Ticket to Ride Parijs: Speluitleg

Ticket to Ride Parijs: Speluitleg

Met Parijs zijn we inmiddels alweer uitgekomen bij de 6e stedeneditie van Ticket to Ride.

In dit blog geef ik je Ticket to Ride Parijs speluitleg en beantwoord ik graag je vragen over de spelregels.

Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het bordspel Ticket to Ride Parijs zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

In dit blog geef ik je de speluitleg van het bordspel Ticket to Ride Parijs. Heb je vragen? Stel ze gerust. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Heb je een vraag over de spelregels van Ticket to Ride Parijs? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Ticket to Ride Parijs: Handkaarten

Korte speluitleg

In deze versie van Ticket to Ride reis je af naar de stad Parijs. Deze standalone werkt exact hetzelfde als andere Ticket to Rides. Je verzamelt transportkaarten, levert ze in om routes te bouwen en probeert zo bestemmingskaarten te volbrengen. Het vernieuwende aspect zit in de creatie van Franse vlaggen. Elke keer dat je een route bouwt met rode, witte of blauwe kaarten, leg je één zo’n kaart voor je neer. Heb je de 3 kleuren? Dan leg je ze af en krijg je 4 punten.

Uitgebreide spelregels

Hieronder vind je mijn uitgebreidere handleiding of gebruiksaanwijzing van Ticket to Ride Parijs. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Nieuw: de Franse vlag
  4. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Leg het speelbord midden op tafel. Schud de transportkaarten, vorm een trekstapel en leg er 5 kaarten open naast. Elke speler neemt 2 gesloten transportkaarten. Schud ook de bestemmingskaarten en vorm een trekstapel. Elke speler trekt er 2 en houdt er daar minimaal 1 van. Geef elke speler een setje bussen. Zet de scorepionnen op veld 0 en bepaal de startspeler.

Ticket to Ride Parijs: Startopstelling voor 2 Spelers

3.2 – Spelverloop

De startspeler begint. Vervolgens ben je na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt mag je één van onderstaande acties uitvoeren:

  1. Transportkaarten pakken
  2. Route leggen
  3. Bestemmingskaarten trekken
Ticket to Ride Parijs: Transportkaart Trekken van Stapel

Je mag 2 transportkaarten pakken. Dat mogen 2 gesloten kaarten van de trekstapel zijn, 2 open kaarten van het aanbod of 1 gesloten en 1 open (volgorde maakt niet uit) kaart. Uitzondering: als je een open Joker (meerkleurige bus) wil pakken, dan mag dat. Echter, dit is dan de enige kaart die je deze beurt mag nemen.

Met je verzamelde transportkaarten mag je per beurt 1 route leggen. Een route is een directe lijn tussen 2 locaties op het bord.

Ticket to Ride Parijs: Bus Plaatsen

De kleur van de route geeft aan welke kleur transportkaart je moet inleveren. Het aantal vakjes van de route geeft aan hoeveel kaarten dit moeten zijn. Je kunt de meerkleurige bus als joker gebruiken.

Bestemmingskaarten kun je volbrengen door meerdere locaties via routes met elkaar te verbinden. Volbrachte bestemmingen houd je geheim. Je kunt als actie 2 nieuwe bestemmingskaarten trekken. Daar moet je er minimaal 1 van houden. Bestemmingskaarten die je niet houdt, leg je onder de trekstapel. Als je bestemmingskaarten eenmaal hebt gekozen, mag je ze niet meer afleggen.

Ticket to Ride Parijs: Nieuwe Bestemmingskaarten Trekken

3.3 – Nieuw: de Franse vlag

In Ticket to Ride Parijs kun je extra punten verdienen door de Franse vlag te maken. Dat gaat zo.

Als je een route bouwt met witte, rode óf blauwe kaarten, leg je één van die kaarten voor je neer en de rest leg je af. Je kunt van elke kleur hoogstens 1 kaart voor je hebben liggen. Zodra je een witte, rode én blauwe kaart voor je hebt liggen, heb je een Franse vlag. Je krijgt direct 4 punten en legt de 3 kaarten weer af. Vervolgens kun je de Franse vlag opnieuw sparen.

Ticket to Ride Parijs: Franse Vlag Maken

3.4 – Einde van het spel

Het spel eindigt zodra één speler aan het einde van zijn of haar beurt nog maar 2 of minder bussen over heeft. Dan is iedereen (inclusief de speler die het einde van het spel inluidde) nog één keer aan de beurt.

Gedurende het spel kregen spelers al punten voor geclaimde routes en gecreëerde vlaggen.

Ticket to Ride Parijs: Behaalde Bestemmingskaarten

Nu krijgt iedereen nog punten voor behaalde bestemmingskaarten en minpunten voor niet-behaalde bestemmingskaarten.

De speler met de meeste punten wint. De tiebreaker is het hoogste aantal behaalde bestemmingskaarten.

Ticket to Ride Parijs: Eindscore per Speler

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog vertelde ik je hoe je Ticket to Ride Parijs speelt. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.

Heb je nog een vraag over de spelregels? Stel je vraag gerust in een reactie.

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Jarod Barton via Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *