White Goblin Games bracht al eerder spellen van Alderac Entertainment Games en Flatout Games uit, namelijk Calico en Cascadia. Uit deze vruchtbare samenwerking groeide ook een derde titel: Verdant.
In dit blog vind je VEEL foto’s, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Verdant spel review!
Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij het spel Verdant zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Zoals je in menig woonkamer meerdere planten vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Bordspel
- Aantal Spelers: 1-5 Personen
- Speelduur: 45 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
- Uitgever: White Goblin Games
- Spelauteurs: Molly Johnson, Robert Melvin, Aaron Mesburne, Kevin Russ & Shawn Stankewich
- Illustrator: Beth Sobel
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – Spelhuis.be
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Verdant:
- 60 Plantkaarten
- 60 Kamerkaarten
- 10 Overzichtskaarten
- 5 Voorraadkaarten
- 10 Plant Opdrachtkaarten
- 10 Voorwerp Opdrachtkaarten
- 10 Kamer Opdrachtkaarten
- 1 Stoffen Zak
- 45 Voorwerpfiches
- 36 Bloempotfiches
- 45 Verzorgingsfiches
- 36 Duimfiches
- 60 Houten Groenfiches
- 1 Scoreblok
- 1 Verdant spelregels
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
Dit is de achterkant:
En dit is de binnenkant:
Je vindt de Verdant spelregels terug in een boekje van 20 bladzijden. Echter, voor de gewone regels zijn 10 pagina’s gebruikt. De rest is voor de solo-modus, familie-modus, spelen met prestaties en extra informatie.
Je krijgt een groene buidel (of zak):
Hier stop je tijdens het spel voorwerpfiches (meubels en dieren) in:
Én je stopt er verzorgingsfiches (mest, handschep en gieter) in:
Voor elke speler zijn er 2 overzichtskaarten:
En een voorraadkaart:
Naast voorwerp- en verzorgingsfiches verzamelen spelers ook 2 soorten kaarten. De eerste soort bestaat uit plantenkaarten:
De tweede soort bestaat uit kamerkaarten:
Door plantkaarten naast kamerkaarten te leggen met een overeenkomstig lichtsymbool, mag je groenfiches op de plantkaart leggen. Je hebt fiches met waarde 1 (klein) en 3 (groot).
Heeft een plantenkaart voldoende groenfiches? Dan mag je er een bloempot of plantenbak op leggen:
Tijdens het spel kun je ook duimfiches verzamelen voor extra, vrije acties:
Je kunt het spel uitdagender maken met extra opdrachten. Je hebt 3 soorten. De eerste zijn voorwerp opdrachten:
De tweede zijn plant opdrachten:
En de derde zijn kamer opdrachten:
Tot slot is er nog een scoreblok met dubbelzijdige scoreformulieren:
3 – Verdant: Speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels van Verdant? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!
Hieronder lees je eerst mijn korte Verdant speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Verdant?
In Verdant zijn jij en je tegenstanders plant-enthousiastelingen. Jullie proberen jullie huis zo ‘groen’ mogelijk in te richten.
Elke beurt kies je een kamer óf plant én een voorwerpfiche (huisdier, meubel of plantverzorging). Kamers en planten leg je aangrenzend in dambordpatroon (raster van 5×3) in je speelgebied. Ontvangt een plant het juiste licht uit een kamer? Dan leg je er een groenfiche op. Huisdieren en meubels plaats je in de kamers en met plantverzorging mag je meer groenfiches op planten leggen. Zodra een plant voldoende groenfiches heeft, voltooi je deze en leg je er een bloempot op.
Uiteindelijk krijg je punten voor veel elementen, zoals voltooide planten, verzamelde bloempotten, verschillende voorwerpen, enzovoorts. De speler die na 13 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.
Hieronder vind je mijn uitgebreidere speluitleg van Verdant. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Vul de zak met alle voorwerp- en verzorgingsfiches, schud de zak, leg er 4 fiches uit en leg deze naast elkaar op tafel. Schud alle plantkaarten, vorm een trekstapel en leg boven elk fiche een open plantkaart. Schud alle kamerkaarten, vorm een trekstapel en leg onder elk fiche een open kamerkaart. Dit is de markt.
Maak een voorraad met alle groenfiches en duimfiches. Leg, afhankelijk van het aantal spelers, het juiste aantal bloempotten van elke soort neer als voorraad. Geef elke speler 2 overzichtskaarten en een voorraadkaart.
Elke speler neemt een plant- en kamerkaart van de trekstapel en legt deze open voor zich neer. De speler met de hoogste plantenwaarde (rechts bovenin) wordt startspeler. Hij of zij krijgt 0 duimfiches, de laatste speler krijgt er 2 en alle andere spelers ertussen krijgen 1 duimfiche.
Wil je opdrachtkaarten toevoegen aan het spel? Trek dan willekeurig een plant-, voorwerp- en kameropdrachtkaart en leg deze open op tafel.
Nu ben je klaar om te beginnen!
3.2 – Spelverloop
Voordat de startspeler zijn of haar eerste beurt uitvoert, leggen alle spelers hun plant- en kamerkaart horizontaal of verticaal naast elkaar. Komt ten minste één lichtsymbool van de plantkaart overeen met het lichtsymbool van de kamerkaart aan de zijde waar de plant aan grenst? Leg dan direct 1 groenfiche op de plant.
Je speelt Verdant in 13 rondes. Elke speler komt 13 keer aan de beurt. Je beurt bestaat uit de volgende fasen:
- Kaart en fiche kiezen
- Kaart spelen
- Groenpunten plaatsen
- Fiches plaatsen
- Planten ompotten
- Beurt afronden
1. Kaart en fiche kiezen
De markt bestaat uit 4 kolommen met in elke kolom een plantenkaart, een voorwerp- of verzorgingsfiche en een kamerkaart.
Tijdens je eerste fase kies je één kaart (plant of kamer) en één voorwerp- of verzorgingsfiche uit dezelfde kolom. Ligt er een duimfiche op de gekozen kaart? Dan leg je het duimfiche op je voorraadkaart.
Je mag tijdens deze fase 2 duimfiches inleveren om:
- 1-4 fiches te vervangen of
- 1-8 kaarten (waar geen duimfiche op ligt) te vervangen of
- een willekeurige combinatie van kaart en fiche te kiezen (dus niet uit dezelfde kolom)
Zolang je genoeg duimfiches hebt mag je fiches en kaarten herhaaldelijk vervangen. Je mag echter nooit meer dan 1 fiche en kaart pakken.
Wil je voorwerp- of verzorgingsfiches vervangen? Leg dan het gewenste aantal opzij en trek nieuwe fiches uit de buidel. Pas als je een combinatie van fiche en kaart hebt gekozen stop je alle fiches weer terug in de zak. Wil je kaarten vervangen? Stop de afgelegde kaarten dan na je keuze onder de juiste trekstapel.
2. Gekozen kaart spelen
De bedoeling is dat je aan het einde van het spel een raster van kaarten voor je hebt liggen van 5 kolommen en 3 rijen. Elke kaart die je speelt wordt dus onderdeel van dit raster. Daarbij gelden de volgende plaatsingsregels:
- De kaart die je speelt moet horizontaal of verticaal grenzen aan een andere kaart.
- Je moet kaarten rechtop in je speelgebied leggen.
- Je mag kaarten in je speelgebied niet meer verplaatsen.
- Je mag geen kaarten buiten het raster van 5×3 leggen.
- Je moet plant- en kamerkaarten om en om als dambordpatroon neerleggen.
- Lichtsymbolen op- en kleuren van plant- en kamerkaarten die naast elkaar liggen hoeven niet per se overeen te komen.
3. Groenpunten plaatsen
Elke zijde van een kamerkaart toont een soort belichting met een lichtsymbool: volle zon, halfschaduw en schaduw. Elke plant toont één, twee of drie van deze symbolen.
Leg je een plantkaart aan de zijde van een kamer met hetzelfde lichtsymbool? Dan mag je 1 groenpunt op die plant leggen. Andersom geldt dat ook. Leg je een kamerkaart tegen een plantkaart en hebben ze hetzelfde lichtsymbool? Ook dan mag je 1 groenpunt op die plant leggen.
NB: Het kan gebeuren dat je een plant neerlegt die aan meerdere kamers met hetzelfde lichtsymbool grenst. Je legt dan voor elke kamer een groenpunt op de plant.
Het aantal groenpunten op de plantkaart geeft aan hoe groen deze plant is. Lichtgroene groenfiches hebben een waarde van 1. Donkergroene groenfiches hebben een waarde van 3.
4. Fiches plaatsen
Je mag het fiche dat je zojuist hebt gekozen gebruiken of bewaren. Als je ‘m bewaart leg je deze op je voorraadkaart. Je mag elke ronde maximaal 1 fiche bewaren. Heb je nog een fiche uit de vorige ronde? Dan mag je dit fiche nu ook gebruiken.
Kortom, tijdens deze fase kun je 0, 1 of 2 fiches gebruiken.
Er zijn 2 soorten fiches:
- Voorwerpfiches (huisdieren en meubels)
- Verzorgingsfiches (mest, schep en gieter)
Voorwerpfiches leg je op de kamerkaarten in je speelgebied. De kleur hoeft niet overeen te komen, maar als dit wel het geval is, kan dat extra punten opleveren aan het einde van het spel. Ook leveren verschillende soorten huisdieren en meubels punten op. Daarover later meer.
Verzorgingsfiches besteed je eenmalig en daarna worden ze uit het spel verwijderd. Met verzorgingsfiches maak je jouw planten groener.
Er zijn 3 soorten verzorgingsfiches met ieder een eigen effect:
- Mest: Leg 3 groenpunten op 1 plant.
- Handschep: Leg 1 groenpunt op maximaal 3 verschillende planten (Je mag dus niet 2 of 3 groenpunten op 1 plant leggen!).
- Gieter: Kies 1 kamer en leg 1 groenpunt op elke plant die aan deze kamer grenst.
NB: Je mag er altijd voor kiezen om minder groenpunten neer te leggen!
5. Planten ompotten
Rechtsboven op elke plantkaart staat aangegeven hoeveel groenpunten je nodig hebt om de plant te mogen ompotten.
Heb je zoveel groenpunten op de kaart liggen als nodig is? Verwijder dan alle groenfiches van de kaart en leg een bloempot met het hoogste punten aantal op de plantenkaart. Beton, hout, keramiek en terracotta leveren respectievelijk 3, 2, 1 en 0 punten op.
Als een plant is voltooid, kun je er geen nieuwe groenfiches meer op leggen!
Je mag tijdens je beurt altijd 2 duimfiches inleveren om één groenpunt op een plantenkaart naar keuze te plaatsen. Mijn ervaring is dat je dit meestal doet tijdens deze fase. Simpelweg omdat het kan lonen om de laatst beschikbare, waardevolle bloempot te pakken.
6. Beurt afronden
Deze fase bestaat uit de volgende 3 stappen:
- Heb je meer dan 1 voorwerp- of verzorgingsfiche op je voorraadkaart? Kies dan welke je wil houden en verwijder het andere fiche uit het spel.
- Heb je meer dan 5 duimfiches over? Leg het overschot dan terug in de voorraad.
- Vul de markt aan met een nieuw voorwerp- of verzorgingsfiche en een nieuwe kaart. Leg een duimfiche op de niet-gekozen kaart in de kolom waar in fase 1 een kaart uit was gekozen.
3.3 – Einde van het spel
Het spel eindigt na de 13e ronde. Nu volgt een puntentelling.
Je krijgt punten voor:
- Voltooide planten (Het aantal punten varieert tussen 2-11.)
- Groenfiches op niet voltooide planten (Je aantal punten is alle groenfiches / 2.)
- Bloempotfiches (Je krijgt 3, 2, 1 of 0 punten per bloempot.)
- Kamers (Per kamer ontvang je 1 punt per aangrenzende plant van dezelfde kleur. Je ontvangt 2 punten per aangrenzende plant als er in de kamer een voorwerp van dezelfde kleur ligt.)
- Verschillende voorwerpen (Je krijgt 1, 3, 6, 9, 12, 16, 20 of 25 punten voor respectievelijk 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 of 8 verschillende meubels en huisdieren.).
- Verschillende planten (Je krijgt 3 punten voor elke set van 5 planten met verschillende kleur.)
- Verschillende kamers (Je krijgt 3 punten voor elke set van 5 kamers met verschillende kleur.)
- Opdrachtkaarten (Variabel.)
Je kunt het scoreblok gebruiken om de punten te noteren. De speler met de meeste punten wint. De tiebreaker is de meeste duimfiches.
4 – Verdant Spel: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Verdant bordspel recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
In Verdant ben je een plantenliefhebber en ga je jouw huis inrichten met planten. Je probeert planten en kamers zó naast elkaar te leggen, dat planten het juiste licht in de kamer krijgen. Planten kunnen vervolgens groeien en als ze groot genoeg zijn, worden omgepot. Als finishing touch kleed je je huis leuk aan met meubels en huisdieren.
Bovenstaande is hoe ik het thema van Verdant zie.
Het werkt allemaal alleen veel abstracter dan ik beschrijf. Ik bedoel, je verzamelt kamers en planten. Zouden die kamers niet al onderdeel van het huis – en dus je speelgebied – moeten zijn ;)?
Van een plantenkenner begreep ik trouwens dat de hoeveelheid licht (zon, halfschaduw, schaduw) die planten moeten krijgen wel overeenkomt met de werkelijkheid. Ondanks het abstracte karakter vind ik dat thematisch wel een tof detail.
De kwaliteit van het speelmateriaal is goed. Beth Sobel (niet alleen bekend van Calico en Cascadia, maar ook van Wingspan en Viticulture) heeft de illustraties verzorgt. Ik vind de planten er werkelijk waar prachtig uitzien. Ook vind ik het tof dat er weetjes over de betreffende plant op elke kaart staan.
Qua looks vind ik de kamers wat tegenvallen. De vormgeving van deze kaarten lijkt vooral functioneel. En hoewel het die taak goed uitvoert, ben ik wel steeds geneigd om kamerkaarten andersom neer te leggen. Op zo’n manier dat de pijl naar boven wijst en het vakje bovenin staat. Ik weet niet waarom. Ah well, dit is iets wat te leren is nietwaar?
Ik ben blij om te zien dat de scoreformulieren dubbelzijdig zijn. Dan heb je er toch 2x zoveel én het is beter voor het milieu.
Ik besluit dit onderdeel met vraagtekens over de insert. Ik zie nog niet hoe de huidige insert goed ingericht kan worden. Het past alleen wel in de doos hoor. Maar toch bekruipt het gevoel me dat het goedkoper was om dezelfde doos + insert als Calico en Cascadia te gebruiken en dat er daarom niet is nagedacht over de inlay.
Spelregels & Toegankelijkheid
Ik ben erg tevreden over de Verdant spelregels voor meerdere spelers. De volgorde is logisch, de illustraties zijn duidelijk en dankzij de opmaak scant- en leest het fijn. Ik had één vraag die ik niet in het regelboekje kon terugvinden:
“Als je een voorwerpfiche in je bezit moet afleggen, gaan ze dan terug in de zak of uit het spel?”
Het antwoord is simpel, deze gaan uit het spel.
Voor de solo spelregels miste ik wat uitleg. Je begint namelijk met 4 betonnen bloempotten. Vervolgens vorm je een stapel met 4 houten, 4 keramieken en 1 terracotta bloempot. Dit werd niet echt duidelijk omschreven.
Als ik een spel beoordeel, wil ik niet zozeer een vergelijking maken. Maar om de toegankelijkheid van Verdant te beschrijven, helpt het jou als lezer nu wel erg als ik een vergelijking maak met Calico en Cascadia. Dus here we go.
Cascadia is de meest toegankelijke. Dat is een feit. Calico en Verdant zijn beide een stuk uitdagender dan Cascadia.
Het verschil tussen Calico en Verdant?
Calico heeft iets minder regels en minder mogelijkheden tot punten scoren dan Verdant, maar is veel gemener aan het einde van het spel. Verdant heeft meer regels én meer mogelijkheden tot punten scoren dan Calico, maar maakt dat je – ook aan het einde – altijd wel iets kunt. Mits je goed vooruit denkt.
Verdant is dus iets meer als een point salad, maar voelt wel vriendelijker aan.
Je kunt de complexiteit (en dus niet de gameplay) vergelijken met bijvoorbeeld:
Overigens heeft Verdant (naast een solo modus ook) familiemodus. Op de doos staat ‘vanaf 10 jaar’, maar met de familiemodus snoei je die leeftijd iets en kun je het al vanaf 7 of 8 jaar doen.
Tot slot vind ik dat Verdant relatief veel administratie heeft voor dit kaliber spel. In principe hoef je alleen een kaart en fiche te pakken en die in je speelgebied te leggen. Maar daaromheen gebeurt mijns inzien best veel. Duimfiche plaatsen, groenfiches plaatsen, groenfiches verwijderen, bloempot plaatsen, duimfiches inleveren, enzovoorts.
Voor mij voelde dit als to much. Mijn medespelers hadden er geen problemen mee.
Al met al vind ik Verdant vooral toegankelijk voor ervaren bordspelers. Bij beginners zou ik toch eerst Cascadia aanraden.
Strategie of Geluk?
In mijn optiek is Verdant vooral een mix van geluk en tactiek. Speel je met opdrachtkaarten? Dan krijgt het een strategisch karakter (maar minimaal).
De geluksfactor zit natuurlijk in de kaarten en fiches die in de markt liggen. Je kunt het geluk hebben dat hier ligt wat je nodig hebt of de pech dat dit niet het geval is. Dankzij duimfiches wordt die geluksfactor verkleind. Want met 2 duimfiches mag je óf een X aantal kaarten (zonder duimfiche) óf een X aantal fiches vervangen voor nieuwe. Zo groeit de kans dat je krijgt wat je nodig hebt.
Het spel is veelal tactisch omdat je elke beurt moet kijken wat je het beste kunt doen. Je kunt weinig plannen en moet vooral slimme keuzes maken voor de korte termijn. Enkele voorbeelden:
- Als je een voorwerpfiche nog niet hoeft neer te leggen, doe het dan niet (of hij moet voor 100% aan je wensen voldoen).
- Efficiënt planten laten groeien is belangrijk. Probeer handschepjes en gieters alleen te gebruiken als ze respectievelijk 3 of 4 planten laten groeien.
- Maakt het niet per se uit wat je kiest van de markt? Kies dan hetgeen wat je tegenstanders nodig hebben.
- Probeer in je laatste beurten vooral kamers te bouwen (en vóór je laatste beurten planten), want des te groter is de kans dat je nog planten kunt voltooien m.b.v. verzorgingsfiches.
Als je met opdrachtkaarten speelt kun je jouw acties wat meer sturen. Althans, dat kun je proberen. Die opdrachten geven het Verdant bordspel naar mijn mening een strategisch karakter. Echter, als de markt niet biedt wat je nodig hebt om aan die opdrachten te voldoen, dan kun je alsnog niet strategisch bezig zijn. Incidenteel zal dit wel kunnen.
Spelmechanisme
Ik zie de volgende noemenswaardige mechanismen terug in Verdant.
Te beginnen met Open Drafting. Dit houdt in dat je speelmateriaal, hetzij kaarten, fiches of tegels, pakt uit een algemene markt die open is. Iedereen kan zien wat jij pakt. Jij kan zien wat andere pakken. Bij Verdant zit dit element ook in de markt. Hier kies je elke beurt een combinatie van kaart en fiche uit de markt. En dit is open. Het is dus geen geheim wat je pakt.
Je hebt dit mechanisme misschien al eens ervaren in Ticket to Ride, Jaipur, Azul, Wingspan, Everdell, Kingdomino Origins, Azul en Cascadia.
Ik vervolg met Set Collection. Met dit mechanisme verzamel je speelmateriaal om setjes te maken. Dit kan met kaarten, fiches, symbolen, enzovoorts. Deze setjes kunnen tijdens het spel bonussen opleveren en punten waard zijn. In Verdant zijn de setjes die je maakt punten waard. Zo maak je setjes van verschillende voorwerpen, plantenkaarten en kamerkaarten.
Set collection komt ook voor in de spellen Sushi GO!, 7 Wonders, Pandemic, Terraforming Mars, Splendor, Stenen Tijdperk en Ark Nova.
Het laatste mechanisme is Pattern Building. Hierbij moet speelmateriaal in een bepaald patroon op tafel worden gelegd om bonussen, acties en/of punten op te leveren. Bij Verdant zit dit in de kamer- en plantkaarten. Ten eerste dienen deze om en om te worden neergelegd. Ten tweede scoor je punten als planten en kamers die naast elkaar liggen dezelfde kleur hebben.
Wellicht heb je pattern building al eens ervaren in The Castles of Burgundy, Sagrada, The Isle of Cats, Earth en Calico.
Interactie
Met Verdant ben je vooral bezig met je eigen puzzel.
De interactie die voornamelijk ontstaat zit rondom de markt.
Zo is mijn ervaring dat kaarten en fiches best vaak voor je neus weg worden gepakt. Dat doen je tegenstanders meestal niet om jou te dwarsbomen, maar vooral om zichzelf te helpen. Hoe dan ook, de uitkomst is ruk voor jou.
Dit gebeurt ook als er duimfiches worden ingewisseld om een X aantal kaarten of een X aantal fiches af te leggen. Bij ons legt iedereen eigenlijk altijd wel alles af. Logisch ook, want des te groter de kans dat je iets terugkrijgt dat je kunt gebruiken. En fair enough, hoewel er een gewenste kaart of fiche kan verdwijnen, kan er ook weer iets moois voor terugkomen. Dat gebeurt alleen niet altijd, helaas ;).
Er zijn overigens een paar opdrachtkaarten die punten opleveren als je ergens de meeste van hebt. Daarmee heb je dus iets meer ‘strijd’ tussen spelers.
Herspeelbaarheid
Verdant is zo’n bordspel met een eenvoudig spelverloop dat altijd hetzelfde is (13x een kaart en fiche pakken en puzzelen maar), maar dat door de enorme variatie in speelmateriaal nooit dezelfde invulling en uitkomst geeft.
Er zijn meerdere redenen voor die variatie.
De meest voor de hand liggende is dat kaarten en fiches er nooit op hetzelfde moment uitkomen. Je verzamelt dus altijd wel weer wat anders.
Daarnaast heb je veel manieren om punten te scoren. En op alles focussen gaat gewoon niet. Je zult keuzes moeten maken. Dit maakt ook dat je veel potjes weer op iets anders gaat. Helemaal als je opdrachtkaarten gaat toevoegen. Ook daar kun je veel mee variëren.
Bovendien zijn er nog prestaties in de spelregels. Of je nu solo of met meer speelt, je met prestaties hang je een soort overkoepelend doel aan een potje Verdant. Haal je die? Dan kun je de volgende prestatie proberen. Vanzelfsprekend worden die prestaties steeds moeilijker.
Dus ondanks dat het spelverloop vrij gelijk is, is de invulling altijd weer anders.
Mijn Verdant spel review in het kort?
Verdant voelde voor mij als een abstract spel dat met name door de prachtige illustraties van Beth Sobel en feiten over planten thematisch groeide. Het spelverloop is weliswaar eenvoudig, maar de hoge mate van administratie (je bent veel fiches aan het plaatsen, inzetten en verwijderen) en de vele manieren om punten te scoren (het is een echte point salad) maken het spel uitdagender dan het lijkt. Ben je op het gebied van bordspellen nog wat groen achter de oren? Dan denk ik niet dat Verdant iets voor jou is. Ben je wel wat gewend en houd je juist van extra uitdaging? Dan kan ik Verdant gerust aanraden.
5 – Verdant Bordspel: Waar te koop?
Je kunt het spel Verdant online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Verdant. Het werd bedacht door Molly Johnson, Robert Melvin, Aaron Mesburne, Kevin Russ & Shawn Stankewich en internationaal uitgebracht door Flatout Games en Alderac Entertainment Games. White Goblin Games verzorgt de uitgave in het Nederlands.
Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Verdant spel review met je.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!