Ticket to Ride Amsterdam: Review, Speluitleg + Unboxing!

Ticket to Ride is met al haar glorie tot nu toe het best verkochte bordspel van 2020 in Nederland. De spellenreeks is zo veelzijdig, dus hoe kun je zo’n prestatie nou beter vieren dan met een editie over onze hoofdstad, ons Mokum: Amsterdam

Met Ticket to Ride Amsterdam gaan we alleen wel ‘ffies’ terug naar de 17e eeuw… de tijd dat het Venetië van het Noorden het handelscentrum van Europa was… de tijd dat Damsko de rijkste stad ter wereld was.

In dit blog vertel ik je alles over deze nieuwe editie. Ik geef je de speluitleg, laat foto’s van al het speelmateriaal zien én deel natuurlijk mijn Ticket to Ride Amsterdam review!

Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het spel Ticket to Ride Amsterdam zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Net zoals Amsterdam is opgedeeld in diverse wijken, heb ik dit blog ook opgedeeld in onderstaande delen:

 1. Algemene Informatie
 2. Kort Speloverzicht
 3. Wat zit er in de doos?
 4. Speluitleg
 5. Review
 6. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Bordspel
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 15 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Uitgever: Days of Wonder (Asmodee)
 • Spelauteur: Alan R. Moon
 • Illustrator: Julien Delval
 • Te koop bij: Spellenrijk.nlbol.comAmazon.nlSpelhuis.be

2 – Kort Speloverzicht

“Welkom in de 17e eeuw! Je bevindt je middenin de Gouden Eeuw. Amsterdam is het bruisende hart van de wereldhandel en de rijkste stad ter wereld. Handelswaren vanuit de hele wereld worden opgeslagen in de havens, in scheepsruimen, in magazijnen en op de oevers van de talloze kanalen.

In dit snelle Ticket to Ride spel strijden de spelers tegen elkaar om de meest lucratieve handelsroutes te claimen, contracten te voltooien en waardevolle handelswaren te verzamelen uit de straten van deze legendarische stad.”

3 – Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Ticket to Ride Amsterdam:

 • 1 Speelbord met de kaart van Amsterdam
 • 68 Plastic Karren
  • 16 Zwarte
  • 16 Rode
  • 16 Beige
  • 16 Witte
  • 4 Reserve van elke kleur
 • 44 Transportkaarten
  • 8 Jokers
  • 6 Gele
  • 6 Rode
  • 6 Roze
  • 6 Groene
  • 6 Blauwe
  • 6 Zwarte
 • 24 Contractkaarten
 • 16 Handelsbonuskaarten
 • 4 Scorepionnen
 • 1 Boekje Ticket to Ride Amsterdam Spelregels

Tijd om maar eens de foto’s te kijken!

Hieronder zie je de voorkant van de doos. En goed om te weten, de doos is NIET zo groot als bijvoorbeeld Ticket to Ride Europe. Ticket to Ride Amsterdam is een kleine, snelle variant!

Ticket to Ride Amsterdam: Voorkant Doos

En zo ziet de achterkant er uit:

Ticket to Ride Amsterdam: Achterkant Doos

De binnenkant heeft een mooie inlay waar al het speelmateriaal goed in past:

Ticket to Ride Amsterdam: Binnenkant Doos

De Ticket to Ride Amsterdam spelregels vind je in een smal boekje van 7 bladzijden:

Ticket to Ride Amsterdam: Spelregels

Op het speelbord staat het handelsnetwerk van het oude Amsterdam op afgebeeld:

Ticket to Ride Amsterdam: Speelbord

Voor elke speler is er een scorepion:

Ticket to Ride Amsterdam: Scorepionnen

En natuurlijk een 16 karretjes in bijbehorende kleur:

Ticket to Ride Amsterdam: Plastic Karren

Je krijgt er zelfs voor elke kleur een reserve bij:

Ticket to Ride Amsterdam: Reserve Karren

En voor als je wil weten hoe zo’n karretje er nu écht uit ziet:

Ticket to Ride Amsterdam: Plastic Kar

Je kunt karretjes op het speelbord plaatsen door Transportkaarten in te leveren. Hieronder zie je alle kleuren transportkaarten. De onderste is een joker:

Ticket to Ride Amsterdam: Transportkaarten

Wanneer je karretjes op een route legt waar karren op afgebeeld staan, krijg je één Handelsbonuskaart. Meerdere van die kaarten leveren punten op aan het einde van het spel:

Ticket to Ride Amsterdam: Handelsbonuskaarten

En dan zijn er nog contractkaarten (in de basisspellen vaak Bestemmingskaarten genoemd). Hierop staan Amsterdamse locaties die je met elkaar moet verbinden voor extra punten.

Ticket to Ride Amsterdam: Contractkaarten

4 – Ticket to Ride Amsterdam: Uitleg

Je kunt hier de Nederlandse spelregels van Ticket to Ride Amsterdam downloaden.

Ik deel mijn speluitleg op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van het spel

4.1 – Voorbereiding

Leg het speelbord midden op tafel. Geef elke speler 16 karren en zet ieders scorepion op veld 50 (als start 0). Schud de transportkaarten en geef elke speler er twee. Leg er vervolgens nog 5 open op tafel en de dichte stapel ernaast.

Schud de contractkaarten, geef elke speler er 2 en leg de rest als gedekte trekstapel op tafel. De spelers moeten minimaal 1 contractkaart houden. Leg ook de handelsbonuskaarten als stapel naast het bord.

Je hebt nu ongeveer zoiets als hieronder op tafel liggen:

Ticket to Ride Amsterdam: Startopstelling voor 4 Personen

4.2 – Spelverloop

Het doel van het spel is om de meeste punten te halen. Die verdien je door routes te claimen, contractkaarten te vervullen en handelsbonuskaarten te verdienen.

Als je aan de beurt bent kies je één van onderstaande acties:

 1. Transportkaarten nemen
 2. Route claimen
 3. Contractkaarten nemen

Transportkaarten nemen

Transportkaarten pak je één voor één. Je mag twee dichte kaarten van de trekstapel pakken, een dichte van de trekstapel en een open van tafel óf twee open kaarten van tafel. Als je een open joker kiest, mag je die beurt in totaal maar één kaart pakken.

Ticket to Ride Amsterdam: Twee Gesloten Transportkaarten Nemen

Zodra er drie open jokers op tafel liggen, leg je de vijf open kaarten af en leg je weer vijf nieuwe neer. Is de trekstapel leeg? Schud de aflegstapel en maak daar weer een nieuwe stapel van.

Routes claimen

Je kunt er in je beurt ook voor kiezen om routes op het bord te claimen. Je kijkt dan naar de kleur en het aantal vakjes van de route. Je levert vervolgens per vakje een kaart in, van dezelfde kleur als het vakje. Hieronder zie je dus dat ik drie groene kaarten inlever:

Ticket to Ride Amsterdam: Route Claimen

Nouja, niet helemaal. Ik gebruik ook een joker als groene transportkaart. Jokers mag je namelijk inzetten voor elke kleur transportkaart. Je mag zelfs meer of alleen maar jokers inzetten!

Bestaat de route uit grijze vakjes? Dan mag je zelf bepalen van welke kleur je kaarten aflegt. Dit moet overigens wel één kleur zijn.

Claim je een route waar karretjes op staan? Dan krijg je ook een handelsbonuskaart.

Ticket to Ride Amsterdam: Handelsbonuskaart Ontvangen

Contractkaarten nemen

Als laatste actie kun je ervoor kiezen om twee nieuwe contractkaarten te pakken. Hier moet je er minimaal eentje van houden. Op deze kaarten staan verbindingen aangegeven tussen twee locaties in Amsterdam.

4.3 – Einde van het spel

Zodra een speler een actie uitvoert en daarna nog maar twee of minder karretjes heeft, is iedereen nog één keer aan de beurt. Daarna volgt de puntentelling.

Ticket to Ride Amsterdam: Punten Scoren

Je krijgt punten voor:

 • Geclaimde routes
 • Gehaalde contractkaarten
 • Bonushandelskaarten

Als je een contractkaart niet hebt gehaald, zijn de aangegeven punten minpunten!

Nieuw aan Ticket to Ride Amsterdam zijn de handelsbonuskaarten. De speler die de meeste bonushandelskaarten heeft, krijgt 8 punten. De tweede, derde en vierde plaats krijgen minder punten (hoeveel precies hangt af van het aantal spelers dat meedoet).

Heb je geen handelsbonuskaart? Dan levert dit onderdeel je 0 punten op.

5 – Ticket to Ride Amsterdam: Review

Ik deel deze Ticket to Ride Amsterdam review op in de volgende onderdelen:

 • Vormgeving & Thema
 • Spelregels & Toegankelijkheid
 • Strategie of Geluk?
 • Interactie
 • Herspeelbaarheid

Vormgeving & Thema

Hoewel ik het leuk vind dat Ticket to Ride Amsterdam zich in onze hoofdstad afspeelt, ben ik daar tijdens het spel niet echt mee bezig. Behalve als ik een locatie lees op het bord. Het thema doet voor mij dus niet zo veel.

Wél vind ik de vormgeving net zo mooi als altijd. Grappig trouwens dat ze nu met karretjes werken, in plaats van treintjes. En het feit dat de doos wat kleiner is, maakt Ticket to Ride Amsterdam beter geschikt om mee te nemen op vakantie.

Spelregels & Toegankelijkheid

Op de doos staat dat je dit spel in slechts 3 minuten leert. En eerlijk gezegd is het wel wat ambitieus, maar geloof me, je hebt Ticket to Ride Amsterdam écht snel door. Het is een makkie! De spelregels zijn niet veel pagina’s en bevatten een aangename mix van tekst en afbeeldingen.

Ticket to Ride Amsterdam: Spelregels (Opengeslagen)

De toegankelijkheid is tweeledig. Enerzijds maken de eenvoudige spelregels en korte spelduur (maximaal 15 minuten) Ticket to Ride Amsterdam zeer toegankelijk. Vooral voor beginners. Anderzijds is het spel naar mijn mening zó toegankelijk dat doorgewinterde bordspelfanaten er weinig uitdaging uit zullen halen.

Nou geldt dit laatste waarschijnlijk wel voor alle Ticket to Ride uitbreidingen, maar de korte speelduur van Amsterdam versterkt dit effect.

Strategie of Geluk?

Ticket to Ride heeft meestal een gezonde mix tussen beide. Bij Amsterdam zit er net wat meer geluk in. Dit komt vooral door de korte speelduur. Je hebt geen tot weinig ruimte voor fouten of pech, want dan is het spel alweer voorbij.

Interactie

De leukste vorm van interactie is natuurlijk de concurrentie op het speelbord. En des te meer spelers, des te meer concurrentie. Ook het strijden om de meeste handelsbonuskaarten zorgt voor een extra laag interactie.

Ticket to Ride Amsterdam: op Tafel

Herspeelbaarheid

Persoonlijk vind ik Ticket to Ride niet snel vervelen. Dat geld ook voor Amsterdam. Maargoed, ik ben wel een liefhebber. Ik kan me voorstellen dat deze Ticket to Ride editie nét te weinig variatie biedt voor menig liefhebber van bordspellen.

Mijn Ticket to Ride Amsterdam review in het kort

Ticket to Ride Amsterdam is niet per se vernieuwend, maar zet met onze hoofdstad, haar eenvoudige spelregels en vlotte spelverloop één van de meest toegankelijke Ticket to Ride’s op de kaart!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – Ticket to Ride Amsterdam: Waar te koop?

Je kunt Ticket to Ride Amsterdam online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over Ticket to Ride Amsterdam, bedacht door Alan R. Moon en uitgegeven door Days of Wonder (Asmodee in Nederland). Ik gaf de speluitleg, liet je foto’s van al het speelmateriaal zien en deelde mijn Ticket to Ride Amsterdam review.

Wat vind jij van het spel? Of heb je nog vragen? Ik hoor het graag in een reactie!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van mel_88 van Pixabay.

6 reacties

 1. Hallo, wij hebben een vraagje. Aan het einde van het spel heeft één speler dus nog 2 karretjes. Dan mag iedereen nog 1 keer spelen.
  Als een speler dan géén contractkaart(en) meer heeft, moet hij deze dan pakken terwijl dit geen nut meer heeft óf mag hij met routekaart(en) willekeurig ergens een route claimen óf mag hij passen?

  Alvast bedankt.

  1. Beste Anja,

   Bedankt voor je vraag over de Ticket to Ride Amsterdam spelregels!

   Nadat iemand een route claimt en 2 (of minder) karretjes overhoudt, dan is iedere speler nog één keer aan de beurt. Ook de speler die nu dus 2 (of minder) karretjes heeft.

   Je hoeft geen contractkaart te pakken. Ik zou altijd, als het lukt, een route claimen nog. Lukt dat niet? Pak dan 2 transportkaarten want volgens mij bepalen die de winnaar bij een gelijkspel (maar dat kan ook het aantal contractkaarten zijn).

   Heeft dit je vraag over Ticket to Ride Amsterdam beantwoord?

   Groet!
   Hans van Spellenwijs.nl

 2. Hi Hans,

  Ik weet dat je een route niet twee keer kan claimen. Dus je mag alleen roze of alleen oranje claimen van bijvoorbeeld dam/oude kerk – oude kerk/dam.

  Maar hoe zit dat met de grijze route:
  Jordaan – Jan roodepoortstoren
  Jan roodepoortstoren – Noordermarkt

  Persoonlijk denk ik dat dit wel mag, aangezien het grijs is en de bestemming is allebei anders en daarom niet dezelfde route. Maar niet iedereen dacht daar (helaas) hetzelfde over, vandaar mijn vraag!

  Ik hoop dat je antwoord kan geven, alvast bedankt!

  1. Beste Roos,

   Bedankt voor je vraag over de Ticket to Ride Amsterdam spelregels!

   Wat betreft dubbele routes op het bord, daar mag je er maar 1 van claimen. Wat je daar zelf over zegt met Dam en Oude Kerk, dat klopt dus.

   Wat betreft grijze routes, daar zijn geen dubbele van. Wél grenzen sommige routes aan meerdere steden (in jouw voorbeeld is dat Jan Roodepoortstoren). Elke route die aan zo’n plaats grenst, mag door 1 speler worden geclaimd.

   Volgens mij zijn de enige redenen dat je ergens niet mag bouwen dat:

   • het aantal spelers het niet toestaat (bijv. bij 2 spelers is er minder beschikbaar dan bij 3).
   • het om een dubbele route (naast elkaar) gaat en je er al één hebt geclaimd.

   Heeft dit je vraag beantwoord?

   Bedankt en veel speelplezier nog!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 3. Wij denken er over om te beginnen met ticket to ride Amsterdam. Kan dat of moet je eerst een basis set kopen voordat je met Amsterdam kan spelen? ook is de vraag is het handig/slim op met bv ticket to ride te beginnen?
  MvG Leo

  1. Beste Leo,

   Bedankt voor je reactie bij m’n Ticket to Ride Amsterdam review.

   Je kunt deze versie gewoon als allereerste Ticket to Ride versie kopen en spelen. Je hebt er niks extra’s voor nodig.

   De versie is wel een stuk korter (en kleiner) dan bijvoorbeeld de versies Europe en USA.

   In principe is elke stedeneditie (London, New York, Amsterdam, San Fransisco, Berlijn) van Ticket to Ride geschikt om mee te starten. Zeker als je niet veel (zware) spellen gewend bent. Dan kun je er hier rustig mee inkomen en jezelf later aan een grotere kaart wagen :).

   Als je al veel bordspellen gewend bent dan zou ik denk ik wel een grotere versie aanraden (want anders mis je juist uitdaging).

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *