Een tijdje terug sprak ik Jumping Turtle Games over een reprint van Trails of Tucana. Die was onzeker. Wel vertelden ze me over een bordspel in een vergelijkbaar thema: Tucana Builders. Tijd om daar maar eens naar te kijken!
In dit blog deel ik mijn Tucana Builders review en vertel ik je of dit spel iets voor jou is.
Voordat je begint met lezen: Jumping Turtle Games gaf mij het bordspel Tucana Builders zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
In dit blog vind je algemene informatie én mijn recensie van het bordspel Tucana Builders. Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.
Klaar voor de review? Let’s go!
Mijn Tucana Builders review in het kort
Ik vind Tucana Builders een leuk spelletje voor de hele familie. De algehele productie had mijns inzien beter gekund. Wel zijn de regels (extreem) eenvoudig, is het spelverloop overzichtelijk en duurt het spel niet zo lang. Dit maakt ‘m lekker toegankelijk voor een breed publiek. Zeker als je het leuk vindt om een solitaire puzzel te maken en niet zoveel met andere spelers bezig te zijn. Dat deed mij denken aan bijvoorbeeld Karuba en Railroad Ink. Verschil is wel dat je daar altijd met dezelfde tegels (of dobbelstenen) speelt en bij Tucana Builders trekt iedereen andere tegels. Hierdoor ligt de geluksfactor iets hoger en kunnen beurten af en toe – met name richting het einde van het spel – wat nutteloos (en frustrerend) zijn. Zie je dat als een leuke uitdaging en zoek je gewoon een kort bordspel? Dan zou ik ‘m zeker eens aanraden.
Meer weten? Scroll verder voor:
- Algemene informatie
- Korte uitleg
- Is Tucana Builders iets voor jou?
- Met welke spellen kun je het vergelijken?
- Mijn uitgebreide review
- Én webshops waar je het spel kunt kopen.
Algemene informatie
- Naam: Tucana Builders
- EAN: 8720289477042
- Soort spel: Tile placement
- Aantal Spelers: 1-5 Personen
- Speelduur: 30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: Jumping Turtle Games
- Spelauteur: Kristian Amundsen Østby & Eilif Svensson
- Illustrators: Gjermund Bohne, Yan Moussu & OffDutyNinja
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl
Korte speluitleg
In Tucana Builders ga je route-tegels op je eiland plaatsen om hutten met dieren van dezelfde kleur te verbinden. Je speelt 2 fases. Elke fase bestaat uit 12 beurten. Tijdens een beurt draai je de bovenste terreinkaart open, trekt iedere speler tegelijkertijd een terreintegel en plaatst deze (ook tegelijkertijd) op een terrein dat op de kaart staat aangegeven. Na de 12e kaart vindt er een eerste puntentelling plaats. Daarna schud je de 12 kaarten, voer je nogmaals 12 beurten uit en eindig je met een laatste puntentelling. Voor beide puntentellingen geldt: Spelers krijgen punten voor dieren die met hutten van dezelfde kleur zijn verbonden. Toekans gelden als jokers. De speler met de meeste punten wint het spel.
Is Tucana Builders iets voor jou?
Ik kan Tucana Builders aanraden als je…
- ervan houdt om solitaire puzzels te maken.
- een relatief eenvoudig én kort bordspel zoekt.
- het niet erg vindt dat je af en toe aan je lot overgeleverd bent.
Ik zal Tucana Builders afraden als je…
- een spel zoekt met veel interactie.
- het leuk vindt om allerlei strategieën uit te proberen.
- het vervelend vindt dat sommige beurten nutteloos aanvoelen.
Vergelijkbare spellen
In Tucana Builders plaats je tegels op een bord en probeer je routes te vormen. Onderstaande spellen doen iets vergelijkbaars. Mocht je een of meer van onderstaande spellen leuk vinden? Dan denk ik dat je Tucana Builders ook leuk vindt.
- Railroad Ink
- Karuba
- Meeple Land
- Carcassonne (met straten)
- Santa Maria
- Bandido
Uitgebreide review
Wil je meer lezen over mijn ervaringen en bevindingen van Tucana Builders? Dan lees je hieronder mijn volledige review. Ik doorloop de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
In Tucana Builders gaan spelers de inwoners van Tucana helpen. Na een vulkaanuitbarsting zijn paden verwoest en lopen dieren verspreid over het eiland. Spelers moeten nieuwe paden gaan bouwen en ervoor zorgen dat dorpen (hutten) worden verbonden met de geschrokken dieren. De speler die dit het beste doet krijgt het hoogste aanzien.
Nou sorry, maar bovenstaand thema is er echt op geplakt. Er zou één eiland zijn, maar elke speler bouwt aan zijn of haar eigen eiland. Hebben de allemaal een vulkaanuitbarsting gehad? En als je paden opbouwt, dan zou ik beginnen vanaf één plek. In Tucana Builders echter ga je – afhankelijk van de terreinkaarten die worden opengedraaid – overal op het eiland bouwen.
Ik geef toe. Ik vind het thema vergezocht.
Het speelmateriaal ziet er verder leuk uit, maar het is niet altijd even gebruiksvriendelijk. En dat zit vooral in het spelersbord. Zo viel het diverse medespelers niet op dat er ook al dieren aan de rand van het eiland staan. En als je speelbord aan het einde van het spel lekker vol ligt, kan het nog best een uitdaging zijn om de punten goed te tellen.
Productie-wise konden er ook wel wat zaken beter. Zo staat het logo aan weerszijden van de deksel (van de doos) niet mooi geprint. Daarnaast zijn sommige afbeeldingen in de spelregels onscherp en korrelig afgedrukt. Oja, de dier-symbolen aan de rand van het bord vallen ook niet zo goed op:
Bovendien had ik het gewaardeerd als er een buidel bij had gezeten. Nu moeten we steeds alle tegels gedekt op tafel draaien, terwijl je met een buidel gewoon kunt graaien (weliswaar om de beurt).
De kwaliteit van het speelmateriaal is verder prima. Een kunststof-achtig spelersbord, stevige kartonnen tegels, aangename kaarten en netjes afgewerkte hutten en schijfjes van hout. Misschien dat alleen het scoreblokje dubbelzijdige formulieren had mogen hebben.
Al met al vind ik het een matige productie. Het voldoet, maar kon op veel punten beter.
Spelregels & Toegankelijkheid
Het spelregelboekje van Tucana Builders is netjes opgezet. Goed, het is ook maar 4 bladzijden, maar toch. Los van enkele onscherpe afbeeldingen en onjuiste afbeeldingen (die bij de uitleg van de jokerkaart), is de indeling verder logisch, de uitleg helder en zijn illustraties goed gebruikt om het een en ander te verduidelijken.
Ik vind wel de werking van starttegels en -kaarten wat ehm, onnodig aanvoelen. Door één voor één een startkaart om te draaien weten spelers waar ze hun starttegels moeten plaatsen. Die tegels zijn voor iedereen hetzelfde. Het doel van de startkaarten en -tegels is dus puur om voor extra variatie in setup te zorgen.
Volgens mij had je alleen net zo goed kunnen zeggen dat één speler willekeurige starttegels op zijn of haar bord plaatst en dat andere spelers dit na doen.
Dan, de toegankelijkheid.
Tucana Builders is extreem toegankelijk. De spelregels zijn eenvoudig. Je kunt het niveau (niet per se de gameplay) vergelijken met:
- King of Tokyo
- Lost Cities
- Jaipur
- Camel Up
- Karuba
- Railroad Ink
Hoewel je soms goed moet nadenken over waar je een tegel het beste kunt plaatsen, loopt het spelverloop meestal lekker door én is iedereen tegelijk aan de beurt. Spelers hoeven dus niet lang te wachten en blijven betrokken bij het spel.
Wel moet je tegen een aanwezige geluksfactor kunnen. Iedereen trekt namelijk blind een terreintegel. Je kunt altijd de pech hebben dat je een verkeerde tegel trekt. Met name richting het einde van het spel kunnen beurten wat nutteloos aanvoelen, omdat je niks meer kunt met de tegel die je trekt.
Strategie of Geluk?
Tucana Builders is een mix van geluk en tactiek.
Je zult altijd de luck of the draw hebben. Ofwel, afhankelijk zijn van de tegel die je pakt. Hier zit de geluksfactor in combinatie met welke terreinkaart is omgedraaid. Je kunt niets plannen dus van strategie is in mijn optiek geen sprake.
Wél kun je het maximale er uit proberen te halen met slimme keuzes. Dat maakt Tucana Builders naar mijn mening veelal tactisch.
Je kunt bijvoorbeeld vaak (als de terreinkaart het toelaat) kiezen voor zekerheid en het pad van een nieuwe tegel laten aansluiten op het pad dat er al ligt. Je kunt er ook voor kiezen om gokjes te wagen, maar dan weet je dat je het risico loopt dat een pad helemaal niet meer verbonden wordt.
En moet je de gok wagen? Onderaan je spelersbord zie je terug welke tegels (en welke pad-patronen) er in het spel zitten én hoe vaak ze erin zitten. Je kunt dus sowieso kijken of bepaalde verbindingen überhaupt haalbaar zijn en inschatten hoe groot de kans is dat je zo’n tegel trekt (bij de betreffende eilandkaart).
Toegegeven, je kunt wel tegels zo leggen dat je kansen spreidt of de kans op bepaalde verbindingen maximaliseert. Maar feit blijft dat je altijd de pech kunt hebben dat je niet de juiste tegel pakt. En dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Maargoed, daarom is het dus een echte mix tussen geluk en tactiek.
Spelmechanisme
Ik wil 2 belangrijke mechanismen van Tucana Builders uitlichten.
De eerste is Tile Placement. Letterlijk vertaalt betekent dit tegels plaatsen. Meestal doe je dit om een oppervlak te vullen, patronen te vullen of vormen te maken. Hetgeen dan bonussen, acties en/of punten oplevert. Bij Tucana Builders leg je tegels neer om routes te creëren waarmee je dieren verbindt met hutten.
Tile Placement zit ook in bijvoorbeeld Patchwork, Savannah Park, Patchwork, Hive en Berenpark.
De tweede is Network & Route Building. Dit betekent dat je met kaarten, tegels of op een bord een netwerk creëert van allerlei routes. Bij Tucana Builders vorm je die routes met tegels. Op elke tegel staat een (deel van een) route. Door die op elkaar te laten aansluiten verleng je de route en breid je het netwerk uit.
Populaire spellen met dit mechanisme zijn Ticket to Ride Europe, Catan, Brass Birmingham, Hoogspanning en Saboteur.
Én, zoals ik eerder in dit blog noemde zijn er ook vergelijkbare spellen die beide mechanismen ook bevatten. Dit zijn o.a. Karuba, Meeple Land en Carcassonne.
Interactie
Er zit eigenlijk geen interactie in Tucana Builders, behalve als je met de prestatiekaarten speelt.
Met prestatiekaarten voeg je eigenlijk een soort van publieke doelen toe aan het spel. De speler die zo’n doel als eerste voltooit, krijgt het hoogste aantal punten voor dat doel. Andere spelers kunnen het doel ook nog voltooien, maar wel voor minder punten. Hier ontstaat dus een soort van ‘wie eerst komt, eerst maalt’.
Speel je zonder deze kaarten? Dan ben je gewoon bezig met je eigen, solitaire puzzel.
Herspeelbaarheid
Tucana Builders is zo’n spel waarbij het spelverloop relatief eenvoudig (doch eentonig) is. Binnen dat speelverloop kun je echter oneindig veel variëren.
De startopstelling is elke keer weer anders, de (volgorde van de) tegels die je trekt zijn nooit hetzelfde en mede dankzij de joker kun je incidenteel afwijken van waar je een tegel plaatst. En speel je met prestatiekaarten? Dan kun je ook daar nog wat variatie mee aanbrengen.
Over prestatiekaarten gesproken. Van mij hadden er meer kaarten in mogen zitten. Een ‘schamele’ 6 kaarten voelt als wat weinig. Oké, misschien zijn er ook niet meer fatsoenlijke doelen te maken. Dat zou kunnen.
Waar kun je Tucana Builders kopen?
Je kunt het bordspel Tucana Builders in het Nederlands o.a. online bestellen op:
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog gaf ik je mijn recensie over het bordspel Tucana Builders. Het werd bedacht door Kristian Amundsen Østby & Eilif Svensson, internationaal uitgegeven door Aporta Games en in het Nederlands door Jumping Turtle Games.
Via onderstaande links vind je m’n andere blogs over dit spel.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!
Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto gebruikt van Francis Anderson Anderson via Pixabay.