10 Speltips voor Valse Motten (óók om vals te spelen!)

Valse Motten Spel Tips

Even voor de goede orde:

De titel van dit blog suggereert misschien dat ik een voorstander ben van valsspelen. Nou dat ben ik niet :). Ik heb er zelfs een grote hekel aan.

Maar er is dus een spel, waarbij je heimelijk de regels moet (en mag!) overtreden om te winnen. En dat vind ik dan wel weer leuk!

Dit spel heet Valse Motten. In dit blog geef ik je 10 speltips voor Valse Motten. Sommige tips helpen je met valsspelen. Anderen helpen je bij het maken van een tactische keuze.

Tip 1: Laat de Valsspelende Mot vallen

Een van de makkelijkste manieren om een Valsspelende Mot kwijt te raken is om deze gewoon te laten vallen. Maar het komt nog weleens voor dat de Valsspelende Mot geluid maakt, zodra het de grond raakt. Kies daarom wel een goed moment uit.

Bijvoorbeeld als iemand de Mug speelt. Iedereen moet dan op de tafel slaan en is waarschijnlijk afgeleid als jij een Valsspelende Mot laat vallen. Je kunt het ook proberen als je een kaart moet pakken door de Mier. Rijk met je hand naar de trekstapel, beweeg naar voren en laat op dat moment een Valsspelende Mot vallen.

Tip 2: Plaats de Valsspelende Mot in de Chipsbak

Zorg dat er een bak chips op tafel staat. Graai af en toe met je hand in de bak, pak vervolgens wat chips en eet het opzichtig op. In ieder geval opvallend genoeg dat de Bewakingskever het ziet.

Valsspelende Mot in de Chipsbak

(Het was bijna Pasen, vandaar een bak met paaseitjes in plaats van een chipsbak ;))

Leg tot slot een Valsspelende Mot aan de binnenkant van je hand. Beweeg je hand met de rug omhoog tot boven de bak chips. Laat je hand afdalen in de bak en laat de Valsspelende Mot los. Pak vervolgens wat chips, haal je hand eruit en eet de chips op.

Voilà: een Valsspelende Mot weggespeeld!

Tip 3: Leg 2 kaarten op de Aflegstapel

Probeer in je hand 2 kaarten over elkaar heen te schuiven. De onderste is natuurlijk de Valsspelende Mot. De bovenste kaart kan elke kaart zijn, maar is het liefst een mug!

Valsspelende Mot op de Aflegstapel

Wanneer je die mug mag neerleggen, dan leg je de 2 kaarten tegelijkertijd neer. Mensen zien de mug en zullen als een onbeschaamde idioot proberen hem dood te slaan. En meestal letten je tegenstanders nu niet op de Valsspelende Mot die eronder is gelegd. Immers, ze zijn veel te druk bezig met bekvechten over wie als laatste sloeg…

Tip 4: Verstop een Valsspelende Mot in je mouw

Deze tip heb ik van m’n schoonvader afgekeken. Die had tijdens een potje Valse Motten een overhemd aan. Mét… lange mouwen!

Valsspelende Mot in je Mouw

Je raadt het al; lange mouwen zijn ideaal om Valsspelende Motten in te schuiven. Vooral de mouwen van overhemden zijn hier geschikt voor. Dit komt omdat er vrijwel altijd ruimte tussen de mouw en je polsen zit. Truien sluiten daar te goed voor aan op je polsen.

En T-Shirts… tja dat is wel een uitdaging :).

Tip 5: Romantisch over de rug van je partner wrijven…

Ben je Valse Motten aan het spelen met een groep en doet je partner mee? Wrijf hem of haar dan een paar keer lieflijk over zijn of haar rug (behalve als hij of zij de Bewakingskever is!).

Na een paar keer wrijven kun je een Valse Mot in de hand verstoppen waarmee je wrijft. Breng die hand vervolgens naar de rug van je partner, laat de Valse Mot vallen en begin lekker met wrijven. Waar romantiek al niet goed voor is!

Tip 6: Stop een Valsspelende Mot achter je bril

Draag je een bril en zit de Bewakingskever links of rechts van je? Dan kun je proberen om de Valsspelende Mot langs de zijkant van je hoofd omhoog te schuiven. Onder de poot van de bril.

Valsspelende Mot achter je Bril

Je schuift de Valsspelende Mot natuurlijk onder je bril aan de kant waar de Bewakingskever niet zit.

En draai je hoofd trouwens niet ál teveel naar links of rechts. Dit zodat de Valsspelende Mot niet wegglijdt of in het zicht van de Bewakingskever komt.

Tip 7: De aandacht ergens anders op leggen

Is het stil aan tafel en kun je moeilijk een Valsspelende Mot laten verdwijnen? Probeer dan eens het volgende. Pak een slechte kaart. Bijvoorbeeld een Valsspelende Mot of Oranje Kakkerlak. Druk deze vervolgens voor het gezicht van de Bewakingskever en stel een vraag als: “Hoe moet ik hier nu weer vanaf komen.”

Ondertussen laat je een andere slechte kaart vallen. De kans dat de Bewakingskever je hier op heterdaad betrapt is erg klein en zal dan ook eerder een gok zijn.

Dit heeft te maken met het wetenschappelijke verschijnsel “Selectieve Aandacht”. Een mens heeft maar een beperkte hoeveelheid aandacht. En deze gaat naar de kaart voor zijn of haar gezicht, en niet naar de kaart die jij door valsspelen uit het spel laat verdwijnen.

Tip 8: Kaart weggeven? Geef de Oranje Kever weg!

Stel: je speelt een Gele Spin of Roze Mug en je mag een kaart weggeven, geef dan altijd de Oranje Kakkerlak weg.

Leg altijd de Kakkerlak weg

Nou ja, als je die hebt natuurlijk. Dit is namelijk de enige actiekaart die een andere speler de mogelijkheid biedt om óók een kaart weg te leggen, als je deze speelt.

En nog een voordeel is dat jij weet welke speler de Kakkerlak heeft en welke waarde deze heeft. Mocht je tegenstander deze kaart spelen, dan kun jij erop voorbereid zijn en vliegensvlug een kaart van dezelfde waarde neerleggen.

Tip 9: Overweeg om de Roze Mug weg te geven

Als je een kaart mag weggeven aan iemand, overweeg dan ook eens om de Roze Mug weg te geven.

Overweeg de Mug weg te leggen

Waarom? Ten eerste ben jij een potentiële 5 punten kwijt. En dat niet alleen. Je weet ook welke waarde de mug heeft en bij welke speler die zit. De kans is dus groot dat hij of zij deze zal spelen, indien de waarde het toelaat.

Jij hoeft alleen maar alert te zijn en op tijd te slaan, zodat je vervolgens nóg een kaart mag weggeven (aan de persoon die als laatste slaat).

Tip 10: Laat je opzettelijk betrappen!

Het nadeel van de Bewakingskever zijn is dat je niet mag valsspelen. Het voordeel van de Bewakingskever is dat je Valsspelende Motten mag afleggen.

Kom je echt niet van je Valsspelende Motten af door vals te spelen? Laat je dan opzettelijk betrappen door de Bewakingskever.

Laat je bewust betrappen!

Waarschijnlijk kun je meer Valse Motten eerlijk afleggen op de aflegstapel, dan kwijtraken door vals te spelen.

Nu ben jij aan de beurt!

Er zijn ongetwijfeld meer tips voor Valse Motten. En met enige creativiteit kun je er vast zelf meer verzinnen. The Sky is the Limit. Zeg maar.

Een tip die Valse Motten voor iedereen veel leuker maakt: wees vooral niet bang om vals te spelen!

Verzin de meest idiote manieren en probeer het gewoon uit. Ten eerste is het niet erg als je de Bewakingskever wordt. Ten tweede is een potje waarin wordt vals gespeeld, veel leuker!

Ik zal dit niet vaak zeggen, maar… blijf vooral valsspelen!

Heb jij nog tips, tactieken of een strategie voor Valse Motten? Deel ze dan hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *