Terraforming Mars: Venus Next – Review, Speluitleg + Unboxing!

Terraforming Mars Venus Next: Review, Speluitleg + Unboxing!

De eerste uitbreiding voor Terraforming Mars, genaamd Hellas & Elysium, bracht enkel en alleen een dubbelzijdig speelbord. Het was Terraforming Mars Venus Next, de tweede uitbreiding, die ook echt nieuwe kaarten aan het spel toevoegde. Bracht dit wat nieuws, of toch meer van hetzelfde?

In dit blog vind je VEEL foto’s, vertel ik wat deze uitbreiding toevoegt én geef ik mijn Terraforming Mars Venus Next review.

Voordat je begint met lezen: Intrafin gaf mij de Terraforming Mars uitbreiding Venus Next zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in de ruimte meerdere planeten vindt om te terraformen, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Wat voegt het toe?
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Uitbreiding voor Terraforming Mars
 • Aantal Spelers: 1-5 Personen
 • Speelduur: 150 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
 • Uitgever: Intrafin
 • Spelauteur: Jacob Fryxelius
 • Illustrator: William Bricker & Isaac Fryxelius
 • Te koop bij: bol.comSpellenwinkel.nlSpelhuis.be

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Terraforming Mars Venus Next:

 • 49 Nieuwe projectkaarten
 • 5 Nieuwe corporatiekaarten
 • 1 Venusbord
 • 1 Venusblokje
 • 1 Meesterzwever Mijlpaaltegel
 • 1 Venusfanaat Onderscheidingstegel
 • 1 Terraforming Mars Venus Next spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Terraforming Mars Venus Next: Voorkant Doos

Dit is de achterkant:

Terraforming Mars Venus Next: Achterkant Doos

En de binnenkant:

Terraforming Mars Venus Next: Binnenkant Doos

Je vindt de Terraforming Mars Venus Next spelregels terug in een boekje van 4 bladzijden:

Terraforming Mars Venus Next: Spelregels

Met Venus Next komt er een extra speelbord bij, ofwel het Venusbord:

Terraforming Mars Venus Next: Venusbord

Met onderstaand blokje geef je aan hoever de lucht van Venus gezuiverd is:

Terraforming Mars Venus Next: Venusblokje

Ook krijg je een nieuwe onderscheiding en mijlpaal, respectievelijk genaamd ‘Venusfanaat’ en ‘Meesterzwever’:

Terraforming Mars Venus Next: Venusfanaat & Meesterzwever

Venus Next brengt nieuwe corporaties:

Terraforming Mars Venus Next: Nieuwe Corporatiekaarten

En nieuwe projectkaarten, waarvan je hier enkele voorbeelden ziet:

Terraforming Mars Venus Next: Nieuwe Projectkaarten

3 – Terraforming Mars Venus Next: Wat voegt het toe?

Wat voegt deze uitbreiding toe?

Met Venus Next worden de volgende elementen toegevoegd:

 1. Venusbord
 2. Nieuwe corporaties & projectkaarten
 3. Nieuwe mijlpaal & onderscheiding
 4. Terraforming door Wereldregering

3.1 – Venusbord

Met Venus Next wordt er een extra speelbord(je) toegevoegd: het Venusbord. Dit bord staat voor het leefbaar maken van Venus.

Terraforming Mars Venus Next: Stad op Venus Plaatsen

Of nouja, eigenlijk van de atmosfeer van Venus. Het oppervlak is door de hoge luchtdruk en temperaturen namelijk onleefbaar. De atmosfeer is echter vergelijkbaar met de condities op planeet Aarde. Daarom vinden de hoofdactiviteiten op die hoogtes plaats. En dat verklaart direct waarom je 4 steden in de atmosfeer van Venus kunt stichten.

Op het Venusbord zie je ook een nieuwe parameter, genaamd de Venusschaal. De schaal loopt van 0% tot 30%. Niet tot 100%? Nope, want het proces om Venus bewoonbaar te maken zal nog langer duren (duizenden jaren). In de tijd dat je Terraforming Mars Venus Next speelt is het dus al netjes als je 30% haalt ;).

Als je vooruit gaat op de Venusschaal ga je, net als bij andere parameters, ook vooruit op het TM spoor. De Venusschaal is echter geen vereiste om het spel einde te maken. Deze taak ligt nog steeds alleen bij de parameters oceanen, zuurtstof en temperatuur.

Terraforming Mars Venus Next: Bord met Steden

Je kunt 1 stap vooruit op de Venusschaal door als Standaard project 15 M€ te betalen. De speler die het niveau op tot 8% verhoogt krijgt een gratis kaart. De speler die tot 16% verhoogt mag zijn of haar TM niveau met één extra stap verhogen.

3.2 – Nieuwe corporaties & projectkaarten

Je krijgt 5 nieuwe corporaties. In mijn optiek zijn er 2 (Viron en Manutech) die zorgen voor extra variatie binnen het bekende van Terraforming Mars. De andere 3 (Celestic, Morning Star Inc. en Aphrodite) hebben betrekking op het Venusbord en symbolen uit Venus Next. Iets hoger in dit blog vind je een foto van alle nieuwe corporatiekaarten.

Je krijgt 49 nieuwe projectkaarten. Een deel kan zonder moeite worden gecombineerd met het basisspel. Een ander deel brengt nieuwe symbolen met zich mee.

Terraforming Mars Venus Next: Effecten van Venus Kaarten

Ten eerste heb je het symbool voor de Venusschaal. Deze zie je vooral terug op kaarten waarmee je deze parameter kunt verhogen. Er zijn ook een paar kaarten die je pas mag bouwen als er een minimaal niveau op de Venusschaal is bereikt.

Ten tweede heb je het Venuslabel. Dit is puur een nieuw label dat je kunt verzamelen. In een enkel geval staan ze ook afgebeeld als vereiste om een kaart te bouwen. Je hebt dan minimaal een X aantal van deze labels nodig.

Ten derde zijn er Zwevers. Dit is een nieuw bronblokje die je kunt verzamelen op kaarten om acties te unlocken of extra punten te verdienen.

Terraforming Mars Venus Next: Nieuwe Corporatie

Tot slot wordt met Venus Next het jokersymbool geïntroduceerd. Afhankelijk van de functie kan dit een bron of label naar keuze zijn. Er zijn 2 projectkaarten en 1 corporatiekaart met dit symbool. Niet per se veel, maar latere Terraforming Mars uitbreidingen voegen er ook kaarten mee toe.

3.3 – Nieuwe mijlpaal & onderscheiding

Speciaal voor als je met Venus Next speelt kun je een extra mijlpaal en een extra onderscheiding toevoegen. Beide tegels leg je over het titelblok op het speelbord neer, zodat er in totaal 6 (en niet 5) mijlpalen en onderscheidingen zijn. Wel kunnen er nog steeds maar 3 worden geclaimd.

De Meesterzwever-Mijlpaal kun je claimen zodra je 7 zweverbronnen op je kaarten hebt liggen.

De Venusfanaat-Onderscheiding is voor de speler die aan het einde van het spel de meeste Venuslabels heeft.

Terraforming Mars Venus Next: Nieuwe Onderscheiding

3.4 – Terraforming door Wereldregering

Tot slot wordt met Terraforming Mars Venus Next een nieuwe fase geïntroduceerd: de Zonnefase.

Deze fase vindt plaats na de productiefase en bestaat uit 2 stappen.

In de eerste stap controleer je of het einde van het spel is bereikt door de voltooide parameters. Is dit het geval? Dan eindigt het spel en vindt, na het reguliere omzetten van planten, de eindtelling plaats. Is het einde nog niet bereikt? Ga dan naar stap 2.

In de tweede stap kiest de startspeler (pas hierna wordt de volgende speler startspeler!) een van de vier parameters en verhoogt deze met één stap (of plaatst een oceaan). De startspeler ontvangt hier niks voor. Wel ontvangen spelers, die een corporatie of projectkaarten hebben met een effect dat wordt geactiveerd bij het stijgen van een parameter of het plaatsen van een oceaan, bijbehorende bonus.

4 – Terraforming Mars Venus Next: Review

Om mijn mening goed over te brengen, bespreek ik in deze Terraforming Mars Venus Next recensie elk van de toevoegingen apart.

Venusbord

Het Venusbord vind ik thematisch leuk bedacht. Je kunt aan het oppervlak van Venus niet leven, maar wel in de atmosfeer. Dus wat zie je? Zwevende steden die niet met elkaar zijn verbonden. En wat zie je niet? Groentegels. Ergens voelt het jammer dat je niet echt kunt concurreren op het Venusbord, maar dat zou thematisch ook minder logisch zijn.

Terraforming Mars Venus Next: Steden op Venus

Ondanks z’n kleine formaat vind ik dat het Venusbord een interessante toevoeging heeft voor het spel. Het stelt je in staat om je TM te verhogen zonder dat je daarmee dichterbij het einde van het spel komt. Door vooruit te gaan op Temperatuur en Zuurstof alsook het realiseren van Oceanen krijg je ook TM, maar daarmee kom je ook stap voor stap dichterbij het einde van het spel.

Wat dit vooral doet is een keuze toevoegen binnen het bekende. Normaal kun je vooruit op 3 sporen. Ditmaal op 4. Daar houd ik zelf wel van, maar ik ken ook mensen die vinden dat Terraforming Mars al genoeg keuzes aan je voorlegt.

Nieuwe corporaties & projectkaarten

De nieuwe corporaties en projectkaarten brengen vooral extra variatie met nieuwe symbolen. De symbolen veranderen echter niets aan het spelverloop dat je al kent.

Terraforming Mars Venus Next: Kaarten op Handen

Het symbool voor de Venusschaal wordt gebruikt bij het spelen van kaarten alsook acties, effecten en vereisten.

Het Venuslabel is, net als het Wetenschaps-, Dier- en Ruimtelabel, een extra label die je kunt sparen.

De Zwevers zijn, net als bacteriën en dieren, een nieuwe bron die je op kaarten kunt leggen.

Overigens vind ik de naam ‘Zwevers’ (of in het Engels ‘Floaters’) niet echt cool klinken ofzo. Duidelijk, dat wel. Maar niet cool :p.

Terraforming Mars Venus Next: Kaart met Zwevers

Het Jokersymbool kun je gebruiken als bron naar keuze. Dit is geen baanbrekende toevoeging, maar ik kan het concept van jokers wel waarderen. Hierdoor ben je, ook al is het maar een beetje, minder afhankelijk van kaarten die je moet hebben.

Nieuwe mijlpaal & onderscheiding

Ik vind het interessant dat deze 2 tegels niet een bestaande mijlpaal en onderscheiding vervangen, maar er juist aan toe worden gevoegd. Mijn ervaring is dat hierdoor iets sneller concurrentie ontstaat bij de mijlpalen en onderscheidingen.

Mijn ervaring is alleen wel dat de Meesterzwever (waarmee je minimaal 7 zweverbronnen op je kaarten moet hebben) relatief lastig te halen is. Ondanks dat er 10 (met jokersymbool 11) kaarten in Venus Next zitten waarmee je zevers kunt toevoegen aan kaarten, is de kans op zo’n kaart relatief klein. Die moet je dan echt in de eerste beurten krijgen.

Terraforming Mars Venus Next: Nieuwe Mijlpaal

Enfin, het stoorde me niet per se. Het is alleen geen mijlpaal die vaak wordt gehaald.

De Venusfanaat daarentegen werd vaker geclaimd.

Terraforming door Wereldregering

Door het Venusbord, en dan in het bijzonder door de Venusschaal, wordt de speelduur van Terraforming Mars verlengd. Immers, je kunt geld en kaarten besteden aan een spoor waarmee je niet dichterbij het einde komt.

Terraforming Mars Venus Next: Kaarten met Dieren en Bacteriën

Daar hebben de makers iets op bedacht: Terraforming door de Wereldregering. Met deze regel moet de startspeler aan het einde van de ronde altijd een stap op een parameter naar keuze zetten of een oceaantegel plaatsen. De startspeler krijgt daar niks voor.

Nou vind ik dit een slimme manier om de speelduur van Venus Next (en andere uitbreidingen) te temperen. En eigenlijk niet alleen voor Venus Next, maar ook voor het basisspel an sich. Ik ken namelijk spelers die Terraforming Mars sowieso te lang vinden duren.

Zelf heb ik daar trouwens geen last van. Ik huil meestal van binnen als het spel ten einde komt omdat ik nog zoveel had willen doen.

In alleen het basisspel zal ik de Wereldregering dus niet gebruiken, maar spelers die het te lang vinden duren zouden dat wel kunnen doen. En dat hoeft niet eens vanaf het begin. Je kunt ook afspreken dit te doen nadat iedereen 2x startspeler is geweest ofzo.

Terraforming Mars Venus Next: op Tafel

Mijn Terraforming Mars Venus Next review in het kort?

Ik vind Venus Next zo’n uitbreiding die meer variatie brengt binnen het bekende. Een nieuwe parameter, een nieuw label, een nieuwe bron, een nieuwe mijlpaal en een nieuwe onderscheiding. Je hoeft er alleen naar te kijken en je weet hoe ze werken. En toch zijn ze nieuw. Ben je dus op zoek naar extra variatie binnen een universum dat je al kent? Dan is Terraforming Mars Venus Next de uitbreiding die je zoekt!

5 – Terraforming Mars Venus Next: Waar te koop?

Je kunt Terraforming Mars Venus Next online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over Venus Next, de tweede uitbreiding voor het bordspel Terraforming Mars. Deze expansion werd bedacht door Jacob Fryxelius en geïllustreerd door William Bricker en Isaac Fryxelius. Stronghold Games geeft de uitbreiding internationaal uit, Intrafin doet dat in het Nederlands.

Als je nog vragen hebt over deze uitbreiding, stel ze dan gerust in een reactie.

Wil je graag jouw recensie geven? Deel je mening dan in een reactie. Dan hebben andere lezers er ook wat aan :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *