Met Ticket to Ride Map Collection 8: Iberia & South Korea reizen we af naar het Iberisch Schiereiland (Spanje en Portugal) en Zuid-Korea.
In dit blog vind je VEEL foto’s, vertel ik wat de uitbreiding toevoegt en geef ik mijn Ticket to Ride Iberia review!
Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij de uitbreiding Ticket to Ride Iberia zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Ik heb dit blog opgedeeld in meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Naam: Ticket to Ride Map Collection 8: Iberia & South Korea
- EAN: 824968201381
- Soort spel: Uitbreiding voor Ticket to Ride
- Aantal Spelers: 2-5 Personen
- Speelduur: 45 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: Days of Wonder
- Spelauteur: Alan R. Moon
- Illustrator: Julien Delval
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Het volgende speelmateriaal zit in de doos:
- 110 Treinkaarten
- 1 Draftkaart
- Voor Iberia:
- 54 Festivalkaarten
- 50 Bestemmingskaarten
- 1 Spelregelboekje
- Voor South Korea:
- 15 Sneltreinkaarten (3 per speler)
- 44 Bestemmingskaarten
- 1 Provinciemat
- 1 Scorekaart van de provincie
- 1 Spelregelboekje
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Dit is de achterkant:

En dit is de binnenkant:

Je krijgt 2 spelregelboekjes. Eentje voor Iberia en eentje voor Zuid Korea:

Je krijgt een set met nieuwe treinkaarten (dit komt omdat ze dezelfde achterkant moeten hebben als de festivalkaarten in de uitbreiding van het Iberisch schiereiland (Iberia).

Voor Iberia krijg je dit speelbord, met daarop Portugal en Spanje (ik heb ‘m gedraaid zodat de kwaliteit het beste blijft voor dit formaat):

Bij Iberia krijg je dus de festivalkaarten. Hieronder enkele voorbeelden:

Je krijgt ook een draftkaart:

En natuurlijk bestemmingskaarten:

Dan reizen we door naar Zuid Korea. Hieronder zie je het speelbord:

Je krijgt sneltreinkaarten:

Een provinciemat:

En een scorekaart:

Tot slot krijg je ook hier bestemmingskaarten:

3 – Ticket to Ride Iberia: Wat voegt het toe?
Deze uitbreiding voegt 2 nieuwe kaarten toe: Iberia en South Korea. Elke kaart brengt iets nieuws. Dat leg ik hieronder uit.
3.1 – Ticket to Ride Iberia

Met Iberia wordt de kaart van het Iberische schiereiland Iberia toegevoegd. Voor mij was dit onbekend, maar het betreft dus Portugal en Spanje. Qua routes en bestemmingen is hier niets geks te zien. Je speelt Iberia met 35 treintjes uit een basisspel.
Daarnaast brengt het een variatie in de voorbereidingsregels.

Ten eerste worden bestemmingskaarten middels een draftfase verdeeld. Elke speler krijgt er 6, kiest er 1, legt deze apart en geeft de rest door. Uit de ontvangen 5 kiezen ze er weer 1 en geven de rest weer door. Net zolang tot iedereen 6 kaarten apart heeft gelegd. Daar kies je er 4 van.

Ten tweede zit er een verplichte, tweede draftfase in het spel. Tijdens de voorbereiding stop je de draftkaart op ongeveer de helft in de trekstapel treinkaarten. Komt deze kaart tevoorschijn? Dan moet elke speler bovenstaande draft-stappen nogmaals uitvoeren. Pas nadat de draftkaart tevoorschijn is gekomen mag je extra bestemmingskaarten bij pakken – als je durft ;).

Tot slot voegt het festivalkaarten toe. Nadat elke speler tijdens de voorbereiding 4 treinkaarten heeft gehad en je er 5 open hebt gelegd, schud je alle festivalkaarten door de stapel treinkaarten. Festival- en treinkaarten hebben dezelfde achterkant. Op elke festivalkaart staat een stad van het bord. Elke keer dat je zo’n kaart trekt leg je deze kaart bij de aangegeven plaatsnaam.
Bouw je een route naar een stad waar een of meer festivalkaarten liggen? Dan neem je alle festivalkaarten van hoogstens één stad. Bouw je dus een route tussen steden waar bij beide festivalkaarten liggen? Dan kies je één stad om de kaarten van te pakken.

NB: Het kan en zal voorkomen dat festivalkaarten bij steden komen te liggen waar alle routes al omheen gebouwd zijn. Die kaarten kun je niet meer krijgen.

Aan het einde van het spel levert elk setje festivalkaarten van dezelfde stad punten op. Hoeveel punten staat aangegeven op de kaarten.
3.2 – Ticket to Ride South Korea

Met South Korea wordt de kaart van Zuid-Korea toegevoegd. Qua routes en bestemmingen valt op dat elke kleur bij elkaar ligt. Ze vormen provincies. Je speelt South Korea met 45 treintjes uit een basisspel.
Qua voorbereidingsregels is hier – net als bij de kaart Iberia – een draftfase voor bestemmingskaarten aan toegevoegd. Elke speler krijgt er 6, kiest er 1, legt deze apart en geeft de rest door. Uit de ontvangen 5 kiezen ze er weer 1 en geven de rest weer door. Net zolang tot iedereen 6 kaarten apart heeft gelegd. Daar kies je er 4 van.

Er zit geen tweede, verplichte draftfase bij South Korea.
South Korea introduceert provincies. Dit is een extra manier om punten te scoren. Als je een route claimt mag je een extra treintje op de provinciemat zetten. Je zet ‘m op de rij van dezelfde kleur als de geclaimde route en op het getal als het aantal betaalde kaarten. Je mag extra kaarten (van dezelfde kleur als de route) afgeven om het treintje op een hoger getal in de rij te zetten.

Aan het einde van het spel telt elke speler per rij de waarden van zijn treintjes bij elkaar op. Afhankelijk van het aantal spelers kun je 10, 6, 4, 2 of 0 punten verdienen. Bij een gelijkspel is de tiebreaker het hoogste treintje in de rij.

Daarnaast brengt South Korea sneltreinkaarten. Elke speler krijgt een set, bestaande uit een +1, +2 en +3. Je kunt deze kaarten inzetten bij de normale acties. En wel als volgt:
- Treinkaarten trekken: Voordat je treinkaarten pakt mag je een +1, +2 of +3 afleggen om respectievelijk 1, 2 of 3 kaarten van de trekstapel te pakken. Daarna neem je volgens de gebruikelijke actie 2 treinkaarten (of 1 in het geval van een open joker/locomotief).
- Route claimen: Als je een treintje op de provinciemat plaatst mag je een +1, +2 of +3 afleggen om de positie van het treintje in die rij met respectievelijk 1, 2 of 3 te verhogen.
- Bestemmingskaarten trekken: Normaliter trek je 3 bestemmingskaarten en moet je er 1 houden. Je kunt nu ook een +1, +2 of +3 afleggen om respectievelijk 1, 2 of 3 bestemmingskaarten extra te trekken. Je kunt er zo dus 4, 5 of 6 trekken. Je moet er minimaal 1 houden.
4 – Ticket to Ride Iberia: Review
Om mijn mening goed over te brengen, bespreek ik in deze Ticket to Ride Iberia recensie elk van de toevoegingen apart.
Ticket to Ride Iberia
Het nieuwe speelbord. Tja, die voelde niet echt vernieuwend. Je gebruikt ‘slechts’ 35 treintjes (van de 45) dus je hebt iets minder velden dan normaal. Qua ervaring voelde die voor mij niet anders. De iconografie op het speelbord is verder duidelijk en goed te zien.
De draftfase vond ik zelf een leuke toevoeging. Een uitdagende ook. Een keer toen ik met minder ervaren bordspelers speelde merkte ik dat het draften nogal overweldigend voelde. En al helemaal dat je er precies 4 moest houden. Bij sommige werkte dat op de zenuwen. Helemaal omdat er halverwege nóg zo’n fase komt.
De festivalkaarten vond ik enerzijds leuk bedacht als set collection concept, maar anderzijds wat minder goed geïmplementeerd.

Dat begint al met de voorbereiding. Je moet 2 enorme stapels (treinkaarten en festivalkaarten) door elkaar schudden. Het kan, maar echt gebruiksvriendelijk is het niet. Daarnaast komen de kaarten compleet willekeurig in het spel. En dat brengt wel een hoge geluksfactor met zich mee. Sterker nog. Als je een paar festivalkaarten na elkaar tevoorschijn haalt uit de trekstapel haalt dat de flow uit het spel.
Bovendien leg je festivalkaarten naast de stad die erop aangegeven staat. Er is alleen niet overal voldoende plek om de kaart te plaatsen. In sommige gevallen moest je de kaarten over het scorespoor leggen. Wij tellen scores altijd pas aan het einde op, maar spelers die dit gedurende het spel willen doen moeten de kaart dus verder van de stad af leggen. Op tafel.
Enfin. Het werkt. Dat wel. Maar de implementatie van festivalkaarten had naar mijn mening gebruiksvriendelijker gemogen. De toegenomen geluksfactor is iets waar je van moet houden.

Dus al met al: Iberia brengt een prima speelbord, al is het niet vernieuwend. De draftfase verkleint de geluksfactor. De tweede draftfase maakt het uitdagender en verhoogt de geluksfactor. Festivalkaarten vullen die hoge geluksfactor aan met willekeur, maar zorgen ook voor een extra denklaag in het spel.
Ticket to Ride South Korea
Het speelbord van South Korea valt direct op omdat alle routes met dezelfde kleuren bij elkaar liggen. Ze stellen wijken voor. De enige andere keer dat ik dit heb gezien was bij Africa. Dit gegeven maakt South Korea wat uitdagender.
Dat zit zo.
Om van A naar B te komen heb je bijvoorbeeld 9 rode kaarten nodig. Uit m’n hoofd zitten er in het spel 12 per kleur. De kans dat je die rode allemaal krijgt is dus relatief klein. Sure, je hebt jokers die je kunt gebruiken. Die heb je bij andere kaarten ook. Alleen daar heb je niet 9 rode, maar 2 groene, 3 rode, 2 blauwe en 2 roze nodig (ik noem maar wat). De aantallen per kleur liggen lager én je kunt meer kleuren gebruiken.

Het maakt dat je echt moet jagen op specifieke kleuren. Plus als tactische zet is het raadzaam om, vlak voordat de aflegstapel wordt geschud, kaarten van die kleur in te zetten. Dan worden ze immers mee geschud en kunnen ze opnieuw in het spel komen. Je kunt zelfs zo ver gaan dat je specifieke kleuren gaat sparen om het anderen moeilijker te maken ;).
Met alleen alleen al het speelbord bood South Korea mij een welkome, nieuwe ervaring.
Over de provinciemat was ik – na het lezen van de spelregels – eerst wat sceptisch. Maar wat werkt dat leuk, zeg! Terwijl kleuren relatief zeldzaam zijn (zie de vorige 3 alinea’s) krijg je de keuze om extra kaarten af te leggen en hoger op een rij te komen. Een duivels dilemma. Daarbij is het area majority mechanisme netjes geïmplementeerd.
Het biedt zelfs een extra tactische optie: kleine routes verzamelen, zoveel mogelijke extra treintjes afleggen en het einde van het spel snel inluiden. Risicovol voor jezelf, maar zeker voor anderen.

Tot slot nog de sneltreinkaarten. Ook dit vind ik een goede toevoeging. Het geeft op microniveau een mogelijkheid om in specifieke situaties de geluksfactor ietwat te verkleinen. Je kunt extra kaarten pakken om de kans te vergroten dat je krijgt wat je nodig hebt. Of je kunt extra stappen op de provinciemat zetten zonder kaarten in te leveren.
Ik heb nog niet de mogelijkheid gehad om dit te testen met andere uitbreidingen, maar volgens mij is dit een prima module om aan andere Ticket to Ride spellen en uitbreidingen toe te voegen.
Mijn enige kritische noot op de sneltreinkaarten: ik vind dat ongebruikte sneltreinkaarten best 3-5 punten hadden mogen opleveren. Dan staat er nog iets tegenover voor het niet gebruiken van de kaarten.

Samenvattend: South Korea brengt een vernieuwend speelbord met de nodige uitdaging en tactische keuzes. De provinciemat voegt niet alleen een nieuwe manier toe (area majority) om punten te scoren, maar ook een tactisch middel om het spel snel te eindigen. En neemt de geluksfactor iets toe? Dan neutraliseer je dat (deels) met de sneltreinkaarten.
Mijn Ticket to Ride Iberia review in het kort?
Met deze uitbreiding krijg je 2 nieuwe kaarten: Iberia en South Korea. Ik vind Iberia matig. Het speelbord is prima, maar de implementatie van festivalkaarten (en set collection) voelt wat ongebruiksvriendelijk en willekeurig. De nieuwe draftregels zijn tof, al vind ik het geen goed vertrekpunt voor minder ervaren bordspelers. South Korea vind ik geweldig. Doordat alle kleuren bij elkaar liggen op het speelbord is het lastiger om bepaalde routes te claimen. Daarnaast biedt de provinciemat met area control niet alleen een extra manier om punten te scoren, maar ook een extra strategisch element: je kunt treintjes in rap tempo opmaken en het einde van het spel sneller inluiden. En oké, de geluksfactor neemt wat toe. Echter, dankzij sneltreinkaarten – naar mijn mening ook een toffe toevoeging – kun je dat effect enigszins neutraliseren. Tot slot iets dat voor beide kaarten geldt: ik zou beide kaarten niet snel aan onervaren spelers aanraden.
5 – Ticket to Ride Iberia: Waar te koop?
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over Iberia en South Korea, de achtste uitbreiding uit de Map Collection.
Als je nog vragen hebt over deze uitbreiding, stel ze dan gerust in een reactie.
Wil je graag jouw recensie geven? Deel je mening dan in een reactie. Dan hebben andere lezers er ook wat aan :).