Ooit al eens een snel bezoekje willen brengen aan de Golden Gate Bridge, Alcatraz en de mooie heuvels van Twin Peaks? Stap dan snel in een kabeltram voor een tour door Ticket to Ride San Francisco!
In dit blog laat ik je VEEL foto’s zien, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Ticket to Ride San Francisco review met je.
Voordat je begint met lezen: Asmodee gaf mij het spel Ticket to Ride San Francisco zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je meerdere toeristische attracties in San Francisco vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 2-4 Personen
- Speelduur: 15-20 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: Days of Wonder (Distributie: Asmodee)
- Spelauteur: Alan R. Moon
- Illustrator: Julien Delval
- Te koop bij: Spellenrijk.nl – bol.com – Spellenwinkel.nl – Valhallaboardgames.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het spel Ticket to Ride San Francisco:
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
En dit is de achterkant:
Binnenin vind je een mooie inlay waar al het speelmateriaal in kan:
Je vindt de Ticket to Ride San Francisco spelregels terug in een (uitvouwbaar) boekje van 8 bladzijden:
Op het speelbord staat natuurlijk San Francisco afgebeeld met de nodige toeristische trekpleisters:
Voor elke speler is er een scorepion:
En er zijn 20 kabeltrams van die kleuren:
En even om te laten zien hoe de trams er van dichtbij uit zien:
Je krijgt ook nog een reserve van elke kleur kabeltram:
Wat zou Ticket to Ride nou zijn zonder transportkaarten? Hieronder zie je de achterkant:
En hieronder de voorkant van elke kleur transportkaart:
Dan zijn er ook nog bestemmingskaarten met deze achterkant:
Bestemmingskaarten kunnen 2, 3, 4, 5, 6 en 7 punten waard zijn. Elke hoeveelheid punten heeft een eigen kleur. Dat zie je hier:
Tot slot zijn er nog toeristenfiches. Deze fiches maken Ticket to Ride San Francisco anders dan de andere Ticket to Ride spellen:
3 – Ticket to Ride San Francisco: Speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels van Ticket to Ride San Francisco? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!
Hieronder lees je eerst mijn korte Ticket to Ride San Francisco speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Ticket to Ride San Francisco?
In deze flamboyante versie van Ticket to Ride reis je af naar de ‘Gay Capitol of the United States’: San Francisco. Deze standalone werkt exact hetzelfde als andere Ticket to Rides. Je verzamelt transportkaarten, levert ze in om routes te bouwen en probeert zo bestemmingskaarten te volbrengen.
Wat er is er dan nieuw? Leuk dat je het vraagt ;)!
Deze editie voegt toeristenfiches toe. Als je een route legt die grenst aan een toeristenfiche, dan neem je het fiche. Des te meer unieke fiches in je bezit, des te meer punten je ervoor krijgt aan het einde van het spel.
Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Ticket to Ride San Francisco. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Nieuw: toeristenfiches
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Leg het speelbord midden op tafel. Schud de transportkaarten, vorm een trekstapel en leg er 5 kaarten open naast. Elke speler neemt 2 gesloten transportkaarten. Schud ook de bestemmingskaarten en vorm een trekstapel. Elke speler trekt er 2 en houdt er daar minimaal 1 van. Geef elke speler 20 kabeltrams en een scorepion voor op veld 0. Bepaal de startspeler.
Sorteer de toeristenfiches en vorm stapeltjes van X (=afhankelijk van het aantal spelers). Leg dan 5 stapels op de rode velden op het bord. De laatste- en één na laatste speler mogen beide (in die volgorde) een stapel op een blauw veld naar keuze leggen.
Je hebt nu zoiets als hieronder op tafel liggen:
3.2 – Spelverloop
De startspeler begint. Vervolgens ben je na elkaar aan de beurt. Tijdens je beurt mag je één van onderstaande acties uitvoeren:
- Transportkaarten pakken
- Route leggen
- Bestemmingskaarten trekken
Je mag 2 transportkaarten pakken. Dat mogen 2 gesloten kaarten van de trekstapel zijn, 2 open kaarten van het aanbod of 1 gesloten en 1 open (volgorde maakt niet uit) kaart. Uitzondering: als je een open Joker (veerboot) wil pakken, dan mag dat. Echter, dit is dan de enige kaart die je deze beurt mag nemen.
Met je verzamelde transportkaarten mag je per beurt 1 route leggen. Een route is een directe lijn tussen 2 locaties op het bord.
De kleur van de route geeft aan welke kleur transportkaart je moet inleveren. Het aantal vakjes van de route geeft aan hoeveel kaarten dit moeten zijn. Bij grijze routes mag je kiezen welke kleur je inlevert, zolang het maar één kleur is. Voor elk grijze vakje met een veerboot moet je een veerboot als transportkaart inleveren. Je kunt veerboten ook als joker gebruiken.
Bestemmingskaarten kun je volbrengen door meerdere locaties via routes met elkaar te verbinden. Volbrachte bestemmingen houd je geheim. Je kunt als actie 2 nieuwe bestemmingskaarten trekken. Daar moet je er minimaal 1 van houden. Bestemmingskaarten die je niet houdt, leg je onder de trekstapel. Als je bestemmingskaarten eenmaal hebt gekozen, mag je ze niet meer afleggen.
3.3 – Nieuw: toeristenfiches
Zodra je een route legt die grenst aan een locatie met een toeristenfiche, dan mag je dit fiche nemen. Ligt er aan weerszijden van deze route een toeristenfiche? Dan mag je er maar 1 nemen! Je zult dus nóg een route moeten leggen die grenst aan de locatie met het andere toeristenfiche. Bovendien mag je een toeristenfiche alleen pakken als je die kleur nog niet hebt.
3.4 – Einde van het spel
Het spel eindigt zodra één speler aan het einde van zijn of haar beurt nog maar 2 of minder kabeltrams over heeft. Dan is iedereen (inclusief de speler die het einde van het spel inluidde) nog één keer aan de beurt.
Je krijgt punten voor:
- Routes
- Bestemmingskaarten
- Toeristenfiches
Volgens de Ticket to Ride San Francisco spelregels houd je punten van routes gedurende het spel bij. Ik en mijn medespelers verrekenen de punten voor routes pas aan het einde van het spel. Je krijgt 1, 2, 4 en 10 punten voor routes die respectievelijk 1, 2, 3 en 5 treintjes lang zijn.
Voltooide bestemmingskaarten zijn het aantal punten waard dat op de kaart staat (2 t/m 7). Heb je een of meer bestemmingskaarten niet gehaald? Dan krijg je het aantal punten dat erop staat als minpunten.
Je scoort punten voor het aantal unieke toeristenfiches volgens onderstaande:
- 0-1 Fiches = 0 Punten
- 2 Fiches = 1 Punt
- 3 Fiches = 2 Punten
- 4 Fiches = 4 Punten
- 5 Fiches = 6 Punten
- 6 Fiches = 9 Punten
- 7 Fiches = 12 Punten
De speler met de meeste punten, wint het spel!
4 – Ticket to Ride San Francisco: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Ticket to Ride San Francisco recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
In Ticket to Ride San Francisco vorm je routes door de ‘Gay Capitol of The United States’ en probeer je tickets (bestemmingskaarten) te voltooien. De routes vorm je met niets minder dan kabeltrams. En die behoren, naast de Golden Gate Bridge en Alcatraz, misschien wel tot de meest iconische onderdelen van de stad.
Hoewel het artwork en de elementen er feilloos in slagen om San Francisco uit te beelden, slaagt het thema er niet in om het spelmechanisme goed te ondersteunen. Dat kennen we natuurlijk ook wel van andere Ticket to Ride uitbreidingen. Het is overigens ook geen probleem. Ticket to Ride is in de regel dusdanig eenvoudig dat het spel snel genoeg eigen wordt gemaakt.
Een groot pluspunt aan Ticket to Ride San Francisco vind ik de kleurrijke look&feel. Overal zit kleur. Het is werkelijk een feestje om op tafel te leggen. De details waarmee de kabeltrams zijn afgewerkt vind ik ook erg tof. Je kunt zelfs doorheen kijken!
Het vernieuwende element van deze Ticket to Ride zijn de toeristenfiches. Zodra je een route legt aan een locatie met toeristenfiche, mag je zo’n fiche pakken. Die fiches leveren weer punten op.
Toegegeven: Dit element is niet helemaal nieuw voor de Ticket to Ride series. Zo werkt Ticket to Ride New York met toeristische attracties en verzamel je in Ticket to Ride Germany passagiers bij locaties. Ook het formaat ken je al van Ticket to Ride Amsterdam, London en New York.
Dus samenvattend… Ticket to Ride San Francisco ziet er erg mooi uit en over de kwaliteit niets te klagen. Het brengt alleen niets nieuws.
Spelregels & Toegankelijkheid
Op de doos staat:
“Leer het spel in slechts 3 minuten en je zult het nog uren spelen!”
Dit geeft precies weer hoe eenvoudig het spel is. Je gaat als een trein door de spelregels. En als je Ticket to Ride al kent, dan is het eigenlijk helemaal een makkie. Qua opmaak had ik iets meer witruimte gewaardeerd, maar dat is muggenziften.
Feedback is om een aparte sectie te maken voor spelers die Ticket to Ride al kennen. Zoiets als: Ken je de spelregels van Ticket to Ride al? Lees dan alleen de gele blokken om de regels van TTR San Francisco te leren. Scheelt weer leeswerk ;).
Los daarvan is en blijft Ticket to Ride San Francisco uitermate toegankelijk. Ticket to Ride Europe is al een perfecte gateway game (een goed spel om in de wereld van moderne bordspellen te rollen). San Francisco speel je 3x zo snel en is daarmee nog toegankelijker.
Strategie of Geluk?
Je zult wat geluk moeten hebben met de kaarten en waar je tegenstanders routes gaan neerleggen. Als je tegenstander dezelfde transportkaarten als jij verzamelt en op dezelfde routes gaat bouwen, dan heb je gewoon pech. Dubbele routes verlichten de pijn, maar die zijn niet overal.
Strategie komt er niet bij kijken. Tactiek wel. Zo moet je elke beurt weer kijken wat jou het meeste oplevert. Daarbij kun je tips uit m’n Ticket to Ride tactieken blog gebruiken.
Spelmechanisme
Je vindt meerdere spelmechanismes in TTR San Francisco. De voornaamste zijn denk ik Network & Route Building, Open Drafting en Set Collection.
Al deze mechanismen vind je terug in Ticket to Ride Europe, dus die benoem ik hieronder niet meer.
Network & Route Building is feitelijk wat je zegt. Je vormt routes op een speelbord zodat je een netwerk vormt dat voor jou (en soms anderen) toegankelijk is. Spellen waar je dit ook in terugziet zijn Railroad Ink, Brass: Birmingham, Hoogspanning en Witchstone.
Open Drafting betekent dat je naast gesloten kaarten van een trekstapel, ook kaarten mag pakken die open op tafel liggen. Meestal liggen ze in een markt waar iedereen kaarten vandaan kan halen. Cruciaal daarbij is dat andere spelers weten welke kaarten jij verzamelt. Dit mechanisme zie je ook terug in bijvoorbeeld Cascadia, 7 Wonders Duel, Wingspan en Everdell.
Set Collection betekent niets meer dat je iets verzamelt, meestal kaarten, waarmee je setjes van 2, 3 of meer moet maken. Bij Ticket to Ride verzamel je gekleurde transportkaarten. Door setjes van dezelfde kleuren te maken kun je grotere routes leggen en meer punten scoren. Je ziet dit ook terug in spellen als Pandemic, Ark Nova, It’s a Wonderful World en Jaipur.
Let op. Veel van bovenstaande spellen die ik als voorbeeld geef zijn een stuk zwaarder dan Ticket to Ride San Francisco!
Interactie
De interactie die in Ticket to Ride San Francisco zit is veelal passief van aard en in een enkel geval agressief.
Het is passief omdat er wel concurrentie heerst, maar je niet actief met de andere spelers bezig bent. Je kunt dus onbewust worden genaaid als een speler een route voor jouw neus wegkaapt of het laatste toeristenfiche pakt. Dit zal bijna nooit worden gedaan om jou te naaien.
En ik zeg bijna. Want in een enkel geval is het duidelijk dat jij bepaalde routes met elkaar moet verbinden. In zo’n situatie wil iemand nog weleens ‘agressie’ tonen en de verbindingsweg claimen door er kabeltrams van zichzelf op te zetten. Puur om jou te dwarsbomen. Dit maak ik overigens niet vaak mee (wat een vredelievende spellengroep heb ik toch).
Herspeelbaarheid
Ik vind de herspeelbaarheid van Ticket to Ride San Francisco matig.
Op zich waarborgen de grote hoeveelheid bestemmingskaarten, verschillende locaties van toeristenfiches en het wisselende aanbod van transportkaarten de nodige variatie. Ook maakt de korte speelduur het ideaal om vaker (achter elkaar) op tafel te leggen.
Maar onder aan de streep blijft het een eenvoudig spel. En precies dát, het eenvoudige spelverloop, kan je gaan vervelen. Dan kan het kaartje dat je trekt elke keer weer anders zijn, maar het blijft slechts een kaartje trekken.
New York, London en Amsterdam.
Mijn Ticket to Ride San Francisco review in het kort?
Ik vind Ticket to Ride San Francisco een prima spelletje, maar net als de meeste mini edities niet vernieuwend genoeg. Daarom denk ik dat deze versie het meest geschikt is voor bordspelers die iets met San Francisco hebben, nog niet in het bezit zijn van een kleine Ticket to Ride ÓF gewoon alles van Ticket to Ride in de kast willen hebben staan (net als ik).
5 – Ticket to Ride San Francisco: Waar te koop?
Je kunt het Ticket to Ride San Francisco bordspel o.a. bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Ticket to Ride San Francisco. Het werd bedacht door Alan R. Moon en internationaal uitgebracht door Days of Wonder. Asmodee verzorgt de distributie in Nederland.
Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Ticket to Ride San Francisco review met je.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Matthias Engelbach via Pixaybay.
Ik heb wel eens ticket to ride gedaan. Maar ik heb zelf geen ticket to ride. Wat zou de beste versie zijn om hieraan te starten? Je review zijn trouwens top!
Beste Tjeerd,
Bedankt voor je reactie bij m’n Ticket to Ride San Francisco review.
Ik zou mensen aanraden om met Ticket to Ride Europe te beginnen. Vooral als je met 3-5 spelers speelt. Speel je vooral met 2? Overweeg dan Ticket to Ride Nordic Countries. Voordeel van Europa t.o.v. Nordic Countries is wel dat je al het speelmateriaal hebt om uitbreidingen te spelen.
Heb je bovenstaande gedaan en vond je ze te zwaar? Dan zou ik een mini editie proberen, zoals San Francisco, Amsterdam, London of New York.
Helpt dit een beetje? Check anders nog eens m’n blog over Ticket to Ride uitbreidingen.
Als je nog iets wil weten, let me know!
Groet en veel speelplezier,
Hans van Spellenwijs.nl
Top review! Duidelijk en met zat foto’s😊 Dankjewel
Beste Tamara,
Thanks voor je lieve woorden, appreciate it :)!
Groet en veel speelplezier,
Hans van Spellenwijs.nl