Ticket to Ride Parijs: Review (Days of Wonder)

Ticket to Ride Parijs: Review

Met Parijs zijn we inmiddels alweer uitgekomen bij de 6e stedeneditie van Ticket to Ride.

In dit blog deel ik mijn Ticket to Ride Parijs review en vertel ik je of dit spel iets voor jou is.

Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het bordspel Ticket to Ride Parijs zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog vind je algemene informatie én mijn recensie van het bordspel Ticket to Ride Parijs. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Klaar voor de review? Let’s go!

Ticket to Ride Parijs: op Tafel

Mijn Ticket to Ride Parijs review in het kort

Ik moet bekennen dat ik een tikkeltje teleurgesteld was toen ik las dat het speciale element van Ticket to Ride Parijs betreft dat je de Franse vlag moet maken met kaarten. De vorige stedenedities hadden in mijn optiek toffere ‘gimmicks’, zoals speciale kaarten, fiches en 2 soorten speelstukken. Maar ondanks dit moet ik toegeven dat de Franse vlag prima in het spel is verwerkt. Het is een eenvoudige toevoeging waardoor je soms van de gebaande paden afwijkt. In plaats van het voltooien van een bestemmingskaart, claim je een andere route voor (een deel van) de Franse vlag. Iets in me was nog benieuwd geweest naar een kaart waarbij alle kleuren door elkaar heen waren gehusseld. Verder is dit weer gewoon een versnelde variant van Ticket to Ride. Werkt prima, maar echt origineel is het niet. Net als haar voorgangers leuk voor TTR verzamelaars en/of bordspelers met een voorliefde voor de Franse hoofdstad.

Meer weten? Scroll verder voor:

  • Algemene informatie
  • Korte uitleg
  • Is Ticket to Ride Parijs iets voor jou?
  • Met welke spellen kun je het vergelijken?
  • Mijn uitgebreide review
  • Én webshops waar je het spel kunt kopen.

Algemene informatie

  • Naam: Ticket to Ride Parijs
  • EAN: 824968205662
  • Soort spel: Kort spel
  • Aantal Spelers: 2-4 Personen
  • Speelduur: 10-15 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
  • Uitgever: Days of Wonder
  • Spelauteur: Alan R. Moon
  • Illustrator: Julien Delval
  • Te koop bij: bol.comSpellenrijk.nlSpellenwinkel.nlSpelhuis.be

Korte speluitleg

In deze versie van Ticket to Ride reis je af naar de stad Parijs. Deze standalone werkt exact hetzelfde als andere Ticket to Rides. Je verzamelt transportkaarten, levert ze in om routes te bouwen en probeert zo bestemmingskaarten te volbrengen. Het vernieuwende aspect zit in de creatie van Franse vlaggen. Elke keer dat je een route bouwt met rode, witte of blauwe kaarten, leg je één zo’n kaart voor je neer. Heb je de 3 kleuren? Dan leg je ze af en krijg je 4 punten.

Is Ticket to Ride Parijs iets voor jou?

Ik kan Ticket to Ride Parijs aanraden als je…

  • een snel, kort (bord)spelletje zoekt.
  • een eenvoudig en zeer toegankelijk spel wil.
  • je de stedenedities van Ticket to Ride kunt waarderen.
  • je alle edities van TTR spaart.

Ik zal Ticket to Ride Parijs afraden als je…

  • je iets anders wil dan eerdere Ticket to Ride spellen en/of uitbreidingen.
  • de vorige Ticket to Ride steden- en originele edities niet uitdagend genoeg vond.

Vergelijkbare spellen

Mocht je een of meer van onderstaande spellen leuk vinden? Dan denk ik dat je Ticket to Ride Parijs ook leuk vindt.

Uitgebreide review

Wil je meer lezen over mijn ervaringen en bevindingen van Ticket to Ride Parijs? Dan lees je hieronder mijn volledige review. Ik doorloop de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Met deze stedeneditie reizen we af naar het Parijs van de jaren 1920. Je stapt in een bus, op een boot of neemt de fiets en bezoekt o.a. het Louvre, de Arc de Triomphe, de Eiffeltoren en de Bastille. Bij die laatste locatie vond in 1789 de bestorming plaats wat leidde tot de Franse Revolutie. In 1880 werd 14 juli omgedoopt tot nationale feestdag. Die dag vier je met Ticket to Ride Parijs door de Franse vlag te maken.

Ticket to Ride Parijs: Franse Vlag

Ticket to Ride staat natuurlijk niet echt bekend om een concreet thema. Concrete locaties wel, uiteraard. Op zich vind ik het wel leuk bedacht dat je voor de hoofdstad van zo’n trots en vaderlandslievend volk de Franse vlag moet vormen. Hoe dat gebeurt, het verzamelen van 3 kleuren kaarten, is in mijn optiek verder niet zo spannend.

Funfact is dat het in de jaren 20′ van de vorige eeuw niet zo denderend ging met het openbaar vervoer in Parijs. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen veel bussen en taxi’s uit het straatbeeld van Parijs. Toen ze eenmaal terugkwamen waren ze relatief duur tot ongenoegen van de bevolking. Je zou dus zo ver kunnen gaan en ook daar een puntje van kritiek op kunnen geven.

Enfin, qua look & feel doet deze editie niet onder aan diens voorgangers. De productiewaarde is sowieso hoog. Een stevig bord, een handige insert in de doos en fraai vormgegeven bussen als speelstukken. Het artwork is volledig in lijn met de stijl die je gewend bent van Ticket to Ride. Hoewel ik niet zo’n fan ben van de donkere uitstraling, past het denk ik wel in de tijdsgeest van rond de 1920.

Ticket to Ride Parijs: Ronde Sticker op Doos

Tot slot wil ik benoemen dat de doos niet in een seal zit, maar met 2 ronde stickers dicht is geplakt. Laat ik het zo zeggen. Ik vind het top dat op deze manier minder plastic wordt gebruikt, maar ik vind het jammer dat de stickers moeilijk van de doos te halen zijn.

Spelregels & Toegankelijkheid

Ticket to Ride Parijs is weer een versimpelde (en versnelde) editie van de TTR reeks. Niet verwonderlijk dat de spelregels lekker eenvoudig zijn. Het enige dat ik mis in het boekje is een soort visuele ondersteuning die aangeeft wat je kunt overslaan als je Ticket to Ride al kent en wat nieuw is bij deze versie. Scheelt zoek- en leeswerk.

Ticket to Ride Parijs: Spelregels (in detail)

Ik vind Ticket to Ride Parijs sowieso een toegankelijk bordspelletje. Het is uitermate geschikt voor mensen die een modern bordspel willen spelen dat niet lang duurt, maar waarbij jouw keuzes er wel toedoen en waarbij je wat tactiek kunt toepassen.

Liefhebbers van zware, strategische spellen kunnen deze bus beter aan zich voorbij laten gaan.

Hoe verhoudt Ticket to Ride Paris zich tot de vorige stedenedities in termen van complexiteit?

In mijn Ticket to Ride Berlijn review beschreef ik al dat ik die versie het minst makkelijk vind omdat je beter vooruit moet denken. De andere versies, New York, London, Amsterdam en San Francisco, zijn meer rechttoe rechtaan. En Ticket to Ride Parijs past in mijn optiek goed in dat rijtje.

Strategie of Geluk?

Ticket to Ride Parijs is een mix van geluk, tactiek en een beetje strategie.

Ticket to Ride Parijs: Handkaarten

De geluksfactor zit in de kaarten die je krijgt. Misschien heb je wel rode transportkaarten nodig, maar komen ze maar niet in het aanbod en van de trekstapel pak je ze niet. Of misschien wil je nog wat extra bestemmingskaarten pakken, maar pak je precies bestemmingen waar je nog geen routes hebt lopen. Beide gevallen kunnen ook positief uitvallen natuurlijk. Het is een kwestie van geluk.

Op basis van de eerste bestemmingskaarten die je krijgt, bepaal je wel een beetje een strategie. Of misschien beter, een richting. Idealiter claim je de meest efficiënte routes om jouw bestemmingen met elkaar te verbinden.

En precies daar wordt het juist tactisch.

Want wat als je groene kaarten wil, maar ze komen niet? Dan zul je toch de keuze moeten maken om een andere route te nemen. Datzelfde gebeurt wanneer iemand bussen plaatst op de route die jij nodig hebt. Ook dan zul je moeten schakelen. Je hebt immers geen stations uit Ticket to Ride Europa die je kunnen helpen.

Ticket to Ride Parijs: Bijna Vlag Af

Bovendien is een extra variabele in deze stedeneditie de Franse vlag. Soms kan het interessant zijn om een kortere route te pakken, omdat die een witte kaart oplevert waarmee jij de Franse vlag kunt maken en 4 punten extra verdient.

Spelmechanisme

Ticket to Ride Parijs heeft de volgende, noemenswaardige mechanismen:

De eerste is Set Collection. Bij dit mechanisme verzamel je setjes van bepaalde speelstukken of illustraties die ergens op staan afgebeeld. Bij Ticket to Ride Parijs zien we set collection niet alleen terug bij het verzamelen van transportkaarten (door setjes van 1, 2, 3 of 4 te maken kun je routes bouwen op het speelbord), maar ook bij het verzamelen van een rode, witte en blauwe kaart om de Franse vlag te vormen.

Je kent dit mechanisme wellicht uit titels als 7 Wonders, Pandemic, Splendor, Machiavelli en Sushi GO!

Ticket to Ride Parijs: Bussen op Speelbord

De tweede is Network & Route Building. Dit houdt in dat je over een speelbord routes bebouwd om zo een netwerk van jouw speelstukken te vormen. Het bebouwen van routes en/of netwerken levert vaak bonussen of punten op. In Ticket to Ride: Parijs levert het plaatsen van bussen punten op én ze dragen bij aan het behalen van bestemmingskaarten.

Dit ken je misschien uit bijvoorbeeld Catan, Hoogspanning, Terra Mystica, Brass Birmingham en Saboteur.

En de derde is Contracts. Dit zijn een soort van subdoelen in spellen die je kunt behalen, kopen of voltooien door aan bepaalde voorwaarden te voldoen of speelstukken te betalen. In Ticket to Ride Parijs zijn contracten de bestemmingskaarten. Deze kun je behalen door steden op het speelbord te verbinden middels jouw bussen.

Andere spellen met dit mechanisme zijn o.a. Terraforming Mars, Wingspan, Verdwenen Ruïnes van Arnak, Sagrada en Marco Polo.

Interactie

In Ticket to Ride Parijs draait alle interactie om concurrentie.

Wil je een bepaalde kaart uit het open aanbod, maar pakt de speler voor je die weg? Grrr!

Ticket to Ride Parijs: Transportkaart Uit Aanbod Pakken

Moet jij een bepaalde route claimen want kom je anders bussen tekort om een bestemming te halen, maar claimt iemand anders die route? Damn!

Pak jij nog extra bestemmingskaarten, maar besluit de speler na jou in zijn of haar beurt een lange route te claimen waardoor je nog maar één beurt hebt? Noooo!

Bovenstaande schetst volgens mij een goed beeld van de interactie in Ticket to Ride Parijs. Je kunt nooit kaarten afpakken en/of routes van het speelbord verwijderen. Een directe, agressieve handeling is er niet. Wel kun je doelbewust iemand dwarsbomen door iets weg te pakken voor zijn of haar neus.

Oja, zoals in elke Ticket to Ride schaalt het speelbord mee naar gelang het aantal spelers. Bij 2 spelers kan bij dubbele routes slechts één route geclaimd worden. Bij 3 of 4 spelers mogen ze beide worden geclaimd.

Herspeelbaarheid

Ticket to Ride Parijs is leuk voor af en toe.

Het spel is weliswaar elke keer anders. Ik bedoel, je krijgt nooit dezelfde bestemmingskaarten en transportkaarten. En soms kun je meerdere Franse vlaggen creëren en soms wil je er bewust geen één maken. Je kunt (en zult) verschillende routes bebouwen, bestemmingen behalen en/of vlaggen voor je neer leggen.

Ticket to Ride Parijs: Le Louvre en Champs Élysées

Het ‘probleem’ is de eentonigheid van het spelverloop. Je kiest elke beurt één van de drie acties: 2 kaarten trekken, route claimen of extra bestemmingskaarten pakken. Meestal betreft het slechts de eerste 2 acties.

Begrijp me niet verkeerd. In die eenvoud schuilt de toegankelijkheid van Ticket to Ride Parijs. En er zijn vast spelers die daar geen genoeg van kunnen krijgen. Ik denk alleen ook dat er genoeg mensen zijn die graag iets meer variatie in gameplay willen.

Waar kun je Ticket to Ride Parijs kopen?

Je kunt het bordspel Ticket to Ride Parijs in het Nederlands o.a. online bestellen op:

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog gaf ik je mijn recensie over het bordspel Ticket to Ride Parijs. Het werd bedacht door Connie Vogelman, internationaal uitgegeven door Stonemaier Games en in het Nederlands door 999 Games.

Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Jarod Barton via Pexels.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *