Advertentie:
Spellenwijs Algemeen

Tiny Towns 2e uitbreiding ‘Experts’: Review, Speluitleg + Unboxing!

Tiny Towns 2e Uitbreiding 'Experts': Review, Speluitleg + Unboxing!

Vorig jaar bracht Tiny Towns met de uitbreiding ‘Voorspoed‘ keiharde knaken in het spel. Dit jaar is het de beurt aan de Tiny Towns uitbreiding ‘Experts‘ (in het Engels ‘Villagers’). Deze uitbreiding brengt eindelijk de schattige boswezens in het spel waar al vanaf het basisspel over gepraat werd.

In dit blog laat ik je foto’s zien van het nieuwe speelmateriaal, vertel ik wat deze uitbreiding toevoegt en geef ik mijn Tiny Towns Experts review!

Advertentie:
Asmodee: Get on Board

Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij de Tiny Towns uitbreiding ‘Experts‘ zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals er allerlei verschillende, nieuwe diertjes naar Tiny Towns komen in deze uitbreiding, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Wat voegt het toe?
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

Advertentie:

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Tiny Towns Experts:

 • 6 Herbergborden
 • 20 Arbeiders:
  • 5 Egels
  • 5 Eekhoorns
  • 5 Muizen
  • 5 Duiven
 • 7 Arbeiderskaarten
 • 18 Nieuwe Gebouwenkaarten
 • 5 Nieuwe Monumentkaarten
 • 1 Tiny Towns Experts spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Tiny Towns Experts: Voorkant Doos

En dit is de achterkant:

Tiny Towns Experts: Achterkant Doos

En zo ziet de binnenkant er uit:

Tiny Towns Experts: Binnenkant Doos

Dit zijn de Tiny Towns Experts spelregels:

Tiny Towns Experts: Spelregels

Dan is er voor elke speler een herbergbord:

Tiny Towns Experts: Herbergborden

En er zijn arbeiders, waaronder eekhoorns, duiven, muizen en egels:

Tiny Towns Experts: Arbeiders

Daarnaast krijg je ook weer nieuwe gebouwenkaarten bij deze Tiny Towns uitbreiding:

Tiny Towns Experts: Nieuwe Gebouwenkaarten

En tot slot zitten er nieuwe monumentkaarten bij:

Tiny Towns Experts: Nieuwe Monumentkaarten

Advertentie:

3 – Tiny Towns Experts: Wat voegt het toe?

Wat voegt deze uitbreiding toe?

Met Tiny Towns worden de volgende elementen aan het basisspel toegevoegd:

 1. Arbeiders (Experts)
 2. Nieuwe Gebouwenkaarten
 3. Nieuwe Monumentkaarten

Arbeiders (Experts)

Aangezien de Tiny Towns van jou en je medespelers vaak floreren, trekken ze experts aan die maar al te graag hun ambacht uitoefenen in jouw kleine stad. Zodra arbeiders zich in gebouwen vestigen op jouw spelerstableau, dan kun je ze inzetten om van voordelen te genieten.

Aan het begin van het spel krijgen alle spelers een herbergbord en 3 arbeiders. Deze arbeiders moeten op 3 hoeken van het spelerstableau worden geplaatst (niet bij elkaar). Daarnaast worden er 2 arbeiderskaarten op tafel gelegd. Een goedkope (1 arbeider) en een dure (2+ arbeiders). Je hebt dan zoiets als hieronder op tafel liggen:

Tiny Towns Experts: Startopstelling voor 2 Spelers

NB: De muntjes, schatkistjes en bomen komen uit een andere uitbreiding!

Op het moment dat je een grondstof bij een arbeider op het veld plaatst, kunnen er 3 dingen gebeuren:

 1. Niks.
 2. Je bouwt een gebouw op een ander veld dan de arbeider.
 3. Je bouwt een gebouw op hetzelfde veld als de arbeider.

In scenario 1 moet je de arbeider horizontaal of verticaal verplaatsen naar een leeg veld. Lukt dat niet? Dan gaat de arbeider naar je hertogbord. NB: een arbeider mag aan het einde van een beurt nooit bij een grondstof staan!

In scenario 2 blijft je arbeider staan.

In scenario 3 blijft de arbeider bij het gebouw staan.

Vooral scenario 3 is interessant. Want zodra een arbeider in een gebouw staat, kun je ‘m inzetten om de speciale eigenschap van één van de arbeiderskaarten te gebruiken.

Tiny Towns Experts: Eigenschappen Arbeiderskaarten

Doe je dit? Zet dan de gebruikte arbeiders op je herbergbord.

NB: Je mag meerdere arbeiders inzetten om de eigenschap van één arbeiderskaart te gebruiken, maar wel maar maximaal 1 arbeiderskaart per beurt.

Voordat de volgende ronde begint, plaatsen alle spelers hun eventuele arbeiders weer op een leeg vakje van het spelerstableau. Ook nu mogen arbeiders niet bij elkaar staan.

Nieuwe Gebouwenkaarten

Een groot voordeel van Tiny Towns is de variatie die je kunt toevoegen met nieuwe gebouwenkaarten.

Hieronder zie je, van boven naar beneden en van links naar rechts, de Smid, Monnikenklooster, Schoenmaker, Heilige Plaats, Apotheek en Klokkentoren:

Tiny Towns Experts: Eigenschappen Nieuwe Gebouwenkaarten: Theaters en Kapellen

Hieronder zie je, van boven naar beneden en van links naar rechts, het Koffiehuis, Vuurhaard, Brouwerij, Toren van de Dwazen, Toeristencentrum en Bijgebouw:

Tiny Towns Experts: Eigenschappen Nieuwe Gebouwenkaarten: Taveernen en Bronnen

Hieronder zie je, van boven naar beneden en van links naar rechts, de Moestuin, Postkantoor, Landhuis, Smederij, Nectar Boerderij en Citadel.

Tiny Towns Experts: Eigenschappen Nieuwe Gebouwenkaarten: Boerderijen en Fabrieken

Nieuwe Monumentkaarten

Je krijgt ook nieuwe monumentkaarten met Tiny Towns Experts. Dat zijn de Gilde van Avonturiers, Noordelijke Zendmast, Bibliotheek van de Halve Maan, Steengroeve in Clearfall en Operahuis van Passeri.

Hieronder zie je, van boven naar beneden en van links naar rechts, de eigenschappen:

Tiny Towns Experts: Eigenschappen Nieuwe Monumentkaarten

Advertentie:

4 – Tiny Towns Experts: Review

Om mijn mening goed over te brengen, bespreek ik in deze Tiny Towns Experts recensie elk van de toevoegingen apart.

Arbeiders (Experts)

Tiny Towns draaide altijd om de kleine boswezens die steden bouwden. Met de komst van de arbeiders en bijbehorende meeples, heb je eindelijk eens echte beestjes over je spelerstableau bewegen. Dat vind ik een pluspunt.

Tiny Towns Experts: Arbeider bij Gebouw

Wel vind ik de aantallen een beetje raar. Je hebt 4 soorten en dan van elk 5. Waarom niet gewoon 6 soorten met 3 van elk? Dan had elke speler een eigen setje ofzo. Ah well, het is niet erg en thematisch klopt het wel. Want je kunt natuurlijk meerdere soorten arbeiders in je stad krijgen.

Wat ik wel vervelend vind is dat de eehkoorn-meeples echt makkelijk omvallen door die dikke staart. Zeker als je spelerstableau wat voller staat, kan dit irritant zijn.

Tiny Towns Experts: Eekhoorn valt om

Hoe is de toevoeging speltechnisch? Nou… het maakt Tiny Towns uitdagender. Veel uitdagender, want je moet met nóg meer dingen rekening houden. Hoewel dit voor de gevorderde Tiny Towns speler een welkome uitbreiding kan zijn, maakt dit Tiny Towns wel een stuk minder toegankelijk.

Wat ik vooral waardeer aan Tiny Towns Experts, zijn de arbeiderskaarten. Of eigenlijk diens eigenschappen. Het maakt het spel iets vergevingsgezinder.

Ter illustratie: Bouw je jezelf per ongeluk vast, maar heb je nog 2 arbeiders bij gebouwen staan? Dan kun je misschien grondstoffen gebruiken om iets te bouwen en zo weer velden vrij te spelen. Allemaal dankzij de eigenschap van een arbeiderskaart.

Tiny Towns Experts: Arbeiderskaarten op Tafel

Het enige jammere is dat er ‘slechts’ 7 arbeiderskaarten zijn. Dit hadden er naar mijn mening best wat meer kunnen zijn. Zeker in een spel waar variatie centraal staat.

Enfin, ik vind de arbeiders een leuke toevoeging, maar kan me ook voorstellen dat sommige spelers dit teveel denkwerk vinden voor Tiny Towns.

Nieuwe Gebouwenkaarten

De nieuwe gebouwenkaarten zijn prima om erbij te hebben. Ze zorgen voor extra variatie en dat past goed bij een spel als Tiny Towns, dat elke keer weer anders zal zijn.

Tiny Towns Experts: Nieuwe Kaarten

Het opvallendste en meest vernieuwende gebouw vind ik de Toren van de Dwazen. Dit komt omdat hier een extra stukje interactie mee ontstaat tussen spelers. Al komt dit gebouw wel pas weer goed tot zijn recht in een spel met meer spelers.

Goed om te benoemen: de meeste gebouwenkaarten hebben geen betrekking op de arbeiders. Mocht je dus de arbeiders to much vinden maar wel nieuwe kaarten willen? Dan zit je met Tiny Towns Experts toch goed.

Nieuwe Monumentkaarten

Voor de monumentkaarten geldt hetzelfde als voor de gebouwenkaarten. Het zorgt weer voor wat extra variatie en zijn onafhankelijk van de arbeiders te gebruiken.

Tiny Towns Experts: op Tafel

Mijn Tiny Towns Experts review in het kort?

Met Tiny Towns Experts komen er eindelijk concrete boswezens naar je stad. Laat je niet misleiden door hun schattige looks, want ze verhogen de moeilijkheidsgraad van het spel. Dit betekent meer uitdaging voor de gevorderde speler, maar minder toegankelijkheid voor de beginner. De arbeiders zorgen er vooral voor dat je fouten op je spelerstableau makkelijker kunt herstellen (which I like). Tot slot brengen nieuwe gebouwen en monumenten weer extra variatie!

5 – Tiny Towns Experts: Waar te koop?

Je kunt Tiny Towns Experts online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl, bol.com, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.

Advertentie:

Nu ben jij aan de beurt

In dit blog heb ik je verteld over de 2e uitbreiding voor Tiny Towns, genaamd Experts. Deze uitbreiding kwam voort uit de synergie van Peter Mc. Pherson en Josh Wood en is in Nederland uitgebracht door White Goblin Games.

Ik liet je zien wat er in de doos zit, vertelde wat de uitbreiding toevoegt, gaf je de speluitleg en deelde mijn Tiny Towns Experts review met je.

Wat vind jij van deze uitbreiding? Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Advertentie:

Advertentie: