag meer kaarten of mogelijkheden gezien om daar gebruik van te maken. Het complete spelregelboekje vind ik een innovatieve toevoeging wat meer uitgevers mogen doen. Deze uitbreiding verandert niet veel aan het basisspel en zou ik vooral aanraden aan Tapestry-spelers die meer variatie willen óf spelers die alles gewoon graag compleet hebben.
5 – Tapestry Fantasie & Toekomst: Waar te koop?
Je kunt de Tapestry uitbreiding Fantasie & Toekomst exclusief bestellen op 999Games.nl.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over de uitbreiding Fantasie & Toekomst voor Tapestry. Deze uitbreiding werd bedacht door Mike Young en Chris Scaffidi, internationaal uitgegeven door Stonemaier Games en 999 Games brengt de uitbreiding in het Nederlands uit.
Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, vertelde wat deze uitbreiding toevoegt én deelde mijn Tapestry Fantasie & Toekomst review met je.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie.
Wil je graag jouw recensie geven? Deel je mening dan in een reactie. Dan hebben andere lezers er ook wat aan :).
Ha Hans,
Wij hebben deze uitbreiding gekocht, en merken dat sommige dingen, mogelijk door de vertaling, op verschillende manieren zijn op te vatten.
Mijn belangrijkste vraag nu: bij het dwergvolk mag je een gebiedstegel ‘besteden’. Is dat afleggen of ontdekken?
Mijn tweede vraag betreft de Historici. Bij Kunst en Architrctuur verlies je punten wanneer je met deze sterke beschaving start. Bij de nieuwste is dit vervangen door een sterk voordeel: Je mag een extra tapijtkaart spelen. Begrijp ik dat wel goed? Dat maakt deze beschaving toch enorm ‘overpowerd’?
Ben benieuwd hoe jij dit ziet!
Beste Jan Willem,
Bedankt voor je vragen. Ik zal m’n best doen ze te beantwoorden.
Voor wat betreft de term ‘besteden’ bij het Dwergvolk. Mijn interpretatie is dat je deze aflegt, anders zou je namelijk gaan ontdekken en dat is niet het geval. Besteden betekent in mijn optiek dat je zo’n tegel betaalt.
Voor wat betreft de Historici. Dit volk blijft een volk van discussie. Een belangrijke nuance is dat de Historici bij Kunst & Architectuur 5 punten verliezen als je met het Kunstspoor speelt. Ofwel, speel je zonder Kunstspoor, dan zou dit niet het geval zijn. Ik ben het met je eens dat dit toch al sterke volk niet per se een extra tapijtkaart nodig heeft. Misschien interessant: Stonemaier Games (de originele uitgever) heeft een pakket met herziene beschavingen uitgebracht. In het filmpje dat je hier kunt vinden, zie je op ongeveer 15:30 minuut wat de laatste, beter gebalanceerde versie (op basis van feedback uit de hele wereld) is geworden.
Hopelijk helpt dit je verder.
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl